23.12.2015

Szybki świąteczny sernik



Szybki świąteczny sernik

          Samo przygotowanie sernika zajmie nam naprawdę niewiele czasu. Jest bardzo łatwy i dziecinnie prosty w przygotowaniu. A smak i konsystencja pozostaje niezmieniona. Sernik jest kremowy, delikatny wręcz rozpływający się w ustach. Przepięknie pachnie pomarańczami i czuć w nim delikatna nutkę kardamonu. Coś pysznego! Polecam wszystkim i tym co szukają przepisu na wymieszać i upiec i tym co myślą że mają dwie lewe ręce do pieczenia :D 

Kochani, to już ostatni przepis przed świętami dlatego chce Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia świąteczne.
 Życzę radości z dnia codziennego, spokoju a przede wszystkim zdrowia oraz spełnienia najskrytszych marzeń dla Was oraz dla Waszych najbliższych.
 Wesołych Świąt!


Składniki: 

Ciasto: 1 szklanka = 250 ml
  • 1 szklana mąki 
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 żółtko 
  • 1/2 łyżeczki sody 

Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 250 ml soku z pomarańczy (może być z butelki) 
  • 120 ml oleju 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • skórka z 1 pomarańczy 

Tortownica 24-26 cm wyłożona pergaminem, ew. mała foremka do ciasteczek


           Ciasto: wszystkie składniki zagnieć ( w razie jak ciasto nie będzie chciało się lepić dodaj 1 łyżkę zimnej wody). Rozłóż ciasto na dnie tortownicy.
          Masa serowa: Wszystkie składniki włóż do miski i miksuj na średnich obrotach przez minutę. Wylej na wcześniej przygotowany spód. Piecz w 160*C przez 1,5 godziny (przed wyłączeniem piekarnika sprawdź palcem środek ciasta czy się ściął. Przestudź.


Jak masz dodatkowe 15 minut na wierzchu sernika możesz poukładać z ciasta dowolne, świąteczne wzory.
3/4 ciasta wyłóż na dno tortownicy. Resztę ciasta rozwałkuj i wytnij dowolne wzory. Po godzinie pieczenia  delikatnie wysuń sernik i  ułóż wkoło wycięte kształty. Dopiecz sernik do końca. 






22.12.2015

Tort z makiem i kremem truskawkowym





Tort z makiem i kremem truskawkowym


           Delikatne, biszkoptowe ciasto z dużą ilością maku, którego nie trzeba gotować i mielić. Dla niektórych to ważne bo nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Ciasto nasączone jest  sokiem truskawkowym, do tego każdy blat posmarowany jest dżemem truskawkowym i przełożony kremem śmeiatnkowo  truskawkowym. Smak makowego ciasta bardzo dobrze komponuje się z lekko kwaskowata masą. Polecam idealne ciasto na święta :D



Składniki: 

Ciasto:
  • 3 jajka temp. pokojowa 
  • 150 g drobnego cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 125 g mąki 
  • 125 g maku (suchy nie mielony) 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 

Krem:
  • 300 g mrożonych truskawek 
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 200 ml śmietany kremówki  
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 4 łyżeczki żelatyny 
Dodatkowo:
  • 220 g dżemu truskawkowego 
  • biała czekolada około 50 g
  • ew. kandyzowane wiśnie do dekoracji 

tortownica 21 cm, tylko dno wykładamy pergaminem.


