Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2015

Szybki świąteczny sernik

Szybki świąteczny sernik            Samo przygotowanie sernika zajmie nam naprawdę niewiele czasu. Jest bardzo łatwy i dziecinnie prosty w przygotowaniu. A smak i konsystencja pozostaje niezmieniona. Sernik jest kremowy, delikatny wręcz rozpływający się w ustach. Przepięknie pachnie pomarańczami i czuć w nim delikatna nutkę kardamonu. Coś pysznego! Polecam wszystkim i tym co szukają przepisu na wymieszać i upiec i tym co myślą że mają dwie lewe ręce do pieczenia :D  Kochani, to już ostatni przepis przed świętami dlatego chce Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia świąteczne.  Życzę radości z dnia codziennego, spokoju a przede wszystkim zdrowia oraz spełnienia najskrytszych marzeń dla Was oraz dla Waszych najbliższych.  Wesołych Świąt! Składniki:  Ciasto: 1 szklanka = 250 ml 1 szklana mąki  100 g masła  2 łyżki cukru pudru  2 łyżki kakao  1 żółtko  1/2 łyżeczki sody  Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka  250 ml soku z pomarańczy (może być z butelki)  120 ml

Tort z makiem i kremem truskawkowym

Tort z makiem i kremem truskawkowym            Delikatne, biszkoptowe ciasto z dużą ilością maku, którego nie trzeba gotować i mielić. Dla niektórych to ważne bo nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Ciasto nasączone jest  sokiem truskawkowym, do tego każdy blat posmarowany jest dżemem truskawkowym i przełożony kremem śmeiatnkowo  truskawkowym. Smak makowego ciasta bardzo dobrze komponuje się z lekko kwaskowata masą. Polecam idealne ciasto na święta :D Składniki:  Ciasto: 3 jajka temp. pokojowa  150 g drobnego cukru  1 łyżka cukru waniliowego  125 g mąki  125 g maku (suchy nie mielony)  1,5 łyżeczki sody  szczypta soli  Krem: 300 g mrożonych truskawek  400 g jogurtu greckiego  200 ml śmietany kremówki   2 łyżki cukru pudru  4 łyżeczki żelatyny  Dodatkowo: 220 g dżemu truskawkowego  biała czekolada około 50 g ew. kandyzowane wiśnie do dekoracji  tortownica 21 cm, tylko dno wykładamy pergaminem.          Ciasto: Oddziel  białka od żółtek. Do żółtek

Świąteczna Pavlova

         Jak dla mnie niebo w gębie! Krucha, słodka beza z delikatną nutką przypraw korzennych. Przykryta kremową masą a jaj zwieńczeniem jest lekko kwaskowata żurawina. Idealne zakończenie wigilijnego wieczoru albo świątecznego obiadu. Składniki:  6 białek temp. pokojowa  330 g drobnego, białego cukru  1 łyżeczka przyprawy do piernika  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka octu winnego  Nadzienie: 400 g jogurtu greckiego  200 ml śmietany kremówki   Żurawina: 250 g świeżej żurawiny  100 g cukru           Beza: Białka ubij na sztywno, następnie pomalutku, partiami wsypuj cukier. Ubijaj do momentu aż pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru, masa będzie lśniąca a po przekrojeniu masa nie zleje się ze sobą. Ubijając już na najniższych obrotach wsyp przyprawę, mąkę i ocet. Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 20 cm. Wyłóż pianę i nadaj jej ładny kształt. Piecz na początku 10 minut w 180*C (bez termoobiegu!) a następnie zmniejsz temp. do

