Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2017

Zapiekanka z kopytkami, łososiem i szpinakiem

                Jakie plany na obiad? U mnie dzisiaj szybka i łatwa zapiekanka z kopytkami. Kopytka można mrozić dlatego zawsze mam porcję awaryjną w zamrażarce. Wystarczy szybko podgrzać dodać ulubione składniki i zapiekana gotowa. Moją dzisiejszą propozycją  są kopytka pod sosem beszamelowym z dodatkiem szpinaku, czosnku i ryby. Na blogu znajdziecie jeszcze zapiekankę z kurczakiem >>> Składniki:  porcja kopytek przepis TU   150-200 g świeżego szpinaku  100 g wędzonego łososia  1 kulka mozzarelli  1 łyżka masła  1 łyżka mąki  200 ml śmietany kremówki  50-80 ml wody  2 ząbki czosnku  sól i pieprz  *Zamiast ryby możemy użyć piersi z kurczaka                  Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Cały czas mieszając wlewaj cienkim strumykiem śmietanę. Następnie wlej 50 ml wody a jeśli sos będzie za gęsty wlej jeszcze trochę wody. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw solą i pieprzem. Do sosu włóż umyty szpinak i chwilę podduś aż zmniej

Koktajl truskawkowo-kokosowy

        Nie ma to jak połączenie truskawek, malin i mleka kokosowego, mniam uwielbiam je :D Składniki:  1 banan  250 g świeżych albo rozmrożonych malin  250 g świeżych albo rozmrożonych truskawek  150 ml mleka kokosowego albo śmietanki  Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Owsiane florentynki

             Owsiane florentynki to mega, super pyszne ciasteczka :D Bez dodatku cukru, mąki i żółtek. Mogą być osobną, chrupiącą przekąską, możemy też pokruszyć i posypać owoce, dodać do jogurtu, albo użyć ich jako kruszonki do ciasta. Można je przechowywać w słoiku przez bardzo długi czas. Składniki:  300 g płatków owsianych  70 g płatków migdałowych  50 g pestek dyni  150 g daktyli  2 łyżki nasion chia (albo siemię lniane)  50 g rozpuszczonego masła  3 białka                Płatki owsiane wrzuć na patelnie i podpraż. Ostudź. Do płatków dodaj migdały, pestki dyni, drobno pokrojone daktyle (jeśli daktyle są bardzo twarde należny je zalać gorącym mlekiem/wodą i pozostawić na chwilę), nasiona chia, masło i białka. Porządnie wymieszaj. Nakładaj niewielką porcję płatków na pergamin do pieczenia, delikatnie spłaszcz i dociśnij do siebie. Piecz w 160 st.C około 13-15 minut.

Słoneczne smoothie

             Pożywne i bardzo smaczne smoothie. W jasnym i ciepłym kolorze słońca. Ożywi i postawi na nogi na cały dzień. Z dodatkiem zielonej herbaty, która ma wyjątkowy zestaw polifenoli oraz zawiera antyoksydanty, witaminy i mikroelementy. Składniki:  1/2 ananasa  1 banan  2 pomarańcze  1/2 łyżeczki zielonej herbaty (suszonej)                 Ananasa i banana obierz i pokrój w plasterki. Z pomarańczy wyciśnij sok. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na papkę.           

Sernik malinowy poemacik

                 Niesamowity sernik malinowy delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Przebija się w nim delikatna kwaskowatość malin, słodycz masy i delikatny smak śmietanki. Będę mało skromna, ale wyszedł mi niesamowity sernik. Wyciągajcie maliny z zamrażarki i upieczcie obiecuje nie pożałujecie :D Składniki:  Ciasto: 1 szklanka mąki  100 g masła  pokrojonego w kostkę  1 łyżka cukru pudru  1 żółtko  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka  5 jajek  200 g cukru  180 g jogurtu greckiego  125 ml oleju  2 łyżki ekstraktu waniliowego  1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  500 g malin mrożonych albo świeżych  Pianka: 200 ml śmietany kremówki  galaretka malinowa  około 100 g dżemu malinowego  Tortownica 26 cm               Ciasto: mąkę wysyp na stolnicę, dodaj pozostałe składniki i przemieszaj/posiekaj nożem. Następnie zagnieć i wyłóż dno foremki.                Masa serowa: maliny włóż do garnka i podgrzewaj na śr

Tort marchewkowy z kremem kajmakowym

                  Niesamowity tort marchewkowy z kremem kajmakowym. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to na pewno przypadnie wam do gustu ten wypiek. Ciasto jest wilgotne i mięsiste. A krem kajmakowo-śmietankowy idealnie komponuje się z ciastem. Całość fantastycznie się uzupełnia i sprawia że mamy wyjątkowe ciasto. Składniki: Ciasto: 300 g marchewki startej na dużych oczkach  200 g masła temp. pokojowa  180 g cukru   350 g mąki  szczypta soli  5 jajek temp. pokojowa  2 łyżki ekstraktu waniliowego  1 łyżeczka sody i proszku  Krem: 400 ml śmietany kremówki  400 g jogurtu greckiego  300 g kajmaku  100 g orzechów pekan albo włoskich   2 łyżeczki żelatyny albo 2 śmietan-fixy  Tortownica 26 cm               Do miski przesiej mąkę, proszek, sodę i sól. W misce ucieraj masło z cukrem, następnie dodawaj na przemian jajka z mąką. Gdy składniki się połączą a masa będzie gładka dodaj marchewkę i ekstrakt. Wymieszaj i przełóż do natłuszczonej foremki. Piecz do such

Babka Oranżadka

                 Zbliża się wiosna a wraz z nią święta wielkanocne. To czas aby pomyśleć nad nowymi świątecznymi przepisami. Jako pierwsza prezentuje nam się babka oranżadka. Nazwałam ją tak ponieważ dodałam do niej oranżady pomarańczowej i kisiel pomarańczowy. Babka jest bardzo mięciutka, puszysta i wilgotna czyli taka jaką lubię najbardziej. W smaku wyczuwalny jest delikatny smak pomarańczy.Babkę możemy polać lukrem pomarańczowym albo oprószyć cukrem pudrem. Mniam :) Składniki:  130 g masła temp. pokojowa  130 g drobnego cukru  4 jajka temp. pokojowa 300 g przesianej mąki  3 opakowania kisieli pomarańczowych (75g każdy) 250 ml oranżady pomarańczowej np. fanta temp. pokojowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody  Foremka do babki 24 cm albo tortownica                   Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek, sodę, kisiel  i wszystko wymieszaj. Masło ucieraj z cukrem, następnie dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie błyszcząca i gładka dodawaj na p

Pstrąg pieczony z kapustą i porem

              Tak przyrządzona ryba jest delikatna i bardzo smaczna. Warzywa dodają rybie słodyczy i lekkiej ostrości. Wystarczy dodać purre ziemniaczane i w 35 minut mamy pyszny obiad.  Zdjęcie zrobione Lumix Panasonic Składniki:  2 pstrągi  1/2 główki małej kapusty włoskiej  1 mały por  8-10 sztuk pomidorków koktajlowych  50 g masła  pęczek koperku pietruszka  sól,pieprz                  Skórę ryb natnij z każdej strony. Do środka włóż gałązkę pietruszki i koperku. Oprósz solą i pieprzem.Kapustę drobno posiekaj i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Por pokrój w plasterki i sparz wrzątkiem. Połóż na kapuście. Do kapusty i pora dodaj drobno pokrojony koperek, oprósz solą i pieprzem. Na warzywach ułóż rybę. Masło pokrój w cienkie plasterki i połóż na rybie. Między rybami ułóż pomidorki. Piecz w 180*C 30 minut. Podawaj z ziemniakami.

Markizy migdałowe z dżemem truskawkowym

                Przepyszne, kruche, maślane i rozpływające się w ustach ciasteczka połączyłam z kremem migdałowym i dżemem truskawkowym. Coś pysznego, chce wszystkie - tak powiedział Lelo  :) Najlepsza rekomendacja ;) Mały podjadasz został uwieczniony aparatem  Lumix Panasonic . Składniki:  100 g masła temp. pokojowa  70 g cukru pudru  2 żółtka  1 białko  50 g mąki ziemniaczanej  140 g mąki pszennej  około 30 g płatków migdałowych  Krem migdałowy: 70 g zmielonych migdałów  50 g masła temp. pokojowa  50 g cukru pudru  1 łyżka wódki  Dodatkowo około 2 łyżek dżemu truskawkowego               Masło ucieraj z cukrem, dodaj żółtka i mieszaj dopóki masa będzie puszysta i błyszcząca. Dodaj mąki wymieszaj i zagnieć. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu na 2-3 mm. Okrągłą foremką wytnij ciastka i ułóż na blaszce. Posmaruj ciastka roztrzepanym białkiem a połowę ciastek posyp płatkami migdałów. Upiecz na złoty kolor 10-12 minut w 180st C. Ostudź.    

Sałatka ze smażonym camembertem i sosem rzodkiewkowym

         Idzie wiosna i od razu mam ochotę na kolorowe, pełne warzyw sałatki.   Zdjęcie zrobione aparatem Lumix Panasonic i bierze udział w konkursie.  Składniki:  mix sałat  8 sztuk pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 1/2 zielonego ogórka  2 camemberty 1 jajko  bułka tarta  200 ml jogurtu naturalnego  4 rzodkiewki  1 łyżeczka drobno pokrojonego koperku  sól i pieprz do smaku                               Camemberty pokrój na 8 części. Obtocz w jajku, bułce tartej i usmaż na rumiano. Na talerzu rozłóż sałatę, dodaj pokrojone pomidorki, cebulę i ogórka. Na wierzchu połóż kawałki sera. Jogurt wymieszaj z koperkiem, startą na tarce rzodkiewką, dopraw solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem.