21.09.2014

Jabłecznik pod migdałową pierzynką





     Jedno z tych ciast przy których można się zapomnieć. Tu jeden kawałeczek, tu drugi a może i trzeci wpadnie :D Dlatego warto się dzielić tym bardziej, że ciasto jest pyszne a i łatwe w przygotowaniu.



Składniki: 
  • 100 g zimnego masła 
  • 200 g mąki 
  • 50 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • ew. 1 łyżka zimnej wody 
Nadzienie:
  • 100 ml oleju 
  • 120 g cukru pudru 
  • 100 g zmielonych migdałów (blanszowanych)
  • 25 g mąki 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu 
Dodatkowo:
  • 400 g jabłek 
  • migdały do posypania 
  • cukier puder do posypania


Forma do tart 21 cm


        Wszystkie składniki ciasta zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta (jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić dodajemy wodę). Ciasto układamy między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy do rozmiaru blaszki. Przekładamy i dociskamy do dna i boków. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie przykrywamy pergaminem, obciążamy ryżem, grochem albo fasolą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, wyjmujemy zdejmujemy pergamin i wkładamy z powrotem na 10 minut.
        Nadzienie: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Wszystkie składniki nadzienia miksujemy na najwyższych obrotach około 3 minut.
Wyjmujemy kruchy spód z piekarnika układamy jabłka, wlewamy nadzienie, posypójemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20-30 minut (wierzch ciasta musi zrobić się złoty). Studzimy a przed podaniem posypójemy cukrem pudrem.


* Blanszowanie: migdały zalewamy wrzątkiem, czekamy chwilę a następnie zdejmujemy skórkę. Wrzucamy migdały na suchą patelnie i chwilę prażymy aż zrobią się suche. Możemy też rozłożyć migdały na papierowym ręczniku i poczekać aż wchłonie wilgoć.






17.09.2014

Fit tarta ze śliwkami





       Dawno na blogu nie było zdrowszej wersji ciasta a więc najwyższa pora nadrobić zaległości. Spód do ciasta jest bardzo fajny można go wykorzystać do tart pieczonych jak i do tart na zimno. Jest kruchutki, delikatny i bardzo smaczny. A masa, masa jest śmietankowa z dodatkiem przypraw korzennych jeśli dołączymy do tego śliwki i orzechy no to po prostu musi smakować wspaniale!



Składniki:
  • 100 g zmielonych migdałów 
  • 2 szklanki płatków błyskawicznych żytnich 
  • 150 g cukru dark muscovado 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 2 łyżki kakao 
  • szczypta soli 
Nadzienie:
  • 300 g jogurtu greckiego 
  • 3 jajka 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 4 łyżki płynnego miodu 
  • 350 g śliwek pokrojonych w kostkę 
  • 100 g orzechów pecan albo włoskich 

Forma do tart 26 cm


        Mielimy płatki błyskawiczne, mielimy migdały, dodajemy cukier, kakao, sól i jeszcze raz wszystko razem mielimy. Do mieszanki dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki i dociskamy do dna i boków. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie przykrywamy pergaminem do pieczenia, wsypujemy obciążenie w postaci grochu, fasoli albo ryżu i wkładamy do piekarnika na 20 minut w 180*C.
       Nadzienie: W misce mieszamy jogurt, jajka, przyprawy, miód. Gdy całość będzie dobrze wymieszana dodajemy pokrojone śliwki i pokrojone orzechy. Spód wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy pergamin i wlewamy nadzienie. Pieczemy do ścięcia masy około 25-30 minut.

* Cukier dark muscovado możemy zastąpić zmielonym cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem.
* Śliwki możemy zastąpić gruszkami albo jabłkami 
* Możemy płatki żytnie zamienić na owsiane






12.09.2014

Ciasto z figami z białą czekoladą






        Klasyczne ciasto ucierane, ale tym razem wzbogacone kardamonem i rozpuszczoną białą czekoladą dzięki której ciasto nabiera bardzo ale to bardzo mlecznego smaku.Nie wiedziałam czy wyjdzie, ale udało się znakomicie! Jest mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Sezon na figi trwa i można je kupić za naprawdę niewielkie pieniążki więc polecam ten owoc bo jest naprawdę bardzo smaczny a jeśli ktoś nie ma ochoty na nie to możemy wykorzystać gruszki.




Składniki: 
  • 220 g przesianej mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 120 g drobnego cukru albo 150 g cukru pudru 
  • 4 jajka temp. pokojowa 
  • 100 g białej czekolady 
  • 3 łyżki śmietany kremówki (ostatecznie mleka)
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 4 figi 

Tortownica 21 cm, pergaminem wyłożone tylko dno.


