30.03.2015

Jajka zapiekane w sosie pomidorowym




       Bardzo dobra propozycja na świąteczny stół. Jajka faszerowane serem i śmietaną. Jeśli chcemy nadzienie możemy dowolnie modyfikować dodając np. krewetki, wędzonego łososia, kapary co kto lubi :D Do tego jest sos pomidorowy lekko słodki, lekko ostry smaki się równoważą i całość smakuje naprawdę bardzo dobrze.



Składniki: 
  • 8 jajek 
  • puszka pomidorów bez skórki 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru 
  • sól, pieprz 
  • około 1 łyżeczki suszonego oregano 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 80 g sera grana padano albo gorgonzoli
  • 1/2 pęczka szczypiorku 

Naczynie żaroodporne do zapiekania

       Jajka ugotuj na twardo, zalej zimna wodą i przestudź. Następnie obierz, przekrój na pół  i wymnij żółtka. Żółtka rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę, 50 g startego sera, drobno posiekany szczypiorek i przypraw solą i pieprzem. Nadzieniem nafaszeruj białka i odstaw na bok.
      Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle i oleju, dodaj puszkę pomidorów, drobno pokrojony czosnek. Smaż do chwili aż sok odparuje a sos zrobi się gęsty. Dopraw solą, pieprzem, oregano i łyżeczką cukru. Na dno naczynia wylej sos, na wierzchu poukładaj faszerowane jajka a na koniec posyp resztą sera. Zapiekaj 15 minut w 200*C







27.03.2015

Maritozzi






       Maritozzi serwowane na śniadanie w całym Rzymie. Są to miękkie drożdżowe bułki z dodatkiem skórki pomarańczowej. Do ich wykonania używa się wody zamiast mleka i dodaje niewielką ilością masła i cukru. Po upieczeniu jeszcze gorące smaruje się syropem z cukru a po przestudzeniu wypełnia bitą śmietaną.



Składniki: 
  • 500 g mąki luksusowej
  • 80 g cukru 
  • 80 g rozpuszczonego masła 
  • 250 ml letniej wody 
  • 40 g drożdży 
  • 1 żółtko 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • skórka z jednej pomarańczy 
  • 1 żółtko + 20 ml mleka 
Syrop:
  • 8 łyżek wody 
  • 4 łyżki cukru 
Nadzienie:
  • 300 ml śmietany kremówki

         Do garnuszka wlej około 100 ml wody pokrusz drożdże, wsyp łyżeczkę cukru i wymieszaj. Odstaw na chwilę. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, skórkę z pomarańczy, dodaj żółtko, resztę wody i wymieszaj. Wlej drożdże, wymieszaj i na koniec dodaj masło. Zagniataj ciasto około 5 minut. Nie powinno być twarde ani zbyt mocno przyklejać się do rąk. Powinno być delikatne i sprężyste. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
       Ciasto podziel na 10 bułeczek (każda z moich bułeczek ważyła 100g) i uformuj z nich bułeczki o podłużnym kształcie. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i posmaruj wierzch żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Odstaw na bok do ponownego wyrośnięcia na około 40-60 minut. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut.
       Syrop: Wodę z cukrem umieść w rondelku i podgrzewaj aż masa zgęstnieje (potrwa to 3-5 minut). Po wyjęciu bułeczek  z piekarnika posmaruj ich wierzch syropem. Odstaw do przestudzenia.
      Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, przełóż do worka cukierniczego (jeśli nie masz użyj noża albo łyżeczki). Przed podaniem natnij bułkę a w miejscu przecięcia nałóż śmietanę.





24.03.2015

Sałatka warstwowa ze śledziem






Składniki: 
  •  2 zielone śledzie
  •  3 małe cebule 
  •  1 czerwona papryka 
  •   250 g marynowanych kurek
Sos:
  •  2 łyżki jogurtu naturalnego 
  •  2 czubate łyżki majonezu 
  •  2 łyżeczki musztardy 
  •  ½ łyżeczki cukru 
  •  1 łyżeczka koperku 
  •  sól i pieprz


       W miseczce  wymieszaj wszystkie składniki sosu, dopraw solą i pieprzem. Śledzie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę a grzyby odsącz na sitku. Układaj warstwami najpierw śledzie, potem cebula, 1/2 sosu, papryka, grzyby i na koniec sos. Włóż do lodówki żeby smaki się przegryzły.