         Ciasto: Oddziel  białka od żółtek. Do żółtek wsyp cukier, wlej 4 łyżki gorącej wody i ubijaj na średnich obrotach 10 minut. Następnie partiami wsypuj mąkę wymieszaną z makiem, solą i sodą. Białka ubij na sztywno, dodaj łyżkę do masy i delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę i połącz.Przelej ciasto do foremki i piecz do suchego patyczka 30-35 minut w 175*C. Przestudź i podziel na trzy krążki.
         Krem: Dzień wcześniej! Truskawki należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z powstałego soku (nie wylewaj!). Jogurt wyłóż na sitko i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj jogurt, zmiksowane na puree truskawki cukier i dwie łyżki dżemu. Wszystko wymieszaj. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzej, wymieszaj do rozpuszczenia a po lekkim przestudzeniu dodaj do kremu.
         Wykończenie: wszystkie blaty ciasta nasącz sokiem, który powstał podczas rozmrażania truskawek. Krem mniej więcej podziel na trzy części + odrobina na wierzch. Pierwszy blat ciasta posmaruj dżemem, wyłóż część kremu, przykryj drugim blatem, posmaruj dżemem, wyłóż część kremu i przykryj trzecim blatem. Posmaruj wierzch i boki ciasta. Najlepiej obierakiem do warzyw zrób wiórki z białej czekolady. Obsyp nią boki ciasta. Krem, który został przełóż do szprycy i wyciśnij ozdobne kleksy. Ułóż kandyzowane wiśnie albo czekoladowe gwiazdki. Przechowuj w lodówce do 4 dni.







15.12.2015

Świąteczna Pavlova





         Jak dla mnie niebo w gębie! Krucha, słodka beza z delikatną nutką przypraw korzennych. Przykryta kremową masą a jaj zwieńczeniem jest lekko kwaskowata żurawina. Idealne zakończenie wigilijnego wieczoru albo świątecznego obiadu.



Składniki: 
  • 6 białek temp. pokojowa 
  • 330 g drobnego, białego cukru 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka octu winnego 
Nadzienie:
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 200 ml śmietany kremówki  
Żurawina:
  • 250 g świeżej żurawiny 
  • 100 g cukru 


         Beza: Białka ubij na sztywno, następnie pomalutku, partiami wsypuj cukier. Ubijaj do momentu aż pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru, masa będzie lśniąca a po przekrojeniu masa nie zleje się ze sobą. Ubijając już na najniższych obrotach wsyp przyprawę, mąkę i ocet. Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 20 cm. Wyłóż pianę i nadaj jej ładny kształt. Piecz na początku 10 minut w 180*C (bez termoobiegu!) a następnie zmniejsz temp. do 120*C i piecz 2 godziny. W trakcie pieczenia dobrze jest z dwa razy otworzyć piekarnik żeby para się wydostała. Bezę studzimy przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika, najlepiej całą noc albo przynajmniej 8-12 godzin.
       Nadzienie: Jogurt grecki wyłóż na drobne sitko, połóż na misce i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie ubij na sztywno śmietanę, dodaj jogurt i wymieszaj.
       Żurawina: Żurawinę wsyp do garnka i zasyp cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu do chwili aż wszystkie kuleczki popękają, przestudź.
Beze ułóż na paterze, rozłóż masę śmietankową a na niej ułóż żurawinę.  

* Beze można upiec kilka dni wcześniej
* Do bezy nie nadaje się cukier trzcinowy (beza nie jest bardzo sztywna)
* Żurawinę można przygotować 2-3 dni wcześniej





10.12.2015

Babka z karmelizowanymi orzechami






       Babki  przeważnie pieczemy na święta wielkanocne a ja mam dla was dzisiaj wersję  bożonarodzeniową. Przepyszna,bardzo puszysta, wilgotna i rozpływająca się w ustach babeczka z dodatkiem orzechów włoskich w karmelu. Mniam!



Składniki: 
  • 130 g orzechów włoskich
  • 80 g cukru 
  • 50 g miodu 
Ciasto;
  • 200 g masła temp. pokojowa  
  • 180 g drobnego cukru 
  • 4 jajka temp. pokojowa
  • 300 g mąki 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 75 ml letniego mleka 
  • szczypta soli 
Dodatkowo 100 g mlecznej czekolady

