17.06.2016

Ciasto ucierane z czereśniami






           Pyszne, mięciutkie ciasto ucierane z dodatkiem moich ulubionych owoców. Jeśli chcemy owoce możemy zmieniać w zależności od sezonu. Ciasto jest tak dobre że będzie pasowało do wszystkich. Przepis jest na dużą blachę, jest podzielne i możemy nim poczęstować większą ilość gości :D



Składniki: 
  • 250 g masła temp. pokojowa 
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 3 szklanki mąki 
  • 6 jajek temp. pokojowa
  • 10 łyżek mleka 
  • 2 łyżeczki sody 
  • około 350-400 g wydrylowanych czereśni 

foremka 24x36 cm


         Mąkę i sodę przesiej i odstaw na bok. Masło ucieraj z cukrem do chwili jego rozpuszczenia. Następnie dodaj żółtko i rozetrzyj do połączenia się z masłem. Dodawaj kolejne żółtka. Białka ubij na sztywno. Do masy maślanej dodawaj na przemian mąkę i mleko. Na koniec dodaj dwie łyżki piany z białek i delikatnie wymieszaj. Gdy piana połączy się z masą dodaj resztę białek i wymieszaj. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj a na wierzchu ułóż czereśnie. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180*C. Wierzch ciasta powinien mieć jasny, złoty kolor. Przed podaniem możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.





15.06.2016

Dżem truskawka & ananas





            Objadłam się truskawkami teraz przyszła pora na zamknięcie tych pysznych owoców w słoikach. Oprócz klasycznego dżemu truskawkowego mam ochotę ma mixy owocowe. Połączenie truskawek z egzotycznym owocem jakim jest ananas było świetnym pomysłem. Dżem wyszedł przepyszny, owoce świetnie dopasowały się do siebie :D Polecam!




Składniki: 
  • 2 kg truskawek 
  • 1 dojrzały ananas 
  • cukier do smaku 


           Truskawki umyj, obierz z szypułek i włóż do garnka. Ananasa obierz i pokrój w drobną kostkę, dorzuć do truskawek. Podgrzewaj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając żeby nie przypalić. Podgrzewaj do chwili aż owoce się rozpadną, sok odparuje a masa zgęstnieje. Jeśli chcesz mieć bardziej gładką  konsystencję wystarczy zmiksować. Dodaj cukru do smaku. Ilość cukru zależy od upodobać smakowych i od tego jakie słodkie były owoce. Jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Zakręć i ustaw słoiki do góry dnem.






09.06.2016

Młode ziemniaki zapiekane w sosie szpinakowym






              Przepyszne młode ziemniaczki polane sosem szpinakowym i zapieczone. Ziemniaczki mogą stanowić osobne danie a świetnie też będą pasować do pieczonej ryby abo polędwiczki.




Składniki:


Szpinak:
  • 0,5-1kg świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • odrobina masła i oleju do smażenia 
 Sos beszamelowy:
  • 30 g masła 
  • 20 g mąki 
  • 300 ml mleka 
  • 40 g parmezanu, grana padano
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej 
  • 1,5-2 kg ziemniaków (najlepsze są małe groszki) 


           Szpinak: Cebulę pokrój w kostkę wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj drobno pokrojony czosnek i umyty, przebrany szpinak. Smaż do chwili aż szpinak zmniejszy objętość. Dopraw odrobiną soli i pieprzem.
           Sos: Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i podsmaż. Uważaj żeby nie przypalić mąki. Cały czas mieszając pomalutku i partiami wlewaj mleko ( wlej odrobinę mleka, wymieszaj do połączenia i znowu wlej odrobinę mleka i mieszaj do połączenia. W przeciwnym razie powstaną grudki). Do sosu włóż szpinak, 30 g parmezanu wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
           Ziemniaki: Małe ziemniaki wystarczy tylko dokładnie umyć większe należy obrać i przekroić na pół. Ugotuj je al`dente w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej sosem i posyp resztą sera. Piecz 20 minut w 180*C. Po upływie tego czasu zmień tryb pieczenia na górną grzałkę z rożnem. Piecz jeszcze 10 minut aż wierzch się zarumieni.






07.06.2016

Brownie z czerwoną fasolą i musem z truskawek







        Przepyszne czekoladowe ciasto, które kryje w sobie tajemniczy składnik w postaci czerwonej fasoli. Zapewniam jest ona niewyczuwalna :D Ciasto ma głęboki czekoladowy smak, który przełamałam kwaskowatym musem truskawkowo-miętowym. Ciasto jest bez dodatku mąki dlatego osoby na diecie bezglutenowej mogą je spokojnie skosztować. Polecam jest przepyszne :D




Składniki: 
  • 375 g czerwonej fasoli (waga po odsączeniu) 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 130 g masła 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można zamienić na 1 łyżkę ekstraktu waniliowego)
  • 6 jajek 
  • 160 g brązowego cukru 
  • 2 czubate łyżki kakao 
  • 250 g truskawek 
  • 8 listków mięty 

Foremka  22x26 cm




              Fasole odsącz na sitku i przepłucz wodą. Następnie zblenduj ją na papkę. W garnuszku rozpuść czekoladę, masło, kawę i szczyptę soli. Odstaw do przestudzenia. W mikserze zmiksuj jajka a następnie partiami wsypuj cukier, ubijaj do chwili rozpuszczenia cukru. Następnie delikatnie wlewaj roztopione masło. Dodaj fasolę. Gdy całość się połączy wsyp kakao, delikatnie wymieszaj i przelej ciasto do foremki. Truskawki zmiksuj z miętą. Mus truskawkowy wylej na ciasto robiąc zygzaki. Na koniec przemieszaj jeszcze łyżką. Piecz w 180*C około 35 minut.





04.06.2016

Ciasto straciatella z truskawkami






       Czasami mam po prostu lenia i nie chce mi się stać i układać kolejnych warstw. Czasami mam po prostu ochotę na zwykłe, babkowe ciasto z dodatkiem sezonowych owoców. Nieskomplikowane, smaczne i wraz z pieczeniem gotowe w godzinę. Jeśli macie takie same leniwe dni to zachęcam do wypróbowania przepisu :D



Składniki: 
  • 200 g mąki 
  • 150 g mąki krupczatki 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 500 ml maślanki 
  • 200 ml oleju 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 80 g gorzkiej albo mlecznej czekolady 
  • 250 g truskawek 

Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem



           W misce wymieszaj mąki, cukier i sodę. W drugiej misce wymieszaj maślankę, jajka i olej. Do mąki wlej mokre składniki i wymieszaj. Do ciasta dodaj drobno pokrojona czekoladę, wymieszaj i przelej do foremki. Na wierzchu ułóż pokrojone w ćwiartki truskawki. Piecz do suchego patyczka około 40-45 minut w 180*C. przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.






Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...