29.10.2015

Jesienna zupa z dynią, jabłkiem i grzybowymi grzankami






        Idą jesienne chłody a najlepsza na rozgrzewkę jest zupa. Jesienna zupa dyniowa z dodatkiem jabłka, doprawiona suszonymi grzybkami i podana z chrupiącymi grzybowymi grzankami. Zupa pachnie jesienią, lasem i sadem. A co bardzo ważne dostarcza nam takiego energetycznego kopa.



Składniki: 
  • 1 duża dynia hokkaido 
  • 2 małe jabłka 
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • oliwa z oliwek 
  • 250-300 ml bulionu warzywny albo drobiowy 
  • 2 suszone grzybki 
  • 2 kromki czerstwego chleba (u mnie żytni) 


          Grzyby zmiel w młynku albo blenderze. Z chleba odetnij skórki, skrop oliwą i posyp częścią zmielonych grzybów, przyklep i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C piecz do chwili aż będzie chrupki. Po lekkim przestudzeniu pokrój w kostkę. 
          Umyj porządnie dynię, odetnij końce, przetnij na pół i wydrąż środek z pestkami. Pokrój dynię około 2/3 cm plastry ułóż w foremce. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry. Połóż między dynię. Polej odrobiną oliwy, posól, popieprz i posyp drobno pokrojonym rozmarynem. Przemieszaj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C piecz do chwili aż dynia będzie miękka (nóż musi wchodzić w dynię jak w masło). Poczekaj aż dynia trochę przestygnie, następnie obierz ją ze skóry (wystarczy delikatnie ściągnąć palcami miąższ ze skóry). Jabłka i dynię przełóż do garnka. Część bulionu wlej do foremki i delikatnie zeskrob pozostałe smaki. Przelej do garnka, dodaj pozostały bulion (ilość bulionu zależy od naszych upodobań jedni lubią bardzo gęste kremy inni trochę rzadsze). Zblenduj na papkę. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż zacznie pyrkać.Dopraw solą, pieprzem ziołowym i suszonymi, zmielonymi grzybami.
Zupę przelej do miseczki, posyp grzankami i  zmielonymi grzybkami. Polej odrobiną oliwy, jeśli masz to świetnie będzie pasować oliwa z dodatkiem trufli. Smacznego!






28.10.2015

Tarta z gruszkami i marcepanem





         Aaaa takie ciasta lubię najbardziej :D Połączenie soczystych gruszek z marcepanem, likierem amaretto z dodatkiem chrupiących, prażonych migdałów potrafi uwieść kubki smakowe i to na długo :D



Składniki: 

Ciasto:
  • 100 g mąki pszennej 
  • 100 g zmielonych migdałów 
  • 50 g cukru pudru 
  • 100 g zimnego masła 
  • 2 żółtka 
Nadzienie:
  • 200 g marcepanu 
  • 350 g jogurtu greckiego 
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki likieru amaretto 
  • 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego 
 Dodatkowo:
  • 4-5 sztuk dojrzałych, małych gruszek 
  • 50 g płatków migdałowych 
 Forma do tart 21 cm



          Ciasto: Mąkę, zmielone migdały, cukier wysyp na stolnicę dodaj pokrojone w kostkę masło i przemieszaj wszyto nożem. Dodaj żółtka i zagnieć. Ciasto powinno być sprężyste, jeśli za mocno przykleja się do rąk należy dosypać odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Po rozwałkowaniu przyłóż foremkę i sprawdź czy poza nią wystaje około 2 cm margines jeśli tak przełóż (na pergaminie) ciasto do natłuszczonej foremki, lekko dociśnij i oderwij pergamin. Wyrównaj brzegi i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie nakłuj w kilku miejscach ciasto widelcem (chodzi o to żeby ciasto nie wyrosło). Włóż do piekarnika nagrzanego do 175 C* na 15 minut.
          Nadzienie: Marcepan zetrzyj na tarce o średnich oczkach, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.
Gruszki obierz, przetnij na pół, wymnij gniazda nasienne i delikatnie wzdłuż ponacinaj (od strony zewnętrznej). Na podpieczonym spodzie ułóż gruszki, zalej nadzieniem i posyp podprażonymi płatkami migdałów. Włóż z powrotem do piekarnika na 25 minut. Przed wyjęciem sprawdź na środku palcem czy masa stężała.






