28.04.2015

Przekładaniec bez pieczenia z truskawkami i budyniem





         Wiem jak bardzo lubicie przekładańce dlatego postanowiłam przygotować dla Was wyjątkowe ciasto bez użycia piekarnika :D Banalnie proste w przygotowaniu, szybie i ciekawe w wyglądzie. Bardzo apetycznie, lekkie, nie jest ciężkie chociaż masa jest maślana. Warstwy do siebie pasują i sprawiają że ciasto jest pyszne w swojej prostocie. Polecam czy to na zbliżające się komunie, imieniny czy tak podrostu do kawki.



Składniki:

Masa budyniowa:
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 120 g cukru pudru 
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 500 ml mleka 
Masa truskawkowa:
  • 450g truskawek (mogą być mrożone)
  • 120g cukru trzcinowego 
  • 50 ml wody 
  • 2 łyżeczki agaru albo 4 łyżeczki żelatyny 
  • 450 g herbatników 

       Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przestudź do temp. pokojowej (możesz zrobić to dzień wcześniej). Utrzyj masło z cukrem a następnie dodawaj po łyżce budyniu. Ucieraj do skończenia się budyniu i połączenia się całości.
       Truskawki włóż do garnka, wlej wodę, wsyp cukier i duś na małym ogniu aż się rozpadną. Następnie zmiksuj na papkę. Wsyp agar albo żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Przestudź i poczekaj aż masa zacznie gęstnieć.
      Ułóż pierwszą warstwę herbatników. Moja miała długość na 6 herbatników a szerokość na 3. Rozsmaruj połowę masy truskawkowej, przykryj herbatnikami. Na nich rozsmaruj większą część kremu budyniowego i przykryj ciastkiem. Na nim wyłóż pozostałą część masy truskawkowej, przykryj ciastkiem i posmaruj resztą kremu. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (herbatniki muszą mieć czas żeby zmięknąć).





23.04.2015

Sernik cytrynowy na czekoladowym spodzie






        Nie będę oszukiwać, sernik jest pyszny :D Czekoladowy spód rewelacyjnie wpasował się w delikatny, kremowy i lekko kwaskowaty sernik. Całość wykończona została śmietaną kremówką i truskawkami tworząc bajeczny, nie przeciętny sernik.



Składniki: 

Spód:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 80 g masła 
  • szczypta soli 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 jajka 
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki
Sernik:
  • 1 kg sera (może być z wiaderka) 
  • 3 cytryny (skórka i sok)
  • 200 ml mleka 
  • 125 ml oleju 
  • 3 jajka 
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • 180 g cukru 
Dodatkowo:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • świeże owoce do dekoracji 


Tortownica 26 cm, wyłożona pergaminem


       Spód: Czekoladę, masło i sól włóż do miski, i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź do temp. pokojowej. Jajka, żółtko i cukier umieść w misce, i połóż ją na garnku z parującą wodą (woda nie może stykać się z miską). Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści a masa lekko zgęstnieje (potrwa to około 5 minut). Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem (po ściance miski) wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Gdy całość już się połączy zdejm miskę z garnka i delikatnie mieszając dodaj mąkę i kakao. Przelej na dno tortownicy.
      Sernik: Jeśli użyjesz twarogu w kawałku musisz go wcześniej zmielić dwa razy. Wszystkie składniki na masę serową włóż do miski i zmiksuj do połączenia się składników. Delikatnie przelej na spód. Piecz w 160*C około 80-90 minut. Przestudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
     Wyjmij ciasto z foremki, ułóż na paterze a na wierzchu rozsmaruj ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i ułóż owoce.
Przechowuj sernik w lodówce do 3 dni. Sernik bez bitej śmietany postoi troszeczkę dłużej.






18.04.2015

Czekoladowe kokosanki





           Jedliście już czekoladowe kokosanki? Jeśli nie to koniecznie to nadróbcie :D Połączenie czekolady i kokosa to połączenie, które zawsze się sprawdza i zawsze smakuje rewelacyjnie :D
Przepyszna rozpusta!


