23.10.2014

Biszkopt z jabłkami (na szybko)





       Lubicie wilgotne ciasta? Bo ja bardzo a do tego jak jeszcze jest szybkie w przygotowaniu a w smaku rewelacyjne to czego można więcej chcieć :D Polecam, mi bardzo smakowało :D



Składniki: 
  • 1 jajko 
  • 75 g przesianej mąki 
  • 100 ml mleka 
  • 5 g proszku do pieczenia 
  • 80 g stopionego i przestudzonego masła 
  • 50 g drobnego cukru 
  • 3 jabłka 
  • 60 g cukru trzcinowego 
  • 80 g kwaśnej śmietany 18-22%

Foremka 25x21cm, wyłożona pergaminem


       Jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Układamy na dnie blaszki. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mleko, jajko i masło (wszystko musi się ładnie połączyć i tworzyć jednolitą masę). Wylewamy na jabłka i wkładamy do piekarnika na 20 minut w 180*C. Po upływie tego czasu wyjmujemy blaszkę i polewamy ciasto śmietaną wymieszaną z cukrem trzcinowym. Z powrotem do piekarnika na 15 minut. Bardzo dobre na ciepło jak i na zimno.  

* Jeśli chcemy do kwaśnej śmietany możemy dodać odrobinę kardamonu albo cynamonu.







Przepis pochodzi z książki "Kolacyjki"

21.10.2014

Ciasto jogurtowe z jabłkami




     Bardzo dobre, wilgotne ciasto w smaku przypominające babkę z dodatkiem jabłek.



Składniki: 
  • 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 szklanki przesianej mąki 
  • 100 ml oleju 
  • 400 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka proszku 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 5-6 małych jabłek 
  • płatki migdałowe do posypania 

Forma keksówka


         Formę wykładamy pergaminem, na środku wzdłuż układamy obrane, pokrojone na ćwiartki jabłka.
Jajka ubijamy gdy będą już podbite wsypujemy pomalutku cukier. Ubijamy do momentu jego rozpuszczenia (pod palcami nie możemy wyczuwać grudek cukru). Zmniejszamy obroty wlewamy olej, następnie jogurt. Gdy całość będzie już połączona pomalutku wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto wylewamy na jabłka, posypójemy płatkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 45-50 minut (do suchego patyczka). Studzimy a przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.




17.10.2014

Tarta z kajmakiem na paluszkowym spodzie





        Jedno z moich ulubionych połączeń mam nadzieje że i wasze kajmak i sól hi, hi, hi :D Lubicie? Dzisiaj, mam dla was wyjątkową tartę. Dziecinnie prosta w wykonaniu, wystarczy wymieszać, zmielić i jest. A smak niebo w gębie (no jeśli lubicie kajmak i sól). Słonym składnikiem i bazą spodu są zmielone paluszki :D na to kajmak a połączenie serka mascarpone i jogurtu równoważy całość. Takie proste a takie pyszne :D
Fani słodko słonych wypieków znajdą na blogu jeszcze przekładańca


Składniki:

Spód:
  • 150g słonych paluszków ( u mnie Saltletts)
  • 50 g herbatników 
  • 150 g rozpuszczonego masła
Masa kajmakowa:
  • 400 g kajmaku 
  • 2 łyżki mleka 
Masa śmietankowa:
  • 250g serka mascarpone 
  • 220g gęstego jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżeczki żelatyny 

Forma do tart 24-25 cm


        Paluszki i herbatniki mielimy, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy a następnie przekładamy do foremki. Dociskamy do dna i boków formy. Wkładamy do lodówki minimum 30 minut (możemy też przygotować spód dzień albo dwa wcześniej). 
Masę kajmakową wkładamy do miski z gorącą wodą i czekamy aż zrobi się bardziej płynna. Dodajemy mleko i mieszamy aż składniki się połączą. Kajmak przekładamy na spód, wyrównujemy i czekamy aż jego temperatura spadnie.
Serek miksujemy z jogurtem dodajemy żelatynę rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody. Masę przekładamy na kajmak, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.  

* Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na bok. Gdy już spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy.
* Jeśli chcemy do masy śmietankowej możemy dodać ubitą śmietanę kremówkę. W tym przypadku musimy zwiększyć ilość żelatyny.
* Kajmak kupowany w sklepie jest dosyć gęsty dlatego rozrzedziłam go mlekiem.