22.10.2015

Ziemniaczane krążki w orzechowej panierce







        Ziemniaczane krążki są świetnym dodatkiem do obiadu czy kolacji. Fantastycznie będą pasować do różnych rodzajów mięs np.kaczki, wołowiny, wieprzowiny jak i na słodko podane z pieczonymi owocami (śliwki, brzoskwinie, jabłka, żurawina). Ziemniaczane krążki są mięciutkie i delikatne w środku a na zewnątrz maja chrupiącą skórkę.



Składniki:
  • 1 kg mączystych ziemniaków np bryza, mila, ibis 
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
Panierka:
  • 100 g orzechów włoskich 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 1 jajko + 1 żółtko+ 1 łyżka wody 
  • olej do smażenia albo masło klarowane  
Z podanych składników wyszło mi 10 krążków o średnicy 8 cm.


          Ziemniaki ugotuj w mundurkach (w osolonej wodzie). Jeszcze ciepłe obierz, dodaj masło, żółtka i zgnieć na gładkie puree. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Odstaw do całkowitego przestudzenia. Na stolnicę wysyp 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej, wyłóż ziemniaki i zagnieć (jeśli ziemniaki będą bardzo mocno się kleić dosyp jeszcze 1 łyżkę mąki). Ciasto spłaszcz ręką i wycinaj szklanką/foremką ziemniaczane krążki.
         Orzechy włoskie drobno pokrój, dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Jajko, żółtko i wodę wymieszaj. Każdy krążek zanurz w jajku potem w orzechach. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło.


* Do masy ziemniaczanej można jeszcze dodać 50 g ostrego sera żółtego






20.10.2015

Ziarna kawy






         Trufle w kształcie ziarna kawy są bardzo kawowe, bardzo czekoladowe i co by nie było bardzo dobre :D Świetnie nadadzą się na różne przyjęcia w domu czy w pracy. Przyciągają wzrok, kuszą swoim wyglądem i na pewno trudno się im oprzeć. Nie są trudne w przygotowaniu, ale przygotowując je musimy się trochę pobrudzić czekoladą. Polecam!



Składniki: 
  • 250 g cukru 
  • 75 ml wody 
  • 125 g masła 
  • 80 g gorzkiej czekolady 
  • 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 100 g zmielonych herbatników
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich 

Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 8 łyżek mleka 
  • pędzelek do smarowania 
 Dodatkowo duża wykałaczka do szaszłyków i ew. mini papilotki do podania



          Do garnka wsyp cukier zalej go wodą i zagotuj. Zmniejsz płomień i pomalutku gotuj 4 minuty. Dodaj masło, czekoladę i kawę. Mieszaj do połączenia się składników.  Na koniec dodaj zmielone herbatniki i orzechy. Porządnie wymieszaj i odstaw masa w tym czasie ostygnie i zgęstnieje. Nabieraj małą łyżeczką porcję masy ( ilość mniej więcej orzecha włoskiego) zrób kulkę a następnie lekko spłacz i uformuj jajowaty kształt. Po środku zrób wykałaczką rowek, posmaruj polewą w razie czego można jeszcze raz przejechać wykałaczką (żeby rowek był widoczny) i połóż na pergaminie do pieczenia. Poczekaj, aż polewa zastygnie. Ziarna kawy możesz umieścić w małych papilotkach albo po prostu połóż na talerz.
 Polewa: Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej.








