24.03.2017

Sernik malinowy poemacik





                 Niesamowity sernik malinowy delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Przebija się w nim delikatna kwaskowatość malin, słodycz masy i delikatny smak śmietanki. Będę mało skromna, ale wyszedł mi niesamowity sernik. Wyciągajcie maliny z zamrażarki i upieczcie obiecuje nie pożałujecie :D



Składniki: 

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki 
  • 100 g masła  pokrojonego w kostkę 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 żółtko 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 5 jajek 
  • 200 g cukru 
  • 180 g jogurtu greckiego 
  • 125 ml oleju 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 500 g malin mrożonych albo świeżych 

Pianka:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • galaretka malinowa 
  • około 100 g dżemu malinowego 

Tortownica 26 cm


              Ciasto: mąkę wysyp na stolnicę, dodaj pozostałe składniki i przemieszaj/posiekaj nożem. Następnie zagnieć i wyłóż dno foremki. 
              Masa serowa: maliny włóż do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu aż puszczą sok. Gdy malin się rozpadną przełóż na sitko i delikatnie poprzecieraj. Pestki wyrzuć a sok ostudź. Wszystkie składniki masy włóż do miski i zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia składników. Wylej na przygotowany spód (jeśli masz maliny możesz je dodatkowo ułożyć na wierzchu). Piecz w 160st C. 60 minut (wierzch ciasta musi być ścięty). Pozostaw w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia.
            Pianka: Galaretkę rozpuść w  300 ml wrzątku i pozostaw do częściowego zgęstnienia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj gęstniejącą galaretkę.
Sernik wyłóż na patere, załóż obręcz i posmaruj wierzch dżemem. Piankę malinowa wylej na ciasto i włóż do lodówki na około 1 godzinę. Przed podaniem możesz udekorować sernik świeżymi malinami, bezikami i listkami mięty.





 

20.03.2017

Tort marchewkowy z kremem kajmakowym






                  Niesamowity tort marchewkowy z kremem kajmakowym. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to na pewno przypadnie wam do gustu ten wypiek. Ciasto jest wilgotne i mięsiste. A krem kajmakowo-śmietankowy idealnie komponuje się z ciastem. Całość fantastycznie się uzupełnia i sprawia że mamy wyjątkowe ciasto.



Składniki:

Ciasto:
  • 300 g marchewki startej na dużych oczkach 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 180 g cukru  
  • 350 g mąki 
  • szczypta soli 
  • 5 jajek temp. pokojowa 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka sody i proszku 
Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 300 g kajmaku 
  • 100 g orzechów pekan albo włoskich  
  • 2 łyżeczki żelatyny albo 2 śmietan-fixy 

Tortownica 26 cm

              Do miski przesiej mąkę, proszek, sodę i sól. W misce ucieraj masło z cukrem, następnie dodawaj na przemian jajka z mąką. Gdy składniki się połączą a masa będzie gładka dodaj marchewkę i ekstrakt. Wymieszaj i przełóż do natłuszczonej foremki. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 175st.C. Ostudź a następnie przekrój na trzy równe krążki.                                                                                       
        Wyłóż na sitko jogurt grecki i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj jogurt grecki, kajmak i zmiksuj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody, przestudź i dodaj do masy. Orzechy drobno posiekaj i dodaj do masy.Blaty ciasta przełóż kremem, posmaruj wierzch i boki ciasta. Wierzch udekoruj orzechami, bezami i kajmakiem.Przechowuj w lodówce do 4 dni.



15.03.2017

Babka Oranżadka






                Zbliża się wiosna a wraz z nią święta wielkanocne. To czas aby pomyśleć nad nowymi świątecznymi przepisami. Jako pierwsza prezentuje nam się babka oranżadka. Nazwałam ją tak ponieważ dodałam do niej oranżady pomarańczowej i kisiel pomarańczowy. Babka jest bardzo mięciutka, puszysta i wilgotna czyli taka jaką lubię najbardziej. W smaku wyczuwalny jest delikatny smak pomarańczy.Babkę możemy polać lukrem pomarańczowym albo oprószyć cukrem pudrem. Mniam :)


Składniki: 
  • 130 g masła temp. pokojowa 
  • 130 g drobnego cukru 
  • 4 jajka temp. pokojowa
  • 300 g przesianej mąki 
  • 3 opakowania kisieli pomarańczowych (75g każdy)
  • 250 ml oranżady pomarańczowej np. fanta temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 

Foremka do babki 24 cm albo tortownica


                  Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek, sodę, kisiel  i wszystko wymieszaj. Masło ucieraj z cukrem, następnie dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie błyszcząca i gładka dodawaj na przemian cześć mąki i część oranżady. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka. Ciasto przelej do natłuszczonej foremki. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180st.C. Po lekkim przestudzeniu wyłóż babkę na talerz i ostudź ją do końca.



