26.01.2017

Nocna owsianka na maślance





              Mniam uwielbiam nocne owsianki. Wystarczy dzień wcześniej wszystko wymieszać, wlać do słoika i  rano mamy gotowe śniadanie, które możemy zabrać do pracy, szkoły albo po prostu zjeść w domu :) Owsianka jest pyszna, pożywna i daje porannego kopa :) 



Składniki: 
  • 250 ml maślanki naturalnej 
  • 6 łyżek płatków owsianych 
  • 1 banan 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 cynamonu 
  • garść ulubionych orzechów 


            Do blendera włóż banana, kakao, maślankę, miód, przyprawy i wszystko zmiksuj. Dodaj płatki i orzechy. Wymieszaj i wlej do słoika. Zakręć i włóż na noc do lodówki. 




25.01.2017

Batony owsiane





        Jeśli lubicie batony owsiane to polecam wam przepis. Są zdecydowanie lepsze i smaczniejsze niż te, które możemy kupić w sklepie. Wiemy co kładziemy i jesteśmy bardziej świadomi. Przygotowanie zajmuje nam kilka minut, nie musimy piec wystarczy garnek i łyżka. Taka porcja batonów może nam starczyć na tydzień/dwa zależy na jakie duże kawałki podzielimy. Dzieciom też bardzo smakują przetestowałam :)


Składniki: 
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki golden syrup (może być miód) 
  • 2 łyżki kakao 
  • 220 g płatków owsianych (może być mix różnych płatków) 
  • 50 g orzechów włoskie, laskowe, pekan 
  • 100 g białej czekolady (może być deserowa)

Tortownica 21 cm


             Do garnka włóż masło, golden syrup i kakao. Mieszaj aż wszystko się rozpuści i połączy. Wsyp płatki i drobno pokrojone orzechy, wymieszaj i przełóż do natłuszczonej foremki. Dociśnij do dna i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wylej na wierzch i równomiernie rozprowadź. Włóż z powrotem do lodówki. Gdy masa porządnie stwardnieje pokrój na kawałki.






22.01.2017

Piaskowiec z orzechami




              Ciasto piaskowe jest to klasyczne ciasto ucierane na maśle. Do ciasta dodałam orzechy ale jeśli chcemy możemy dodać owoce jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie czyli to na co mamy ochotę. Idealne, proste ciasto do popołudniowej herbatki :D



Składniki: 
  • 250 g masła temp. pokojowej 
  • 380 g mąki 
  • 180 g cukru 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 4 jajka temp. pokojowa 
  • 2 łyżeczki proszku 
  • 125 ml letniego mleka 
  • 100 g orzechów włoskich 
  • cukier puder do oprószenia 

Tortownica 26 - 28 cm

Masło, mleko i jajka powinny mieć temp. pokojową!



                 Wymieszaj razem mąkę, proszek i budyń. Do miski włóż masło i cukier ucieraj aż masa będzie gładka a cukier prawie się rozpuści. Następnie dodawaj na przemian jajko i mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą odłóż 6 łyżek ciasta a pozostałą masę włóż do foremki. Na wierzchu ciasta ułóż orzechy. Do odłożonej masy wlej mleko wymieszaj i wylej na orzechy. Piecz do suchego patyczka w 180*C około 40-45 minut.





18.01.2017

Rolowane ziemniaki z szynką szwarcwaldzką






              Rolowane ziemniaki z szynką szwarcwaldzką i mozzarellą są po prostu przepyszne. Chrupiąca otoczka, miękki rozpływający się środek, ciągnący ser i nutka wędzonej szynki. Idealne jako przekąska na imprezkę, balik, dodatek do obiadu  albo do zjedzenia między posiłkami. Uważajcie bo wciągają :) Ja podaję z sosem czosnkowym albo z takim.



Składniki: 
  • 1 kg mączystych ziemniaków np. bryza 
  • 2 łyżki masła 
  • 20-30 ml mleka 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu 
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 
  • około 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 2 duże wafle (andruty) 
  • bułka tarta 
  • 1-2 jajka 
  • olej do smażenia 


          Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Dodaj masło, mleko i zrób gładkie puree. Do ziemniaków dodaj suszony czosnek, drobno pokrojony rozmaryn i tymianek. Wymieszaj i rozsmaruj gorące ziemniaki na waflach. Na wierzchu rozłóż drobno pokrojoną szynkę i posyp startym serem. Każdy wafel zwiń jak roladę. Przed podaniem pokrój na plastry, zanurz w rozkłóconym jajku, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor. Podawaj na ciepło.




