Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2014

Ciasteczka "Gniazdka"

         Zanim zaprezentuje pierniczki zapraszam was na kruche ciasteczka otoczone delikatna pianką z dodatkiem konfitury malinowej. Polecam ciasteczka są bardzo pyszne! Składniki: 200 g masła temp. pokojowa  130 g cukru pudru  4 żółtka  100 g mąki ziemniaczanej  270 g mąki pszennej + mąka do podsypywania Beza: 4 białka temp.pokojowa 280 g cukru  1 czubata łyżka cukru waniliowego (najlepiej własnej produkcji)  Dodatkowo: 240 g konfitury malinowej  dwie duże blachy do ciastek  worek cukierniczy  tylka "gwiazdka" Przed pieczeniem warto jest sparzyć jajka wrzątkiem!         Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie partiami dodajemy mąki na sam koniec będzie już ciężko ucierać dlatego przenosimy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Ciasto powinno być mięciutkie, sprężysta i nie powinno przyklejać się do ręki. Oprószamy stolnice mąką i wałkujemy ciasto mniej więcej na grubość

Trufle z podchmieloną żurawiną

        Lubicie trufle? Ja, tak i to bardzo :D Dzisiaj mam przepis w wersji tylko dla dorosłych. Z dodatkiem żurawiny, która zanim została dodana do masy czekoladowej została porządnie namoczona w wódce. Zamiast zwykłych herbatników do trufli zostały użyte korzenne ciastka, które nadają takiego fajnego, korzennego smaku. Trufle mogą być przepysznym zwieńczeniem np. uroczystej kolacji wigilijnej. Mogą też być miłym prezentem dla bliskiej osoby. Wystarczy zapakować w celofan, zawiązać wstążeczką i pyszny prezent gotowy :D Składniki:  200 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady  100 g zmielonych, korzennych ciasteczek 50 g żurawiny  wódka około 50-100 ml kakao do obtaczania       Żurawinę zalewamy wódką (nie za dużo, wystarczy żeby przykrywała owoce). Odstawiamy na minimum 30 minut, możemy odstawić nawet na całą noc. Śmietanę kremówkę podgrzewamy powinna być gorąca, ale nie powinna się gotować. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Wsypujem

Torcik cytrynowo-śmietankowy

      Cytrynowe, ucierane ciasto. Wilgotne, lekko kwaskowate, przełożone kremem śmietankowym a na wierzchu pianka orzechowa. Składniki:  350 g mąki tortowej  200 g cukru pudru  200 g masła temp.pokojowa  6 jajek  sok i skórka z 2 cytryn  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody  Piana: 2 białka  100 g cukru  1 łyżeczka octu  50 g mielonych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)  Nadzienie: 200 ml śmietany kremówki  250 g serka naturalnego  6 łyżek cukru pudru  4 łyżeczki żelatyny   Dodatkowo cukier puder  Tortownica 21 cm          Ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie na zmianę dodajemy jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, i sodą. Ucieramy tylko do połączenia się składników i do momentu aż masa będzie gładka. Na sam koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny. Przekładamy ciasto do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy!).         Piana: Ubijamy białka,

Ciasto marchewkowe z mąki gryczanej

       Chwile mnie nie było, ale jestem już z powrotem z przepysznym ciastem marchewkowym. Jest zdecydowanie smaczniejsze od tego pieczonego z mąki pszennej. Moim zdaniem mąka gryczana bardziej podkreśla korzenny smak ciasta i nadaje mu charakteru. Ciasto jest puszyste, nie jest zbite ani gliniaste. Polecam jest przepyszne i spodziewajcie się większej ilości przepisów z wykorzystaniem mąki gryczanej :D Składniki:  340 g cukru  2 jajka  250 ml oleju  335 g mąki gryczanej  2 łyżeczki sody  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka cynamonu  3 łyżki powideł 350 g startej marchewki na dużych oczkach (2-3 sztuki) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady  4 łyżki mleka  szczypta soli  1 łyżka cukru pudru  Foremka dowolna tortownica 24 cm albo keksówka       W misce mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Ubijamy jajka, gdy będą już lekko podbite wsypujemy cukier i ubijamy aż zrobią się białe a pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Następnie ci

Makowiec z białego maku

         Muszę nieskromnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych makowców jakie jadłam! Inspiracją do jego przygotowania były rogale Marcińskie :D W porównaniu do makowca z czarnego maku ten jest delikatniejszy nie ma się takiego poczucia że mak wypełnia buzie i dostaje się między zęby tylko tak delikatnie rozpływa się w buzi. Po prostu świetny z mocno wyczuwalnym marcepanem i leciutkim posmakiem pomarańczy. Nie znoszę suchych makowców są one dla mnie nie do przełknięcia. Ten jest wilgotny, lekko maślany to samo tyczy się ciasta którego nie ma za dużo ale świetnie tu pasuje a większa jego ilość mogła by już sprawić że makowiec będzie za suchy. A tak po włożeniu kawałka do ust czujemy świetną, spójną całość. Wyjątkowy w smaku, polecam! Jedyny minus to dostępność białego maku. Można go kupić przeważnie tylko w listopadzie Składniki:  Ciasto: 6 jajek  1 szklanka drobnego cukru  3 szklanki przesianej mąki (400g) 250 g masła temp. pokojowa  10 łyżek mleka  2,5 łyżecz