29.02.2016

Pasta do kanapek trzy-sery z orzechami pekan






        Jeśli lubicie kupować gotowe pasty serowe z orzechami to gwarantuje że pokochacie tę pastę. Połączenie słonych serów parmezanu i fety z kremową ricottą to jest to a jak dodamy jeszcze garść orzechów i cebulę pasta nabiera charakteru. Pasta jest lekko słona i lekko ostra. Na kanapki sprawdzi się fantastycznie będzie pasować też do krakersów jako przekąska na imprezie.



Składniki: 
  • 150 g fety 
  • 50 g parmezanu 
  • 100 g ricotty 
  • 50 g orzechów pekan 
  • 1/2 małej cebuli 
  • ew. sól i pieprz 



         Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i orzechy drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie sery ze sobą, dodaj cebulę i orzechy. Jeśli chcesz możesz doprawić solą i pieprzem.  Przechowuj w lodówce pod przykryciem do 5 dni.







27.02.2016

Tort z kokosową kaszą manną i musem truskawkowym






           Tort z kokosową kaszą manną i musem truskawkowym mam nadzieje że skradnie wasze podniebienia tak jak nam skradł :D Rewelacyjny krem przygotowany z kaszy manny wczesnej ugotowanej w mleku kokosowym z dodatkiem białej czekolady. Po zblendowaniu masy w ogóle nie czuć że jest to kasza manna. Dlatego proszę mi tu nie kręcić nosem że nie lubię kaszy manny, że to trauma z dzieciństwa ;D Masa jest gładka, kremowa, bardzo maślana i czuć w niej lekką nutkę kokosa. Dla przełamania smaku i dodania odrobiny kwaskowatości wykorzystałam mus truskawkowy. I to był dobry wybór :D Mniam, polecam.




Składniki: 

Biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 4,5 łyżki mąki 
  • 1/2 łyżeczki sody 

Krem z kaszy manny:
  • 500 ml mleka kokosowego 
  • 7 łyżek kaszy manny 
  • 100 g białej czekolady 
  • 150 g mała temp. pokojowa 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 

Mus truskawkowy:
  • 500 g mrożonych truskawek 
  • 3/4 szklanki wody 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 2 truskawkowe galaretki 


Tortownica 24 cm


         Biszkopt: Białka ubij na sztywno, wsypuj partiami cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Następnie cały czas ubijając dodaj żółtka i olej. Delikatnie wmieszaj mąkę i sodę. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj i piecz około 12-13 minut w 180*C (wierzch ciasta powinien mieć złoty kolor). Przestudź i oderwij pergamin.
         Krem: 400 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. Do pozostałego wsyp kasze mannę, wymieszaj i wlej do  gotującego się mleka. Mieszaj aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać (uważaj tylko żeby nie przypalić!). Zdejm z ognia i włóż połamaną czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia, przykryj i przestudź w temp. pokojowej. Następnie zblenduj kaszę mannę. Masa będzie gładka i kremowa. Rozetrzyj masło z cukrem, cały czas ucierając dodawaj po jednej łyżce kaszy manny. Gdy masa będzie gotowa wyłóż ją na biszkopt, wyrównaj i włóż do lodówki.
       Mus truskawkowy: Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i podgrzej mieszając. Włóż truskawki i gotuj aż zmiękną. Następnie zblenduj na puree. Wsyp galaretki i budynie mieszaj aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać. Przestudź. Gdy masa zacznie tężeć wylej ją na krem. Przechowuj w lodówce do 4 dni.






23.02.2016

Tort na zimno "Cztery Smaki"






           Lekki jak chmurka, pyszny jak lody tort na zimno " Cztery Smaki". Fantastyczne połączenie masy śmietankowo-kokosowej z owocami leśnymi. Do tego chrupiący spód herbatniki i czekolada z prażynkami. Cudowności, idealny tort na wiosenne przebudzenie :D 




Składniki: 

Spód:
  • 200 g herbatników 
  • 200 g mlecznej czekolady z chrupkami (do kupienia np. w Lidlu)
  • 20 g masła 

Nadzienie:
  • 2 puszki mleka kokosowego (porządnie schłodzone)
  • 400 g naturalnego serka homo.( u mnie poznański)
  • 400 g jogurtu greckiego ( u mnie bakoma)
  • 5 łyżek cukru pudru  
  • 14 łyżeczek żelatyny 
  • 150 g mrożonych jagód (w sezonie świeże) 
  • 150 g mrożonych malin ( w sezonie świeże) 
  • wiórki  i owoce do dekoracji 