        W misce mieszamy mąki, sodę i kardamon. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy. Ucieramy masło z cukrem, następnie na przemian dodajemy jajko, mąka, jajko, mąka....Ucieramy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy białą czekoladę i śmietanę. Chwilę mieszamy. Przekładamy ciasto do foremki a na wierzchu układamy ćwiartki fig, lekko dociskamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy około 40-55 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu możemy posypać cukrem pudrem  albo polać rozpuszczona białą czekoladą.

Ciasto możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku około 5-7 dni.











07.09.2014

Rolada ze śliwkami





        Chciałam upiec ciasto ze śliwkami bo jest ich u mnie pod dostatkiem i tak sobie myślałam, myślałam co by tu wykombinować. Coś takiego prostego, mało skomplikowanego a zarazem zaskakującego. Ciasto ucierane już było, z bezą nuda, przekładaniec nie mam czasu aż w końcu w głowie zaświeciło ;D Rolada! Klasyczny, kakaowy biszkopt na którym układamy połówki śliwek i tak pieczemy. Następnie na przestudzone ciasto nakładamy prosty, ale jakże pyszny krem z serka mascarpone i  mlecznej czekolady. Zwijamy i mamy proste, smaczne i fajnie wyglądające ciasto!



Składniki: 
  • 5 dużych jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 6 łyżek mąki 
  • 3 łyżki kakao 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • około 1 kg małych, słodkich węgierek 
Krem:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 g mlecznej czekolady z orzechami (może być bez orzechów)
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • 1 łyżeczka kakao 

Foremka 40x37 cm wyłożona pergaminem 


         Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i olej. Następnie delikatnie mieszając wsypujemy mąkę, kakao i proszek. Przelewamy na foremkę, rozprowadzamy równomiernie a na wierzchu  w niewielkim odstępie układamy połówki śliwek (miąższem do góry). Posypujemy po całości kaszką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Na blacie rozkładamy dużą ściereczkę. Wyjmujemy gorące ciasto, zdejmujemy pergamin i przy pomocy ścierki zwijamy. Studzimy.
        Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek mascarpone mieszamy a następnie dodajemy po łyżeczce czekolady. Roladę delikatnie rozwijamy, pozbywamy się ścierki. Na wierzchu (na śliwkach) równomiernie rozsmarowujemy krem a następnie z powrotem zwijamy. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypójemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.






02.09.2014

Tort "Melba"






        Pyszny i delikatny jak chmurka tort Melba. Wypełniony dużą ilością malin i brzoskwiń. Jest łatwy i bardzo prosty w przygotowaniu nie potrzeba jakiś większych zdolności cukierniczych.
Polecam, tort znika w szybkim tempie :D



Składniki: 

Biszkopty 3 sztuki:
  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 3 łyżki oleju 
  • 9 łyżek mąki 
  • proszek do pieczenia 
tortownica 25 cm, pergaminem wykładamy tylko dno

Krem:
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • 1 galaretka pomarańczowa albo brzoskwiniowa 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 300 g serek homogenizowany naturalny 
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru 
 Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń 
  • 250 g malin + do dekoracji 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • śmietan-fix albo 1 łyżeczka żelatyny 


       Biszkopty: 2 białka ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści. Następnie dodajemy 2 żółtka i 1 łyżkę oleju, miksujemy do połączenia składników. Delikatnie mieszając dodajemy 3 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Gdy masa będzie dobrze wymieszana, przelewamy do foremki, wygładzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 12-15 minut. Studzimy. Tak samo postępujemy z pozostałymi biszkoptami.
       Nadzienie: Każdą galaretkę z osobna rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy i czekamy aż zacznie tężeć. 2-3 brzoskwinie odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do sitka żeby obciekły z soku.
Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy jogurt, serek i cukier puder. Mieszamy i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy galaretkę pomarańczową a do drugiej truskawkową. Masa musi częściowo stężeć, nie może być rzadka ani mocno sztywna bo będziemy mieli problem z wyłożeniem na ciasto.
       Wykończenie: Sok z brzoskwiń mieszamy z odrobina wody. Na paterze układamy biszkopt delikatnie nasączamy, następnie wykładamy połowę masy z galaretką  pomarańczową, brzoskwinie, druga część masy pomarańczowej. Przykrywamy drugim biszkoptem, leciutko nasączamy, i na to połowa masy z galaretka truskawkową, na niej układamy maliny, przykrywamy masą. Na koniec przykrywamy trzecim biszkoptem.Wkładamy do lodówki. Przed podaniem ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy śmietan-fiks albo żelatynę, mieszamy i wykładamy na wierzch tortu. Dekorujemy polówkami brzoskwiń i malinami.

* Jeśli tort zostanie zjedzony w jeden dzień to nie ma potrzeby dodawania zagęszczacza go śmietany.
* Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością wody, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy, cały czas mieszając rozpuszczamy. Gdy przestygnie dodajemy do śmietany.
* Biszkopty możemy upiec dzień wcześniej.





Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...