Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2015

Przekładaniec bez pieczenia z truskawkami i budyniem

         Wiem jak bardzo lubicie przekładańce dlatego postanowiłam przygotować dla Was wyjątkowe ciasto bez użycia piekarnika :D Banalnie proste w przygotowaniu, szybie i ciekawe w wyglądzie. Bardzo apetycznie, lekkie, nie jest ciężkie chociaż masa jest maślana. Warstwy do siebie pasują i sprawiają że ciasto jest pyszne w swojej prostocie. Polecam czy to na zbliżające się komunie, imieniny czy tak podrostu do kawki. Składniki: Masa budyniowa: 200 g masła temp. pokojowa  120 g cukru pudru  1 budyń śmietankowy (bez cukru) 500 ml mleka  Masa truskawkowa: 450g truskawek (mogą być mrożone) 120g cukru trzcinowego  50 ml wody  2 łyżeczki agaru albo 4 łyżeczki żelatyny  450 g herbatników         Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przestudź do temp. pokojowej (możesz zrobić to dzień wcześniej). Utrzyj masło z cukrem a następnie dodawaj po łyżce budyniu. Ucieraj do skończenia się budyniu i połączenia się całości.        Truskawki włóż do garnka, wlej wodę,

Sernik cytrynowy na czekoladowym spodzie

        Nie będę oszukiwać, sernik jest pyszny :D Czekoladowy spód rewelacyjnie wpasował się w delikatny, kremowy i lekko kwaskowaty sernik. Całość wykończona została śmietaną kremówką i truskawkami tworząc bajeczny, nie przeciętny sernik. Składniki:  Spód: 100 g gorzkiej czekolady  80 g masła  szczypta soli  100 g cukru trzcinowego  2 jajka  1 żółtko  2 łyżki kakao 1 łyżka mąki Sernik: 1 kg sera (może być z wiaderka)  3 cytryny (skórka i sok) 200 ml mleka  125 ml oleju  3 jajka  2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej  180 g cukru  Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki  świeże owoce do dekoracji  Tortownica 26 cm, wyłożona pergaminem        Spód: Czekoladę, masło i sól włóż do miski, i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź do temp. pokojowej. Jajka, żółtko i cukier umieść w misce, i połóż ją na garnku z parującą wodą (woda nie może stykać się z miską). Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści a masa lekko zgęstnieje (potrwa to około 5 minut). Z

Czekoladowe kokosanki

            Jedliście już czekoladowe kokosanki? Jeśli nie to koniecznie to nadróbcie :D Połączenie czekolady i kokosa to połączenie, które zawsze się sprawdza i zawsze smakuje rewelacyjnie :D Przepyszna rozpusta! Składniki:  250 g wiórków kokosowych  puszka słodzonego, skondensowanego mleka (530g)  60 g kakao  szczypta soli  200 g gorzkiej czekolady          Wrzuć wiórki, kakao i sól do miski. Wlej mleko i dokładnie wymieszaj. Delikatnie zwilż dłonie wodą i kulaj niewielkie kulki. Następnie ułóż je wszystkie w foremce i piecz w 180*C około 12-14 minut. Przestudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przy pomocy pędzelka albo łyżki pokryj kokosanki czekoladą.

Ciasto próżniak

         Mam nadzieje, że lubicie proste i nie skomplikowane ciasta? :D Do jego przygotowania nie potrzeba mikserów ani innych urządzeń. Wystarczy łyżka i nuż. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne od jabłek i chrupiące od orzechów. Bardzo fajne i nie skomplikowane ciasto. Polecam. Składniki:  5 dużych jabłek (moje miały w sumie 820g)  220 g cukru trzcinowego  100 g rodzynek  sok z połowy cytryny  300 g mąki pszennej albo orkisz  2 łyżeczki sody  20 g kakao  szczypta soli  3 jajka  3 łyżki oleju  110 g dżemu (dowolny)  orzechy albo płatki migdałów do posypania  ew. można dodać cynamon i kardamon Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem        Obierz jabłka, pokrój je w dużą kostkę, skrop sokiem z cytryny, wsyp cukier i rodzynki. Porządnie wymieszaj i odstaw na minimum godzinę najlepiej na dwie. Mąkę wymieszaj z kakao, sodą i solą. Następnie wbij jajka, dodaj olej i dżem. Wymieszaj, dodaj jabłka wraz z powstałym sokiem. Połącz i wlej do foremki a na koniec

Przekładaniec z truskawkami i makiem

         Chociaż jest kilka warstw ciasto jest bardzo delikatne, nie jest mdłe ani zamulające. Bardzo proste i całkiem szybkie w przygotowaniu, nie ma się czego obawiać :D Żeby urozmaicić wygląd ciasta  postanowiłam dodać do masy śmietankowej odrobinę maku. W połączeniu z musem truskawkowym wygląda to bardzo fajnie. Składniki:  Biszkopty: 6 jajek  4 łyżki cukru  2 łyżki oleju  9 łyżek mąki  1/2 łyżeczki sody  Mus truskawkowy: 450g mrożonych truskawek 100 ml wody  100 g cukru  2 czubate łyżeczki agaru lub opakowanie żelatyny na 1L  Krem śmietankowy: 600 ml śmietany kremówki 6 łyżek cukru pudru  300 g jogurtu naturalnego  4 łyżki maku  6 łyżeczek żelatyny  Dodatkowo 200 ml śmietany kremówki  Foremka 36x24 cm, wyłożona pergaminem          Biszkopty:  Na jeden biszkopt potrzebne ci będą trzy jajka. Ubij białka na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru i ubijaj do chwili aż się rozpuści. Cały czas ubijając dodaj trzy żółtka i 1 łyżkę oleju. Gdy całość się

Babka orzechowa z gruszkami

          Ostatni wypiek przed świętami. Dzisiaj mam dla Was babkę orzechową. Pięknie pachnącą cynamonem i czekoladą. Z kawałkami gruszek, pistacjami i orzechami włoskimi. Babka jest puszysta, mięciutka i wilgotna od owoców. Bardzo dobrym i takim innym wykończeniem babki jest krem z serka mascarpone. Polecam, babeczka na pewno zachwyci gości :D  Życzę Wam radosnej i spokojnej Wielkanocy, niech ten czasy wypełni Wasze serca spokojem i radością!  Wesołego Alleluja! Składniki:  4 jajka  180 g cukru trzcinowego  150 g rozpuszczonego i przestudzonego masła  170 g mąki pszennej  40 g maki ziemniaczanej  100 g mielonych migdałów  2 łyżeczki sody  1/2 łyżeczki cynamonu  100 ml letniego mleka  50 g drobno pokrojonych orzechów (włoskie albo laskowe)  30 g drobno pokrojonych pistacji  50 g drobno pokrojonej gorzkiej albo mlecznej czekolady  2 gruszki pokrojone w kostkę Krem 250 g serka mascarpone  2 łyżki kakao  2-3 łyżki cukru pudru Tortownica 21cm,

Semifreddo czekolada&ajerkoniak

       Semifreddo jest to na wpół zmrożony deser przypomina lody ale nim nie jest. Smak z ajerkoniakiem ma  konsystencję aksamitną, kremową i bardzo delikatną. Smak czekoladowy jest trochę twardszy. Oba smaki bardzo do siebie pasują i sprawiają, że deser jest bardzo wyjątkowy. Składniki: 4 żółtka  1 jajko  100 g cukru  400 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady (może być mleczna) szczypta soli  czubata łyżka kakao  1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej  100 ml ajerkoniaku (przepis TU ) Foremka keksówka, folia         Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. Żółtka, jajko i cukier umieść w misce i ubijaj nad garnkiem z parującą wodą. Masa powinna być jasno żółta, puszysta i bez grudek cukru. Lekko przestudź. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno a następnie dodawaj po jednej łyżce do masy jajecznej. Gdy całość będzie połączona podziel masę na dwie części do jednej dodaj czekoladę, kakao, kawę i sól. Do drugiej wlej ajerkoniak. Foremkę keksówkę wy