Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z truskawkami, mango i kokosową kruszonką






     Jedno z tych ciast, które zawsze wychodzi, szybko się robi i rewelacyjnie smakuje. Ma maślany smak, jest puszyste, mięciutkie, wilgotne a dodatek kokosowej kruszonki, mango i truskawek sprawia, że ciasto nabiera egzotycznego charakteru.



Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 250 ml słodkiej śmietany ( u mnie 30%)*
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:
  • 100 g masła 
  • 100 g wiórków kokosowych *
  • 1/4 szklanki cukru 
  • około 150 g mango*
  • około 150 g truskawek *


      Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową i pamiętajmy o przesianiu mąki. 
Jajka ubijamy na najniższych obrotach gdy już będą podbite wsypujemy pomalutku szklankę cukru i cukier waniliowy. Ubijamy do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i śmietanę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o wymiarach 21 cm. Na cieście układamy drobno pokrojone owoce. Podpiekamy 15 minut w 180*C.
       Kruszonka: Rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i wiórki. Chwilę mieszamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy kruszonką. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze około 25-30 minut.





* Mango można zastąpić brzoskwinią
* Zamiast mango i truskawek można użyć dowolnych owoców.
* Wiórki kokosowe można zamienić na siekane migdały
* Śmietanę kremówkę można zastąpić inną słodką śmietanką 


Komentarze

  1. Ale wygląda apetycznie! Wspaniałe ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, przesmakowicie wygląda! :) Nabrałam ochoty na delikatne mango! Albo na melona! Bo truskawek to szczerze zaczynam mieć powoli dość. Przynajmniej na dziś. Jutro będę gotowa na kolejną porcję :D
    W każdym razie świetny przepis :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. To taka mała klasyka u mojej mamy w kuchni, bardzo lubię :) ale z kokosową kruszonką jeszcze nie jadłam musi smakować wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  4. Mango i truskawki!Że też o tym nie pomyślałam :) Pyszniaste!

    Z pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  5. Toż to prawdziwa feeria smaków! Wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto dla mnie :) zawiera wszystko co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zapachniało latem :) też bardzo lubię kokosową odmianę kruszonki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten kawałek na talerzyku jest właśnie dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś pysznego - mango + truskawki = bardzo niebanalne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Co za kompozycja!
    Rozkoszne ciacho.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz