29.11.2016

Kruche ciastka z makiem






             Niesamowicie kruche, niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka. W świątecznym klimacie z dodatkiem maku, zanurzone w czekoladzie :D Są przepyszne, polecam!



Składniki: 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 100 g cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 270 g mąki + do podsypania 
  • 60 g maku 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego albo wódki 
  • szczypta soli 
  • 6-7 łyżek mleka (ekstrakt waniliowy można zastąpić mlekiem) 
 foremka w kształcie gwiazdki albo serca



           W misce wymieszaj mąki, proszek i mak. W osobnej misce ucieraj masło z cukrem, dodawaj po jednym żółtku a na koniec wsyp mąkę. Wymieszaj i przełóż na blat oprószony mąką. Zagnieć ciasto jeśli będzie trzeba dosyp mąki. Ciasto powinno być miękkie i nie powinno kleić się do rąk. Oderwij kawałek ciasta i rozwałkuj (najlepiej między dwoma arkuszami pergaminu). Wytnij ciastka i ułóż je w foremce wyłożonej pergaminem. Piecz 12 minut w 180*C. Po wyjęciu z piekarnika zostaw jeszcze ciastka na blaszce tak 2 minuty.
Polewa: Czekoladę połam i razem z pozostałymi składnikami włóż do miski. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą (woda nie może dotykać miski), mieszaj do rozpuszczenia i połączenia się składników. Maczaj ciastko do połowy i układaj na pergaminie. Odstaw do stwardnienia czekolady.



27.11.2016

Keks z bananami





             Bardzo lubię keksy w szczególności te z dużą ilością orzechów. Dzisiaj zapraszam na keks z dodatkiem bananów. Banany są wyczuwalne a w połączeniu z bakaliami ciasto w smaku zyskuje. Jest przepyszne, wilgotne i lekko korzenne.Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i można je upiec na ostatnią chwilę, tak na szybko :D 


Składniki: 

  • 220 g mąki 
  • 90 g mąki ziemniaczanej 
  • 180 g cukru 
  • 250 g jogurtu naturalnego 
  • 200 ml oleju 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżeczki sody 
  • sok z jednej cytryny 
  • 2 banany 
  • 100 g kandyzowanych owoców 
  • 100 g drobno pokrojonych orzechów 
  • 50 g rodzynek 
 Foremka keksówka 30x11 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą.


            Banany rozgnieć widelcem,  wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Wszystkie składniki oprócz bakali włóż do miski i miksuj na średnich obrotach 2-3 minuty. Dodaj bakalie i wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki i piecz do suchego patyczka około 50-55 minut w 180*C.






25.11.2016

Kopytka






                Mniam! uwielbiam kopytka z gulaszem, podsmażane na masełku, na zimno, zapiekana z sosem, z sosem grzybowym.... mogła bym tak wymieniać i wymieniać. Chyba nigdy mi się nie znudzą :D Poradzę wam jeszcze że ziemianki do kopytek gotujemy dzień albo dwa dni wcześniej wychodzą smaczniejsze.




Składniki:
  • 1,5 kg mączystych ziemniaków np. bryza 
  • 200 g mąki (poznańska, luksusowa) + do podsypania
  • 40 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka soli  do ziemniaków


               Dzień wcześniej obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Odparuj i odstaw do przestudzenia. Następnie zmiel, przeciśnij przez praskę albo zblenduj. Na stolnicę wysyp mąki, dodaj jajko i ziemniaki. Wszystko razem zagnieć. Masa powinna być miękka, sprężysta i nie powinna przyklejać się do rąk. Blat oprósz mąką, odrywaj niewielkie kawałki ciasta i formuj wałki wielkości grubego palca. Pokrój ukośnie na kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżką soli. Partiami wrzucaj kopytka i gotuj 1 minutę od chwili wypłynięcia. 





24.11.2016

Sałatka z kurczakiem i fetą





              Czasami przychodzi taki czas w szczególności zimą to nabieram ochoty na sałatki z sosem majonezowym np.tradycyjna jarzynowa, gyros itp. Tym razem chciałam przygotować coś innego, pomieszać smaki sera z kurczakiem, świeżych warzyw z tymi z puszki. I wyszło bardzo, bardzo smacznie. Koniecznie do powtórzenia na święta albo sylwestra.



Składniki: 
  • 1 pierś z kurczaka 
  • ulubiona przyprawa do kurczaka 
  • 1 czerwona papryka 
  • 200 g sera feta 
  • 3 łodygi selera naciowego 
  • mała puszka kukurydzy 212 g 
  • mała puszka groszku 212 g 
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • 25 g kiełków rzodkiewki 
sos:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka majonezu  
  • 1 łyżka ketchupu 
  • 1/4 łyżeczki suszonego, mielonego czosnku 
  • 1 łyżka drobno pokrojonej pietruszki 
  •  sól, pieprz


           Sos:  w miseczce wymieszaj jogurt, ketchup, majonez, czosnek i natkę pietruszki.
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, oprósz przyprawą i podsmaż. Przestudź. Czerwona paprykę, ser, seler i cebule pokrój w kostkę. Groszek i kukurydzę odsącz na sitku. Wszystkie warzywa, ser włóż do miski polej sosem i wymieszaj. Włóż do lodówki  na minut 30 minut do przegryzienia się smaków. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.




22.11.2016

Łatwy piernik bez miodu




                Pyszny i puszysty piernik z dodatkiem mąki gryczanej. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie musi dojrzewać i długo zachowuje swoją świeżość.


Składniki: 
  • 150 g mąki gryczanej 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu i mielonych goździków 
  • szczypta imbiru i gałki muszkatołowej 
  • 200 g cukru 
  • 4 średnie jajka temp. pokojowa 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 250 ml letniego mleka 
  • 125 ml oleju 
  • 110 g dżemu np. czarna porzeczka, truskawka 

Foremka keksówka 30x11 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą.


                  W misce wymieszaj mąki, kakao, sodę i przyprawy. Do miksera wbij jajka i zacznij ubijać następnie partiami wsypuj cukier i  cukier waniliowy. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będą wyczuwalne grudki cukru. Cienkim strumykiem wlej olej. Ubijając na najniższych obrotach dodawaj na przemian mąki, mleko i dżem. Przelej ciasto do foremki i piecz w 180*C około 50-55 minut (do suchego patyczka). Lekko przestudź a następnie wyjmij z foremki i przestudź do końca. Polej czekoladą albo oprósz cukrem pudrem.




10.11.2016

Sernik orzechowy z palonym masłem






           Przepyszny sernik na kruchym cieście z dużą ilością orzechów w cieście i masie. Smak orzechów w serniku jest bardzo intensywny. A żeby go jeszcze podkręcić i zgłębić dodałam do masy serowej beurre noisette czyli masło orzechowe, które uzyskujemy podgrzewając masło do momentu aż nabierze jasnozłotego koloru i zacznie pachnieć jak orzechy. Przepis jest na dużą blaszkę, jest podzielny i można nim poczęstować rodzinę i przyjaciół :D 



Składniki ciasto: 
  • 340 g mąki krupczatki 
  • 100 g zmielonych orzechów 
  • 200 g masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 50 g cukru pudru 
  • 3 jajka 
Składniki nadzienie:
  • 200 g masła 
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 3 jajka 
  • 330 g gęstego, naturalnego jogurtu 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 200 g zmielonych orzechów 
  • 2 łyżki wódki  

Foremka 36x24 cm, wyłożona pergaminem


              Na stolnice wysyp mąkę, zmielone orzechy, cukier puder, proszek i dodaj masło wszystko razem pokrój/posiekaj. Dodaj jajka i zagnieć ciasto. Podziel na dwie części 60% i 40%. Przełóż do worka i włóż do zamrażarki na minimum 12 godzin (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej).
             Nadzienie: Mało rozpuść na średnim ogniu cały czas podgrzewaj. Na początku masło zacznie pyrkać po chwili przestanie i zacznie brązowieć. Masło przestań podgrzewać jak nabierze jasnobrązowego koloru i zacznie pachnieć jak orzechy. Przestudź. Wszystkie składniki masy serowej włóż do miski i miksuj na średnich obrotach przez 3 minuty.
            Większą połowę ciasta zetrzyj na tarce o średnich oczkach, delikatnie dociśnij i włóż do piekarnika nagrzanego do 175*C na 25 minut. Na lekko przestudzone ciasto wylej masę serową i zetrzyj pozostałe ciasto. piecz 60-70 minut. Wierzch powinien mieć jasnozłoty kolor. Przestudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.




