Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2016

Tarta z kremem ryżowym i musem z truskawek

           Truskawki rządzą w moich wypiekach i jadłospisie, muszę się nimi najeść dopóki jeszcze mogę :D Mam dzisiaj dla was świetną tartę na moim ulubionym kruchym spodzie z dodatkiem czekolady z prażynkami. Wypełniłam ją niesamowitym kremem przygotowanym z ryżu. Ryż należy długo gotować dzięki czemu jest delikatniejszy, bardziej kremowy a po zmiksowaniu otrzymujemy jedwabistą masę. Polecam, tarta jest przepyszna :D Składniki:  Spód: 200 g herbatników  100 g masła  100 g czekolady z prażynkami (może być mleczna albo gorzka)  Krem ryżowy:  500 ml mleka  100 g ryżu Originario (można użyć ryżu do sushi)  100 g białej czekolady  Mus truskawkowy: 1 kg truskawek (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru (polecam domowej roboty cukier waniliowy)   3 łyżeczki żelatyny  Foremka do tart 21 cm          Spód: W garnuszku rozpuść mało i czekoladę. Dodaj ją do zmielonych herbatników, wymieszaj i przełóż do foremki. Okruszki dociśnij do dna i boków formy. Włóż do lodówki.

Lody jaglane z czekoladą

            Jak zachęcić dzieci albo dorosłych do zjedzenia kaszy jaglanej? Najprościej będzie zrobić lody a najlepsze są przecież czekoladowe: D Składniki:  200 g kaszy jaglanej  250 ml mleka (zwykłe, kokosowe, migdałowe)  3 czubate łyżki miodu  50 g gorzkiej czekolady  1 łyżka kakao  Foremka na lody (z podanych składników wyszło mi 8 sztuk)             Kaszę jaglaną dokładnie opłucz i przelej wrzątkiem. Zalej 2 szklankami wody. Gdy kasza zacznie się gotować zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj 25 minut. Do kaszy wlej mleko, dodaj miód,kakao i zblenduj na gładką masę. Przestudź. Na koniec dodaj startą czekoladę. Po wymieszaniu powkładaj masę do foremek. Włóż do zamrażarki na kilka godzin. Jeśli będziesz miał trudność z wyjęciem loda z foremki wystarczy że zostawisz go na chwilę w temp. pokojowej. Inspiracja gazeta "slowly veggie"

Lody bananowo-ananasowe

           Idzie lato a razem z nim upały a to dobra wymówka do zjedzenia więcej niż jednego loda :D  Mam dla was takie lody bez wyrzeczeń z samych owoców. Połączenie kremowego banana ze słodkim lekko wodnistym ananasem. Świetne połączenie tych dwóch smaków al`a tropikalne :D Wystarczy mieć banany w zamrażarce i lody będą gotowe w 5 minut. Mniam! Składniki:  puszka ananasów  5 dojrzałych bananów               Dzień wcześniej obierz banany, pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do zamrażarki.  Plasterki ananasów i mrożone banany włóż do miksera albo zblenduj na gładką masę. Lody są już gotowe do jedzenia możesz też przełożyć do naczynia i schować do zamrażarki.

Sernik bananowo-malinowy na czekoladowy spodzie

           Sernik bananowo-malinowy na czekoladowy spodzie. Rewelacyjne połączenie! Spód jest mięciutki, bardzo czekoladowy masa serowa to połączenie dwóch owoców. Kremowego banana i lekko kwaśnej maliny. Sernik nie może nie smakować :D Składniki:  Spód: 3 jajka  1/2 szklanki cukru  100 g masła  100 g gorzkiej czekolady  szczypta soli  1 łyżka mąki  1 łyżka kakao  Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka  3 jajka  250 ml mleka   125 ml oleju  1 łyżka ekstraktu waniliowego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 szklanka cukru  3 dojrzałe banany  150 g malin (mrożone należy wcześniej rozmrozić)  Tortownica 24 cm             Spód: Masło, czekoladę, szczyptę soli rozpuść  i odstaw do przestudzenia. Do miski wbij jajka i zacznij ubijać następnie pomalutku i partiami wsypuj cukier. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone masło. Na koniec dodaj mąkę i kakao. Wylej masę do tortownicy i wł

