30.05.2016

Tarta z kremem ryżowym i musem z truskawek






           Truskawki rządzą w moich wypiekach i jadłospisie, muszę się nimi najeść dopóki jeszcze mogę :D Mam dzisiaj dla was świetną tartę na moim ulubionym kruchym spodzie z dodatkiem czekolady z prażynkami. Wypełniłam ją niesamowitym kremem przygotowanym z ryżu. Ryż należy długo gotować dzięki czemu jest delikatniejszy, bardziej kremowy a po zmiksowaniu otrzymujemy jedwabistą masę. Polecam, tarta jest przepyszna :D




Składniki: 

Spód:
  • 200 g herbatników 
  • 100 g masła 
  • 100 g czekolady z prażynkami (może być mleczna albo gorzka) 
Krem ryżowy: 
  • 500 ml mleka 
  • 100 g ryżu Originario (można użyć ryżu do sushi) 
  • 100 g białej czekolady 
Mus truskawkowy:
  • 1 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru (polecam domowej roboty cukier waniliowy)  
  • 3 łyżeczki żelatyny 

Foremka do tart 21 cm


         Spód: W garnuszku rozpuść mało i czekoladę. Dodaj ją do zmielonych herbatników, wymieszaj i przełóż do foremki. Okruszki dociśnij do dna i boków formy. Włóż do lodówki.
          Krem ryżowy: Zalej ryż mlekiem i doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i delikatnie podgrzewaj pod przykryciem przez 40 minut. Pamiętaj żeby od czasu do czasu zamieszać. 5 minut przed końcem zdejm pokrywkę. Do gotowego ryżu dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia, przykryj garnek i odstaw do przestudzenia. Ryż można przygotować dzień wcześniej. Po przestudzeniu zblenduj ryż na gładką masę. Przełóż na przygotowany spód.
          Mus truskawkowy: Truskawki pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, wsyp cukier i podgrzewaj aż  zmiękną i się rozpadną. Zmiksuj na gładkie puree, wsyp żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw aż ostygnie i zacznie tężeć. Gęsty mus wylej na wierzch tarty. Przechowuj w lodówce do 4 dni.






27.05.2016

Lody jaglane z czekoladą




           Jak zachęcić dzieci albo dorosłych do zjedzenia kaszy jaglanej? Najprościej będzie zrobić lody a najlepsze są przecież czekoladowe: D



Składniki: 
  • 200 g kaszy jaglanej 
  • 300 ml mleka (zwykłe, kokosowe, migdałowe) 
  • 200 ml wody 
  • 3 czubate łyżki miodu 
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka kakao 

Foremka na lody (z podanych składników wyszło mi 8 sztuk)


            Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem i chwilę odczekaj. Przecedź przez sitko. Włóż do garnka zalej wodą i 200 ml mleka. Gdy kasza zacznie się gotować zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj 25 minut od czasu do czasu mieszając. Przestudź. Do kaszy wlej resztę mleka, dodaj miód i zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj kakao i startą czekoladę. Po wymieszaniu powkładaj masę do foremek. Włóż do zamrażarki na kilka godzin. Jeśli będziesz miał trudność z wyjęciem loda z foremki wystarczy że zostawisz go na chwilę w temp. pokojowej.






Inspiracja gazeta "slowly veggie"


24.05.2016

Lody bananowo-ananasowe






           Idzie lato a razem z nim upały a to dobra wymówka do zjedzenia więcej niż jednego loda :D  Mam dla was takie lody bez wyrzeczeń z samych owoców. Połączenie kremowego banana ze słodkim lekko wodnistym ananasem. Świetne połączenie tych dwóch smaków al`a tropikalne :D Wystarczy mieć banany w zamrażarce i lody będą gotowe w 5 minut. Mniam!



Składniki: 
  • puszka ananasów 
  • 5 dojrzałych bananów 



             Dzień wcześniej obierz banany, pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do zamrażarki.  Plasterki ananasów i mrożone banany włóż do miksera albo zblenduj na gładką masę. Lody są już gotowe do jedzenia możesz też przełożyć do naczynia i schować do zamrażarki.






23.05.2016

Sernik bananowo-malinowy na czekoladowy spodzie






          Sernik bananowo-malinowy na czekoladowy spodzie. Rewelacyjne połączenie! Spód jest mięciutki, bardzo czekoladowy masa serowa to połączenie dwóch owoców. Kremowego banana i lekko kwaśnej maliny. Sernik nie może nie smakować :D




Składniki: 

Spód:
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 100 g masła 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżka kakao 

Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 3 jajka 
  • 250 ml mleka  
  • 125 ml oleju 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 dojrzałe banany 
  • 150 g malin (mrożone należy wcześniej rozmrozić) 

Tortownica 24 cm 


           Spód: Masło, czekoladę, szczyptę soli rozpuść  i odstaw do przestudzenia. Do miski wbij jajka i zacznij ubijać następnie pomalutku i partiami wsypuj cukier. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone masło. Na koniec dodaj mąkę i kakao. Wylej masę do tortownicy i włóż do piekarnika nagrzanego do 160*C na 10 minut.
           Masa serowa: Wszystkie składniki oprócz owoców włóż do miski i wymieszaj do połączenia się składników. Masę podziel na dwie części 70% i 30%. Do większej dodaj rozgniecione na papkę banany a do mniejszej zmiksowane maliny. Na podpieczony spód wylej najpierw masę bananową a na nią malinową (najłatwiej będzie wylać masę malinową robiąc coś w rodzaju ślimaka). Włóż do piekarnika na 70-80 minut. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź palcem czy środek ciasta jest ścięty. Studzimy najlepiej w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Przed podaniem na wierzchu ciasta możesz rozsmarować bitą śmietanę, oprószyć wiórkami z czekolady i posypać malinami.





