24.02.2015

Ciasto "Monte"





      Ciasto inspirowane bardzo popularnym deserem. Połączenie dwóch smaków mlecznego kremu i kremu czekoladowego. Ciasto nie jest ani mdłe, ani mocno słodkie jest takie w sam raz. Z dużą ilością orzechów do pochrupania. Polecam, warto je przygotować :D



Składniki:

Biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 4,5 łyżki mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Krem mleczny:
  • 500 ml mleka 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru 
  • 100 g białej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
Krem czekoladowy:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • szczypta soli  
Dodatkowo orzechy włoskie, laskowe, płatki migdałów (te które lubisz)

Foremka 36x24 cm, wyłożona pergaminem


       Biszkopt: Ubij białka na sztywno, dodaj cukier i ubijaj do jego rozpuszczenia. Następnie dodaj olej i żółtka. Gdy wszystkie składniki będą połączone delikatnie mieszając wsyp mąkę i proszek. Przełóż ciasto do foremki i piecz na złoty kolor około 15 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odklej pergamin od ciasta i przewróć je na druga stronę.
       Krem mleczny: 300 ml mleka wlej do garnka, wsyp cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp mąkę i porządnie wymieszaj tak żeby nie było grudek (jeśli się nie uda weź mikser albo blender i zmiksuj ). Gotujące się mleko mieszaj rózgą. Cienkim strumykiem wlewaj do niego rozrobioną mąkę. Masa powinna zgęstnieć i zacząć lekko pyrkać. Oczywiście uważaj żeby nie przypalić :D Dodaj połamaną czekoladę, sól i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Przestudź do temperatury pokojowej. Zmiksuj masło i dodawaj po jednej łyżce kremu, wymieszaj do połączenia i znowu dodaj łyżkę kremu (w żadnym wypadku nie dodawaj wszystkiego na raz!).
       Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę wlej do garnka, dodaj połamaną czekoladę, sól i cały czas mieszając podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści ( nie gotuj!). Przestudź, a następnie włóż do lodówki do porządnego schłodzenia. Ubij na sztywno.
Na biszkopt wyłóż krem mleczny na nim połóż krem czekoladowy. Ciasto posyp pokrojonymi na drobno i podprażonymi orzechami. Przechowuj w lodówce do 4-5 dni.




20.02.2015

Trufle twarogowe z kajmakiem i słonecznikiem





         Często jestem proszona o szybkie i proste przepisy na desery. A ja lubię sprawiać słodkie zachcianki :D Zapraszam was, częstujcie się truflami wykonanymi z twarogu z dodatkiem kajmaku, białej czekolady całe obtoczone w prażonym słoneczniku. Znajda się jacyś chętni? :D



Składniki: 
  • 500 g twarogu chudy albo półtłusty
  • 3-5 łyżek kajmaku 
  • 20 g białej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 60 g łuskanego słonecznika 

      Słonecznik wrzuć na patelnię i podpraż. Po przestudzeniu zmiel. Twaróg rozgnieć widelcem albo łyżką, dodaj sól, startą na drobnych oczkach czekoladę i kajmak. Ilość kajmaku zależy od: kajmaku, smaku sera i twoich upodobań smakowych (ja dodałam 4 łyżki). Porządnie wymieszaj. Zwilż ręce, odrywaj kawałki twarogu i kulaj w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec obtocz w zmielonym słoneczniku.Przechowuj w lodówce.





18.02.2015

Ciasto na szybko z jogurtem i bananami






        Ja, tam lubię ciasta na szybko przecież nie zawsze jest czas, żeby stać godzinami przy kuchence i majstrować przekładańce. Czasami jest tak, że ma się ochotę na słodkie i tyle. Zanim ciasto powstało przejrzałam zawartość moich szafek i jak widać za dużo w nich nie mam, ale jest na tyle żeby upiec pyszne i bardzo wilgotne ciasto. Ciasto wykończyłam lukrem wykonanym z cukru trzcinowego. I jest pysznie!



Składniki: 
  • 220 g mąki orkiszowej (może być pszenna) 
  • 90 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 250 g jogurtu naturalnego ( u mnie kozi) 
  • 200 ml oleju 
  • 2 jajka 
  • 50 g wiórków kokosowych 
  • 2 średnie banany 
  • 1 cytryna 
  • 2 łyżeczki sody 
Lukier
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • sok z cytryny 


Foremka keksówka 30 x11 cm, wyłożona pergaminem


      Banana roznieć widelcem, zetrzyj do niego skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Wszystkie składniki ciasta wrzuć do miski i zmiksuj na jednolitą masę około 1 minuty. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 45-50 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu polej lukrem.
Lukier: Cukier trzcinowy wsyp do blendera albo młynka do kawy i zmiel na biały proszek. Przesyp na talerz i pomalutku dodawaj sok z cytryny. Musi utworzyć się gęsta papka.






14.02.2015

Tort czekoladowy z czekoladową pianką





       To co Ola lubi najbardziej, dużo czekolady :D Bardzo fajne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Świetnie nadaje się do tortów, jest wilgotne, mięciutkie i sprężyste. Z łatwością można je przekroić. Do przełożenia wykorzystałam domową wersję ptasiego mleczka (oryginalny waniliowy przepis znajdziecie TU  ). Poniżej prezentuje wersje czekoladową, która jest bardzo intensywna w smaku i jak to ptasie mleczko jest delikatne i puszyste. Do przełamania smaków wykorzystałam dżem malinowy, ale można też użyć truskawkowy, wiśniowy albo pomarańczowy.  Polecam wszystkim czekoladożercą :D



Składniki: 

Ciasto:
  • 400 g mąki (może być pszenna lub orkisz)
  • 250 g cukru trzcinowego 
  • 50 g kakao 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki proszku 
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka 
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 175 g masła rozpuszczonego i przestudzonego 
  • 300 ml zimnej wody 
Nadzienie:
  • 500 ml mleka 
  • 20 g żelatyny 
  • 6 łyżek cukru trzcinowego 
  • 3 łyżki kakao 
  • szczypta soli 
  • 220-250 g dżemu malinowego 
  • 200 ml wody + sok z połowy cytryny do nasączenia
 Wierzchnia warstwa
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 ml śmietany kremówki 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki kakao 

Tortownica24-26 cm, pergaminem wykładamy tylko dno.


        Ciasto: Do miski wsyp: mąkę, kakao, cukier, sól, proszek, sodę i porządnie wymieszaj.W drugiej misce wymieszaj jajka ze śmietaną a w trzeciej rozpuszczone masło, olej i wodę. Do suchych składników wlej tłuszcze, troszeczkę wymieszaj i dodaj jajka. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Przelej do foremki i piecz w 180*C do suchego patyczka około 50-60 minut. Przestudź.
       Nadzienie: Żelatynę zalej zimnym mlekiem, odstaw na 5 minut. Następnie dodaj cukier, sól i kakao. Wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier i żelatyna się rozpuszczą, nie gotuj! Przestudź, wlej do miksera i ubijaj na najwyższych obrotach 25 minut. Włóż do lodówki, ale tylko na chwilę masa szybko tężeje!
       Wierzchnia warstwa: Czekoladę z solą rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj serek z cukrem, kakao i czekoladę. Wymieszaj.
       Przełożenie: Ciasto przekrój na trzy placki. Pierwszy placek ułóż na paterze, delikatnie nasącz wodą z sokiem. Rozsmaruj połowę dżemu a na nim połowę pianki czekoladowej. Przykryj drugim plackiem, delikatnie nasącz, wyłóż dżem i resztę pianki (jeśli będziesz miał problem z rozsmarowaniem namocz na chwilę nóż w gorącej wodzie). Przykryj trzecim plackiem. Wierzch i boki pokryj masą z serka mascarpone i czekolady. Wierzch można dowolnie udekorować np. oprószyć kakao, zetrzeć wiórki czekolady albo użyć gotowych dekoracji.
Tort można przechowywać w lodówce do 5 dni.






13.02.2015

Muffinki czekoladowe z chili




Moja propozycja na Walentynki czekoladowe muffinki z odrobiną pikanterii! :D



Składniki: 

Suche:
  • 250 g mąki 
  • 130 g cukru trzcinowego 
  • 50 g kakao 
  • 1/2 łyżeczki zmielonej papryczki chili 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • duża szczypta soli 
Mokre:
  • 150 ml zsiadłego mleka 
  • 150 ml oleju 
  • 100 ml mleka 
  • 2 jajka 
Krem:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru 
Dodatkowo:
  • foremka na muffinki 
  • tylka "gwiazdka" 
  • papilotki 



       Potrzebne ci będą dwie miski: do jednej włóż suche składniki a do drugiej mokre, wymieszaj. Do suchych składników wlej mokre i dokładnie połącz.Ciasto ponakładaj do foremek tak do 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut w 180*C. Przestudź.
       Czekoladę z sola rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Serek wymieszaj z cukrem, kakao i czekoladą. Przełóż do worka cukierniczego i na wierzchu każdej babeczki wyciśnij trochę kremu.
Przechowuj w lodówce do pięciu dni. 

