Przejdź do głównej zawartości

Posty

Sałatki na wiosnę i lato

       Mam dla was zestawienie kilu przepisów na wyjątkowo pyszne i lekkie sałatki, które mogą stanowić przekąskę jak i samodzielny posiłek. Wiosenna sałatka z cieciorką Sałatka z burakiem i ananasem Sałatka z soczewicą i pieczoną dynią Sałatka z figami i smażonym camembertem Sałatka z młodymi ziemniakami i serem korycińskim  Sałatka w stylu włoskim Sałatka z bobem i cukinią Cukinia z kolendrowym pesto Sałatka z camembertem i sosem rzodkiewkowym Sałatka z tortellini

Kasza jaglana z masłem orzechowym

               Odkąd jestem na diecie bezglutenowej bardzo często sięgam po kasze jaglaną. Przyrządziłam ją na wiele sposobów a dzisiaj zapraszam was na jedną z moich ulubionych wersji. Połączenie banana, masła orzechowego i wiórków czekolady. Coś pysznego jest kremowa i taka delikatna z wyczuwalnymi wszystkimi smakami.  Ta porcja jest dosyć spora bo wystarczyła mi na trzy śniadania. Inaczej kaszy jaglanej nie potrafię gotować :) Składniki: szklanka 250ml 1 szklanka kaszy jaglanej  350 ml wody albo napój kokosowy-ryżowy  2 czubate łyżki masła orzechowego  dojrzały banan  coś do osłodzenia cukier, syrop z agawy, syrop klonowy  20-30 g gorzkiej czekolady  owoce do podania                Kaszę porządnie wypłucz i przelej na zmianę raz wrzątkiem raz zimną wodą. Do kaszy wlej dwie szklanki wody(500ml) i doprowadź do...

Pesto z liści rzodkiewki

                            Pesto z liści rzodkiewki ostatnio bardzo popularne. Teraz jest najlepsze kiedy rzodkiewka jest młoda a listki delikatne. Jak każde pesto jest świetnym dodatkiem do kanapek, makaronu i rożnego rodzaju przekąsek. Zamiast orzechów możemy wykorzystać pestki słonecznika.  Składniki:  liście z jednego pęczka rzodkiewki  2 ząbki czosnku  35-40 g orzechów włoskich  sól, pieprz  kilka kropli soku z cytryny  2 łyżki oliwy  Wszystkie składniki zmiksuj na  pastę. Przechowuj w lodówce do tygodnia.

Placuszki kokosowe z sosem jagodowym

Składniki:  1 szklanka mąki ryżowej  1/2 szklanki mąki kokosowej  1 jajko  1 łyżka cukru  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  300 ml napoju ryżowo-kokosowego  1 łyżka wiórków kokosowych 200 ml wody  olej do smażenia Sos: 200 g jagód (mogą być też truskawki, maliny)  1 łyżka cukru waniliowego              Jagody i łyżkę cukru włóż do garnka i gotuj aż się rozpadną i zmiękną. Placki: Wszystkie składniki zmiksuj i kładź łyżkę ciasta na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na rumiano. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj na ciepło z ciepłym sosem. Dodatkowo można polać placki miodem albo syropem klonowym. 

Awokado zapiekane z jajkiem

             Jak się nie je chleba to czasami muszę kombinować ze śniadaniami. Awokado zapiekane z jajkiem świetnie  sprawdza się jako danie po treningu albo dużym wysiłku fizycznym. Zawiera dużo białka, dobre tłuszcze, znaczne ilości aminokwasów, witaminy a,d i b. Tyle dobra i same korzyści. Składniki:  1 dojrzałe awokado  2 jajka  1 plasterek szynki najlepiej wędzonej (u mnie szwarcwaldzka)  sól i pieprz  szczypiorek do podania  albo kiełki              Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i wydrąż odrobinę miąższu. Do środka włóż drobno pokrojona szynkę (jeśli chcesz możesz pominąć dodatek wędlin), posól i popieprz. Ułóż w naczyniu żaroodpornym do każdego wgłębienia wbij jajko (jeśli poleci bokiem to się nie przejmuj). Włóż do piekarnika nagrzanego do 200*C grzanie góra i dół na 8-10 minut. Podawaj na ciepło posypan...

Wiosenna sałatka z cieciorką

Składniki:  1 mała cukinia  6 sztuk pomidorków koktajlowych  1 dojrzałe awokado  1/2 czerwonej cebuli  6 rzodkiewek  około 200 g cieciorki z puszki  Sos: 1 mały ząbek czosnku  szczypta soli  odrobina pieprzu  1/4 pęczka natki pietruszki   2 łyżki oliwy                  Wszystkie warzywa umyj. Cukinię potnij w plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw. Pomidorki przekrój na pół, rzodkiewkę, cebule i awokado pokrój w plasterki. Warzywa ułóż w misce i polej sosem.              Sos: Jeśli masz moździerz włóż wszystko i rozetrzyj. Jeśli nie czosnek przeciśnij przez praskę (albo drobno pokrój) dodaj pietruszkę i razem poszatkuj. Dodaj sól, pieprz, olej i wymieszaj.

Mus czekoladowy z aquafaby

               Wybaczcie mi, ale coś mi ostatnio czekoladowo :) Jak zawsze wszystko u mnie jest przypadkiem robiłam sałatkę i została woda po cieciorce szkoda było wylewać i postanowiłam wypróbować przepis na wegański mus. Wyszedł rewelacyjny, delikatny, puszysty z dodatkiem kwaskowatych malin niebo w gębie :) Składniki:  200 ml aquafaby  180 g gorzkiej czekolady  ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka cukru pudru   dowolne owoce               Czekoladę rozpuść w  kąpieli wodnej i lekko przestudź. Aquafabe wlej do miski dodaj szczyptę soli i ziarenka z wanilii. Ubij na sztywno, dodaj cukier i cały czas mieszając wlewaj cienkim strumykiem czekoladę. Masę powkładaj do pucharków i włóż do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem posyp startą czekoladą i udekoruj owocami. *Aquafaba- jest to woda/zalewa z ...