Przejdź do głównej zawartości

Łatwy piernik bez miodu




                Pyszny i puszysty piernik z dodatkiem mąki gryczanej. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie musi dojrzewać i długo zachowuje swoją świeżość.


Składniki: 
  • 150 g mąki gryczanej 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu i mielonych goździków 
  • szczypta imbiru i gałki muszkatołowej 
  • 200 g cukru 
  • 4 średnie jajka temp. pokojowa 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 250 ml letniego mleka 
  • 125 ml oleju 
  • 110 g dżemu np. czarna porzeczka, truskawka 

Foremka keksówka 30x11 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą.


                  W misce wymieszaj mąki, kakao, sodę i przyprawy. Do miksera wbij jajka i zacznij ubijać następnie partiami wsypuj cukier i  cukier waniliowy. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będą wyczuwalne grudki cukru. Cienkim strumykiem wlej olej. Ubijając na najniższych obrotach dodawaj na przemian mąki, mleko i dżem. Przelej ciasto do foremki i piecz w 180*C około 50-55 minut (do suchego patyczka). Lekko przestudź a następnie wyjmij z foremki i przestudź do końca. Polej czekoladą albo oprósz cukrem pudrem.




Komentarze

  1. Sama w bardzo podobny sposób robię piernik. Jednak akurat ja dodaję miodzik. Pyszna propozycja. Idealna, gdy wkraczamy w ten przedświąteczny czas :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie się prezentuje, jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodatek gryczanej to świetny pomysł bo bardzo lubimy korzenne klimaty ze smakiem tej mąki :) No i koniecznie z powidłami lub dżemem ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny piernik, bardzo podoba mi się dodatek mąki gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, zaczynam robić się głodna. Piernik wygląda perfekcyjnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty jak zawsze kusisz takimi pysznościami... I teraz będę musiała go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmm, pięknie musiało pachnieć :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz