tag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post2223947799185327868..comments2024-03-27T14:19:22.363+01:00Comments on Ola in the Kitchen: Co zrobić żeby ciasto drożdżowe było zawsze idealne?ola in the kitchenhttp://www.blogger.com/profile/14894795589907044771noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-58842556875790874052016-01-31T21:05:11.019+01:002016-01-31T21:05:11.019+01:00Niestety się mylisz :D Drożdże uwielbiają cukier i...Niestety się mylisz :D Drożdże uwielbiają cukier i to bardzo :D A do ciasta drożdżowego dodajesz masło? A jak wyrabiasz ciasto na pizze to chyba dodajesz odrobinę soli i co ciasto jest klapą czy wyrasta? ola in the kitchenhttps://www.blogger.com/profile/14894795589907044771noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-11209499038127404512016-01-31T17:17:15.960+01:002016-01-31T17:17:15.960+01:00Nigdy nie robię zaczynu na cukrze. Drożdże nie lub...Nigdy nie robię zaczynu na cukrze. Drożdże nie lubią cukru, soli i tłuszczu. Zaczyn to mąka, woda i drożdże, oczywiście wszystko w ciepełku, pięknie rośnie. Spróbujcie :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-18433287872202004092015-11-20T22:20:49.197+01:002015-11-20T22:20:49.197+01:00ja tez mam taka informacje od dolnoslaskiego cukie...ja tez mam taka informacje od dolnoslaskiego cukiernika 100 gr.drozdzy na 1 litr mleka tak robie jest super nigdy nie znalazlam takiej informacji w internecie Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-31731268876417571742014-06-22T14:08:18.315+02:002014-06-22T14:08:18.315+02:00Ja, zanim nauczyłam się wyrabiać ciasto drożdżowe ...Ja, zanim nauczyłam się wyrabiać ciasto drożdżowe to trochę minęło :] Po prostu musimy nauczyć się wyczuwać elastyczność ciasta w rękach. Najgorzej jest jak ciasto jest twarde, zbite zamiast mięciutkie i elastyczne. I zawsze trzeba pamiętać, że zanim włożysz ciasto do piekarnika musi odpocząć około 30 minut. Trzymam kciuki, będzie dobrze i smacznie :D Pozdrawiam! ola in the kitchenhttps://www.blogger.com/profile/14894795589907044771noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-58968667303526455022014-06-22T11:06:14.971+02:002014-06-22T11:06:14.971+02:00Droga Olu. Jesteś pierwszą osobą, która informuje,...Droga Olu. Jesteś pierwszą osobą, która informuje, że ilość drożdży należy zwiększyć w zależności od liczby żółtek, tłuszczu i dodatków. Mam nadzieję, że tą informacją mnie uratowałaś;) Mnie i moje drożdżowe wypieki.<br />W temacie ciast drożdżowych siedzę króciutko (bo raptem tydzień, może dwa), ale znam już wszystkie sugestie dot. tego ciasta. A mimo to ciągle mi nie wychodzi. Być może własnie tajemnica tkwi w zwiększaniu wagi dodawanych drożdży.<br />Zobaczymy. Właśnie dorabiam zaczyn a ciasto stoi i dojrzewa. Marzę, aby dzisiaj udały mi się pyszne, mięciutkie paszteciki drożdżowe.<br />Jeśli tak będzie, będzie to przede wszystkim Twoja zasługa :)<br />Pozdrawiam i trzymam kciuki za Twoje sugestie ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09353158614932681824noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-37076693019870932342013-11-12T17:47:49.984+01:002013-11-12T17:47:49.984+01:00Hej, pierwszy raz słyszę o metodzie pieczenia cias...Hej, pierwszy raz słyszę o metodzie pieczenia ciasta drożdżowego dwa razy? i nie mam pojęcia czy się sprawdza :{ Na pewno sprawdzę :D z ciekawości.<br />Co do tego jak włączyć piec zależy od nas. Jeśli włączysz sam dół ciasto będzie piekło się dłużej i spód będzie przypieczony. A góra-dół czy termoobieg to ma tylko wpływ na długość pieczenia. Pamiętaj tylko żeby przed włożeniem ciasta do pieca posmarować go mlekiem. Dzięki temu ciasto szybciej się zarumieni i skróci czas pieczenia.<br />Ja piekę z włączoną tylko dolną grzałką bo moja rodzina bardzo lubi spalony spód. Takie zboczenie :D ola in the kitchenhttps://www.blogger.com/profile/14894795589907044771noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-49605759248500341412013-11-12T07:52:12.846+01:002013-11-12T07:52:12.846+01:00zawsze mam problem z pieczeniem nowych ciast bo o ...zawsze mam problem z pieczeniem nowych ciast bo o ile z samym ich wyrobieniem nie mam problemu to strasznie się męczę z pieczeniem...<br />słyszałam że ciasto drożdżowe piecze się na 2 razy raz przez pół godziny w niższej temperaturze a później się ją podnosi czy to się sprawdza?<br />mam też jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie, jak włączyć piec? grzanie góra-dół, termoobieg czy tylko sam dół?<br /><br />proszę o odp;]Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-79452449181840778562013-05-17T10:12:25.452+02:002013-05-17T10:12:25.452+02:00koniecznie trzeba zapamiętać:) przydatne wskazówki...koniecznie trzeba zapamiętać:) przydatne wskazówki:)martawkuchni.blog.plhttp://martawkuchni.blog.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-7433323493894455172013-05-16T21:28:30.770+02:002013-05-16T21:28:30.770+02:00Dzięki bardzo i podziękuj tacie :D Na pewno przyda...Dzięki bardzo i podziękuj tacie :D Na pewno przydadzą nam się twoje informacje. <br />Pozdrawiam serdecznie<br />Ola ola in the kitchenhttps://www.blogger.com/profile/14894795589907044771noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-20692188094218572972013-05-16T20:05:41.926+02:002013-05-16T20:05:41.926+02:00Cytuję za tatą:
"Daję 100g drożdży na litr ml...Cytuję za tatą:<br />"Daję 100g drożdży na litr mleka, mąki wtedy ile "wejdzie". Przeważnie robię ciasto drożdżowe z proporcji: 3litry mleka, 30dag drożdży, 1kg tłuszczu roślinnego, 70dag cukru, jaja (kurcze nie pamiętam tego dokładnie ilościowo:/) i wtedy tej mąki ciasto zabiera ok. 5kg. Dużo zależy też od rodzaju mąki. Jeśli chciałbym dać 100g drożdży na 1kg mąki to wyszłyby z tego "szybkie" pączki". <br /><br />To jest punkt widzenia dolnośląskiego cukiernika ;),z tego wychodzi że na 1kg mąki wychodzi ok. 60g drożdży, ale co kraj to obyczaj a co przepis to metoda :)RedNailshttps://www.blogger.com/profile/11795145282867979826noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-39338871015216176902013-05-16T15:45:16.548+02:002013-05-16T15:45:16.548+02:00To ile teraz dodaje się drożdży na 1 kg mąki ? Wys...To ile teraz dodaje się drożdży na 1 kg mąki ? Wystarczy 50g?ola in the kitchenhttps://www.blogger.com/profile/14894795589907044771noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-66419781360158632792013-05-16T14:55:53.693+02:002013-05-16T14:55:53.693+02:00A jakie są roczniki podanych przez Ciebie książek?...A jakie są roczniki podanych przez Ciebie książek? Pamiętaj, że to co było "chlebem powszednim" w latach 70-tych teraz nie koniecznie musi być... Każda dziedzina życia idzie do przodu, pieczenie ciast też :) <br /><br />Nie chcę, żeby ktoś pomyślał, że się wymądrzam, pochodzę z rodziny cukierniczej, pytałam taty jak to jest z tymi drożdżami - fakt, kiedyś dawało się więcej, 100g na 1kg mąki, ale idziemy z duchem czasu i metodą prób i błędów zauważył, że równie dobre ciasto wyrośnie przy ilości drożdży zmniejszonej o połowę :)<br />Pozdrawiam :)RedNailshttps://www.blogger.com/profile/11795145282867979826noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-57259912106491080532013-05-16T10:22:50.246+02:002013-05-16T10:22:50.246+02:00Nie jestem specjalistką od drożdżowych ale jedyne ...Nie jestem specjalistką od drożdżowych ale jedyne co mi przychodzi do głowy, to może przy mniejszej ilości drożdży musi być dłuższy czas wyrastania? Czekam na dalsze informacje jak wyszło to ciasto... Rady na pewno się przydadzą:)! Pozdrawiam!ugotujmyto.plhttp://ugotujmyto.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-29397070514016945512013-05-14T21:32:58.114+02:002013-05-14T21:32:58.114+02:00Chodzi o to jaki jest wasz sposób na idealne ciast...Chodzi o to jaki jest wasz sposób na idealne ciasto drożdżowe? Czy macie jakieś tajne składniki, sposoby.ola in the kitchenhttps://www.blogger.com/profile/14894795589907044771noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-79585086524912701892013-05-14T21:27:40.208+02:002013-05-14T21:27:40.208+02:00nie wiem, o co chodzi-ale zawsze mimo tego, że każ...nie wiem, o co chodzi-ale zawsze mimo tego, że każdy narzeka na drożdżowe u mnie w domu wszystkim wychodziło.. :)<br />A robię go zwyczajnie..<br />Ale rady poczytałam, z niektórych na pewno skorzystam! :)Salvador Dalihttps://www.blogger.com/profile/01685133314070344965noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-64257966410869256882013-05-14T21:26:41.841+02:002013-05-14T21:26:41.841+02:00Bardzo cenne rady, z niektórych chętnie skorzystam...Bardzo cenne rady, z niektórych chętnie skorzystam, niestety nie mam dużego doświadczenia w pieczeniu drożdżowych ciast. Pozdrawiam :)domowacukierniaewy.blox.plhttp://domowacukierniaewy.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-65461159394364940842013-05-14T20:31:34.558+02:002013-05-14T20:31:34.558+02:00Ja do tej pory ciasto drożdżowe robiłam na oko i z...Ja do tej pory ciasto drożdżowe robiłam na oko i zawsze wychodziło super. Mama mnie uczyła, że na 1kg mąki używała zawsze 100g drożdży. Bardzo mnie ciekawi przepis Doroty i nie pozostaje mi nic innego jak upiec i się przekonać. ola in the kitchenhttps://www.blogger.com/profile/14894795589907044771noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-52961339595721670202013-05-14T20:20:22.245+02:002013-05-14T20:20:22.245+02:00Oczywiście doskonałe rady, uważam jednak, iż każdy...Oczywiście doskonałe rady, uważam jednak, iż każdy ma swoje wypróbowane techniki wyrabiania i pieczenia ciasta drożdżowego i zazwyczaj jednak wszystko się sprawdza metodą prób i błędów. Dodam tylko, iż ilość podanych drożdży jest raczej za mała, oczywiście w zależności od dodanych dodatków, w postaci bakalii, orzechów ..., gdzie należy wręcz zwiększyć ilość drożdży ;) Pozdrawiam :)Samanthahttp://kulinarnyblogsamanthy.menoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-648777305645223492013-05-14T19:44:14.704+02:002013-05-14T19:44:14.704+02:00Zgadzam się z tobą w cieście drożdżowym jest magia...Zgadzam się z tobą w cieście drożdżowym jest magia :D Żeby się przekonać czy taka mała ilość drożdży w cieście jest wystarczająca nie pozostaje mi nic innego jak upiec ciasto i się przekonać. Tylko nie wiem co zrobić bo osobiście uważam, że ciasto z żółtek jest lepsze niż z całych jajek.ola in the kitchenhttps://www.blogger.com/profile/14894795589907044771noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8610354064430915607.post-49417191059238239432013-05-14T18:47:56.831+02:002013-05-14T18:47:56.831+02:00Olu, wiem dokładnie o który przepis z MW Ci chodzi...Olu, wiem dokładnie o który przepis z MW Ci chodzi. Też zastanowiła mnie ta ilość drożdży, w mojej ocenie stanowczo zbyt mała. Najlepiej byłoby upiec to ciasto i zobaczyć co wyjdzie...<br />Generalnie rzecz ujmując, kocham ciasto drożdżowe! W dodatku chyba z wajemnością, bo nigdy mnie nie zawiodło, ani nie sprawiło żadnego problemu :-). Uwielbiam jego smak, zapach i cały proces przygotowania. Jest w tym magia, bez dwóch zdań!<br />Droczilkahttps://www.blogger.com/profile/03906319922482027679noreply@blogger.com