Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z październik, 2015

Jesienna zupa z dynią, jabłkiem i grzybowymi grzankami

        Idą jesienne chłody a najlepsza na rozgrzewkę jest zupa. Jesienna zupa dyniowa z dodatkiem jabłka, doprawiona suszonymi grzybkami i podana z chrupiącymi grzybowymi grzankami. Zupa pachnie jesienią, lasem i sadem. A co bardzo ważne dostarcza nam takiego energetycznego kopa. Składniki:  1 duża dynia hokkaido  2 małe jabłka  1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu  sól, pieprz, pieprz ziołowy oliwa z oliwek  250-300 ml bulionu warzywny albo drobiowy  2 suszone grzybki  2 kromki czerstwego chleba (u mnie żytni)            Grzyby zmiel w młynku albo blenderze. Z chleba odetnij skórki, skrop oliwą i posyp częścią zmielonych grzybów, przyklep i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C piecz do chwili aż będzie chrupki. Po lekkim przestudzeniu pokrój w kostkę.            Umyj porządnie dynię, odetnij końce, przetnij na pół i wydrąż środek z pestkami. Pokrój dynię około 2/3 cm plastry ułóż w foremce. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry. Połóż międz

Tarta z gruszkami i marcepanem

          Aaaa takie ciasta lubię najbardziej :D Połączenie soczystych gruszek z marcepanem, likierem amaretto z dodatkiem chrupiących, prażonych migdałów potrafi uwieść kubki smakowe i to na długo :D Składniki:  Ciasto: 100 g mąki pszennej  100 g zmielonych migdałów  50 g cukru pudru  100 g zimnego masła  2 żółtka  Nadzienie: 200 g marcepanu  350 g jogurtu greckiego  2 jajka  3 łyżki likieru amaretto  3 łyżki drobnego cukru trzcinowego   Dodatkowo: 4-5 sztuk dojrzałych, małych gruszek  50 g płatków migdałowych   Forma do tart 21 cm           Ciasto: Mąkę, zmielone migdały, cukier wysyp na stolnicę dodaj pokrojone w kostkę masło i przemieszaj wszyto nożem. Dodaj żółtka i zagnieć. Ciasto powinno być sprężyste, jeśli za mocno przykleja się do rąk należy dosypać odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Po rozwałkowaniu przyłóż foremkę i sprawdź czy poza nią wystaje około 2 cm margines jeśli tak przełóż (na pergaminie) ciasto do

Ziemniaczane krążki w orzechowej panierce

         Ziemniaczane krążki są świetnym dodatkiem do obiadu czy kolacji. Fantastycznie będą pasować do różnych rodzajów mięs np.kaczki, wołowiny, wieprzowiny jak i na słodko podane z pieczonymi owocami (śliwki, brzoskwinie, jabłka, żurawina). Ziemniaczane krążki są mięciutkie i delikatne w środku a na zewnątrz maja chrupiącą skórkę. Składniki: 1 kg mączystych ziemniaków np bryza, mila, ibis  2 żółtka  2 łyżki masła  sól, pieprz, gałka muszkatołowa  1 łyżka skrobi ziemniaczanej  Panierka: 100 g orzechów włoskich  3 łyżki bułki tartej  1 jajko + 1 żółtko+ 1 łyżka wody  olej do smażenia albo masło klarowane   Z podanych składników wyszło mi 10 krążków o średnicy 8 cm.           Ziemniaki ugotuj w mundurkach (w osolonej wodzie). Jeszcze ciepłe obierz, dodaj masło, żółtka i zgnieć na gładkie puree. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Odstaw do całkowitego przestudzenia. Na stolnicę wysyp 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej, wyłóż ziemniaki i zagnieć (jeśli ziemni

Ziarna kawy

         Trufle w kształcie ziarna kawy są bardzo kawowe, bardzo czekoladowe i co by nie było bardzo dobre :D Świetnie nadadzą się na różne przyjęcia w domu czy w pracy. Przyciągają wzrok, kuszą swoim wyglądem i na pewno trudno się im oprzeć. Nie są trudne w przygotowaniu, ale przygotowując je musimy się trochę pobrudzić czekoladą. Polecam! Składniki:  250 g cukru  75 ml wody  125 g masła  80 g gorzkiej czekolady  1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej  100 g zmielonych herbatników 100 g zmielonych orzechów włoskich  Polewa: 200 g gorzkiej czekolady  1 łyżka cukru pudru  szczypta soli  8 łyżek mleka  pędzelek do smarowania   Dodatkowo duża wykałaczka do szaszłyków i ew. mini papilotki do podania           Do garnka wsyp cukier zalej go wodą i zagotuj. Zmniejsz płomień i pomalutku gotuj 4 minuty. Dodaj masło, czekoladę i kawę. Mieszaj do połączenia się składników.  Na koniec dodaj zmielone herbatniki i orzechy. Porządnie wymieszaj i odstaw masa w tym czasie

