25.03.2016

Babka jogurtowa na zimno




       Delikatna jogurtowa babka przygotowana na zimno bez pieczenia. Z dużą ilością kwaskowatych owoców. W smaku przypomina sernik na zimno. Lekka, pyszna i przyjemna idealna po świątecznym obiedzie :D


Spokojnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych miłości i rodzinnego ciepła życzy Ola




Składniki: 

Galaretka:
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 700 ml wrzątku 
  • 500 g mix owoców jagody, truskawki, maliny, borówki
Masa jogurtowa:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 800 g jogurtu greckiego (u mnie bakoma) 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 8 łyżek cukru pudru 
  • 9 łyżeczek żelatyny 

Foremka do babki z odpinaną obręczą 26 cm. Można też kupić tortownicę z dnem do babki.


         Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia. Dodaj owoce (jeśli używasz owoców mrożonych należy je rozmrozić i odsączyć z soku). Gdy galaretka zacznie dobrze tężeć ale jest jeszcze lekko płynna wylej ją do foremki i włóż do lodówki.
          Masa jogurtowa: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj jogurty, ziarenka z laski wanilii i cukier. Wymieszaj jeszcze raz. Żelatynę rozpuść w 100 ml wody, sposób rozpuszczania żelatyny czytaj Tu. Miksując masę jogurtową wlewaj cienkim strumykiem żelatynę. Gdy masa będzie gotowa wyłóż ją na galaretkę, wyrównaj i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Najlepiej przy pomocy noża delikatnie odseparuj ciasto od obręczy i odczep ją. Przyłóż talerz i przekręć ciasto na drugą stronę, jeśli będzie trzeba delikatnie odsuń galaretkę od dna. Przechowuj w lodówce do 4 dni. Możesz podawać ze świeżymi owocami i gałką loda.






24.03.2016

Jajka faszerowane łososiem i kaparami







Składniki: 
  • 6-8 jajek ugotowanych na tardo 
  • 1 czubata łyżka majonezu 
  • 1 łyżka kaparów 
  • około 70 g wędzonego łososia 
  • 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki 
  • pieprz i ew sól do smaku 



       Jajka przekrój na pół i wyjmij żółtka. Przełóż je do miseczki i rozetrzyj na gładko z majonezem. Dodaj drobno pokrojone kapary, łososia i pietruszkę. Wymieszaj i dopraw pieprzem jeśli będzie trzeba to odrobiną soli.






22.03.2016

Pieczona biała kiełbasa






            Biała kiełbasa niektóry bez niej nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych. Zapraszam was dzisiaj na wersję kiełbasy pieczonej z shallotkami, czosnkiem, ziołami i lekkim zadziorem w postaci musztardy i piwa. Do kiełbasy przedostają się te wszystkie pyszności i mięso nabiera jeszcze lepszego smaku.



Składniki: 
  • 6-8 białej, parzonej kiełbasy
  • 250 g cebuli shallotki (można np. kupić w lidlu) 
  • 300 ml piwa 
  • 1 czubata łyżka musztardy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • gałązka rozmarynu 
  • 3 gałązki tymianku (jeśli nie mamy świeżego rozmarynu i tymianku możemy wsypać po łyżeczce suszonego).


            Kiełbasę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Ułóż na kiełbasie. Dodaj zioła i zgniecione ząbki czosnku. Piwo wymieszaj z musztardą i polej nią kiełbasę. Piecz 30-40 minut w 200*C.





21.03.2016

Mazurek owsiany






      Mazurek owsiany przygotowany w 100% z płatków bez dodatku mąki. Świetne rozwiązanie dla osób, które z jakiś względów nie mogą jej spożywać. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu po prostu nie może się nie udać :D Przełożony ulubionym dżemem jest naprawdę bardzo pyszny. Dodam jeszcze że masę można urozmaicić dodając ulubione bakalie.



 Składniki:
  • 250 g płatków owsianych 
  • 4 jajka 
  • 170 g cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 40 g rozpuszczonego masła 
  • 200 g ulubionego dżemu (mój był domowy z tego przepisu)
  • płatki migdałowe do dekoracji 

Foremka 25 x 21 cm, może być kilka centymetrów większa 


            Płatki wrzuć na suchą patelnię i podpraż. Przestudź. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru. Cienkim strumykiem wlej masło. Do masy jajecznej wsyp płatki i delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki. Piecz w 175*C około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy wierzch się ściął i  nabrał złotego koloru. Po przestudzeniu wierzch ciasta posmaruj dżemem i ułóż płatki migdałów.

 * Jeśli chcesz do ciasta dodać bakalie to do przygotowania ciasta używasz 200g płatków + 50/70 g bakali.