16.10.2015

Babcine ciasteczka z powidłami






        Od czasu do czasu lubię wracać do starych sprawdzonych przepisów. Przepis dostałam kilka lat temu od babci Geni :] Pozdrawiamy! Na pewno część z was zna albo kojarzy te ciasta. Są to ciasta z dodatkiem serka homo, które po upieczeniu przypominają ciasto francuskie. Są kruchutkie, bardzo delikatne, maślane a z dodatkiem domowych powideł fantastyczne w smaku. Kto nie piekł to polecam są naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu. I dodam jeszcze że przyciągają rękę jak magnez, ciężko się od nich oderwać :D



Składniki: 
  • 2 szklanki mąki + do oproszenia (babcia używa wrocławska ja tortową)
  • 250 g serka naturalnego homogenizowanego 
  • 200 g masła 
  • powidła śliwkowe ( ja użyłam tych ) albo marmolada
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka lub wody  
  • cukier do posypania wierzchu
  • okrągła foremka u mnie średnica 8 cm
Z podanych składników wyszło mi 50 sztuk

        Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj serek i pokrojone masło. Całość zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Blat oprósz mąką połóż ciasto i rozwałkuj. Z ciasta wycinaj koła ( dobrze jest jeszcze rozciągnąć ciasto w dłoniach) na środku umieść około pół łyżeczki powideł. Zlep jak pieroga i dociśnij widelcem pozostawiając ślady ząbków. Posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posyp odrobiną cukru. Ciastka poukładaj w foremce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C (dolna grzałka i termoobieg) na15 minut.

* Zamiast posypywać ciastka cukrem po upieczeniu możesz je oprószyć cukrem pudrem.




15.10.2015

Ciasto marchewkowe z kremem serowo kajmakowym






          Przez dodatek kakao to nawet marchewki nie widać ani nie czuć. Ale robi ona taki myk że dodaje ciastu wilgoci a ja takie ciasta lubię najbardziej :D Ciasto marchewkowe samo w sobie jest wilgotne, puszyste i bardzo czekoladowe. Uzupełnieniem jest krem, który powstał tylko z dwóch składników sera i kajmaku. Wszystko bardzo smacznie się połączyło a żeby nie było nudno są dodane orzeszki do pochrupania :D Miód malina, polecam :D



Składniki: 

Ciasto:
  • 5 jajek 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 150 g mąki 
  • 40 g kakao 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • 50 ml oleju 
  • 180 g startej na średnich oczkach marchewki (3-4 sztuki) 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich 
Krem:
  • 350 g serka śmietankowego w kostce   (mój był taki )
  • 150 g kajmaku (najlepszy jest ten z dodatkiem soli :) 
  • 20-50 g orzechów włoskich 

Tortownica 20-21 cm wyłożona pergaminem


         W misce wymieszaj mąkę, kakao, sól i sodę. Odstaw na chwilę. W mikserze zmiksuj jajka a następnie pomału dosypuj cukier. Ubijaj do chwili aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta. Cienkim strumykiem wlej olej. Delikatnie i powoli mieszaj jednoczenie wsypuj mąkę. Na koniec dołóż  marchewkę i orzechy. Przelej do tortownicy i piecz do suchego patyczka w 175*C (dolna grzałka i termoobieg) około 45 minut. Przestudź a następnie przekrój na pół.
        Krem: Do miski włóż ser i kajmak zmiksuj, aż się wszystko połączy. Cześć masy wyłóż na pierwszy blat ciasta, przykryj drugim i wyłóż pozostałą część. Posyp drobno pokrojonymi orzechami. Przechowuj w lodówce do 5 dni.




12.10.2015

Sernik "Piękna Helena"







            Wspaniały sernik inspirowany deserem "Piękna Helena". Gruszki gotuje się w syropie a następnie polewa czekoladowym sosem - mmmy pyszotka :D Sernik jest również bardzo dobry od samego spodu po samą gorę. Spód to klasyczny przepis na brownie, które jak wiecie jest bardzo czekoladowe i bardzo wilgotne. Masa serowa jest kremowa, mazista i rozpływa się w ustach jak lody czekoladowe. A wierz to gruba warstwa czekoladowej polewy. W to wszystko weszły gruszki :D Wspaniały sernik na wyjątkowe okazje. Polecam! 