Składniki: 
  • 250 g wiórków kokosowych 
  • puszka słodzonego, skondensowanego mleka (530g) 
  • 60 g kakao 
  • szczypta soli 
  • 200 g gorzkiej czekolady 

        Wrzuć wiórki, kakao i sól do miski. Wlej mleko i dokładnie wymieszaj. Delikatnie zwilż dłonie wodą i kulaj niewielkie kulki. Następnie ułóż je wszystkie w foremce i piecz w 180*C około 12-14 minut. Przestudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przy pomocy pędzelka albo łyżki pokryj kokosanki czekoladą.




16.04.2015

Ciasto próżniak








         Mam nadzieje, że lubicie proste i nie skomplikowane ciasta? :D Do jego przygotowania nie potrzeba mikserów ani innych urządzeń. Wystarczy łyżka i nuż. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne od jabłek i chrupiące od orzechów. Bardzo fajne i nie skomplikowane ciasto. Polecam.



Składniki: 
  • 5 dużych jabłek (moje miały w sumie 820g) 
  • 220 g cukru trzcinowego 
  • 100 g rodzynek 
  • sok z połowy cytryny 
  • 300 g mąki pszennej albo orkisz 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 20 g kakao 
  • szczypta soli 
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki oleju 
  • 110 g dżemu (dowolny) 
  • orzechy albo płatki migdałów do posypania 
  • ew. można dodać cynamon i kardamon


Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem


       Obierz jabłka, pokrój je w dużą kostkę, skrop sokiem z cytryny, wsyp cukier i rodzynki. Porządnie wymieszaj i odstaw na minimum godzinę najlepiej na dwie.
Mąkę wymieszaj z kakao, sodą i solą. Następnie wbij jajka, dodaj olej i dżem. Wymieszaj, dodaj jabłka wraz z powstałym sokiem. Połącz i wlej do foremki a na koniec posyp orzechami. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180*C.






Przepis na ciasto pochodzi z WŻ


14.04.2015

Przekładaniec z truskawkami i makiem







         Chociaż jest kilka warstw ciasto jest bardzo delikatne, nie jest mdłe ani zamulające. Bardzo proste i całkiem szybkie w przygotowaniu, nie ma się czego obawiać :D Żeby urozmaicić wygląd ciasta  postanowiłam dodać do masy śmietankowej odrobinę maku. W połączeniu z musem truskawkowym wygląda to bardzo fajnie.



Składniki: 

Biszkopty:
  • 6 jajek 
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 łyżki oleju 
  • 9 łyżek mąki 
  • 1/2 łyżeczki sody 
Mus truskawkowy:
  • 450g mrożonych truskawek
  • 100 ml wody 
  • 100 g cukru 
  • 2 czubate łyżeczki agaru lub opakowanie żelatyny na 1L 
Krem śmietankowy:
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • 300 g jogurtu naturalnego 
  • 4 łyżki maku 
  • 6 łyżeczek żelatyny 

Dodatkowo 200 ml śmietany kremówki


 Foremka 36x24 cm, wyłożona pergaminem


         Biszkopty:  Na jeden biszkopt potrzebne ci będą trzy jajka. Ubij białka na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru i ubijaj do chwili aż się rozpuści. Cały czas ubijając dodaj trzy żółtka i 1 łyżkę oleju. Gdy całość się połączy odstaw mikser i delikatnie mieszając dodaj partiami 4,5 łyżki mąki i sodę. Po wymieszaniu przelej do foremki, wyrównaj i piecz na złoty kolor w 180*C (dolna grzałka i termoobieg) około 12-15 minut. Po lekkim przestudzeniu zdejm pergamin i obróć biszkopt na druga stronę. Tak samo postępuj z drugim biszkoptem.
         Mus truskawkowy: Do garnka włóż truskawki, zalej wodą, dodaj cukier i duś 5-10 minut aż truskawki się rozpadną. Zmiksuj albo zblenduj tak żeby powstał mus/papka. Dodaj agar albo żelatynę wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do stężenia.
         Krem śmietankowy: Dobrze jest jak śmietana i naczynie w której będzie ubijana będzie porządnie  schłodzone. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj jogurt, cukier, mak i wymieszaj. Żelatynę zalej niewielką ilością mleka albo wody i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej, rozpuść i przestudź. Dodaj do śmietany. Poczekaj aż masa lekko stężeje.
        Przekładanie:  Na pierwszym biszkopcie wyłóż  połowę masy śmietankowej, na nią połóż mus truskawkowy, pozostałą część masy śmietankowej, przykryj biszkoptem. 200 ml śmietany kremówki ubij na sztywno i pokryj biszkopt.
Przechowuj w lodówce do trzech dni.







03.04.2015

Babka orzechowa z gruszkami







         Ostatni wypiek przed świętami. Dzisiaj mam dla Was babkę orzechową. Pięknie pachnącą cynamonem i czekoladą. Z kawałkami gruszek, pistacjami i orzechami włoskimi. Babka jest puszysta, mięciutka i wilgotna od owoców. Bardzo dobrym i takim innym wykończeniem babki jest krem z serka mascarpone. Polecam, babeczka na pewno zachwyci gości :D 



Życzę Wam radosnej i spokojnej Wielkanocy,
niech ten czasy wypełni Wasze serca spokojem i radością! 

Wesołego Alleluja!




Składniki: 
  • 4 jajka 
  • 180 g cukru trzcinowego 
  • 150 g rozpuszczonego i przestudzonego masła 
  • 170 g mąki pszennej 
  • 40 g maki ziemniaczanej 
  • 100 g mielonych migdałów 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 100 ml letniego mleka 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów (włoskie albo laskowe) 
  • 30 g drobno pokrojonych pistacji 
  • 50 g drobno pokrojonej gorzkiej albo mlecznej czekolady 
  • 2 gruszki pokrojone w kostkę
Krem
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2-3 łyżki cukru pudru


Tortownica 21cm, wyłożona pergaminem


         Do miski wsyp mąki, mielone migdały. sodę, cynamon i porządnie wymieszaj. Odstaw na bok. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać. Pomalutku wsypuj cukier i ubijaj do aż cukier się rozpuści a masa zgęstnieje. Następnie cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone masło, stopniowo dodawaj mąkę a na koniec wlej mleko. Ubijaj na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Delikatnie mieszając dodaj orzechy, czekoladę i gruszki. Przelej do foremki i piecz w 180*C (dolna grzałka termoobieg) do suchego patyczka około 40-50 minut. Przestudź.
      Serek mascarpone wymieszaj z kakao i cukrem pudrem. Wyjmij ciasto z foremki,ułóż na paterze a wierzch posmaruj kremem. Udekoruj czekoladowymi jajeczkami albo czekoladowymi wiórkami.






01.04.2015

Semifreddo czekolada&ajerkoniak




       Semifreddo jest to na wpół zmrożony deser przypomina lody ale nim nie jest. Smak z ajerkoniakiem ma  konsystencję aksamitną, kremową i bardzo delikatną. Smak czekoladowy jest trochę twardszy. Oba smaki bardzo do siebie pasują i sprawiają, że deser jest bardzo wyjątkowy.



Składniki:
  • 4 żółtka 
  • 1 jajko 
  • 100 g cukru 
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady (może być mleczna)
  • szczypta soli 
  • czubata łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 100 ml ajerkoniaku (przepis TU)
Foremka keksówka, folia


        Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. Żółtka, jajko i cukier umieść w misce i ubijaj nad garnkiem z parującą wodą. Masa powinna być jasno żółta, puszysta i bez grudek cukru. Lekko przestudź. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno a następnie dodawaj po jednej łyżce do masy jajecznej. Gdy całość będzie połączona podziel masę na dwie części do jednej dodaj czekoladę, kakao, kawę i sól. Do drugiej wlej ajerkoniak. Foremkę keksówkę wyłóż folią tak żeby wystawała z naddatkiem. Wlej krem czekoladowy na niego wylej krem z ajerkoniakiem. Przykryj folią i włóż do zamrażarki na kilka godzin.
Przed podaniem możesz polać rozpuszczoną czekoladą, ajerkoniakiem i posypać orzechami.




Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...