07.11.2016

Cukier miętowy






          Cukier miętowy to świetny dodatek do ciast czekoladowych, ciasteczek, do herbaty, gorącej czekolady, kawy, gofrów, pierniczków, koktajli i wiele, wiele innych smakowitości. Czyli  wszędzie tam gdzie chcemy nadać lekkiej nutki mięty.


Składniki: 
  • pęczek mięty
  • 200 g drobnego cukru 


          Do blendera włóż mięte i zmiksuj ją na drobno. Wsyp cukier  i miksuj aż składniki się połączą a cukier zrobi się zielony. Wysyp na blaszkę, równomiernie rozprowadź i odstaw na 24h. Następnego dnia przełóż do słoiczka, zamknij i możesz przechowywać taki cukier do 6 miesięcy.




źródło Jamie Oliver

06.11.2016

Podrabiane rogale marcińskie






           Dzisiaj babcia Genia dzieli się z nami swoim przepisem na rogale.Podrabiane rogale marcińskie są naprawdę bardzo zacne! Może i nie przypominają oryginału ale w smaku bardzo dobre. Ciasto po wyrobieniu wkładamy do zimnej wody i czekamy aż wypłynie. Po upieczeniu wychodzi bardzo mięciutkie i delikatne.Rogale nadziewane są mieszanką bułki tartej i orzechów. Nadzienie obiega od oryginału ale tak samo wciąga i uzależnia. Pyszne, polecam! 
Przepis i wykonanie Babcia Eugenia



Składniki ciasto:
  • 50 g drożdży 
  • 500 g mąki 
  • 250 g masła 
  • 2 łyżki cukru 
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 

Składniki nadzienie:
  • 70 g masła 
  • 200 g cukru 
  • 100 g bułki tartej 
  • 250 ml wody 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 
  • olejek migdałowy 

Dodatkowo: jajko do posmarowania, cukier puder i orzechy do dekoracji


            Nadzienie: Rozpuść masło dodaj cukier, wodę, bułkę tartą, kakao, olejek i zagotuj. Wsyp orzechy i wymieszaj.
           Do ciepłego mleka wsyp cukier i pokrusz drożdże. Wymieszaj i odstaw. Mąkę wysyp na stolnicę dodaj masło, żółtko i sól wszystko razem posiekaj. Wlej drożdże i porządnie zagnieć ciasto. Ciasto przełóż do  worka foliowego dobrze zamknij i włóż do zimnej wody tak żeby całe się zanurzyło. Poczekaj aż wypłynie. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto. Wytnij trójkąty, nałóż nadzienie i zwiń. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w 180*C na jasny złoty kolor 20-25 minut.
      
Z cukru pudru zrób gęsty lukier, posmaruj rogale i posyp grubo posiekanymi orzechami.






02.11.2016

Paluchy ziemniaczane






          Często jest tak że zostają nam ziemniaki z obiadu i jest ich za mało na kopytka albo placki i buch ziemniaki lądują w koszu. A można je w łatwy sposób wykorzystać i zrobić paluchy. Paluch są bardzo kruche i delikatne świetnie nadawać się będą jako przekąska do piwa, do pochrupania przez dzieciaki albo jako dodatek do zup.



Składniki: 
  • 250 g mąki luksusowej albo poznańskiej + do podsypania
  • 250 g mączystych ziemniaków np. bryza, ibis 
  • 220 g masła temp. pokojowa 
  • sól 
  • jajko 
  • mak, kminek albo inne przyprawy do posypania 



             Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i  ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odparuj i przestudź (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej). Ziemniaki zmiel albo zblenduj na gładkie puree. Mąkę wysyp na stolnicę dodaj ziemniaki, masło i 1/2 łyżeczki soli. Wszystko zagnieć, jeśli ciasto będzie bardzo mocno się kleić podsyp odrobiną mąki. Podziel ciasto na małe kawałki i uformuj 15-20 cm wałeczki (kształt palucha zależy od ciebie). Paluchy posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp makiem i piecz w 180*C przez  20-25 minut wierzch powinien mieć brązowy kolor. Chwilę przestudź w foremce a następnie przełóż na kratkę.




Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...