Babka z karmelizowanymi orzechami

       Babki  przeważnie pieczemy na święta wielkanocne a ja mam dla was dzisiaj wersję  bożonarodzeniową. Przepyszna,bardzo puszysta, wilgotna i rozpływająca się w ustach babeczka z dodatkiem orzechów włoskich w karmelu. Mniam! Składniki:  130 g orzechów włoskich 80 g cukru  50 g miodu  Ciasto; 200 g masła temp. pokojowa   180 g drobnego cukru  4 jajka temp. pokojowa 300 g mąki  2 łyżeczki sody  75 ml letniego mleka  szczypta soli  Dodatkowo 100 g mlecznej czekolady Foremka keksówka 30x12 cm wyłożona pergaminem            Orzechy: Na patelnię wsyp cukier, dodaj miód i podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj! Poczekaj aż cukier i miód się rozpuści i zacznie nabierać brązowego koloru. Wsyp orzechy i dokładnie obtocz je w karmelu. Masę przełóż na kawałek pergaminu. Poczekaj aż ostygnie i stwardnieje. Następnie pokrój na niewielkie kawałki.           Ciasto: Masło, jajka i mleko powinny mieć temp. pokojową!  Do miski włóż masło i cukier. Ucieraj aż masa b

Rewelacyjne śledzie w zalewie

        Kolejny świetny przepis na śledzie. Dzisiaj zapraszam na śledzie w rewelacyjnej zalewie lekko kwaśnej, lekko słodkiej z dużą ilością cebuli.  Składniki:  5 matiasów  4 średnie cebule  2 łyżki miodu  2 łyżki octu winnego  3 łyżki koncentratu pomidorowego  100 ml oleju  sól i pieprz        Matiasy zalej zimną woda i odstaw na godzinę. Następnie pokrój na mniejsze porcje. Cebule obierz, przekrój na pół i pokrój w plasterki. Na patelnię wlej olej, wrzuć cebule i delikatnie ją podduś do miękkości (nie może być spalona tylko szklista). Dodaj miód, ocet, koncentrat i dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj jeszcze chwilę 2-3 minuty, sprawdź czy w smaku jest ok i odstaw do przestudzenia. Matiasy wymieszaj z zalewą i włóż do lodówki na minimum dwa dni. Źródło

Śledzie w śmietanie

Jak są święta to i musi być śledzik :D Składniki:  4-5 matiasów  1 cebula  1 średnia marchewka  4 małe ogórki konserwowe  180 g kwaśnej śmietany 18% + 1 łyżka mleka 1 łyżeczka świeżo zmielonego czerwonego pieprzu            Matiasy zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Cebulę pokrój na ćwiartki a następnie w plasterki. Marchewkę obierz i pokrój w pasterki. Marchewkę razem z cebulę przełóż do sitka i sparz wrzątkiem. Ogórki pokrój w plasterki. W misce albo słoiku układaj po kolei: pokrojone śledzie, cebulę z marchewką, ogórki a na końcu śmietanę wymieszaną z mlekiem i pieprzem. Schowaj do lodówki na 24 godziny.

Gulasz madrycki

              Przepyszny gulasz idealny do rozgrzania się w tę jesienno-zimową porę. Jest bardzo pożywny i sycący. Wykonany z kiełbasy chorizo, szynki wieprzowej i ciecierzycy. Polecam! Składniki:  500 g szynki wieprzowej  250 g kiełbasy chorizo  300 g ciecierzycy z puszki  1/2 selera  1 marchewka  1 cebula  700 ml wody  2 liście laurowe  3 ziarenka ziela angielskiego  sól, pieprz  1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu              Warzywa seler, marchewkę i cebulę pokrój w plasterki. Połóż w foremce, skrop odrobiną oleju i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 10 minut.            Chorizo pokrój w plasterki, wrzuć na ciepłą patelnię i podsmaż. Wymnij kiełbasę i na wytopionym tłuszczu podsmaż szynkę pokrojona w kostkę. Wlej wodę, wrzuć ziele i liście laurowe. Duś do chwili aż szynka będzie mięciutka. Następnie dodaj kiełbasę i warzywa. Gotuj jeszcze 5 minut. Do gulaszu dodaj ciecierzycę wraz z wodą z puszki. Zamieszaj dopraw solą, pieprzem i drobno pokrojonym