26.06.2015

Tort "Truskawkowa polana"







          Do przygotowania tortu wykorzystałam bardzo popularne ciasto Leśny mech. Bardzo podoba mi się kolor tego ciasta taka soczysta zieleń uzyskana naturalnie bez dodatku barwników. Jeśli znacie to ciasto to na pewno wiecie, że szpinak jest prawie nie wyczuwalny. Osoby, które nie wiedzą co jest w środku na pewno się nie domyślą (u mnie tak było :). Z ciastem fantastycznie kontrastują truskawki pod względem smakowym i pod względem koloru. Dodają takiej lekkiej kwaskowatości. Tort jest bardzo lekki w smaku, delikatny nie zamulający taki w sam raz na letnie spotkania przy kawie :D Polecam!



Składniki:
  • 450 g mrożonego szpinaku 
  • 4 jajka 
  • 200 g drobnego cukru do wypieków 
  • 270 ml oleju 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 90 g mąki krupczatki 
  • cytryna
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody
Nadzienie:
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 500 ml wrzątku 
  • 400 ml kremówki 
  • 200 g jogurtu greckiego 
  • 400 g truskawek 
  • około 300 g truskawek do przełożenia
  • kilka truskawek i beziki do dekoracji

Tortownica 24 cm, pergaminem wyłóż tylko dno i natłuść


        Ciasto: Szpinak przełóż na sitko i poczekaj aż się rozmrozi. Odciśnij z niego wodę.W misce wymieszaj mąki, sól, sodę i proszek. Podbij jajka a następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj aż cukier się rozpuści a masa zgęstnieje i zrobi się puszysta. Następnie cienkim strumykiem wlewaj olej, potem partiami dodawaj szpinak, skórkę cytrynową i sok. Delikatnie mieszając wsyp mąki. Ciasto przełóż do foremki i piecz w 180*C do suchego patyczka około 40 minut. Po przestudzeniu przekrój na trzy równe blaty.
        Nadzienie: Galaretki rozpuść we wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć dodaj do niej 400 g zmiksowanych na papkę truskawek. Ubij śmietanę, dodaj jogurt i tężejącą galaretkę. Jeśli krem jest rzadki włóż na chwilę do lodówki. Krem podziel na trzy porcje.
        Na spód ciasta wyłóż część masy na niej połóż plasterki truskawek na truskawki ciasto, masa, plasterki truskawek, ciasto i masa. Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami i posyp pokruszonymi bezami. Przechowuj w lodówce do 4 dni.




20.06.2015

Gołąbki bez zawijania






       Bardzo lubię gołąbki oczywiście najlepsze robi moja mama. A ja jeśli chodzi o ich przygotowanie to jestem leń. No nie chce mi się. Dla mnie to wszystko za długo trwa. Dlatego chodzę na gotowe do mamy :D A ja, jak mam ochotę to robię wersję dla leniwców czyli gołąbki bez zawijania. Smakują tak samo i nie trzeba się tyle babrać :D




Składniki: 

  • 1kg mielonego mięsa (u mnie z łopatki)
  • 1 kg kapusty 
  • 1 cebula 
  • 4 jajka 
  • 200 g ryżu (nie gotowany) 
  • 180 g kaszy manny 
  • 1/2 pęczka koperku
  • około 1 łyżki soli 
  • pieprz 
  • olej do smażenia 
Sos:
  • 2 puszki pomidorów w puszce każda po 400g
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 5 szklanek wody (250ml)
  • około 4 łyżeczek cukru 
  • 100 g koncentratu pomidorowego 
  • sól, pieprz 


         Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w kostkę a koperek posiekaj. Wszystkie składniki na gołąbki porządnie wymieszaj i odstaw do  przegryzienia się smaków.
        Sos: Cebulę i czosnek drobno pokrój i wrzuć na średnio rozgrzany tłuszcz delikatnie podsmaż uważaj żeby nie spalić czosnku. Wlej pomidory i chwilę podduś. Dodaj pozostałe składniki i gotuj jeszcze na małym ogniu około 10 minut. Następnie zblenduj cały sos i dopraw solą, pieprzem i cukrem.
        Z mięsa uformuj kotleciki, które następnie podsmaż z jednej i z drugiej strony. Przełóż do garnka zalej sosem i duś na średnim ogniu przez 20 minut.Podawaj z chlebem, ziemniakami albo kaszą.






16.06.2015

Gozleme ze szpinakiem i fetą





      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym.