Tortownica 21 cm



          Spód: Do miski włóż połamaną czekoladę i masło. Ustaw nad garnkiem z parującą woda i rozpuść.
Herbatniki zmiel i wlej do nich rozpuszczoną czekoladę. Porządnie wymieszaj, przełóż do tortownicy i dociśnij do dna. Włóż do lodówki.
          Nadzienie: Mleka kokosowego nie wstrząsaj ani nie mieszaj! Otwórz puszki i delikatnie łyżką zbierz śmietankę (pozostałe mleko można wykorzystać do ugotowania owsianki, jaglanki albo wlać do koktajlu).
Ubij śmietankę, następnie dodaj jogurt, serek i cukier. Wymieszaj i podziel na 3 mniej więcej równe części.
Do pierwszej dodaj 4 łyżeczki rozpuszczonej, lekko przestudzonej żelatyny. Przełóż na wcześniej przygotowany spód. Schowaj do lodówki.
Do drugiej dodaj odsączone z soku i zmiksowane maliny + 5 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny. Wyłóż na  masę śmietankową (upewni się tylko czy masa śmietankowa zdążyła zastygnąć).
Do trzeciej dodaj odsączone z soku i zmiksowane jagody + 5 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny. Wyłóż na  malinową masę. Przechowuj w lodówce do 4 dni. Przed podaniem możesz udekorować tort wiórkami kokosowymi i owocami.

* Żelatyna: Podaną ilość żelatyny włóż do garnuszka i zalej małą ilością wody około 30 ml, wymieszaj. Poczekaj aż napęcznieje. Następnie delikatnie podgrzej do rozpuszczenia. Żelatyny nie powinno studzić się w zimnej wodzie (w masie pojawią się grudki żelatyny) lepiej jest mieszać łyżeczką. Żelatyna nie powinna być zimna tylko letnia. Miksujemy krem i cienkim strumykiem wlewamy żelatynę.






19.02.2016

Szybki jabłecznik z musem






         Pyszne i wilgotne ciasto z  kawałkami jabłek i musem jabłkowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta można dorzucić orzechy, rodzynki albo kawałki czekolady. A jak ktoś ma ochotę może upiec muffinki.  Każda interpretacja będzie pyszna :D




Składniki:

szklanka 250ml
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • duża szczypta soli 
 Składniki mokre:
  • 3 jajka 
  • 130 ml oleju 
  • 180 ml musu jabłkowego*
Dodatkowo:
  • 2 średniej wielkości jabłka 
  • cukier puder do oprószenia 
  • można dodać orzechy albo rodzynki 

Foremka 22x26 cm albo tortownica 21 cm


             Potrzebne będą dwie miski. Do pierwszej powkładaj wszystkie suche składniki i porządnie wymieszaj. Do drugiej powkładaj mokre składniki i wymieszaj. Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj do połączenia się składników. Na koniec dodaj dwa jabłka obrane i pokrojone w kostkę. Przełóż do foremki i piecz około 40 minut w 180*C (do suchego patyczka). Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.

* jeśli nie masz w spiżarni słoiczka musu jabłkowego a nie chce ci się gotować możesz użyć gotowego takiego przeznaczonego dla małych dzieci.






17.02.2016

Czekoladowe batony owsiane






         Przepisy na batony, ciastka, ciasta owsiane cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Wiem bo od dwóch lat ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym króluje na blogu :D Tym razem mam dla was wersje nieco okrojoną w postaci batonów. Bardzo pożywne, dające konkretny zastrzyk energii i do tego smaczne :D Z płatkami, nasionami chia, sezamem, słodzone bananami, miodem i gorzką czekoladą. Z minimalną ilością tłuszczu w postaci oleju kokosowego. Myślę że jest nie jest tak źle, co wy na to? :D 



Składniki: 
  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1/4 szklanki sezamu 
  • 2 łyżki nasion chia (albo siemię lniane) 
  • 1 łyżka kakao 
  • 2 dojrzałe banany 
  • 50 g miodu
  • 50 g oleju kokosowego (może być zwykłe masło)
  • 100 g gorzkiej czekolady 

Foremka: 22 x 26 cm  wyłożona pergaminem



       Potrzebne będą dwie miski. W pierwszej wymieszaj płatki, wiórki, sezam, nasiona chia i kakao. Do drugiej włóż połamaną czekoladę, olej i miód. Rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj rozgniecione na papkę banany i wymieszaj. Do suchych składników wlej mokre i porządnie wymieszaj. Przełóż do foremki i piecz 25 minut w 175*C. Przestudź i pokrój na mniejsze kawałki.





15.02.2016

Cytrynowiec






             Świetne ciasto idealne do kawki, na przyjęcie urodzinowe czy święta. Łączy w sobie wiele smaków delikatny biszkopt, kwaskowaty krem budyniowy, delikatną śmietankę i na koniec odrobina czekolady. W cieście jest dużo warstw ale ciasto nie jest ciężkie ani zamulające. Jest lekkie, przyjemne i bardzo smaczne.