18.03.2016

Tort stracciatella z kajmakiem






              Kolejny mój eksperyment z kajmakiem, tym razem klasycznym :D Rewelacyjne połączenie masy śmietankowej z kajmakiem, gorzką czekoladą i dżemem z czarnej porzeczki. Warstwa kremu jest spora, ale nie przestraszcie się tego bo tort nie jest mdły, zamulający i ciężki. Jest taki w sam raz. Lekko kwaskowaty, lekko słodki, lekko gorzki  całość współgra ze sobą i zapewniam goście będą prosić o bis ;} Moi goście proszą o powtórkę na święta :D

Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie w zakładce święta "Wielkanoc" 



Składniki: 

Biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 100 g cukru 
  • 75 g mąki pszennej 
  • 75 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli 
Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki  (schłodzona)
  • 400 g jogurtu greckiego (u mnie bakoma) 
  • 150 g serka homogenizowanego 
  • ok. 400 g kajmaku klasycznego (u mnie firmy Polder Ten
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 9 łyżeczek żelatyny 
Dodatkowo:
  • 290 g dżemu z czarnej porzeczki 
  • 150 ml wody 
  • sok z połowy cytryny 
  • jeśli masz to obręcz do tortów 


Tortownica 24 cm, pergaminem wykładamy tylko dno.


             Biszkopt: W misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Odstaw na bok. Ubij na sztywno białka następnie partiami i pomalutku wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku, następnie zboku miski wlewaj lekko ciepłe masło. Gdy masa będzie gotowa delikatnie mieszając dodawaj mąki. Ciasto przełóż do foremki i piecz do suchego patyczka   około 20 minut w 175*C (wierzch powinien mieć jasny złoty kolor). Przestudź. Ciasto wyjmij z foremki, odklej pergamin i zetnij wierzch ciasta (do wyrównania). Odkrojonego ciasta nie wyrzucaj ani nie zjadaj, przyda się do posypanie wierzchu ciasta.
             Krem: Śmietanę ubij na sztywno, dodaj serek, jogurt i wymieszaj. Następnie dodaj kajmak i porządnie zmiksuj. Do kremu dodaj rozpuszczoną żelatynę (jak rozpuścić żelatynę szukaj TU), wymieszaj a na koniec dodaj drobno pokrojona czekoladę.
            Wykończenie: Do wody wyciśnij sok z cytryny i nasącz nią biszkopt. Na wierzch biszkoptu wyłóż dżem. Jeśli masz obręcz do tortów to użyj jej i zaciśnij wokół ciasta a jeśli nie wykorzystaj obręcz z tortownicy. Wyłóż krem. Wierzch posyp drobno pokruszonym biszkoptem. Włóż do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Przechowuj w lodowce do czterech dni. 







15.03.2016

Jajka faszerowane szynką szwarcwaldzką






           Lubicie nadziewać jajka na Wielkanoc?  Ja, bardzo :D Tym razem zamiast użyć zwykłej szynki  wykorzystałam szynkę szwarcwaldzką, która jest wędzona, ma wyśmienity i niepowtarzalny smak. Jajka wyszły rewelacyjnie i na pewno trafią na nasz świąteczny stół :D 



Składniki: 
  • 6 jajek ugotowanych na twardo 
  • 1/2 średniej cebuli 
  • 50 g szynki szwarcwaldzkiej 
  • 1 łyżka majonezu 
  • pieprz 
  • ew. drobno pokrojona pietruszka 


          Cebulę drobno pokrój i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Jajka przekrój na pół, wyjmij żółtka do miseczki. Dodaj majonez, drobno pokrojoną szynkę, cebulę, sporą szczyptę pieprzu i jeśli chcesz to drobno pokrojoną pietruszkę. Porządnie wymieszaj. Nadzieniem napełniaj białka jaj i układaj na półmisku.






10.03.2016

Mazurek z czekoladowym kajmakiem bez pieczenia







          Kolejny fantastyczny przepis na mazurka bez pieczenia. Na ciasteczkowym spodzie z ostatnio moją ulubioną prażynkową czekoladą, która dodaje większej chrupkości. Jako nadzienie posłużył mi czekoladowy kajmak, który jest po prostu przepyszny :D Sama już nie wiem, który bardziej mi smakuje solony czy czekoladowy. Oba są przepyszne polecam spróbować :D Co do mazurka myślałam że będzie słodszy ale okazał się idealny w smaku. Polecam!