Rolada z truskawkami i kremem serowym

         Leciutkie i puszyste ciasto biszkoptowe zapieczona z truskawkami. Zrolowane z kremem z serka ricotta i białej czekolady. Szybko, smacznie i przyjemnie ;D Składniki: Biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru  10 łyżek mąki  2 łyżki oleju  1/2 łyżeczki sody  2 łyżki kaszy manny  Krem: 500 g sera ricotta  2 łyżki ekstraktu waniliowego  50 g białej czekolady  1-2 łyżki cukru pudru   Dodatkowo: około 400 g truskawek  cukier puder do oprószenia  Foremka  35x39 cm, wyłożona pergaminem i dobrze natłuszczona            Biszkopt: Białka ubij na sztywno następnie partiami dodawaj cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku i na koniec dodaj olej. Delikatnie mieszając wsypuj mąkę i sodę. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj a na wierzchu ułóż plasterki truskawek. Posyp kaszą manną i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Wierzch ciasta powinien być jasnozłoty. Ciepły

Truskawkowy serniczek z ciepłymi lodami

           Truskawkowy serniczek z ciepłymi lodami to 100% lata. Pyszny w smaku, lekki jak chmurka, kwaskowaty, piankowy czyli to co lubię. Nie ma przy nim zbyt dużo pracy i nie ma potrzeby odpalania piekarnika. Polecam na letnią sjestę :D Składniki:  2 truskawkowe galaretki  700 ml wrzątku  300 g truskawek  400 g jogurtu greckiego ( u mnie bakoma)  32 sztuki mini ciepłych lodów (kupiłam w lidlu)  ew. do dekoracji świeże truskawki, bezy, wiórki z czekolady  Tortownica 21 cm             Galaretki rozpuść  we wrzątku i odstaw do częściowego stężenia. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki a następnie zmiksuj. Dodaj je do jogurtu greckiego i wymieszaj. Do masy dodaj galaretkę i wymieszaj. Jeśli masa jest jeszcze płynna włóż ją na chwilę do lodówki. W tortownicy poukładaj ciepłe lody a następnie wylej na nie masę truskawkową (masa nie powinna być bardzo płynna bo ucieknie bokami :). Delikatnie uderz spodem tortownicy o blat żeby masa spłynęła niżej. Włóż do lodówki.

Szybka tarta z truskawkami i koglem moglem

             W tym sezonie letnim rządzi kogel mogel :D  Tam gdzie wpadam wszyscy zapiekają owoce pod tą puszystą pianką. Ja, jak zwykle preferuje wersję xxl i postanowiłam zrobić ten deser w wersji tarty. Szybki, kruchy spód ciasteczkowy lekko podpieczony. Do tego kwaskowate truskawki, chmurka z żółtek, cukru i z lekką nutką waniliową. Pychota! Składniki: 180 g herbatników  120 g rozpuszczonego masła  2 łyżki cukru pudru  Nadzienie: 6 żółtek  80 g cukru pudru  2 łyżki ekstraktu waniliowego  400 g truskawek pokrojonych w kostkę Forma do tart 21 cm            Do zmielonych herbatników dodaj cukier i masło. Wymieszaj i wyłóż dno i boki foremki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175*C na 10 minut. Lekko przestudź. Do żółtek dodaj cukier, ekstrakt i ubijaj na najwyższych obrotach około 10 minut. Aż masa będzie puszysta i potroi swoją objętość. Na podpieczony spód wyłóż truskawki i polej koglem moglem. Piecz 20 minut.