*Przepis na sałatkę opracowałam do styczniowego wydania Top Agrar Polska


21.03.2015

Pascha kokosowa





        Bardzo dobra pascha smakuje trochę jak sernik kokosowy i Raffaello. Na blogu można znaleźć również przepis na paschę tradycyjną i czekoladową



Składniki:
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 4 żółtka 
  • 100 g cukru pudru 
  • 50 ml śmietany kremówki 
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 200 ml mleka 
  • 50 g masła 
  • 100 g białej czekolady
Miseczka, gaza albo folia spożywcza


         Twaróg zmiel dwukrotnie. Do garnka wsyp wiórki kokosowe zalej mlekiem i duś 10 minut. Zblenduj i odstaw na bok. Do miski włóż żółtka, wsyp cukier i ustaw nad garnkiem z parującą wodą. Ubijaj około 10 minut. Zestaw z garnka i dalej ubijając wlewaj śmietankę, dodaj połamaną czekoladę, pokrojone masło a gdy całość już się połączy dodaj masę kokosową. Na sam koniec wmieszaj twaróg. Miskę wyłóż gazą albo folią wlej masę serową, przykryj i włóż do lodówki na minimum 12 godzin.  Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi.




18.03.2015

Babka bazyliowa







        Bardzo puszysta, mięciutka i bardzo delikatna babka. Bazylii jest dużo bo cały pęczek, ale w babce ten smak się równoważy, nie jest nachalny tylko delikatny a w połączeniu ze skórką z cytryny i lukrem cytrynowym tworzy wspaniały smak. Polecam!




Składniki: 
  • 6 jajek 
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 200 g masła 
  • pęczek bazylii 
  • skórka z cytryny 
  • 225 g mąki 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki sody 
  • duża szczypta soli  
Lukier:
  • szklanka cukru pudru 
  • sok z cytryny 



         W misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Rozpuść masło, wrzuć listki bazylii, skórkę z cytryny i zmiksuj. Odstaw na bok. Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj nad garnkiem z parującą wodą (woda nie może dotykać miski). Ubijaj do czasu aż masa podwoi objętość a cukier się rozpuści. Zdejmij z garnka, zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj do masy rozpuszczone masło. Gdy całość się połączy delikatnie mieszając wsypuj mąkę. Ciasto przelej do natłuszczonej foremki i piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180*C. Po przestudzeniu polej lukrem.





17.03.2015

Babka z ajerkoniakiem







       
            Babeczka pierwsza klasa! Szybka i dziecinnie prosta w przygotowaniu nie musimy przy niej zbyt długo stać wystarczy zmiksować wszystkie składniki. W babce dominują dwa smaki ajerkoniak i czekolada. Są to dwa smaki, które zdecydowanie pasują do siebie. Do babki wykorzystałam domowy ajerkoniak, który zrobiony został z wódki i ekstraktu waniliowego dzięki czemu jego smak jest delikatniejszy. Jeśli ajerkoniak zrobiony jest ze spirytusu to jego smak jest zdecydowanie ostrzejszy. Babka nie jest ani wilgotna ani sucha taka pół na pół.



Składniki: 
  • 380 g mąki 
  • 50 g kakao 
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 200 ml ajerkoniaku (przepis TU)
  • 100 ml mleka 
  • 250 ml oleju 
  • 2 jajka 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 5-6 łyżek mleka 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka cukru pudru 

Foremka do babki albo keksówka, natłuszczona



        Wsyp wszystkie suche składniki do miski i porządnie wymieszaj. Dodaj pozostałe mokre składniki i miksuj na najwyższych obrotach przez minute, tak żeby wszystko ładnie się połączyło. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Po przestudzeniu polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.


*Jeśli nie chcemy albo z jakiś powodów nie możemy dodać ajerkoniaku zastąpmy go mlekiem 250 ml ( wtedy nie dodajemy już tych 100 ml mleka!)





13.03.2015

Pasta z tuńczyka, awokado i suszonych pomidorków






    Bardzo dobra i zarazem szybka w wykonaniu pasta  do posmarowania kanapek idealna :D
Bez majonezu i jajek.


Składniki: 
  • 1 dojrzałe, miękkie awokado 
  • puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • około 5 sztuk suszonych pomidorków w zalewie 
  • mała cebulka albo pęczek szczypiorku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kilka kropel soku z cytryny 
  • sól i pieprz 

       Awokado przetnij usuń pestkę i wyjmij miąższ. Zgnieć widelcem na papkę i skrop sokiem z cytryny. Do awokado dodaj odsączonego tuńczyka, pietruszkę, cebulkę i pomidorki drobno pokrojone. Całość porządnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli lubisz gładkie pasty, bez kawałków to najlepiej jest ją zblendować. Przechowuj w lodówce do 3 dni.






12.03.2015

Babka z białek







     Do przygotowania ajerkoniaku (przepis Tu) potrzebowałam same żółtka no i teraz coś trzeba zrobić z białkami a nie zawsze ma się ochotę na bezę. Najlepszym i najszybszym sposobem jest wykorzystanie białek do upieczenia babki. Pulchniutkiej, puszystej, wilgotnej o lekkim cytrynowym smaku.



Składniki:
  • 8 białek temp. pokojowa
  • 250 g cukru 
  • 250 ml oleju 
  • 200 ml letniego mleka 
  • 430 g mąki 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • skórka z cytryny
  • ew. bakalie 
  • cukier puder do oprószenia 
Foremka do babki albo keksówka, natłuszczona i posypana bułka tartą, kaszą manną


       Ubij białka na sztywno, następnie pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści, masa zgęstnieje i zrobi się błyszcząca. Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj olej potem na zmianę wlewaj mleko i dodawaj mąkę wymieszaną z sodą i solą. Na sam koniec dodaj startą skórkę z cytryny. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut w 180*C.
*Łatwiej jest wyjąć babkę z foremki kiedy jest jeszcze ciepła ale nie gorąca!

*Babkę możesz polać lukrem albo polewą czekoladową i posypać pokruszonymi orzechami.
*Jeśli nie chcesz cytrynowego posmaku w babce możesz użyć cukru waniliowego.   






11.03.2015

Domowy ajerkoniak


 



       Chyba nie muszę go przedstawiać myślę, że każdy choć raz miał okazję spróbować.Wyśmienity, gęsty, kremowy lubiany nie tylko przez starsze panie. Domowa wersja jest znacznie lepsza i moim zdaniem bardziej kremowa, i delikatniejsza. Ajerkoniak, może być bardzo dobrym dodatkiem do serników, babek, kremów i innych przeróżnych ciast. W bardzo łatwy sposób można zmieniać smak ajerkoniaku dodając kakao, kawę rozpuszczalną, przyprawy korzenne itp. Polecam!



Składniki:
  • 8 żółtek 
  • 300 g zmielonego cukru trzcinowego 
  • 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 
  • 100 ml ekstraktu waniliowego 
  • 200 ml wódki 



         Żółtka przełóż do miski, wsyp cukier i postaw miskę nad garnkiem z parującą wodą (woda nie może stykać się z miską). Ubijaj na najwyższych obrotach 10 minut. Masa powinna być puszysta a cukier powinien się rozpuścić. Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj mleko, następnie ekstrakt i na koniec wódkę. Lekko przestudź, przelej do butelki i włóż do lodówki. Ajerkoniak przed spożyciem musi postać w lodówce minimum godzinę. Przechowujemy w lodówce.





07.03.2015

Sezamki




Słodka przekąska do pochrupania :D



Składniki: 
  • 150 g cukru 
  • 60 g miodu 
  • 15 ml wody 
  • szczypta soli 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 150 g sezamu 
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1/2 łyżeczki sody 

      Na patelnię z grubym dnem wsyp cukier, dodaj miód, wodę, sól i gałkę. Postaw na średnim ogniu i podgrzewaj do rozpuszczenia. Przemieszaj, gdy cukier się rozpuści wsyp sezam i podgrzewaj 10 minut. Masa powinna delikatnie pyrkać. Dodaj masło, ekstrakt i mieszaj do rozpuszczenia. Na sam koniec dodaj sodę, porządnie wymieszaj. Na desce do krojenia albo jakieś innej rozłóż pergamin do pieczenia i delikatnie go natłuść olejem. Wylej masę sezamową (uważaj jest bardzo gorąca!) i rozprowadź ją nożem. Poczekaj z 15 minut i włóż do lodówki do całkowitego stwardnienia. Wyjmij, pokrój na porcje i przełóż pergaminem do pieczenia.Jeśli wolisz miękkie, bardziej gumowate to nie wkładaj do lodówki.