Składniki:
  • 350 g mąki chlebowej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 240 ml letniej wody 
  • 4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych 
 Nadzienie:
  • 300 g świeżego szpinaku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • około 50-80 g sera fata 
  • sól, pieprz 
  • łyżka masła i oleju do smażenia 



         Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.
        Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz świeżych drożdży należy zrobić rozczyn. Do garnuszka wkrusz drożdże dodaj łyżeczkę cukru i wlej około 100 ml wody wymieszaj i poczekaj aż drożdże zaczną pracować. Następnie wlej do mąki i zagnieć. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę. Po wyrośnięciu podziel na dwie części i cienko rozwałkuj.
Na placek pozostawiając 1cm margines rozłóż szpinak i posyp pokruszoną fetą. Przykryj drugim plackiem i podwiń brzegi. Patelnię delikatnie natłuść połóż placek i smaż na średnim ogniu aż na cieście pojawią się brązowe przypieczenia. Przewróć na drugą stronę i podpiecz.
       Albo: Rozwałkuj porcje ciasta, na jednej połowie rozłóż nadzienie i zlep jak pieroga. Smaż tak samo 2-3 minuty z każdej strony. 





11.06.2015

Pasta do kanapek z soczewicy i szpinaku








Składniki: 
  • 1 szklanka zielonej soczewicy 
  • 200 g świeżego szpinaku 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 cytryny 
  • sól i ew. pieprz 


         Soczewice zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Następnie opłucz zalej 2 szklankami gorącej wody i gotuj 40 minut (wg. instrukcji na opakowaniu) na sam koniec posól około 1/2 łyżeczki. Przestudź.  Liście szpinaku opłucz, urwij łodyżki i dodaj do soczewicy. Dodaj też czosnek, szczypiorek i pietruszkę drobno pokrojone. Całość zblenduj, dopraw solą, sokiem z cytryny i ew. pieprzem (ja nie dodawałam bo dla mnie było wystarczająco ostre).





09.06.2015

Zupa z sałaty masłowej






      Ten przepis znam od bardzo dawna, ale zawsze omijałam go szerokim łukiem. Zupa z sałaty masłowej wydawała mi się nie do przyjęcia, zła i niedobra. Do czasu aż pewna osoba poprosiła mnie abym ją dla niej zrobiła. Zrobiłam i po spróbowaniu stwierdzam że jest niezła. Bardzo ciekawa i przyjemna w smaku. Najeść się nią nie najemy, ale jako przystawka to jak najbardziej.



Składniki: 
  • 30 g mąki pszennej 
  • 50 g masła 
  • 1 L bulionu z kury albo warzywny 
  • 125 ml śmietany kremówki
  • mały pęczek szczypiorku 
  • 2 główki sałaty masłowej 
  • sól i pieprz 


       Masło rozpuść dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Cały czas mieszając wlewaj rosół, następnie dodaj 1/2 drobno pokrojonego szczypiorku i chwilę pogotuj. Sałatę opłukaj i pourywaj wszystkie duże i gorzkie liście. Te mniejsze porwij na mniejsze kawałki i dorzuć do bulionu. Chwilę podgrzewaj, dopraw solą, pieprzem na koniec wlej kremówkę. Przed podaniem posyp pozostałym szczypiorkiem.




Przepis pochodzi z gazety "Top agrar Polska"

03.06.2015

Kruche ciastka z truskawkami






         Bardzo fajne, kruche ciasteczka nadziane truskawkami. Bez większego wysiłku, sama przyjemność z robienia i jedzenia :D



Składniki: 
  • 300 g mąki + odrobina do podsypania
  • 100 g zmielonego cukru trzcinowego (możne być cukier puder)
  • 150 g zimnego masła 
  • 70 g jogurtu greckiego (możne być kwaśna śmietana)
Dodatkowo:
  • około 200 g truskawek (najlepiej małych albo średnich)
  • 1 jajko+ odrobina mleka albo wody 
  • zmielony cukier trzcinowy albo cukier puder do oprószenia 

         Na stolnice wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło w kostkę  przemieszaj i pokrój nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne jeśli się kruszy dodaj odrobinę jogurtu a jeśli jest zbyt lepiące podsyp mąką. Oderwij kawałek ciasta i dosyć cienko rozwałkuj. Wytnij koła o średnicy 9 cm. Każde takie koło można jeszcze delikatnie rozwałkować. Na połowie koła połóż pokrojoną w plasterki truskawkę (nie za dużo bo będzie problem ze zlepieniem), złóż delikatnie dociśnij palcami a potem ząbkami widelca (tak jak robimy pierogi :). Wszystkie ciastka ułóż na blaszce i posmaruj rozkłóconym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka lub wody. Piecz około 15 minut w 180*C. Po przestudzeniu oprósz cukrem.





Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...