15.01.2017

Sernik Rocher







            Nic tak nie poprawia nastroju jak kawałek serniczka a jeśli jest czekoladowy to poziom endorfin skacze na maksa :D Bardzo czekoladowy sernik na spodzie brownie z dodatkiem chrupiących orzechów. Jest pyszny, kremowy, lekko mazisty i bardzo, ale to bardzo czekoladowy :D mniammmi....



Składniki: 

Spód:
  • 150 g masła 
  • 100 g czekolady 
  • 4 jajka 
  • 100 g cukru 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżka kakao 
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka 
  • 200 g mlecznej czekolady 
  • 4 jajka 
  • 80 g cukru 
  • 200 ml mleka 
  • 150 ml oleju 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej  
  • 2 łyżki kakao 
  • 150 g orzechów laskowych 
Dodatkowo:
  • 100 g mlecznej czekolady albo czekolady z orzechami 
  • 2 -3 łyżki mleka 
  • pralinki do dekoracji  

Tortownica 26-28 cm


           Spód: W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę. Przestudź. Do miksera wbij jajka i ubijaj dosypując partiami cukier. Ubijaj do momentu aż cukier się rozpuści. Cienkim strumykiem wlewaj masło a gdy masa się połączy dodaj kakao i mąkę. Wymieszaj i przelej do foremki.
            Nadzienie: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Orzechy podpraż na patelni i usuń odchodzącą skórkę. Orzechy przełóż do woreczka i roztrzaskaj je na mniejsze kawałki przy pomocy tłuczka. Do miski włóż rozpuszczoną czekoladę, ser, jajka, olej, mleko, cukier, mąkę i kakao. Wszystko zmiksuj do połączenia się składników 2 minuty. Dodaj orzechy i wymieszaj. Masę serową delikatnie wylej na spód. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160*C i piecz 70 minut. Wierzch sernika powinien być ścięty i sprężysty. Przestudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
            Wykończenie: Czekoladę z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko przestudź i polej sernik. Na wierzchu ułóż pralinki.





12.01.2017

Schab pieczony w sosie majonezowym





            Pyszne i soczyste mięsko upieczone w sosie majonezowym. Idealne na kanapki, jako przekąska albo główne danie. 



Składniki: 
  • 1/2 kg schabu 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka ketchupu 
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej 
  • duża szczypta mielonego pieprzu 


             Schab umyj, osusz ręcznikiem i delikatnie ponacinaj. Wszystkie składniki sosu wymieszaj i polej mięso. Włóż do lodówki na noc. 30 minut przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki. Piekarnik rozgrzej do 210*C przykryj schab (pokrywką, namoczonym pergaminem albo folią aluminiową) i włóż na 15 minut, następnie zmniejsz temp. do 160 *C i piecz jeszcze godzinę.






10.01.2017

Czekoladowe ciasto z kaszą manną





         Nic tak nie poprawia nastroju, dodaje energii, rozgrzewa jak kawałek czekoladowego ciasta z kubkiem kakao albo kawy. Ciasto jest mięciutkie, smakuje jak murzynek i jak każde czekoladowe ciasto uzależnia ;) 



Składniki:


  • 1 szklanka kaszy manny
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
  • 20 g kakao 
  • 100 g drobno pokrojonej czekolady

Foremka 26x21 cm albo tortownica 21 cm


            Do miseczki wsyp kaszę mannę, zalej śmietaną, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę.Do kaszy manny dodaj masło i mieszaj aż się połączą. Jajka i cukier miksuj do chwili aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będzie wyczuwalnych grudek cukru. Następnie dodawaj po łyżce kaszy, miksuj aż wszystko się połączy. Dodaj mąkę, kakao i proszek wymieszaj a na koniec dodaj drobno pokrojoną czekoladę. Przełóż do foremki i piecz w 180*C około 40 minut (do suchego patyczka).





Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...