* Jeśli chcesz do kremu możesz dodać odrobinę chili.
* Różki w babeczkach wykonane są z papryczki chili





10.02.2015

Pączusie z jabłkiem






         Bardzo dobra alternatywa do tradycyjnych pączków drożdżowych. Taka moja propozycja na tłusty czwartek :D Duże kawałki jabłek zanurzone w puszystym cieście, smażone w głębokim oleju a na koniec obtoczone w przyprawionym cukrze. Pączusie są mięciutkie, delikatne, pachnące przyprawami no i łatwe, i szybkie w przygotowaniu. Jak większość smażonych potraw/deserów najlepiej smakują na ciepło ale zapewniam na zimno smakują równie dobrze.



Składniki: 
  • 150 g mąki 
  • 150 ml ciepłej wody (nie wrzątek!)
  • 20 ml oleju 
  • 3 białka 
  • szczypta soli 
  • 5-6 jabłek 
Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • olej do smażenia około 1-1,5L

        Zmiel cukier trzcinowy w młynku do kawy albo w blenderze, dodaj cynamon, kardamon i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
       Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i olej. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj łyżkę do ciasta wymieszaj do połączenia a następnie włóż już resztę.
      Olej podgrzej, wrzuć kawałek czerstwego chleba gdy od razu wypłynie i zacznie skwierczeć znaczy to że można przystąpić do smażenia.
      Jabłka wrzuć do ciasta wymieszaj, wymieszaj i łyżką wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor. Gdy będą gotowe wykładaj na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe wrzuć do cukru z przyprawami i obtocz.





05.02.2015

Ptasie mleczko (mleczna pianka)





      Delikatna i puszysta niczym chmurka pianka mleczna. Dziecinnie prosta w przygotowaniu można ją wykorzystać jako samodzielny deser jak i również świetnie nadaje się do przekładania ciast/tortów. Możemy też kombinować ze smakami np. kokosowy, czekoladowy, owocowy.



Składniki: 

  • 250 ml zimnego mleka 
  • 10 g żelatyny 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
Polewa:
  • 70 g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli

Foremka 24x16 może być odrobinę większa


      Żelatynę zalej zimnym mlekiem, odstaw na 5 minut. Następnie dodaj cukier i ekstrakt. Wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier i żelatyna się rozpuszczą, nie gotuj! Przestudź, wlej do miksera i ubijaj na najwyższych obrotach 20 minut. Piankę przelej do foremki, wygładź i schowaj do lodówki.
 Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź i polej piankę.
Przed krojeniem warto jest zanurzyć nóż w ciepłej wodzie, ułatwi ci to krojenie.





03.02.2015

Markizy orzechowe






      Dwa kruche ciasteczka przełożone kremem orzechowo czekoladowym. Ciastka zaraz po przełożeniu są kruche z czasem miękną i warstwy się scalają. Ciastka są mięciutkie, bardzo orzechowe i bardzo czekoladowe :D 



Składniki: 

Ciasto:
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 150 g mielonego cukru trzcinowego 
  •  4 żółtka
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 270 g mąki pszennej 
  • 70 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie) 
  • 1 łyżka kakao 
Nadzienie:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie) 
  • 5-6 łyżek cukru pudru 
  • 1 łyżka kakao 
  • szczypta soli 
Dodatkowo:
  • około 200-250 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie) 
  • mała foremka do wykrawania ciastek, moja ma średnicę 5 cm


        Ciasto: Ucieraj masło z cukrem trzcinowym (cukier zmiel w młynku albo w blenderze), następnie dodawaj po jednym żółtku. Dodaj sypie produkty i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk. Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm.Wykrawaj okrągłe ciasteczka, które następnie ułóż na blaszce i piecz około 15 minut w 180*C.
       Nadzienie: Rozpuść czekoladę z dodatkiem szczypty soli w kąpieli wodnej, przestudź. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone i cały czas ubijając dodawaj pomalutku czekoladę. Gdy całość będzie połączona dodaj pozostałe składniki cukier, kakao, orzechy i delikatnie wymieszaj (ilość cukru zależy od twoich upodobać smakowych).
       Na ciasteczko nałóż trochę kremu (ja nakładałam około łyżeczki), przykryj drugim ciasteczkiem i posmaruj (najłatwiej nożem) brzegi ciastek. Na koniec obtocz w zmielonych orzechach. Przechowuj w lodówce do 5 dni.





Przepis na ciastka opracowałam do styczniowego wydania Top Agrar Polska


Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...