30.07.2014

Muffinki z zsiadłym mlekiem





      Temperatury dają czadu i tak nie za bardzo chce się na dłużej odpalać piekarnik. Dlatego jeśli coś piekę to na szybko, bez wysiłku, ale ze smakiem tak żeby coś do kawki zawsze było :D Jak wiecie muffinki takie właśnie są. Są pyszne, wilgotne, mięciutkie i bardzo smaczne. Można jeszcze dodać swój ulubiony owoc i po 30 minutach w kuchni pojawią się kusząco smakowite babeczki.




Składniki na 24 sztuki: 
  • 290 g mąki 
  • 50 g zmielonych orzechów (włoskich, pekan, migdałów)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40g)
  • 190 g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
Mokre składniki:
  • 3 jajka 
  • 110 ml oleju 
  • 250 ml zsiadłego mleka 
  Ulubione owoce u mnie 2 brzoskwinie pokrojone w kostkę



       W jednej misce mieszamy suche składniki a w drugiej mokre. Następnie łączymy ze sobą, dodajemy pokrojone owoce i napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut w 180*C.


* Zwykła mąkę możemy zastąpić z pełnego przemiału, pełnoziarnistą albo dowolną ulubioną.
* Zsiadłe mleko możemy zastąpić kefirem






25.07.2014

Kruszaniec z mąki z ciecierzycy





         Dzisiaj zapraszam na bardzo ciekawe ciasto. Jest to kruszaniec czyli ciasto wykonane z okruszków takich jak np. kruszonka w cieście drożdżowym. Zamiast zwykłej mąki wykorzystałam mąkę z ciecierzycy co nadało mu orzechowego posmaku. Żeby jeszcze bardziej podkreślić ten smak zamiast zwykłego masła użyłam masła orzechowego crunchy a dla lepszego efektu smakowego dodałam cukier muscovado. Ciasto przypomina mi w smaku młode orzechy laskowe z lekkim posmakiem karmelu. Żeby ciasto nie było takie nudne dodałam lekko kwaskowate borówki, które oczywiście można zastąpić innym owocem. W szczególności polecam osobą, które są na diecie i takim którym się spieszy bo ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.



Składniki:
  • 400 g mąki z ciecierzycy
  • 200 g cukru dark muscovado 
  • 2 jajka 
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego 
  • 300 g borówek 
Tortownica 21 cm wyłożona pergaminem



      Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy jajka, masło i zagniatamy. Powinny powstać okruszki, ciasto nie powinno się zlepić. Połowę okruszków układamy na dnie foremki, na to borówki i pozostała część ciasta, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika na 30-35 minut, 180*C.

* Cukier muscovado możemy zastąpić zmielonym cukrem trzcinowym + dodatkowo 1 łyżka masła orzechowego.
* Z jajek możemy zrezygnować dodając dwie łyżki masła więcej.






22.07.2014

Sowie oczy







      Bardzo mi się spodobało to ciasto jego ciekawy wygląd, proste połączenie składników i banalnie proste wykonanie. Ciasto jest bardzo kruche, delikatne, lekko kwaskowate a na samej górze mamy chrupiącą, bardzo orzechową bezę. Mam nadzieje że i was urzeknie to ciasto i pokusicie się o jego upieczenie. Polecam, warto jest bardzo dobre!



Składniki: 
  • 450 g mąki 
  • 250 g masła 
  • 150 g cukru pudru 
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 

Beza:
  • 3 białka temp. pokojowa 
  • 150 g cukru 
  • 150 g  zmielonych orzechów (włoskie, pekan, migdały)
  • 1 łyżeczka octu

Dodatkowo:
  • około 1 kg wiśni 
  • 4 łyżki cukru 


       Wiśnie drylujemy, umieszczamy na sitku, posypójemy cukrem i odstawiamy na bok.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki. Zagniatamy, ciasto powinno być elastyczne, nie powinno przyklejać się do rąk ( jeśli będzie się kleić podsypmy odrobinę mąki, jeśli nie będzie chciało się skleić dodajmy jeszcze odrobinę śmietany). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Następnie najlepiej przy użyciu wagi dzielimy ciasto na 4 równe części. Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na kształt prostokąta. Po obu bokach układamy wiśnie i zwijamy.



Raz z jednej strony zwijamy raz z drugiej na przemian aż do chwili kiedy ciasta się połączą. Przenosimy na foremkę wyłożoną pergaminem. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.
       Beza: Ubijamy białka na sztywno, wsypujemy pomalutku cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Następnie delikatnie mieszając wsypujemy orzechy i dodajemy ocet. Pianę równomiernie rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Wkładamy do piekarnika na 30-40 minut w 180*C.










Źródło

18.07.2014

Ucierane ciasto z agrestem






        Typowe, klasyczne ciasto ucierane. Wilgotne, puszyste, bardzo łatwe w przygotowaniu. W sezonie możemy wykorzystać dowolny ulubiony owoc a zimą owoce z kompotu albo z zamrażarki. Ukoronowaniem ciasta, takim jego wykończeniem jest chrupiąca beza. Co sprawia, że z takiego zwykłego ciasta robi nam się prawdziwa delicja.




Składniki: 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 280 g przesianej mąki 
  • 5 łyżek śmietany kremówki 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 300 g agrestu umytego i obranego 

Piana:
  • 2 białka 
  • 100 g drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki octu 

Tortownica 26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona


         Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku.Gdy wszystko już się połączy na zmianę wsypujemy mąkę z proszkiem i śmietanę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszając dodajemy do masy. Przekładamy do foremki na wierzchu układamy agrest, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. Ubijamy pianę z białek gdy będzie już sztywna delikatnie wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę i dodajemy ocet. Wyjmujemy ciasto, temp. w piekarniku zwiększamy do 220*C. Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy równomiernie pianę i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Wyjmujemy i studzimy.






