29.07.2016

Proste ciasto ze śliwkami






          Sezon na śliwki pomału się rozpoczyna dlatego warto go rozpocząć od czegoś naprawdę prostego a zarazem pysznego. Od ciasta ucieranego, które jest łatwe w przygotowaniu wystarczy mieć masło i jajka w temp. pokojowej. Oprószone cukrem pudrem smakuje wyśmienicie jak u babci :D



Składniki: 
  • 200 g masła temp.  pokojowa 
  • 200 g cukru 
  • 300 g mąki 
  • 40 g mąki ziemniaczanej 
  • 3 jajka temp. pokojowa 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 300-400 g małych śliwek 
  • cukier puder do oprószenia 

Tortownica 26 cm 


            Do miski przesiej mąkę, mąkę ziemniaczana i proszek. Odstaw na bok. W misce ucieraj masło z cukrem, następnie dodawaj po jednym jajku. Masa powinna być gładka gdy zaczniesz wsypywać mąkę. Mąkę wsypuj pomalutku, porcjami ucieraj do chwili aż wszystko się połączy. Gotową masę przełóż do natłuszczonej foremki a na wierzchu ułóż połówki śliwek miąższem do góry. piecz w 180*C około 40-45 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło. Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.





27.07.2016

Koktajl energetyczny







            Opieka nad chłopakami wymaga ode mnie sporo wysiłku ;) Dlatego wspomagam się pysznym energetycznym koktajlem z dużą ilością jarmużu, który zawiera sporo białka, witamin i składników mineralnych. Bananem, który jest skarbnicą potasu. Z natką pietruszki, która zawiera dużą ilość witaminy C, A i żelazo. Z brzoskwinią, która jest symbolem piękna no i sokiem pomarańczowym. Mówię wam pyszotka!






25.07.2016

Kostki twarogowo-jagodowe






            Po krótkiej nieobecności witam z powrotem i od razu częstuje was przepysznym ciastem :D Przepis jest na dużą blaszkę, jest podzielne i dziecinnie łatwe w przygotowaniu. Spód jest kruchy i delikatny a masa śmietankowo-kremowa. W połączeniu z jagodami tworzy fajne, letnie ciasto idealne na wakacyjne imprezy.



Składniki: 

Ciasto:
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 5 łyżek drobnego cukru 
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia albo sody 
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu może być z wiaderka 
  • 400 g jogurtu greckiego albo kwaśnej śmietany  18%-22%
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego albo waniliowego 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego albo cukru waniliowego 
Dodatkowo:
  • 1 łyżka bułki tartej albo pokruszonych herbatników 
  • 1/2 L jagód 

Foremka 24x36 cm wyłożona pergaminem


            Ciasto: Masło rozetrzyj z cukrem następnie cały czas ucierając dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa się połączy, będzie gładka i lśniąca wsyp szklankę mąki i wymieszaj. Dodaj pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i zagnieć ciasto. Wyłóż je na dno foremki. Na wierzchu posyp bułka tartą i ułóż jagody.
           Masa serowa: Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę. Wylej delikatnie na jagody. Piecz w 200*C około 45-55 minut aż wierzch będzie miał jasny złoty kolor. Przestudź w piekarniku.






Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...