17.05.2016

Rolada z truskawkami i kremem serowym






        Leciutkie i puszyste ciasto biszkoptowe zapieczona z truskawkami. Zrolowane z kremem z serka ricotta i białej czekolady. Szybko, smacznie i przyjemnie ;D



Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 10 łyżek mąki 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 2 łyżki kaszy manny 
Krem:
  • 500 g sera ricotta 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
  • 50 g białej czekolady 
  • 1-2 łyżki cukru pudru 
 Dodatkowo:
  • około 400 g truskawek 
  • cukier puder do oprószenia 

Foremka  35x39 cm, wyłożona pergaminem i dobrze natłuszczona


           Biszkopt: Białka ubij na sztywno następnie partiami dodawaj cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku i na koniec dodaj olej. Delikatnie mieszając wsypuj mąkę i sodę. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj a na wierzchu ułóż plasterki truskawek. Posyp kaszą manną i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Wierzch ciasta powinien być jasnozłoty. Ciepły biszkopt połóż na deskę albo ściereczkę i delikatnie oderwij pergamin. Dużą ściereczkę oprósz cukrem pudrem i przełóż ciasto tak żeby truskawki były na wierzchu. Delikatnie zwiń (razem ze ściereczką!) i odłóż do przestudzenia.
           Krem: Do miski włóż serek, ekstrakt i startą na drobnych oczkach czekoladę. Wymieszaj jeśli będzie trzeba dodaj cukier puder.
Ciasto rozwiń i rozsmaruj równomiernie krem. Zwiń z powrotem i włóż do lodówki. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem a na każdej porcji zrobić kleksa z bitej śmietany i położyć plasterek truskawki.





11.05.2016

Truskawkowy serniczek z ciepłymi lodami






          Truskawkowy serniczek z ciepłymi lodami to 100% lata. Pyszny w smaku, lekki jak chmurka, kwaskowaty, piankowy czyli to co lubię. Nie ma przy nim zbyt dużo pracy i nie ma potrzeby odpalania piekarnika. Polecam na letnią sjestę :D



Składniki: 
  • 2 truskawkowe galaretki 
  • 700 ml wrzątku 
  • 300 g truskawek 
  • 400 g jogurtu greckiego ( u mnie bakoma) 
  • 32 sztuki mini ciepłych lodów (kupiłam w lidlu) 
  • ew. do dekoracji świeże truskawki, bezy, wiórki z czekolady 

Tortownica 21 cm



            Galaretki rozpuść  we wrzątku i odstaw do częściowego stężenia. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki a następnie zmiksuj. Dodaj je do jogurtu greckiego i wymieszaj. Do masy dodaj galaretkę i wymieszaj. Jeśli masa jest jeszcze płynna włóż ją na chwilę do lodówki. W tortownicy poukładaj ciepłe lody a następnie wylej na nie masę truskawkową (masa nie powinna być bardzo płynna bo ucieknie bokami :). Delikatnie uderz spodem tortownicy o blat żeby masa spłynęła niżej. Włóż do lodówki. Przed podaniem udekoruj ciasto. Przechowuj do 4 dni.






09.05.2016

Szybka tarta z truskawkami i koglem moglem






            W tym sezonie letnim rządzi kogel mogel :D  Tam gdzie wpadam wszyscy zapiekają owoce pod tą puszystą pianką. Ja, jak zwykle preferuje wersję xxl i postanowiłam zrobić ten deser w wersji tarty. Szybki, kruchy spód ciasteczkowy lekko podpieczony. Do tego kwaskowate truskawki, chmurka z żółtek, cukru i z lekką nutką waniliową. Pychota!




Składniki:
  • 180 g herbatników 
  • 120 g rozpuszczonego masła 
  • 2 łyżki cukru pudru 
Nadzienie:
  • 6 żółtek 
  • 80 g cukru pudru 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
  • 400 g truskawek pokrojonych w kostkę

Forma do tart 21 cm


           Do zmielonych herbatników dodaj cukier i masło. Wymieszaj i wyłóż dno i boki foremki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175*C na 10 minut. Lekko przestudź.
Do żółtek dodaj cukier, ekstrakt i ubijaj na najwyższych obrotach około 10 minut. Aż masa będzie puszysta i potroi swoją objętość. Na podpieczony spód wyłóż truskawki i polej koglem moglem. Piecz 20 minut.





Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...