30.10.2016

Tort "Rewelka"




            Jak się nazywa tak też smakuje.Rewelacyjny tort pod względem smaku i przygotowania. Takiego biszkoptu pewnie jeszcze nie jedliście jest to połączenie skondensowanego mleka z mąką  i jajkami. Niemożliwe a jednak wychodzi. Ciasto wychodzi wilgotne, mięsiste i nie ma potrzeby nasączania. A przy tym przygotowanie zajmuje 5 minut. Ciasto przełożone zostało kwaśną śmietaną, która w połączeniu z wanilią tworzy przepyszny duet. Całość jest niesamowita - lekko słodka, lekko kwaśna wszystkie smaki świetnie do siebie pasują i  tworzą Rewelacyjny tort. 



Składniki ciasto:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (530g)
  • 2 jajka 
  • 70 g mąki 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 20 g kakao 
  • 25 g drobno pokrojonych orzechów (laskowe, włoskie, pekany) 
Krem:
  • 1L kwaśnej śmietany 18% 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
 Dodatkowo 30 g zmielonych orzechów i orzechy do dekoracji

Tortownica 18 cm


             Do miski wlej mleko, wbij jajka, dodaj mąkę i sodę. Miksuj wszystko 3 minuty. Podziel masę na 3 równe części. Do dwóch części dodaj po 10 g kakao a do trzeciej dodaj drobno pokrojone orzechy. Dno foremki wyłóż pergaminem i lekko natłuść. Każdą warstwę piecz osobno w 200*C do suchego patyczka około 15 minut. Przestudź, jeśli ciasto lekko opadnie to nic się nie stało.
            Krem: Do naczynia włóż śmietanę, dodaj cukier, ekstrakt i nasionka z wanilii. Wszystko porządnie wymieszaj.
Przełożenie: Ciasto czekoladowe-warstwa kremu-ciasto orzechowe-warstwa kremu-ciasto czekoladowe-warstwa kremu-na koniec zmielone orzechy.
Włóż do lodówki na 8-12 godzin najlepiej na noc.




27.10.2016

Muffinki czekoladowo-dyniowe







           Muffinki to zawsze dobry pomysł na coś słodkiego do kawy tym bardziej że szybko się je robi i piecze. Dzisiaj zapraszam na mięciutkie babeczki z dodatkiem dżemu dyniowego, który niedawno prezentowałam wam o TU. Dżem jest z dodatkiem przypraw korzennych cynamonu, kardamonu a jego smak dodatkowo podkręciłam skórką i sokiem z pomarańczy. A połączenie czekolady i tak pysznego dżemu skutkuje naprawdę czymś smacznym. A jeśli nie macie takiego dżemu/puree możecie dodać zwykłe puree z dyni albo mus z jabłek i tak będą dobre :D





Składniki: 

Suche składniki:
  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • 2 czubate łyżki kakao 
Mokre składniki:
  • 3 jajka 
  • 150 ml oleju 
  • 200 ml puree z dyni ja użyłam tego
 Dodatkowo 100g gorzkiej czekolady



               Do miski wsyp wszystkie sypkie składniki i porządnie wymieszaj. Do drugiej miski włóż mokre składniki i wymieszaj do połączenia się składników. Do suchych przełóż mokre składniki i wymieszaj. Dodaj drobno pokrojoną czekoladę. Ciasto nakładaj do foremek tak do 3/4 wysokości. Piecz do suchego patyczka około 20-25 minut w 180*C.





25.10.2016

Schab gotowany 5 minutowy





         Pyszne mięsko gotowane 2 x po 5 minut. Jest to bardzo smaczny i bardzo prosty patent na domową wędlinę. Mięsko jest bardzo aromatyczne od ziół i bardzo soczyste. Zamiast schabu możemy wykorzystać pierś z indyka.



