Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2016

Ciasto ucierane z czereśniami

            Pyszne, mięciutkie ciasto ucierane z dodatkiem moich ulubionych owoców. Jeśli chcemy owoce możemy zmieniać w zależności od sezonu. Ciasto jest tak dobre że będzie pasowało do wszystkich. Przepis jest na dużą blachę, jest podzielne i możemy nim poczęstować większą ilość gości :D Składniki:  250 g masła temp. pokojowa  1 szklanka drobnego cukru  3 szklanki mąki  6 jajek temp. pokojowa 10 łyżek mleka  2 łyżeczki sody  około 350-400 g wydrylowanych czereśni  foremka 24x36 cm          Mąkę i sodę przesiej i odstaw na bok. Masło ucieraj z cukrem do chwili jego rozpuszczenia. Następnie dodaj żółtko i rozetrzyj do połączenia się z masłem. Dodawaj kolejne żółtka. Białka ubij na sztywno. Do masy maślanej dodawaj na przemian mąkę i mleko. Na koniec dodaj dwie łyżki piany z białek i delikatnie wymieszaj. Gdy piana połączy się z masą dodaj resztę białek i wymieszaj. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj a na wierzchu ułóż czereśnie. Piecz do suchego patyczka około

Dżem truskawka & ananas

            Objadłam się truskawkami teraz przyszła pora na zamknięcie tych pysznych owoców w słoikach. Oprócz klasycznego dżemu truskawkowego mam ochotę ma mixy owocowe. Połączenie truskawek z egzotycznym owocem jakim jest ananas było świetnym pomysłem. Dżem wyszedł przepyszny, owoce świetnie dopasowały się do siebie :D Polecam! Składniki:  2 kg truskawek  1 dojrzały ananas  cukier do smaku             Truskawki umyj, obierz z szypułek i włóż do garnka. Ananasa obierz i pokrój w drobną kostkę, dorzuć do truskawek. Podgrzewaj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając żeby nie przypalić. Podgrzewaj do chwili aż owoce się rozpadną, sok odparuje a masa zgęstnieje. Jeśli chcesz mieć bardziej gładką  konsystencję wystarczy zmiksować. Dodaj cukru do smaku. Ilość cukru zależy od upodobać smakowych i od tego jakie słodkie były owoce. Jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Zakręć i ustaw słoiki do góry dnem.

Młode ziemniaki zapiekane w sosie szpinakowym

              Przepyszne młode ziemniaczki polane sosem szpinakowym i zapieczone. Ziemniaczki mogą stanowić osobne danie a świetnie też będą pasować do pieczonej ryby abo polędwiczki. Składniki: Szpinak: 0,5-1kg świeżego szpinaku 1 duża cebula  3 ząbki czosnku  odrobina masła i oleju do smażenia   Sos beszamelowy: 30 g masła  20 g mąki  300 ml mleka  40 g parmezanu, grana padano sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej  1,5-2 kg ziemniaków (najlepsze są małe groszki)             Szpinak: Cebulę pokrój w kostkę wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj drobno pokrojony czosnek i umyty, przebrany szpinak. Smaż do chwili aż szpinak zmniejszy objętość. Dopraw odrobiną soli i pieprzem.            Sos: Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i podsmaż. Uważaj żeby nie przypalić mąki. Cały czas mieszając pomalutku i partiami wlewaj mleko ( wlej odrobinę mleka, wymieszaj do połączenia i znowu wlej odrobinę mleka i mieszaj do połączenia. W przeciwnym razie pows

Brownie z czerwoną fasolą i musem z truskawek

        Przepyszne czekoladowe ciasto, które kryje w sobie tajemniczy składnik w postaci czerwonej fasoli. Zapewniam jest ona niewyczuwalna :D Ciasto ma głęboki czekoladowy smak, który przełamałam kwaskowatym musem truskawkowo-miętowym. Ciasto jest bez dodatku mąki dlatego osoby na diecie bezglutenowej mogą je spokojnie skosztować. Polecam jest przepyszne :D Składniki:  375 g czerwonej fasoli (waga po odsączeniu)  100 g gorzkiej czekolady  130 g masła  szczypta soli  1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można zamienić na 1 łyżkę ekstraktu waniliowego) 6 jajek  160 g brązowego cukru  2 czubate łyżki kakao  250 g truskawek  8 listków mięty  Foremka  22x26 cm               Fasole odsącz na sitku i przepłucz wodą. Następnie zblenduj ją na papkę. W garnuszku rozpuść czekoladę, masło, kawę i szczyptę soli. Odstaw do przestudzenia. W mikserze zmiksuj jajka a następnie partiami wsypuj cukier, ubijaj do chwili rozpuszczenia cukru. Następnie delikatnie wlewaj roztopio

Ciasto straciatella z truskawkami

       Czasami mam po prostu lenia i nie chce mi się stać i układać kolejnych warstw. Czasami mam po prostu ochotę na zwykłe, babkowe ciasto z dodatkiem sezonowych owoców. Nieskomplikowane, smaczne i wraz z pieczeniem gotowe w godzinę. Jeśli macie takie same leniwe dni to zachęcam do wypróbowania przepisu :D Składniki:  200 g mąki  150 g mąki krupczatki  150 g cukru trzcinowego  500 ml maślanki  200 ml oleju  2 jajka  2 łyżeczki sody  80 g gorzkiej albo mlecznej czekolady  250 g truskawek  Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem            W misce wymieszaj mąki, cukier i sodę. W drugiej misce wymieszaj maślankę, jajka i olej. Do mąki wlej mokre składniki i wymieszaj. Do ciasta dodaj drobno pokrojona czekoladę, wymieszaj i przelej do foremki. Na wierzchu ułóż pokrojone w ćwiartki truskawki. Piecz do suchego patyczka około 40-45 minut w 180*C. przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.