05.03.2015

Tarta z kurkami, suszonymi pomidorkami i serkiem mascarpone







       Ja, coś tak często ostatnio się zakochuje :D Tym razem padło na wytrawną tartę z moimi kochanymi kurkami (mały zapasik w zamrażarce musi być :) do nich dodałam suszone pomidory, cebulkę, pietruszkę, sery ach!!! Zapach podczas pieczenia jest zniewalający i bardzo kuszący. Nawet nie miałam ochoty na zdjęcia, miałam ochotę  od razu spałaszować całą :D Jeśli nie lubicie kurek, albo ich nie macie fantastycznie będzie tu pasować szpinak. Tak czy tak obie wersje będą wam smakować :D Mniammmm



Składniki: 

Kruchy spód:
  • 240 g mąki krupczatki 
  • 150 g zimnego masła 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Nadzienie:
  • 3 jajka 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 200 g suszonych pomidorów 
  • 100 g kurek *
  • 1 mała cebula 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1 czubata łyżka drobno pokrojonej pietruszki albo bazylii 
  • sól i pieprz 

Foremka do tart 24-26 cm, obciążenie do pieczenia np. groch, fasola, ryż, orzechy


       Spód: Mąkę wysyp na stolnice, dodaj sól i masło pokrojone w kostkę. Wymieszaj, pokrój i na koniec dodaj jajko. Zagnieć ciasto (powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk). Rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu do pieczenia do wielkości foremki. Przełóż do foremki, dociśnij do dna i brzegów.  Włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180*C. Wyjmij blaszkę, przykryj pergaminem i wysyp obciążenie. Piecz 15 minut, następnie wymnij, usuń pergamin i włóż z powrotem  na 15 minut. 
       Nadzienie: Jajka wymieszaj porządnie z serkiem mascarpone.Dodaj drobno pokrojoną cebule, pomidorki, kurki i pietruszkę. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj pokrojoną w średnią kostkę mozzarelle. Farsz przełóż na podpieczony spód i piecz 25 minut (wierzch po dotknięciu palcem musi być ścięty a nie płynny).

* Świeże kurki powinny być wyczyszczone i podgotowane. W sezonie można użyć świeżych a poza mrożonych.





Owoce zapiekane pod kokosową kaszą manną




       Owoce zapiekane pod kokosową kaszą manną będą fantastycznie smakować i na śniadanie i jako deser. Całość jest bardzo leciutka, nie jest zamulająca, lekkostrawna przepięknie pachnie kokosem i malinami. Jeśli nie mamy kokilek możemy wykorzystać jedną, większą żaroodporną foremkę. A jak mamy ochotę na bardzo dobry deser to warto się pokusić i zaserwować kaszę z gałką lodów śmietankowych. Pychota!



Składniki na 4 kokilki: 
  • 400 ml mleka kokosowego 
  • kasza manna ( u mnie razowa)
  • 1 średni banan 
  • garść malin (mogą być truskawki pokrojone w kostkę) 
  • 4 plasterki ananasa 
  • cukier trzcinowy (około 1 łyżeczki na kokilkę) 

        Banana pokrój w plasterki a ananasa w kostkę. Do każdej kokilki powkładaj owoce. Puszkę z mlekiem wstrząśnij, przełóż do garnka jeśli będzie jeszcze gęste wymieszaj i poczekaj aż się chwilę podgrzeje. Kasze mannę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ma być gęsta. Ja, na podaną ilość mleka wykorzystałam 7 łyżek kaszy manny razowej. Ilość zależy od producenta. Po ugotowaniu powkładaj kaszę do kokilek, wyrównaj i posyp cukrem. Piekarnik nagrzej do 210*C i ustaw górną grzałkę. Piecz 10 minut.

* Jeśli nie masz mleka kokosowego użyj zwykłego i dodaj do niego garść wiórków kokosowych.





Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...