15.07.2014

Zapiekanka włoska





         Lubicie zapiekanki? Ja, bardzo. Zawsze można włożyć swoje ulubione składniki, posypać serem i po kilku minutach mamy gotową np. kolację. Ta zapiekanka jest w moim ulubionym stylu w stylu włoskim. Z suszonymi pomidorami, makaronem, z sosem serowym, dużą ilością oregano i bazylii a na wierzchu ciągnący się ser mozzarella :D Zapiekanka jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Sycąca ze spokojem 4 bardzo głodne osoby się nią najedzą. Polecam!



Składniki:
  • 1-2 piersi z kurczaka 
  • 2 cebule 
  • sos Italiamo 4 sery 
  • około 5 sztuk pomidorów suszonych 
  • 350 g makaronu muszelki 
  • 3 średniej wielkości pomidory 
  • 2 duże kulki mozzarelli 
  • pęczek bazylii i oregano 
  • pieprz 


       Makaron gotujemy w osolonej wodzie al`dente. Odlewamy szklankę wody (przyda nam się do sosu). Makaron odcedzamy i odstawiamy na bok. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka, smażymy a następnie dodajemy cebulę. Wlewamy słoik sosu, mieszamy i dodajemy około 1/2 - 3/4 szklanki wody odłożonej z gotowania makaronu. Sos nie może być za rzadki ani za gęsty. Do sosu dodajemy pokrojone pomidory, 1/2 pęczka oregano, i bazylii, doprawiamy pieprzem ewentualnie solą. Dodajemy makaron, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu, na przemian układamy pokrojone w plasterki pomidory i ser mozzarella. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Przed podaniem posypujemy drobno pokrojoną bazylią i oregano.







*Przepis zawiera lokowanie produktu



14.07.2014

Cukinia zapiekana z serem feta






        Pyszna i mało skomplikowana potrawa w stylu greckim. Z dużą ilością sera feta, oliwkami, oliwą grecką i oregano. Fantastycznie sprawdzi się na przekąskę, albo na kolację z dobrym winem przy świecach. 



Składniki: 
  • 2 cukinie średniej wielkości 
  • opakowanie sera feta 
  • oliwa z oliwek 
  • 8 sztuk oliwek bez pestek 
  • sól i pieprz
  • oregano


      Cukinie nacinamy, w miejscu przecięcia wkładamy plasterki sera feta. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sporą ilością oliwy, układamy pokrojone oliwki na sam koniec delikatnie solimy, pieprzymy i posypójemy drobno pokrojonym oregano. Przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 35-40 minut ( w zależności od wielkości cukinii). Podajemy na ciepło.







* Post zawiera lokowanie produktu


12.07.2014

Tarta kawowa - na zimno





       Dzisiaj coś specjalnego dla wielbicieli kawy :D Tarta na bardzo kruchym spodzie wykonana z ciasteczek amaretti i wafelków czekoladowych. Do tego bardzo kawowa masa z subtelnym posmakiem likieru amaretto. Całość posypana pokruszonymi bezami. Kawa, amaretti i bezy czy to nie brzmi pysznie? :D



Składniki: 
  • 200 g ciasteczek amaretti 
  • 180 g wafelków czekoladowych 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
Nadzienie:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 400 ml jogurtu naturalnego 
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 łyżki likieru amaretto 
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • bezy do posypania wierzchu 

Forma do tart 24 cm



       Ciasteczka i wafelki mielimy, dodajemy rozpuszczone masło mieszamy i przekładamy do foremki. Dociskamy do brzegów i dna formy, wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy i studzimy. Do miski wkładamy serek, jogurt, kawę, cukier, likier i miksujemy na gładko. Dodajemy żelatynę i znowu miksujemy. Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypójemy pokruszonymi bezami.







11.07.2014

Zapiekanka szpinak & kurki





Napiszę tylko tyle mniam, mniam, mniam.....


Składniki: 
  • 250 g świeżego szpinaku 
  • 250 g kurek 
  • 2 cebule 
  • 250-300 g makaronu penne 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki śmietankowego serka typu almette
  • 1 czubata łyżka pokrojonej pietruszki
  • 150 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu 
  • masło i olej 
  • sól i pieprz 


         Makaron gotujemy w osolonej wodzie al`dente. Szpinak myjemy, odsączamy i wrzucamy na rozpuszczone masło wymieszane z olejem. Dusimy do odparowania soku, doprawiamy solą i pieprzem. Kurki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy około 10 minut, odsączamy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy szpinak, kurki i makaron, mieszamy. W misce mieszamy jajka, śmietanę, serek, pietruszkę, parmezan doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.






09.07.2014

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową






      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko.




Składniki:

Kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 200 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 5 żółtek 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Pianka:
  • 5 białek 
  • 90 g cukru + 2 łyżki 
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18% 

Dodatkowo:
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • 200-250 g jagód 

Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona 



       Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażarki. Większą część wałkujemy do rozmiarów foremki, następnie do niej przekładamy. Posypujemy kaszą manną i układamy umyte, i odsączone na sitku jagody.
       Piana: W garnku podgrzewamy śmietanę, 90 g cukru i wiórki kokosowe. Chwilę mieszamy a następnie studzimy. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce masy kokosowej. Gdy całość będzie gotowa przekładamy na jagody. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut.


* Zanim położymy na kruche ciasto owoce bardzo ważne jest posypać je wcześniej kaszą manną albo dobrej jakości bułką tartą. Kasza manna ma za zadanie wchłonąć sok z owoców. Gdybyśmy tego nie zrobili soki wsiąknie w ciasto, które po przestudzeniu stwardnieje.






Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...