30.12.2016

Stripsy pułkownika Sandersa KFC






           Jakiś czas temu wyciekł skrywany przepis na kurczaka pułkownika Sandersa. Postanowiłam go przetestować i sprawdzić czy jest prawdziwy czy może jest to forma reklamy i zwrócenia na siebie uwagi taki chwyt marketingowy. Po sprawdzeniu przepisu muszę przyznać że jest to najlepszy przepis na kurczaka kfc jaki do tej pory jadłam a w internecie jest tego mnóstwo. Jedyny minus to jet taki że nie uzyskałam złotego koloru panierki i tak sobie pomyślałam żeby następnym razem zastąpić mąkę pszenną mąką kukurydzianą. Zobaczymy. W smaku super odpowiednio pikantny z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Polecam!




Składniki: 
  • 250 ml maślanki 
  • 1 jajko 
  • 2 szklanki mąki 
  • 2/3 łyżki soli 
  • 1/2 łyżki tymianku 
  • 1/2 łyżki bazylii 
  • 1/3 łyżki oregano 
  • 1 łyżka soli selerowej 
  • 1 łyżka pieprzu 
  • 1 łyżka gorczycy (sama mieliłam) 
  • 4 łyżki słodkiej papryki 
  • 2 łyżki soli czosnkowej 
  • 1 łyżka imbiru 
  • 3 łyżki białego pieprzu 
  • 1 kg polędwiczek z kurczaka 
  • olej do smażenia 

            W misce wymieszaj maślankę z jajkiem włóż umyte polędwiczki i odstaw na 30 minut.  Do drugiej miski wsyp mąkę i przyprawy. Porządnie wymieszaj. Polędwiczki obtocz dokładnie, lekko strzepnij i odstaw na 20 minut. Do garnka wlej olej do wysokości 8 cm i rozgrzej do 175*C. Smaż około 8-10 minut. Skrzydełka trochę dłużej 15-18 minut.




28.12.2016

Ukraiński sernik






          Trochę inny sernik od tych, które do tej pory jadłam czy piekłam. Nie jest taki kremowy, delikatny jest bardziej zbity a jego faktura przypomina trochę babkę i trochę sernik. Ale to działa na jego korzyść jest bardzo smaczny, łatwo można go zrobić a przy tym pokryty jest chrupiącą, karmelową skórką. Podany na ciepło z domową konfiturą smakuje wyśmienicie.




Składniki: 
  • 500 g twarogu 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 3 jajka 
  • 100 g cukru 
  • 200 g mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 



            Ser zmiel albo dokładnie zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Foremkę keksówkę wysmaruj odrobiną rozpuszczonego masła, przełóż masę. Piecz przez 1h w 160*C. Odstaw na 15 minut do ostygnięcia. Podawaj na ciepło z ulubiona konfiturą.

* Jeśli chcemy podać sernik następnego dnia możemy zawinąć go w folię i podgrzać w piekarniku. Albo podgrzać w mikrofali.



Przepis pochodzi z książki "Mamuszka"


22.12.2016

Likier śmietankowo-pomarańczowy







           Przepyszny likier śmietankowo-pomarańczowy. Schłodzony będzie idealnym zakończeniem kolacji. Możemy też wlać do ładnej butelki i podarować w prezencie. Smakuje wyśmienicie ja lubię dodać do niego kostki lodu. 


Wspaniałych świąt Bożego Narodzenia
spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze

życzy Ola


Składniki: 
  • 350 g cukru 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 100 ml soku pomarańczowego 
  • 200 ml wódki 


             Do garnka/patelni z jasnym dnem wsyp cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier zacznie się rozpuszczać, zmniejsz płomień. Podgrzewaj cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Jeśli zrobią się gródki to się nie przejmuj. Wlej kremówkę, sok i delikatnie gotuj aż składniki się połączą a gródki cukru rozpuszczą. Na koniec wlej wódkę i krótko zagotuj. Po przestudzeniu wlej do butelki i włóż do lodówki.




18.12.2016

Pomarańczowy makowiec na czekoladowym spodzie





                 O jacie, makowiec jest mega! Wyszedł w smaku lepszy niż to sobie wymyśliłam. Niby takie proste połączenie składników a efekt końcowy zaskakuje. Wymyśliłam sobie makowca na czekoladowym spodzie a że to było zbyt nudne postanowiłam dodać coś jeszcze. Tym czymś jest smak pomarańczy. Najbardziej świąteczne połączenie smaków mak, czekolada i pomarańczo :D To jest to koniecznie dopiszcie do świątecznej listy przysmaków.




Składniki: 

Masa makowa:
  • 400 g mielonego maku (użyłam backmit) 
  • 400 ml soku pomarańczowego 
  • 3 jajka 
  • 200 g cukru 
  • 120 g rozpuszczonego masła 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kakao 
  • skórka z 3 pomarańczy 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 
Spód:
  • 150 g masła 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 120 g cukru 
  • 4 jajka 
  • 1 łyżka kakao  
  • 2 łyżki mąki 

Foremka  36x26 cm


            Masa makowa: mak zalej sokiem i podgrzewaj aż się zagotuje. Zmniejsz temp. i podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty. Ostudź. Wszystkie składniki masy włóż do miski i porządnie wymieszaj.
            Spód: do miski włóż masło i połamaną czekoladę. Miskę ustaw nad garnkiem z parującą woda i rozpuść.Ostudź. Do miksera wbij jajka i zacznij ubijać, pomalutku wsypuj cukier. Ubijaj do momentu aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będziesz wyczuwać cukru. Cały czas ubijając wlej cienkim strumykiem masło. Dodaj kakao, mąkę i wymieszaj. Masę przełóż do foremki, wyrównaj i podpiecz 15 minut w 180*C. Na spód wyłóż masę makową i włóż z powrotem do piekarnika na 35-40 minut.

* Jeśli chcesz użyć zwykłego maku należy: zalać mak 1l soku pomarańczowego i gotować przez 30 minut. Następnie ostudzić, przecedzić i zmielić 3-krotnie. Do maku dodaj wszystkie pozostałe składniki (soku już nie dodajemy) wymieszaj i wyłóż na ciasto.






15.12.2016

Karp po węgiersku






            Jest ryba po grecku może też być i po węgiersku. Karp pieczony jest w warzywach, wszystkie ich smaki przenikają do mięsa ryby dzięki czemu mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Ryba jest bardzo smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.



Składniki: 
  • 1 kg sprawionego karpia (bez głowy, ogona, łusek) 
  • 3 czerwone papryki 
  • 3-4 pomidory (zależy od wielkości) 
  • 3-4 cebule 
  • sól i pieprz 
  • jeśli chcemy żeby ryba była ostrzejsza w smaku to mała papryczka chili 


            Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Rybę pokrój na niewielkie porcje i oprósz z każdej strony pieprzem i solą. Pokrój warzywa: cebulę w krążki, paprykę w paseczki a pomidora na ćwiartki. Połowę  warzyw wyłóż dno naczynia na nich ułóż rybę i przykryj resztą warzyw. Przykryj folia i piecz w 160* z termoobiegiem przez 30-40 minut (długość pieczenia zależy od wielkości porcji).

*Rybę można przygotować dzień wcześniej





14.12.2016

Rolada biszkoptowa z makiem i wiśniami






             Podsyłam Wam kolejny przepis na ciasto. Tym razem jest to rolada biszkoptowa przełożona masą makową z dodatkiem wiśni. W tym całym przedświątecznym zabieganiu nie zawsze mamy dużo czasu dlatego zawsze w zanadrzu trzeba mieć przepis na łatwe, szybkie w przygotowaniu ciasto, z fajnym efektem i co najważniejsze smaczne. 




Składniki: 

Biszkopt:
  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 10 łyżek mąki 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • cukier puder do oprószenia 
Masa makowa:
  • 100 g mielonego maku ( użyłam backmit)
  • 400 ml mleka 
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego   
  • 50 g cukru 
Dodatkowo:
  • 250-300 g wiśni z kompotu albo frużelinę wiśniową, może być też dżem z kawałkami owoców 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • jeśli ciasto dłużej postoi to śmietan-fix do śmietany
  • wiśnie do dekoracji 

Foremka 39x35 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona 


           Biszkopt: Białka ubij na sztywno następnie partiami dodawaj cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku i na koniec dodaj olej. Delikatnie mieszając wsypuj mąkę i sodę. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj  włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Wierzch ciasta powinien być jasnozłoty. Ciepły biszkopt połóż na deskę albo ściereczkę i delikatnie oderwij pergamin. Dużą ściereczkę oprósz cukrem pudrem i  delikatnie zwiń (razem ze ściereczką!) i odłóż do przestudzenia.
         Masa makowa: 300 ml mleka wlej do garnka, wsyp mak i zagotuj. Do szklanki wlej pozostałe mleko, dodaj proszek budyniowy i cukry. Wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Gorącą masę rozsmaruj na biszkopcie. Chwilę odczekaj (2-3 minuty) i na masie makowej rozłóż równomiernie wiśnie. Zwiń roladę i włóż do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, zrób rozetki z bitej śmietany a na wierzchu ułóż wiśnie.





12.12.2016

Rillettes z makreli






           Rillettes jest to smarowidło do chleba. We Francji rillettes przygotowuje się z mięsa gęsi, kaczki, wieprzowiny albo z łososia. Ja, przygotowałam bardziej prostą wersję tego smarowidła i zamiast mięsa użyłam makrele. Pasta wyszła pyszna, kremowa z lekką cytrynową nutką. Idealna na lekkie świąteczne śniadanie albo możemy jej użyć  jako dip do warzyw. Do pasty możemy wykorzystać każdą inną wędzoną rybę.



Składniki: 

  • 200 g kremowego serka 
  • 100 g kwaśnej śmietany 
  • mięso z małej, wędzonej makreli 
  • skórka z 1/2 cytryny albo kilka kropli soku 
  • 1 łodyga selera 
  • sól i pieprz 


             Do miski włóż serek, śmietanę, mięso z ryby i skórkę z cytryny.  Wszystko zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj drobno pokrojoną łodygę selera.






09.12.2016

Piernik z kaszą gryczaną przełożony powidłami





                Kasza gryczana nie tylko do zraza, ale też świetnie pasuje do ciasta. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i osoba niewtajemniczona na pewno nie poczuje kaszy. Smakuje jak dobry murzynek a jeśli dodamy przypraw korzennych przeobrazimy je w bardziej świąteczne ciasto. Takim pysznym dodatkiem do ciasta są powidła i gruba warstwa polewy czekoladowej. Kasza gryczana zawiera dużo białka i jest pełna błonnika, soli mineralnych i witamin. Dlatego jeśli zjemy 2 albo 3 kawałki nie miejmy wyrzutów sumienia :D




Składniki:
  • 180 g kaszy gryczanej 
  • 5 jajek 
  • 180 g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 120 g mąki gryczanej 
  • 150 g masła 
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 20 g masła 
  • 50 ml kremówki albo mleka 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
 Dodatkowo:
  • 200 g powideł śliwkowych 
  • około 20 g czekolady 

 Foremka keksówka 30x11 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą



               Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu, przestudź a następnie zmiel albo zblenduj. Wymieszaj razem mąkę, sodę i przyprawy korzenne.
Do miski włóż połamaną czekoladę i masło. Miskę ustaw nad garnkiem z parującą wodą rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Do miski wbij jajka i zacznij ubijać. Pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż  masa będzie puszysta a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru. Cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone masło i dodawaj po łyżce kaszę. Na końcu delikatnie wmieszaj mąkę. Przełóż do keksówki i piecz do suchego patyczka około 45-50 minut w 180*C z termoobiegiem albo 200*C bez termoobiegu. Po lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto z foremki. Przestudź do końca.
              Przetnij ciasto na pół, rozsmaruj powidła i złóż z powrotem. Przygotuj polewę: wszystkie składniki włóż do miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź i poczekaj aż masa trochę zgęstnieje. Polej ciasto a na wierzchu posyp startą czekoladą.





Przepis z moimi zmianami pochodzi z cukierni Lidla

07.12.2016

Zapiekanka z kopytkami






Składniki: 
  • 500-700 g kopytek przepis TU 
  • 500 g brokuła 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 10 cm por 
  • przyprawa do kurczaka 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 2 jajka 
  • 80 g sera żółtego np. gołda 
  • 100 g gorgonzoli albo sera z niebieską pleśnią 
  • sól i pieprz 



           Sos: Zetrzyj ser na średnich albo małych oczkach, dodaj kremówkę, jajka, pokruszoną gorgonzolę wymieszaj a na końcu jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem.
 Brokuła ugotuj al`dente. Kurczaka pokrój w kostkę i oprósz ulubioną przyprawą. Pora sparz wrzątkiem i pokrój. W foremce żaroodpornej układaj warstwami na początku kopytka, następnie kurczak, por i brokuł pokrojony na mniejsze kawałki. Polej wszystko sosem, przykryj folią i zapiekaj 35-40 minut w 200*C.