Składniki:

Biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 4,5 łyżki mąki 
  • 1/2 łyżeczki sody 

Krem cytrynowy:
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3 żółtka 
  • 3 cytryny 
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła temp. pokojowa 

Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 4 łyżki cukru pudru 

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 4 łyżki mleka 
  • 1 łyżka cukru pudru 

Dodatkowo:
  • około 150 g herbatników  
  • puszka ananasów 

 Foremka: 36x24 cm, wyłożona pergaminem


           Biszkopt: Białka ubij na sztywno, wsypuj partiami cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Następnie cały czas ubijając dodaj żółtka i olej. Delikatnie wmieszaj mąkę i sodę. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj i piecz około 12-13 minut w 180*C (wierzch ciasta powinien mieć złoty kolor). Przestudź, oderwij pergamin i przewróć na druga stronę.
           Krem cytrynowy: (budyń można przygotować dzień wcześniej) Wyciśnij sok z cytryny i uzupełnij wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelej do garnka, wsyp cukier i zagotuj. Do garnuszka wlej 125 ml wody, wsyp budynie, dodaj żółtka i mąki. Porządnie wymieszaj i wlej do gotującego się soku. Ugotuj budyń. Przykryj i przestudź do temp. pokojowej. Dobrze jest jak budyń i masło mają zbliżoną temp. w przeciwnym razie masa może się zważyć. Po przestudzeniu rozetrzyj masło i dodawaj po jednej łyżce budyniu (ja zawsze na koniec miksuje kremy budyniowe przez 2 minuty na najwyższych obrotach. Przez co są gładsze). Krem budyniowy wyłóż na wcześniej przygotowany biszkopt. A na kremie ułóż drobno pokrojonego ananasa.
          Masa śmietankowa:  Żelatynę zalej małą ilością wody i odstaw do napęcznienia. Następnie delikatnie podgrzej i rozpuść. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier i lekko przestudzoną żelatynę. Zmiksuj jeszcze raz i wyłóż na masę cytrynową. Na wierzchu ułóż herbatniki.
          Polewa: do małej miski włóż połamaną czekoladę, sól, cukier i mleko. Rozpuść w kąpieli wodnej. Po lekkim przestudzeniu polej równomiernie herbatniki. Przechowuj w lodówce do 3-4 dni.






Źródło: książka ''100 nowych ciast siostry Anastazji''



10.02.2016

Brownie z krówkami i orzechami





        Mniam, uwielbiam to czekoladowe ciasto. Jego wilgotny środek i chrupiący wierzch. Z dodatkami zawsze można eksperymentować dzisiaj dodałam krówki ciągutki i orzechy włoskie.



Składniki: 
  • 160 g masła 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 4 jajka 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 łyżka kakao 
  • 80 g krówek 
  • 50 g orzechów włoskich 

Foremka: 22x26 cm



           Czekoladę drobno połam i włóż do garnka. Dodaj masło i szczyptę soli. Rozpuść a następnie przestudź. Jajka wbij do miksera i zacznij ubijać. Gdy będą już lekko podbite pomału, partiami wsypuj cukier. Ubijaj do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone masło z czekoladą. Ubijaj do połączenia się składników. Dodaj mąkę, kakao, sól i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki.Na wierzchu ułóż pokrojone krówki i kawałki orzechów. Piecz 30 minut w 180*C. 





02.02.2016

Fritelle di riso - pączki ryżowe




           Fritelle di riso - włoskie pączki ryżowe przygotowywane są 19 marca  na obchody Św.Józefa. Ja, nie czekam do marca i zapraszam was na nie dzisiaj :D Ryż jest długo gotowany dzięki czemu jest kremowy a pączki delikatne i puszyste. Łatwe i bardzo proste w przygotowaniu :D




Składniki:
  • 1L mleka 
  • 150 g ryżu originario*
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 3 jajka 
  • skórka z cytryny 
  • 2 łyżki rumu albo wódki 
  • 10 łyżek mąki 
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do oprószenia 

           Dzień wcześniej: ryż zalej mlekiem i zagotuj. Zmniejsz temp. i delikatnie gotuj pod przykryciem przez 40 minut. Mieszaj od czasu do czasu drewnianą łyżką. Przykryj folią i odstaw do przestudzenia. Następnie włóż do lodówki.
            Do ryżu dodaj żółtka, cukier, skórkę, rum i mąkę. Wymieszaj a następnie połącz z białkami ubitymi na sztywno. Rozgrzej ojej (zrób test z chlebem), nałóż porcję ciasta na łyżkę a drugą delikatnie zsuń do oleju. Smaż około 5 minut na ładny złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.






 * Ryż originario jest bardzo popularny we włoskiej kuchni. Bez problemu możemy go kupić w polskich sklepach np. Alma, Piotr i Paweł itp. Cena za 1 kg to 12 zł. Jeśli nie możesz go znaleźć to zastąp go ryżem do suchsi.



Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...