Foremka keksówka 30x12 cm wyłożona pergaminem


           Orzechy: Na patelnię wsyp cukier, dodaj miód i podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj! Poczekaj aż cukier i miód się rozpuści i zacznie nabierać brązowego koloru. Wsyp orzechy i dokładnie obtocz je w karmelu. Masę przełóż na kawałek pergaminu. Poczekaj aż ostygnie i stwardnieje. Następnie pokrój na niewielkie kawałki.
          Ciasto: Masło, jajka i mleko powinny mieć temp. pokojową!  Do miski włóż masło i cukier. Ucieraj aż masa będzie puszysta a cukier prawie się rozpuścił. Następnie dodawaj porcjami: żółtko-mąka wymieszana z sodą i solą-odrobina mleka. I tak do wyczerpania składników. Białka ubij na sztywno i dodaj łyżkę do masy gdy się połączy delikatnie wmieszaj resztę piany. Do ciasta dodaj około 70% drobno pokrojonych orzechów, wymieszaj i przełóż do keksówki. Piecz do suchego patyczka 40-50 minut w 180*C. Przestudź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, polej ciasto a wierzch posyp pozostałymi orzechami.






04.12.2015

Rewelacyjne śledzie w zalewie





        Kolejny świetny przepis na śledzie. Dzisiaj zapraszam na śledzie w rewelacyjnej zalewie lekko kwaśnej, lekko słodkiej z dużą ilością cebuli. 



Składniki: 
  • 5 matiasów 
  • 4 średnie cebule 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 100 ml oleju 
  • sól i pieprz 


      Matiasy zalej zimną woda i odstaw na godzinę. Następnie pokrój na mniejsze porcje. Cebule obierz, przekrój na pół i pokrój w plasterki. Na patelnię wlej olej, wrzuć cebule i delikatnie ją podduś do miękkości (nie może być spalona tylko szklista). Dodaj miód, ocet, koncentrat i dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj jeszcze chwilę 2-3 minuty, sprawdź czy w smaku jest ok i odstaw do przestudzenia. Matiasy wymieszaj z zalewą i włóż do lodówki na minimum dwa dni.





Źródło

03.12.2015

Śledzie w śmietanie





Jak są święta to i musi być śledzik :D


Składniki: 
  • 4-5 matiasów 
  • 1 cebula 
  • 1 średnia marchewka 
  • 4 małe ogórki konserwowe 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% + 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czerwonego pieprzu  


         Matiasy zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Cebulę pokrój na ćwiartki a następnie w plasterki. Marchewkę obierz i pokrój w pasterki. Marchewkę razem z cebulę przełóż do sitka i sparz wrzątkiem. Ogórki pokrój w plasterki. W misce albo słoiku układaj po kolei: pokrojone śledzie, cebulę z marchewką, ogórki a na końcu śmietanę wymieszaną z mlekiem i pieprzem. Schowaj do lodówki na 24 godziny.





01.12.2015

Gulasz madrycki





             Przepyszny gulasz idealny do rozgrzania się w tę jesienno-zimową porę. Jest bardzo pożywny i sycący. Wykonany z kiełbasy chorizo, szynki wieprzowej i ciecierzycy. Polecam!



Składniki: 
  • 500 g szynki wieprzowej 
  • 250 g kiełbasy chorizo 
  • 300 g ciecierzycy z puszki 
  • 1/2 selera 
  • 1 marchewka 
  • 1 cebula 
  • 700 ml wody 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • sól, pieprz 
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 

            Warzywa seler, marchewkę i cebulę pokrój w plasterki. Połóż w foremce, skrop odrobiną oleju i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 10 minut.
           Chorizo pokrój w plasterki, wrzuć na ciepłą patelnię i podsmaż. Wymnij kiełbasę i na wytopionym tłuszczu podsmaż szynkę pokrojona w kostkę. Wlej wodę, wrzuć ziele i liście laurowe. Duś do chwili aż szynka będzie mięciutka. Następnie dodaj kiełbasę i warzywa. Gotuj jeszcze 5 minut. Do gulaszu dodaj ciecierzycę wraz z wodą z puszki. Zamieszaj dopraw solą, pieprzem i drobno pokrojonym rozmarynem.






Przepis pochodzi z warsztatów, które odbyły się w restauracji "Rotondo" w Poznaniu. 


Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...