05.12.2016

Kutia z kaszą gryczaną, gruszkami i orzechami







            To już ten czas wszyscy myślą o świętach. Dekorujemy swoje domy, pakujemy prezenty i obmyślamy menu świąteczne. Jedną z takich tradycyjnych potraw świątecznych jest kutia. Kutia jest deserem na zakończenie kolacji wigilijnej. Kto nie zna tego przysmaku to krótko powiem że jest to połączenia maku, z ziarnami pszenicy, bakaliami i miodem. Ja, troszeczkę unowocześniłam przepis i zastąpiłam pszenicę kaszą gryczaną. Jest to idealny zamiennik dla osób, które nie tolerują glutenu. Rodzynki i żurawinę zastąpiłam gruszkami. A żeby całość miała jeszcze bardziej świąteczny smak dodałam przypraw korzennych. 




Składniki: 
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej 
  • 1 szklanka maku 
  • 4 duże gruszki 
  • 100-150 g orzechów włoskich albo pekan 
  • około 100 ml miodu wielokwiatowego
  • szczypta cynamonu, kardamonu i mielonych goździków 
  • 500 ml mleka albo wody do maku 

            Mak zalej gorącym mlekiem albo wodą i gotuj 30 minut. Odstaw do ostudzenia. Przecedź przez sitko wyłożone gazą. Następnie zmiel trzy razy. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu i ostudź.
            Na patelni podpraż orzechy a następnie posiekaj. Gruszki obierz i pokrój w średnią kostkę. Do miski włóż kaszę, zmielony mak, orzechy, gruszki, przyprawy korzenne i miód. Ilość miodu zależy od naszych upodobań smakowych ja dodałam około 100 ml. Porządnie wymieszaj i włóż do lodówki żeby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.


- Mak można ugotować przy okazji gotowania maku na makowce. Można też kupić gotowy, zmielony mak i wystarczy zalać gorącym mlekiem, i pogotować 2 minuty. Nie chodzi mi tu o mak z puszki! 100 g maku suchego, zmielonego zalewamy 100 ml gorącego mleka albo wody gotujemy 2 minuty i odstawiamy do ostudzenia.







04.12.2016

Brzdąc





             Po rogalach marcińskich i babce poznańskiej jest to kolejne bardzo popularne w Wielkopolsce ciasto. Można je kupić w prawie każdej cukierni. Przepis na Brzdąca bardzo się zmienił, ciasto które możemy  teraz kupić czy znaleźć na nie przepis w internecie jest inne od tego, które piekli kiedyś. A chodzi mi o masę, masę maślaną zamieniono na masę śmietankową. Ja, skorzystałam ze starego przepisu i zrobiłam Brzdąca tradycyjnego z masą maślaną, nasączonego mocną herbatą z dodatkiem wódki. Oj jest różnica wierzcie mi warto jest poświęcić trochę więcej czasu i dodać trochę więcej kalorii i upiec tego Brzdąca.
Trzy nasączone biszkopty przełożone kremem maślano-czekoladowym takie proste a w smaku rewelacja. Do świątecznej kawy będzie pasować idealnie :D



Składniki: 

Biszkopty:
  • 9 jajek 
  • 9 łyżek cukru 
  • 3 łyżki oleju 
  • 13,5 łyżki mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na 1 biszkopt 
Krem:
  • 3 żółtka 
  • 200 ml mleka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 2 łyżki kakao 

Poncz:
  • 200 ml mocnej herbaty 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 25 ml wódki 

Tortownica 20-21 cm


              Biszkopty: 3 białka ubij na sztywno dodaj 3 łyżki cukru i ubijaj aż cukier się rozpuści. Dodaj 3 żółtka i 1 łyżkę oleju. Delikatnie wmieszaj 4,5 łyżki mąki i proszek. Przelej masę do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 12 minut w 180*C. Po lekkim ostudzeniu odklej ciasto od pergaminu i przewróć na druga stronę. Tak samo upiecz 2 pozostałe biszkopty.
              Krem: Do garnka włóż żółtka, cukier, mleko i mąkę. Podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Przyklej do budyniu kawałek foli spożywczej i odstaw do ostudzenia.
W misce ucieraj masło dodaj kakao i partiami dodawaj budyń.
Do letniej herbaty dodaj cukier, wódkę i wymieszaj. Herbatą nasącz biszkopty. Biszkopty przełóż masą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Przechowuj w lodówce do 4 dni.





Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...