Składniki: 
  • 2,5 L wody 
  • 600 do 1kg schabu bez kości 
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 czubate łyżki majeranku 
  • 1 czubata łyżka soli 
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 10 ziaren pieprzu zielonego albo kolorowego 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 4 owoce jałowca


        Wodę wlej do garnka dodaj wszystkie przyprawy, majonez i zagotuj. Gotuj około 2-3 minut. Przestudź. Do zimnej zalewy włóż schab i ponownie zagotuj. Gotuj z zegarkiem w ręce 5 minut. Przestudź w temp. pokojowej. Następnego dnia ponownie gotuj 5 minut. Przestudź w temp. pokojowej. Mięsko jest już gotowe.




Inspiracją był przepis Agaty Wojdy


20.10.2016

Francuskie motylki





              Pyszne i chrupiące ciastka idealne kiedy zachce nam się zrobić coś słodkiego do kawki czy kakao. A do tego pięknie pachną cynamonem i maja uroczy wygląd :D



Składniki: 
  • opakowanie ciasta francuskiego (300g) 
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 

Ciasto delikatnie rozwałkuj. Następnie zwijaj dłuższe boki raz z jednej strony raz z drugiej.


Złóż na pół i odcinaj kawałki ciasta.





Nożem albo nożyczkami zrób nacięcie i rozłóż ciasto.




Każdego motylka posmaruj rozkłóconym jajkiem  i obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem. Piecz 18 minut w 200*C.





18.10.2016

Dżem dyniowo jabłkowy z nutką korzenną






           Najbardziej w tym dżemie podoba mi się kolor jest taki słoneczny i optymistyczny. Otwarcie takiego słoiczka w ciemne ponure, zimowe popołudnia może sprawić radość. Smak jest wyjątkowy oprócz owoców czujemy w nim przyprawy korzenne i intensywny smak pomarańczy. Dżem możemy wykorzystać do wypieków zamiast zwykłego puree dyniowego. 



Składniki:
  • 2,5-3 kg dynia 
  • 2 kg jabłek 
  • 2 pomarańcze 
  • cukier 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczka kardamonu 


                Jabłka obierz usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dynie pokrój na mniejsze kawałki, obierz i pokrój w kostkę. Jabłka i dynię włóż do garnka. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok. Podgrzewaj owoce do momentu aż się nie rozpadną. Jeśli owoce wypuszczą mało soku można podlać je wodą. Dżem będzie gładki jeśli pod koniec zblendujesz je na puree. Dodaj przyprawy i cukier. Ilość cukru zależy od naszych upodobań smakowych. Ja dodałam około 150g. Gotowy dżem powkładaj do wyparzonych słoików. Do dużego garnka włóż ściereczkę ustaw słoiki i wlej wodę tak do 1/2 wysokości. Po zagotowaniu gotuj 10 minut. Wyłóż z garnka i postaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

  


17.10.2016

Cukierki toffi z orzechami




Kruchutkie, delikatne i bardzo słodkie :D Domowe cukierki toffi są najlepsze!



Składniki: 
  • 2 szklanki cukru 
  • 100 g masła 
  • 1 szklanka wody 
  • 1 szklanka mleka 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów pekan, włoskie albo laskowe 

Foremka 25x21 cm może być mniejsza

             Wszystkie składniki oprócz orzechów  włóż do patelni i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temp. i delikatnie gotuj od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach gotowania masa zgęstnieje teraz uważaj bo masa bardzo łatwo może się przypalić dlatego należy przy niej stać i cały czas mieszać. Po 10-15 minutach masa nabierze jasno-brązowego koloru. Przestań podgrzewać dodaj orzechy i przelej do foremki wyłożonej pergaminem albo folią. Po przestudzeniu włóż masę do lodówki. Po wyjęciu pokrój na kawałki.






13.10.2016

Szarlotka sypana





              Klasyka! Przepisu na to ciasto nie może zabraknąć na moim blogu. Uwielbiam szarlotkę sypaną  jest to jedno z najprostszych ciast do zrobienia i bardzo szybkich dzięki czemu sprawdza się kiedy muszę przygotować coś pysznego dla niezapowiedzianych gości. 




Składniki: 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 200 g masła 
  • 1 kg. jabłek 
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu 


Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem.


            Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłka wymieszaj z cynamonem. W misce wymieszaj mąkę, kaszę, cukier i proszek. Suche składniki podziel na trzy części. Na spód tortownicy wysyp pierwszą część sypkich składników,wyłóż połowę jabłek, przykryj drugą częścią mąki na to reszta jabłek i przykryj pozostałą częścią suchych składników. Na wierzchu ułóż plasterki masła. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40-45 minut. Wierzch powinien być lekko złoty. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.



11.10.2016

Smalczyk fasolowy




            Wegańska wersja smalcu bez skwarek przyznaje że smakuje wyśmienicie. Zmiksowana fasola jest kremowa, gładka a jej smak podkręcony został świeżym majerankiem, czosnkiem i cebulką. Smalczyk rozsmarowany na świeżej kromce chleba z dodatkiem ogórka małosolnego jest fantastyczny! Polecam również majonez z fasoli :D 



Składniki: 
  • 1 szklanka białej fasoli 
  • 1 biała cebula 
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • majeranek jeśli jest to świeży 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 


                Fasolę zalej 2 szklankami wody i odstaw na 8 godzin. Po tym czasie odlej wodę, przełóż fasolę do garnka i zalej ponownie 2 szklankami wody. Gotuj przez 30 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na oleju podsmaż cebulę pod koniec dodaj czosnek i jeszcze chwilę smaż. Przestudź. Fasolę zblenduj, dodaj 3/4 cebuli, majeranek (ilość majeranku zależy od naszych upodobań smakowych), dopraw solą i pieprzem. Zblenduj jeszcze raz. Jeśli smalczyk będzie za suchy dolej trochę wody. Dodaj resztę cebuli, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na godzinę do lodówki.






źródło: gazeta "slowly veggie"

07.10.2016

Szybkie ciasteczka orzechowe




            Mniam, przepyszne ciasteczka orzechowe. Z chrupiącą skorupką, mięciutkim i ciągnącym środkiem. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko trzech składników. Bardzo szybko się je robi i bardzo szybko się je zjada.



Składniki: 
  • 3 białka 
  • 200 g cukru 
  • 150 g zmielonych orzechów (ulubione albo mix) 

                Wszystkie składniki umieść w misce, którą następnie postaw nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj około 5 minut aż składniki się połączą. Lekko przestudź. Odrywaj kawałki ciasta mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układaj w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w 180*C.




05.10.2016

Koktajl szarlotka






Smakuje jak najlepsza szarlotka! Mniammi



Składniki: 
  • 200 ml mleka migdałowego 
  • 10 migdałów 
  • 2 średnie jabłka (u mnie antonówka) 
  • 4 biszkopty albo ciastka owsiane 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta kardamonu 

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Wszystko wrzuć do blendera i zmiksuj.





01.10.2016

Szarlotka tatrzańska






              Jesień to czas szarlotek. Najlepsze są na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i odrobiną cynamonu. Taka właśnie jest ta szarlotka. Szarlotka tatrzańska charakteryzuje się tym że do ciasta nie dodajemy musu jabłkowego tylko jabłka pokrojone w cienkie plasterki. Do jabłecznika używamy jabłek twardych, które podczas pieczenia nie rozpadają się a zachowują swój kształt.




Składniki: 

Ciasto:
  • 500 g mąki krupczatki 
  • 250 g zimnego masła 
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 żółtka 
  • ew. łyżka wody 
Nadzienie:
  • 3 kg jabłek szara reneta,koksa albo golden delicious 
  • 3 łyżki cukru  
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • cukier puder do oprószenia 

Foremka 22x30 cm


           Na stolnicę wysyp mąkę dodaj masło pokrojone w kostkę i posiekaj. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść dodaj wodę. Podziel na dwie części 80% i 20%. Mniejszą część zawiń w folię i schowaj do zamrażarki większą wyłóż dno foremki. Foremkę włóż do lodówki na godzinę.
        Obierz jabłka, wytnij gniazda i podziel na ćwiartki. Pokrój jabłka na cienkie plasterki albo zetrzyj na tarce na tarczy do krojenia w plasterki. Jabłka wymieszaj z cukrem i cynamonem.
Spód ciasta podpiecz 15 minut w 175*C. Na ciasto wyłóż jabłka a na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażarki. Piecz 60 minut w 175*C. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.




Źródło
 

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...