Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2014

Kokosowe Pingui

       Oprócz tego, że dużo piekę to zdarza mi się też zgrzeszyć i kupić batoniki. A największa słabość mam do kokosowego kinder pingui. Uwielbiam to kruche, mleczno - kokosowe ciastko :D Tak bardzo że postanowiłam zrobić wersje maxi. Wyszło idealne! Niezbyt grube biszkopty przełożyłam bardzo smaczną mleczno-kokosową masą a całość oblałam czekoladą. Wyszło naprawdę nieziemsko pyszne, bardzo kokosowe ciasto. Polecam też przepis na masę, świetnie nadaje się do przekładania np. tortów.  Przez to, że do polewy czekoladowej nie dodałam mleka możemy mieć niewielki problem z pokrojeniem równych kawałków. Ale coś za coś jeśli chcemy mieć chrupiący wierzch z czekolady to musimy przymknąć na to oko. A jak nam to nie odpowiada to możemy rozrzedzić czekoladę mlekiem albo likierem kokosowym. Składniki:  Biszkopty: 2 jajka  1 łyżka cukru  2 łyżki mąki  1 łyżka kakao  1 łyżeczka oleju  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Wszystkie składniki x 2 Krem: 1 L mleka  200 g wiórków k

Kisiel truskawkowy

       Leciutki, pyszny deser, który możemy zrobić naprawdę bardzo szybko i zdecydowanie jest o wiele smaczniejszy od tego sklepowego. Składniki:  500 g truskawek  3 szklanki wody  1/2 laski wanilii (albo cukier waniliowy)  cukier do smaku  3 łyżki skrobi ziemniaczanej          Do garnka wkładamy umyte i odszypułkowane truskawki, dodajemy laskę wanilii, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Jeśli nie przeszkadza nam miąższ to wystarczy zmiksować a jeśli chcemy aby kisiel był przezroczysty i błyszczący należny przecedzić przez sito. Do garnuszka wsypujemy mąkę zalewamy niewielka ilością wody, mieszamy  i wlewamy do garnka. Mieszamy aż się zagotuje i zgęstnieje. Podajemy w pucharkach.

Kaszak

       Wiem, że teraz jest czas na ciasta owocowe, lekkie i najlepiej wykonane bez konieczności odpalania piekarnika :D  ale, ale mi się zachciało upiec to ciasto. Miałam przeogromna ochotę na stary ale jary przepis na trzy kruche placki przełożone masą z dodatkiem kaszy manny. Ciasto jest kruchutkie, delikatne, bardzo smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Polecam, uwierzcie mi szybko zniknie ;} Składniki:  Ciasto: 2 jajka  3/4 szklanki cukru  200 g masła  2 łyżki miodu  600 g mąki + do podsypania  1 łyżeczka sody  Nadzienie: 500 ml mleka  6 łyżek kaszy manny  200 g masła temp. pokojowa 1 szklanka cukru pudru  50 g kakao  Polewa: 90 g gorzkiej czekolady  4 łyżki mleka  1 łyżka cukru pudru  szczypta soli   Foremka 23x33 cm       Ciasto: Masło rozpuszczamy z miodem, odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem do momentu jego rozpuszczenia. Dodajemy na przemian przesianą mąkę wymieszaną z soda i tłuszcz. Ciasto przekładamy na oprószoną

Kostka wiśniowa

       Do przygotowania ciasta zużyłam z chomikowane zapasy wiśni :D Najwyższa pora zrobić miejsce w piwnicy na nowe słoiczki. Ciasto jest bardzo wiśniowe. Kompot z wiśni użyłam do nasączenia biszkoptu, jest i gruba warstwa galaretki wiśniowej a do masy dodałam jogurt wiśniowy. Czyli ciasto idealne dla wielbicieli wiśni :} Ciasto jest bardzo delikatne, lekko winne, lekko kwaskowate a jak dodamy odrobinę wiśniówki zyska bardziej wykwintnego smaku.   Składniki: Biszkopt wszystkie składniki x 2 3 jajka  2 łyżki cukru 4 łyżki mąki  1 łyżka oleju  2 łyżki kakao  1/2 łyżeczki proszku do pieczeni  Galaretka wiśniowa: 3,5 szklanki kompotu wiśniowego 2 galaretki wiśniowe  400-500g wydrylowanych wiśni z kompotu  Krem: 400 ml śmietany kremówki  900 ml jogurtu wiśniowego  3 łyżki cukru pudru  11 łyżeczek żelatyny  Górna galaretka: 200 ml kompotu z wiśni  2 łyżeczki cukru  1,5 łyżeczki żelatyny   Kompot wiśniowy do nasączenia biszkoptu (jeśli ciasta nie bę

Ciasto z budyniem i truskawkami

       Bardzo letnie ciasto nie wymagające jakiś wielkich starań, potu i dużej ilości czasu. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie a nadzienie najprostsze na świecie czyli wystarczy ugotować budyń. Fajne jest w nim też to, że wycinamy w cieście niewielkie otwory i napełniamy je masą. Tak, że nadzienie mamy nie tylko na wierzchu, ale też w środku ciasta. Ciekawie to wygląda i dodatkowo dobrze smakuje. Polecam! Składniki:  5 jajek  180 g rozpuszczonego masła  150 g cukru  1 łyżka cukru waniliowego  250 g przesianej mąki  2 płaskie łyżeczki sody 1 budyń malinowy 500 ml mleka  200-300 g truskawek  Foremka 22x26 cm, natłuszczona i wyłożona pergaminem         Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym około 10 minut do rozpuszczenia cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewamy masło. Odkładamy robot i delikatnie mieszając wsypujemy mąkę wymieszana z sodą (mieszamy tylko do połączenia składników). Przelewamy do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczem

Panna Cotta z nutellą

     Bardzo delikatna w smaku, bardzo czekoladowa w połączeniu z kwaskowatymi owocami tworzy wyjątkowy deser. Składniki:  500 ml śmietany kremówki  500 ml tłustego mleka  1 laska wanilii  4 czubate łyżki nutelli  szczypta soli  3 łyżki kakao  2,5 łyżeczki agaru albo opakowanie żelatyny na 1L owoce, świeża mięta, bezy do dekoracji Dowolna foremka, która pomieści 1L        Do garnka wlewamy śmietanę, mleko i wkładamy laskę wanilii, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wyjmujemy wanilie, przecinamy na pół i przy pomocy tępej strony noża wyjmujemy ziarenka, które następnie dodajemy do śmietany. Do garnka wkładamy nutellę, kakao, szczyptę soli i mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującej się śmietany wsypujemy pomalutku agar pamiętając przy tym żeby cały czas mieszać. Doprowadzamy do wżenia. Przelewamy do foremki, studzimy a następnie wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami. Przechowujemy w lodówce. *Jeśli zamiast agaru użyjemy żelatyny nal

Tarta z kremem jaglanym i truskawkami

        Pyszna tarta bez pieczenia i jakiegoś wielkiego wysiłku. Zawarte są w niej same dobre i zdrowe składniki, naturalnie słodzona, lekka z dodatkiem świeżych owoców. Po prostu idealna!  Składniki: Spód: 90 g suszonych daktyli  250 g migdałów  szczypta soli   Krem: 110 g kaszy jaglanej  500 ml mleka  2 łyżki miodu  1 łyżka oleju szczypta kardamonu albo cynamonu  Dodatkowo: świeże truskawki  Forma do tart o wymiarze 25 cm           Spód:Daktyle zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Migdały mielimy, dodajemy do nich odcedzone daktyle, sól i "blendujemy" do momentu aż wszystko się połączy. Masa powinna w dotyku przypominać klejący, wilgotny piasek. Przekładamy do foremki i równomiernie rozkładamy na dnie i bokach. Wkładamy do lodówki na 30 minut.           Krem: do garnka wsypujemy kaszę, zalewamy mlekiem, dodajemy olej i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy 20 minut uważając żeby masa się nie przypaliła. Na koniec d

Czekoladowy clafoutis z truskawkami

     Klasyczny francuski deser w nowej odsłonie. Z dodatkiem czekolady, szczyptą przypraw korzennych i truskawkami. Składniki:  3 jajka  200 ml mleka  100 g mąki pszennej  70 g cukru ( może być trzcinowy) 1/4 łyżeczki cynamonu  1/4 łyżeczki kardamonu  1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  szczypta soli  50 g masła  90 g gorzkiej czekolady  truskawki około 200 g           Łamiemy czekoladę na kawałki, wkładamy do miski, dodajemy masło i stawiamy nad garnkiem z parującą wodą. Mieszamy do połączenia się składników, odstawiamy do przestudzenia. W drugiej misce najlepiej przy pomocy rózgi mieszamy jajka z mlekiem i cukrem, następnie cały czas mieszając wsypujemy mąkę i przyprawy, wlewamy czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Wlewamy do niewielkiej, natłuszczonej formy do zapiekania, na wierzchu układamy owoce. Pieczemy 40 minut w 180*C. Podajemy na ciepło. Można posypać cukrem pudrem albo podprażonymi płatkami migdałowymi.

Muffinki z zarodkami pszennymi

      W zarodkach pszennych zawarte są cenne wartości odżywcze takie jak: białko roślinne, witamina E, witamina B, kwas foliowy, błonnik pokarmowy i składniki mineralne. Do babeczek wykorzystałam mąkę pszenną, ale jeśli chcemy to możemy zastąpić ją pełnoziarnistą albo orkiszową. Zamiast cukru użyłam miodu. Babeczki są bardzo puszyste i delikatne będą smakowały zarówno dzieciom jak i dorosłym. Na drugie śniadanie idealne :D     Aha,dla nie których zapach zarodków może być nieprzyjemny, ale w upieczonych muffinkach na pewno ich nie wyczujemy, w babeczkach bardziej dominuje smak miodu. Składniki na 12 sztuk: 100 g zarodków pszennych  150 g mąki pszennej  szczypta soli  2 płaskie łyżeczki sody Mokre: 2 jajka  100 ml oleju  250 ml zsiadłego mleka (może być maślanka)  4 łyżki miodu  Dodatkowo: 100 g drobno pokrojonych truskawek  płatki migdałowe          W jednej misce mieszamy suche składniki a w drugiej misce mieszamy mokre. Do suchych wlewamy mokre i miesz

Semifreddo truskawkowo-bazyliowe

       Jeden z fajniejszych deserów jakie udało mi się wyczarować. Śmietankowo-kremowa masa w połączeniu z truskawkami i bazylią tworzą coś cudownego a zarazem wykwintnego. Deser jest bardzo szybki w wykonaniu wystarczą trzy godziny w zamrażarce żeby można było cieszyć się smakiem. Jeśli jeszcze ktoś nie próbował połączenia truskawki i bazylii to zachęcam, proszę się nie bać bo to jest jeden z tych idealnych duetów.     Na blogu można jeszcze znaleźć miodowe semifreddo i genialne ciasto z bazylią . Pychotki, polecam! Składniki:  4 żółtka  1 jajko  100 g cukru  400 ml śmietany kremówki  100 g białej czekolady  300 g truskawek  garść świeżej bazylii          Do miski wkładamy żółtka, jajko i cukier, ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy mikserem do momentu, aż masa zgęstnieje i zrobi się jasnożółta. Potrwa to około 10 minut. Zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Gdy masa stygnie my ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Do masy żółtkowej