Przejdź do głównej zawartości

Posty

Pizza bezglutenowa nr.2

             Ostatnio publikowałam na blogu przepis na pizzę bezglutenową mam dla was wersję drugą również bardzo smaczną. Z mięciutkim i puszystym ciastem. Wybierzcie swoją wersje i dajcie znać, które ciasto bardziej wam odpowiada :)  Przepis na ciasto nr.1  Składniki: szklanka 250ml 1 szklanka mąki ryżowej  1/2 szklanki mąki kukurydzianej  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  1/2 łyżeczki soli  2 łyżki oleju  1 łyżka siemię lniane  2 g gumy guar  1 łyżeczka cukru  20 g drożdży  240 ml letnie wody                   Do szklanki wlej 100 ml wody dodaj cukier, drożdże wymieszaj i odstaw. Do miski wsyp mąki, dodaj gumę, sól, mielone siemię lniane i wymieszaj. Wlej rozczyn z drożdży wymieszaj dodaj 100 ml wody i olej. Zagnieć jeśli będzie trzeba dodaj jeszcze odrobinę wody (ciasto powinno być sprężyste). Zagn...

Ciasto na pizze bezglutenową

               Zostałam poproszona o opracowanie przepisu na ciasto na pizzę bezglutenową. Trochę mi to zajęło bo chciałam żeby ciasto nie było twarde i gumowate. Zależało mi żeby było puszyste i mięciutkie. Przetestowałam kilka kombinacji rożnych mąk i wyszło. W sumie wyszły dwa przepisy drugi opublikuje w następnym wpisie. To ciasto jest naprawdę fajne dobrze się z nim pracuje jest elastyczne a po upieczeniu jest mięciutkie, puszyste i przypomina tradycyjną pizzę. Składniki:  1 szklanka mąki ryżowej  1/2 szklanki mąki z tapioki  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  3g gumy guar  1/2 łyżeczki soli  2 łyżki oleju  20 g drożdży  1 łyżeczka cukru  200-210 ml letniej wody (temp. około 36*C)               Do szklanki wlej 100 ml wody dodaj cukier, drożdże wymieszaj i odstaw. Do miski wsyp mąki, doda...

Mój ulubiony sposób na sałatę rzymską

               Uwielbiam sałatę rzymską, podsmażoną na oleju i oprószoną solą czosnkową. Świetny dodatek do mięsa albo jako samodzielna przekąska. Jeśli macie fajne przepisy na sałatę rzymska napiszcie w komentarzach, przetestuje :) Składniki:  mini sałata rzymska  olej  sól czosnkowa              Sałatę umyj, strzep nadmiar wody i odsącz na ręczniku papierowym. Przetnij na pół i posyp solą czosnkową. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i połóż sałatę przecięciem w dół. Posyp drugą stronę solą. Smaż z każdej strony po 3 minuty na średnim ogniu.  Przepis na karkówkę Tu

Karkówka pieczona w piwie i musztardzie

                 Jako osoba w biegu i zawsze robiąca tysiąc rzeczy naraz lubię szybkie i proste obiady. Ale takie, które nie tracą na smaku i wyglądają jakbym spędziła w kuchni kilka godzin. Najlepiej sprawdzają się mięsa pieczone w piekarniku można je przygotować nawet kilka godzi wcześniej. Mięso z karkówki pieczone w piwie i musztardzie wychodzi bardzo smaczne, wszystkie smaki pasują do siebie. Danie nie tylko na obiad fajnie się sprawdzi na przyjęciu imieninowym albo świątecznej kolacji.  Składniki:  1kg karkówki  3 średnie cebule  łagodna musztarda  200 ml piwa  sól i pieprz             Karkówkę pokrój w plastry i delikatnie rozbij. Posól, popierz i posmaruj musztardą z każdej strony. Cebulę pokrój w plasterki. Ułóż warstwę karkówki na niej ułóż cebulę znowu karkówka i cebula.  Zalej piwem, przykr...

Grzyby jak ryby

                    Grzyby jak ryby nie wiem skąd ta nazwa pewnie nawiązanie do ryb panierowanych, usmażonych i zalanych zalewą. Bardzo fajna przekąska na świątecznym stole albo imprezy domowe, do wódeczki na przygryzę. Jeśli lubicie panierowane ryby w occie to na pewno pokochacie pieczarki. Mojemu mężowi bardzo przypadło do gustu, ale on lubi ogórki w occie i inne pikle. Ja miałam problem bo trochę przeszkadzała mi panierka i następnym razem podsmażę pieczarki bez panierki zobaczę jak wyjdzie. Ale ogólnie bardzo smaczna przekąska coś innego. Składniki:  1 kg małych pieczarek  3 średnie cebule  3 średnie ogórki konserwowe  2 jajka  bułka tarta  sól i pieprz  olej do smażenia  Zalewa: 4 szklanki wody  12 łyżek octu 6 łyżek cukru   6 łyżek łagodnego ketchupu  słoik koncentratu 210g 1 łyżka soli  4 ziarn...

Chlebek bananowy na mące kokosowej

               Chlebek bananowy na mące kokosowej to zdecydowanie trafione połączenie. W cieście wyczuwalny jest delikatny posmak kokosa a czekolada uzupełnia całość. Ciasto nie rośnie zbyt wysoko, nawet myślałam że wyjdzie zakalec, ale po przekrojeniu wyglądało świetnie. Bardzo wilgotne, nie jest zbite a przygotowanie zajmie 5 minut.Bez cukru, tłuszczu i gluten free ;) Składniki:  3 dojrzałe banany  4 jajka  100 g mąki kokosowej  60 g mąki kukurydzianej  1 łyżeczka proszku do pieczenia   80 g gorzkiej czekolady  Foremka keksówka               Banany zblenduj na gładkie puree. W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki dodaj banany i połącz. Na koniec dodaj czekoladę pokrojona na  drono. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 40 minut...

Biszkopciki bezglutenowe dla dzieci

                             Moi chłopcy przepadają za nimi. Szybkie w przygotowaniu z prostym składam idealne dla małych dzieci kiedy mają ochotę na przekąskę. Składniki:  3 jajka  3 łyżki brązowego cukru (może być waniliowy) 100 g mąki ziemniaczanej  100 g mąki kukurydzianej            Jajka miksuj z cukrem do momentu aż cukier się rozpuści a masa zrobi się puszysta. Delikatnie mieszając wsypuj mąki. Ciasto powinno wyjść nie za rzadkie i nie za gęste (konsystencja gęstej śmietany). Dużą foremkę wyłóż pergaminem, delikatnie posmaruj olejem i nakładaj łyżką niewielkie porcje w odstępach 2-3 cm. Włóż do piekarnika na 5-6 minut temp. 180*C grzałka dół i góra. Spód i brzegi powinny być lekko przypieczone. Przy użyciu szpatułki przełóż na kratkę i przestudź.