Składniki: 
  • 200 g herbatników 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 100 g czekolady z prażynkami (ja użyłam z lidla) 
Nadzienie:
  • 400 g czekoladowego kajmaku użyłam Tego  
  • czekoladowe jajeczka do dekoracji 
  • mały kawałek czekolady do starcia na wierzch 

Mała forma do tart kwadratowa, prostokątna albo okrągła max 21 cm



         Herbatniki zmiel dodaj rozpuszczone masło i czekoladę. Wymieszaj i wyłóż dno i boki foremki. Włóż do lodówki na minimum 15 minut. Na przygotowany spód wyłóż kajmak, wyrównaj, posyp startą czekoladą i zrób dekoracje z czekoladowych jajeczek.




09.03.2016

Mazurek kawowy bez pieczenia






          Święta się zbliżają pora pomyśleć o mazurkach. Można przygotować takiego bez pieczenia na spodzie ciasteczkowym. Może nie jest to klasyczny spód mazurka ale na pewno równe dobry, kruchy i zdecydowanie szybszy w przygotowaniu. Nadzienie jest kremowo-śmietankowe z mocno wyczuwalnym smakiem kawy. Jako wykończenie proponuje pokruszone beziki. 



Składniki: 
  • 200 g herbatników 
  • 1 łyżka likieru amaretto (nie jest konieczny)
  • 150 g rozpuszczonego masła 
Nadzienie:
  • 200 g białej czekolady 
  • 1 czubata łyżeczka kawy mielonej 
  • 180 ml śmietany kremówki 
  • 3-4 beziki do pokruszenia 


Dowolna foremka do tart prostokątna, kwadratowa albo okrągła max 21 cm.


            Herbatniki zmiel, dodaj masło i likier. Wymieszaj i przełóż do foremki. Dociśnij do brzegów i dna foremki. Włóż do lodówki.  Śmietanę wlej do garnka, wsyp kawę i zagotuj. Podgrzewaj na małym ogniu przez minutę. Dodaj połamaną czekoladę wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw pod przykryciem do przestudzenia, i zgęstnienia masy. Krem wylej na wcześniej przygotowany spód i włóż do lodówki. Przed podaniem pokrusz wierzch bezikami.





05.03.2016

Babka marchewkowa






            Co ja mogę napisać - jest pyszna! Wilgotna, takie lubię najbardziej. Ma piękny, bardzo pozytywny pomarańczowy kolor. Łatwa i dość szybka w przygotowaniu. W smaku trochę przypomina ciasto marchewkowe tylko tutaj do tej babki nie dodajemy przypraw korzennych ani orzechów. Chyba że ktoś ma na to ochotę :D Polecam!



Składniki: 
  • 250 g świeżej, obranej marchewki 
  • 230 g mąki 
  • 150 g cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 4 jajka 
  • 200 ml oleju 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • skórka z pomarańczy 

Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • sok z pomarańczy 


Foremka do babki


             W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól i skórkę z pomarańczy.  Marchewkę zetrzyj na tarce albo zmiksuj. Następnie zblenduj ją jak najdrobniej. Do miski włóż jajka, cukier, cukier waniliowy i olej. Ubijaj na średnich obrotach przez  3-5 minut do rozpuszczenia cukru. Dodaj marchewkę, mąkę i wymieszaj. Przelej do natłuszczonej foremki i piecz do suchego patyczka przez 45-50 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu wyjmij z foremki i połóż na kratkę do całkowitego przestygnięcia.
Cukier puder wsyp do miseczki, cały czas mieszając dodawaj pomalutku sok z pomarańczy. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Polej babkę i dowolnie udekoruj.





 Źródło

02.03.2016

Babka poznańska






                   Babka, którą spotkacie w prawie każdej cukierni w Wielkopolsce. Jest bardzo puszysta, mięciutka i ładnie pachnie cytrusami. Charakteryzuje się też tym że jest w niej połączenie dwóch mąk zwykła pszenna i ziemniaczana. Pieczona koniecznie w podłużnej foremce z dodatkiem skórki cytrynowej i soku. Chociaż niektóre cukiernie dodają aromat, ja raczej stawiam na naturalny. Oprószona cukrem pudrem. Polecam nie tylko na święta, ale też bez okazjonalnie do kawki czy herbatki.




Składniki: 
  • 4 jajka 
  • 180 g cukru 
  • 160 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • 200 g rozpuszczonego masła 
  • cytryna 
  • cukier puder do oprószenia 


foremka keksówka 30 x 11 cm, wyłożona pergaminem


               W misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać. Pomału, partiami wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Zmniejsz obroty i po łyżce wsypuj mąki. Następnie cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone i ciepłe masło. Na sam koniec dodaj skórkę startą z cytryny i około 2 łyżki soku. Wymieszaj i przełóż do formy. Piecz do suchego patyczka około 35-40 minut w 180*C. Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.







Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...