09.03.2017

Pstrąg pieczony z kapustą i porem





              Tak przyrządzona ryba jest delikatna i bardzo smaczna. Warzywa dodają rybie słodyczy i lekkiej ostrości. Wystarczy dodać purre ziemniaczane i w 35 minut mamy pyszny obiad. 

Zdjęcie zrobione Lumix Panasonic

Składniki: 
  • 2 pstrągi 
  • 1/2 główki małej kapusty włoskiej 
  • 1 mały por 
  • 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych 
  • 50 g masła 
  • pęczek koperku
  • pietruszka 
  • sól,pieprz 

                Skórę ryb natnij z każdej strony. Do środka włóż gałązkę pietruszki i koperku. Oprósz solą i pieprzem.Kapustę drobno posiekaj i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Por pokrój w plasterki i sparz wrzątkiem. Połóż na kapuście. Do kapusty i pora dodaj drobno pokrojony koperek, oprósz solą i pieprzem. Na warzywach ułóż rybę. Masło pokrój w cienkie plasterki i połóż na rybie. Między rybami ułóż pomidorki. Piecz w 180*C 30 minut. Podawaj z ziemniakami.




08.03.2017

Markizy migdałowe z dżemem truskawkowym






                Przepyszne, kruche, maślane i rozpływające się w ustach ciasteczka połączyłam z kremem migdałowym i dżemem truskawkowym. Coś pysznego, chce wszystkie - tak powiedział Lelo  :) Najlepsza rekomendacja ;)
Mały podjadasz został uwieczniony aparatem  Lumix Panasonic.



Składniki: 
  • 100 g masła temp. pokojowa 
  • 70 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 1 białko 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 140 g mąki pszennej 
  • około 30 g płatków migdałowych 
Krem migdałowy:
  • 70 g zmielonych migdałów 
  • 50 g masła temp. pokojowa 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1 łyżka wódki 
Dodatkowo
  • około 2 łyżek dżemu truskawkowego 

             Masło ucieraj z cukrem, dodaj żółtka i mieszaj dopóki masa będzie puszysta i błyszcząca. Dodaj mąki wymieszaj i zagnieć. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu na 2-3 mm. Okrągłą foremką wytnij ciastka i ułóż na blaszce. Posmaruj ciastka roztrzepanym białkiem a połowę ciastek posyp płatkami migdałów. Upiecz na złoty kolor 10-12 minut w 180st C. Ostudź.
            Krem migdałowy: wszystkie składniki włóż do miski i zmiksuj aż wszystko się połączy.
Ciasteczka bez płatków migdałowych posmaruj dżemem a z płatkami kremem migdałowym. Następnie sklej je razem. Smacznego!







06.03.2017

Sałatka ze smażonym camembertem i sosem rzodkiewkowym




         Idzie wiosna i od razu mam ochotę na kolorowe, pełne warzyw sałatki. 

Zdjęcie zrobione aparatem Lumix Panasonic i bierze udział w konkursie. 


Składniki: 
  • mix sałat 
  • 8 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 zielonego ogórka 
  • 2 camemberty
  • 1 jajko 
  • bułka tarta 
  • 200 ml jogurtu naturalnego 
  • 4 rzodkiewki 
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego koperku 
  • sól i pieprz do smaku   
          

                Camemberty pokrój na 8 części. Obtocz w jajku, bułce tartej i usmaż na rumiano. Na talerzu rozłóż sałatę, dodaj pokrojone pomidorki, cebulę i ogórka. Na wierzchu połóż kawałki sera. Jogurt wymieszaj z koperkiem, startą na tarce rzodkiewką, dopraw solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem.  




Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...