Babcine ciasteczka z powidłami

        Od czasu do czasu lubię wracać do starych sprawdzonych przepisów. Przepis dostałam kilka lat temu od babci Geni :] Pozdrawiamy! Na pewno część z was zna albo kojarzy te ciasta. Są to ciasta z dodatkiem serka homo, które po upieczeniu przypominają ciasto francuskie. Są kruchutkie, bardzo delikatne, maślane a z dodatkiem domowych powideł fantastyczne w smaku. Kto nie piekł to polecam są naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu. I dodam jeszcze że przyciągają rękę jak magnez, ciężko się od nich oderwać :D Składniki:  2 szklanki mąki + do oproszenia (babcia używa wrocławska ja tortową) 250 g serka naturalnego homogenizowanego  200 g masła  powidła śliwkowe ( ja użyłam tych ) albo marmolada 1 jajko + 1 łyżka mleka lub wody   cukier do posypania wierzchu okrągła foremka u mnie średnica 8 cm Z podanych składników wyszło mi 50 sztuk         Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj serek i pokrojone masło. Całość zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Blat op

Ciasto marchewkowe z kremem serowo kajmakowym

          Przez dodatek kakao to nawet marchewki nie widać ani nie czuć. Ale robi ona taki myk że dodaje ciastu wilgoci a ja takie ciasta lubię najbardziej :D Ciasto marchewkowe samo w sobie jest wilgotne, puszyste i bardzo czekoladowe. Uzupełnieniem jest krem, który powstał tylko z dwóch składników sera i kajmaku. Wszystko bardzo smacznie się połączyło a żeby nie było nudno są dodane orzeszki do pochrupania :D Miód malina, polecam :D Składniki:  Ciasto: 5 jajek  150 g cukru trzcinowego  150 g mąki  40 g kakao  2 łyżeczki sody  szczypta soli  50 ml oleju  180 g startej na średnich oczkach marchewki (3-4 sztuki)  50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich  Krem: 350 g serka śmietankowego w kostce   (mój był taki ) 150 g kajmaku (najlepszy jest ten z dodatkiem soli :)  20-50 g orzechów włoskich  Tortownica 20-21 cm wyłożona pergaminem          W misce wymieszaj mąkę, kakao, sól i sodę. Odstaw na chwilę. W mikserze zmiksuj jajka a następnie pomału dosyp

Sernik "Piękna Helena"

            Wspaniały sernik inspirowany deserem "Piękna Helena". Gruszki gotuje się w syropie a następnie polewa czekoladowym sosem - mmmy pyszotka :D Sernik jest również bardzo dobry od samego spodu po samą gorę. Spód to klasyczny przepis na brownie, które jak wiecie jest bardzo czekoladowe i bardzo wilgotne. Masa serowa jest kremowa, mazista i rozpływa się w ustach jak lody czekoladowe. A wierz to gruba warstwa czekoladowej polewy. W to wszystko weszły gruszki :D Wspaniały sernik na wyjątkowe okazje. Polecam!  Składniki:  Spód: 100 g gorzkiej czekolady  80 g masła  szczypta soli  2 jajka  1 żółtko  100 g cukru trzcinowego  2 łyżki kakao  1 łyżka mąki  Masa serowa: 3 jajka  1 kg sera z wiaderka  180 g kwaśnej śmietany 18%  150 g cukru trzcinowego  2 łyżki ekstraktu waniliowego (jeśli nie masz zamień na cukier waniliowy)  100 ml oleju  100 ml mleka  3 czubate łyżki kakao  1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej  100 g gorzkiej czekolady  P

Sałatka z makrelą polana sosem kaparowym

Składniki: porcja dla 2 osób 1/2 główki sałaty lodowej  2 jajka ugotowane na twardo  1 makrela  1/2 małej czerwonej cebuli  100 g pomidorków koktajlowych  2 kromki chleba  Sos: 150 ml jogurtu naturalnego  1 łyżka pokrojonego koperku  1 czubata łyżeczka kapar  1/2 łyżeczki cukru pudru  sól i pieprz           Makrelę obierz ze skóry i ości.  Z chleba odetnij skórki i włóż do nagrzanego piekarnika i poczekaj niech się przypiecze (możesz użyć tostera). Następnie pokrój w kostkę. W misce ułóż pokrojoną sałatę, na niej połóż jajka pokrojone na ćwiartki, krążki cebuli, połówki pomidorków, makrelę a wierzch posyp chlebem. Całość polej sosem i podawaj. Sos: Do jogurtu włóż drobno pokrojone kapary, koperek i dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Kruche ciastka ze słonecznikiem

Świetne ciastka do chrupania dla tych dużych i dla tych małych. Do pracy, do szkoły i do kawki :D Składniki:  200 g mąki krupczatki  300 g mąki pszennej  200 g masła  100 g cukru pudru  3 żółtka 50-70 ml zimnej wody  1 łyżeczka sody  Dodatkowo: 2 białka  2 czubate łyżki cukru  250-300 g słonecznika  okrągła foremka do wykrawania  Z podanych składników wyszło mi 35 szt  o średnicy 8 cm.           Na stolnicę wysyp mąki, dodaj cukier, sodę i masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem pokrój i przemieszaj nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto (na początku dodaj 50 ml wody a jak nie będzie chciało się zagnieść dodaj jeszcze 20). Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.          W miseczce roztrzep widelcem białka, dodaj cukier i jeszcze raz wymieszaj. Do drugiej miseczki wsyp słonecznik. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto. Przy pomocy okrągłej foremki wykrawaj ciasta, które następnie posmaruj białkiem, posyp słonecznikiem i lekko dociśnij