13.02.2018

Gulasz z kurczaka w sosie porowo-pieczarkowym




            Często zastanawiam się co zrobić na obiad najlepiej szybkiego i smacznego, coś co zadowoli każde podniebienie i tym małych i tych dużych. Najłatwiej i najprościej jest zrobić gulasz z kurczaka z pysznym sosem podany w towarzystwie ulubionych dodatków zadowoli każdego.


Składniki: 
  • 1 kg piersi z kurczaka 
  • 500 g małych pieczarek 
  • 2 średnie pory
  • 2 pomidory 
  • łyżka masła 
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka 
  • 1 łyżeczka mąki 
  • ulubione dodatki: ryż, kasza, ziemniaki, kopytka

             Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą i podsmaż na oleju. Pieczarki oczyść. Pomidory zalej wrzątkiem, chwilę odczekaj ściągnij skórkę i usuń pestki. Pokrój w średnią kostkę. Na patelni rozgrzej olej i masło wrzuć pory pokrojone w paski (tylko biała cześć). Gdy pory się chwilę podsmażą dodaj pieczarki i smaż 5 minut. Dodaj kurczaka, pomidory zalej szklanką wody i gotuj 5 minut. Mąkę wymieszaj z 50 ml wody, wymieszaj i wlej do gulaszu, doprowadź do zagotowania. Na końcu dopraw solą, pieprzem i papryką. Przed podaniem możesz posypać świeżą pietruszką.



3 komentarze:

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...