16.10.2014

Muffinki śniadaniowe w wersji XXL





        Muffinki na śniadanie? Dlaczego nie! Są duże bo wykonane w formie do muffinek XXL z mnóstwem dobrych i pożywnych składników, które dadzą nam kopa na resztę dnia. Jedną można zjeść w domu drugą spakować i zabrać do pracy, szkoły albo gdzie tam chcecie :D
      Musicie też wiedzieć, że do ciasta dodana jest mąka pełnoziarnista, która jest cięższa niż zwykła pszenna. Muffinki wykonane z mąki pszennej są bardziej puszyste. I jeszcze jedno najlepiej smakują na ciepło :D



Składniki na 6 dużych muffinek: 

Suche:
  • 150 g otrąb owsianych
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
Mokre:
  • 2 jajka 
  • 450 ml naturalnej maślanki 
  • 50 ml oleju 
  • skórka z jednej pomarańczy 
  • 6-7 łyżek miodu 
 Dodatkowo:
  • 2 średniej wielkości jabłka 
  • garść orzechów 
  • ew. płatki migdałów do posypania wierzchu 
  • foremka do pieczenia muffinek w wersji XXL



      W jednej misce mieszamy suche składniki w drugiej misce mieszamy mokre składniki. Do suchych wlewamy mokre, mieszamy dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i orzechy.
Z pergaminu do pieczenia wycinamy kwadraty tak żeby pasowały do naszej foremki. Natłuszczamy, wkładamy do formy, wlewamy nadzienie do 3/4 wysokości. Przed włożeniem do piekarnika wierzch możemy posypać płatkami migdałów (miałam to zrobić, ale zapomniałam). Pieczemy do suchego patyczka 180*C około 30-40 minut.
*Jeśli nie mamy foremki do pieczenia dużych muffinek możemy wykorzystać tą do małych. Wtedy możemy użyć już papilotek a czas pieczenia skróci się do 20-25 minut.







11.10.2014

Koktajl banan & gruszka





Składniki: 
  • 2 dojrzałe gruszki 
  • 2 banany 
  • miód do smaku 
  • około 1 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu 

    Gruszki i banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Dodać odrobinę miodu, sok z cytryny i cynamon, zmiksować.



Sałatka gyros






        Chodziła za mną  sałatka gyros od kilku dni i nie chciała się odczepić. W końcu uległam i przygotowałam. Apetyt zaspokojony, buźka uśmiechnięta i stwierdzam, że od czasu do czasu dobrze jest sobie taką przygotować. Wrzucam przepis na bloga chociaż wszyscy znają tę sałatkę, ale tak sobie pomyślałam że może ktoś kiedyś będzie potrzebować, szukać :D 




Składniki: 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 7 szt.średniej wielkości ogórków konserwowych
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę 
  • puszka kukurydzy 
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej 
  • keczup 
  • majonez 
  • przyprawa gyros 
  • sól, pieprz i olej do smażenia 

     Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w przyprawie i smażymy. Przekładamy na talerzyk i studzimy. Następnie układamy warstwowo w najlepiej przezroczystej salaterce.
-kurczak
-łyżka keczupu i majonezu
-ogórki pokrojone w kostkę
-łyżka keczupu i majonezu
-odrobina soli i pieprzu
-cebula
-łyżka keczupu i majonezu
-odrobina soli i pieprzu
-odsączona kukurydza
-2 łyżki keczupu i majonezu
-odrobina soli i pieprzu
-drobno poszatkowana kapusta pekińska

Wkładamy do lodówki takie minimum to 4 godziny




08.10.2014

Ciasteczka cynamonowe





        Chwale się! :D Jedne z lepszych ciastek jakie do tej pory upiekłam :D Niesamowicie kruche, delikatne, rozpływające się w ustach po prostu rewelacja. A do tego ciasteczko obtoczone jest w cukrze wymieszanym z cynamonem dzięki czemu ciastko nabiera jeszcze większej chrupkości. A ten zapach! Polecam!



Składniki: 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 120 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
  • 70 g drobnego cukru do wypieków 
  • 1 łyżeczka cynamonu 



        Do miski przesiewamy mąki, proszek i cynamon.Ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie na przemian dodajemy żółtko-mąka. Stolnice posypójemy odrobiną mąki, przekładamy ciasto i zagniatamy (powinno być elastyczne i ładnie się zagniatać. W razie czego możemy dodać odrobinę mąki). Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część umieszczamy między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy mniej więcej do 3-4 mm. Wykrawamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Przekładamy do foremki i pieczemy w 180*C około 12 minut. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.








07.10.2014

Sernik kajmakowy z nutką korzenną i musem gruszkowym





      Uwielbiam kombinować, mieszać smaki a na końcu tuptać przy piekarniku czekając aż ciasto się upiecze i będę mogła spróbować i ocenić co z tego wyszło :D  Tak jestem łasuchem i się do tego przyznaje ;D Tym razem miałam apetyt na połączenie sera i kajmaku a że mamy już jesień dodałam przyprawy korzenne i gruszki. Nie wiedziałam czy to wszystko ze sobą zagra, ale zagrało i to jeszcze jak! Sernik wyszedł nie za słodki (chociaż kajmaku jest sporo), zwarty a delikatności dostarcza mu mus gruszkowy. Całość wykończona czekoladą, która po prostu pasuje do wszystkiego i łączy ze sobą wszystkie smaki.




Składniki: 

Spód:
  • 1 szklanka mąki 
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 

Masa serowa:
  • 1 kg. sera śmietankowego (w kostce)
  • 4 jajka 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 450 g kajmaku 

Mus:
  • 1,5 kg gruszek 
  • cukier do smaku (u mnie 2 łyżki) 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 3 łyżeczki agaru 

Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 5 łyżek mleka 

Tortownica 26-28 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy, natłuszczona.



       Spód: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić proszę dodać odrobinę zimnej wody. Ciastem wykładamy dno blaszki.
       Masa serowa: Do roztartego masła dodajemy po łyżce kajmaku. Następnie na zmianę dodajemy zmielony ser i jajka. Na sam koniec dodajemy budyń. Masę serową przekładamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1.5 godziny. Studzimy (najlepiej całą noc w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach).
       Mus: Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości. Gdy gruszki będą się rozpadać miksujemy na puree. Dodajemy cukier do smaku i pozostałe składniki. Na koniec wsypujemy agar. Ja, na 800 ml musu dodałam 3 łyżeczki. Wsypujemy cały czas mieszając do rozpuszczenia, mus musi pyrkać. Zestawiamy z ognia i czekamy aż stężeje. Sernik przeważnie rośnie a następnie opada i powstaje coś w rodzaju zagłębienia. W miejsce tego zagłębienia przekładamy mus gruszkowy, wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego stężenia.  
       Polewa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miseczki, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól. Ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać miski). Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Lekko studzimy a następnie polewamy nią cały sernik. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.

* Zamiast agaru możemy wykorzystać galaretkę np. cytrynowa albo żelatynę.
* Możemy wykorzystać ser z wiaderka ale jeśli mamy taką możliwość to zdecydowanie polecam ser w kostce do zmielenia. 






02.10.2014

Bułeczki na śniadanie





         Myślę sobie że fajnie jest mieć taki prosty i mało skomplikowany przepis na bułeczki. Wieczorem wystarczy zagnieść ciasto, włożyć do lodówki a rano upiec.



Składniki: 
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ. 750
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/4 L letniej wody 
  • 50 g drożdży 
  • 1 łyżka cukru 

      Do szklanki wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i chwile czekamy. Następnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy.
W misce mieszamy mąkę, sól, olej, wodę i na koniec dodajemy drożdże. Zagniatamy około 5 minut do momentu aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk i do miski( konsystencja ciasta jest zbita i twardawa). Przykrywamy i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia wygnieść ciasto i podzielić na 12 małych bułeczek albo jeśli chcemy 8 dużych. Układamy na natłuszczonej foremce, lekko natłuszczamy wierzch olejem albo rozpuszczonym masłem. Na wierzchu robimy niewielkie nacięcie nożem albo nożyczkami. Odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 225*C. Bułeczki przed włożeniem do piekarnika możemy posypać mąką, sezamem, makiem. Pieczemy około 15-20 minut ( do ze złocenia się skórki). Studzimy na kratce.
Bułeczki zaraz po upieczeniu są twardawe dopiero jak lekko przestygną zrobią się mięciutkie.

* Możemy wykorzystać zwykłą mąkę pszenną albo pełnoziarnistą





Źródło


Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...