Składniki: 

Spód:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 80 g masła 
  • szczypta soli 
  • 2 jajka 
  • 1 żółtko 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżka mąki 
Masa serowa:
  • 3 jajka 
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (jeśli nie masz zamień na cukier waniliowy) 
  • 100 ml oleju 
  • 100 ml mleka 
  • 3 czubate łyżki kakao 
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • 100 g gorzkiej czekolady 

Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 1 czubata łyżka cukru pudru 
  • 8-9 łyżek mleka 
 Dodatkowo 6 dojrzałych gruszek*


Tortownica 24-26 cm wyłożona pergaminem 



           Spód: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło i szczyptę soli a następnie przestudź. W misce ubij jajka i żółtko, następnie pomalutku wsypuj cukier. Gdy cukier się rozpuści a masa będzie puszysta cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie mieszając dodaj kakao i mąkę. Przelej do tortownicy.
         Gruszki obierz i ostrym nożem/obierakiem wydrąż od spodu gniazda nasienne. Gruszki włóż na wcześniej przygotowany spód.
          Masa serowa: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Wszystkie składniki masy włóż do dużej miski i zmiksuj do ich połączenia około 2 minuty. Delikatnie przelej do foremki. Piecz około 80 minut w 160*C z termoobiegiem. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź  palcem środek sernika czy jest rzadki czy stężał. Jeśli jest rzadki to podpiecz go jeszcze z 10 minut. Sernik przestudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
         Sernik wymnij na paterę i polej polewą (wszystkie składniki na polewę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź).


* Do sernika można użyć gruszek dojrzałych/miękkich a można też użyć gruszek twardych a następnie ugotować je w syropie tak jak to się robi w deserze "Piękna Helena".

Składniki na syrop: 500 ml wody, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki cukru, 1/2 laska wanilii. Wszystkie składniki włóż do garnka i gotuj przez 5 minut. Następnie do syropu włóż obrane i wydrążone gruszki. Gotuj do miękkości. Tylko uważaj żeby ich nie rozgotować.










08.10.2015

Sałatka z makrelą polana sosem kaparowym







Składniki: porcja dla 2 osób
  • 1/2 główki sałaty lodowej 
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 makrela 
  • 1/2 małej czerwonej cebuli 
  • 100 g pomidorków koktajlowych 
  • 2 kromki chleba 
Sos:
  • 150 ml jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka pokrojonego koperku 
  • 1 czubata łyżeczka kapar 
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru 
  • sól i pieprz  


        Makrelę obierz ze skóry i ości.  Z chleba odetnij skórki i włóż do nagrzanego piekarnika i poczekaj niech się przypiecze (możesz użyć tostera). Następnie pokrój w kostkę. W misce ułóż pokrojoną sałatę, na niej połóż jajka pokrojone na ćwiartki, krążki cebuli, połówki pomidorków, makrelę a wierzch posyp chlebem. Całość polej sosem i podawaj.
Sos: Do jogurtu włóż drobno pokrojone kapary, koperek i dopraw solą, pieprzem i cukrem.






07.10.2015

Kruche ciastka ze słonecznikiem






Świetne ciastka do chrupania dla tych dużych i dla tych małych. Do pracy, do szkoły i do kawki :D



Składniki: 
  • 200 g mąki krupczatki 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 200 g masła 
  • 100 g cukru pudru 
  • 3 żółtka
  • 50-70 ml zimnej wody 
  • 1 łyżeczka sody 
Dodatkowo:
  • 2 białka 
  • 2 czubate łyżki cukru 
  • 250-300 g słonecznika 
  • okrągła foremka do wykrawania 

Z podanych składników wyszło mi 35 szt  o średnicy 8 cm.


          Na stolnicę wysyp mąki, dodaj cukier, sodę i masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem pokrój i przemieszaj nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto (na początku dodaj 50 ml wody a jak nie będzie chciało się zagnieść dodaj jeszcze 20). Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
         W miseczce roztrzep widelcem białka, dodaj cukier i jeszcze raz wymieszaj. Do drugiej miseczki wsyp słonecznik. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto. Przy pomocy okrągłej foremki wykrawaj ciasta, które następnie posmaruj białkiem, posyp słonecznikiem i lekko dociśnij. Połóż na lekko natłuszczonej foremce. Piecz 12 minut w 180*C.





Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...