31.05.2014

Ciastka "Misie"





                  Dzieci lubią misie, misie lubią dzieci :D


Składniki:


  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 280 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao 
  • cukierki m&m

Będą nam jeszcze potrzebne trzy okrągłe foremki: Duża na buzię, średnia na uszy i mała na nos ( ja wykorzystałam kieliszki do wódki).



        Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie partiami dodajemy mąki na sam koniec będzie już ciężko ucierać dlatego przenosimy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Ciasto powinno być mięciutkie, sprężysta i nie powinno przyklejać się do ręki ( w razie czego możemy dosypać odrobinę mąki). Dzielimy ciasto na większą cześć 70% i małą 30%. Do małej dodajemy kakao i jeszcze raz zagniatamy, do połączenia. Oprószamy stolnice mąką i wałkujemy jasne ciasto mniej więcej na grubość 0,3 mm, wycinamy dużą foremką koła i układamy na blaszce. Wałkujemy kakaowe ciasto wycinamy uszy i nos. Przykładamy do ciasta jasnego lekko dociskając. Z cukierków robimy oczy i nosek. Pieczemy w 180*C na lekki złoty kolor około 15 minut.

Mi wyszło 16 sztuk

* Najlepiej się wałkuje między dwoma arkuszami pergaminu





23.05.2014

Tarta ze szpinakiem




      Moja ukochana tarta szpinakowa :D Uwielbiam! Na kruchym spodzie z dużą ilością szpinaku i trzema rodzajami sera. Paluszki lizać!



Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 1 jajko 
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli 
Szpinak:
  • 500 g szpinaku 
  • 2 średnie cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 czubata łyżka masła 
  • 1 łyżka oleju 
 Masa jajeczna:
  • 4 jajka 
  • 100 g sera gouda 
  • 50 g sera Pecorino 
  • 30 g sera gorgonzola 
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz 
  • suszony czosnek do smaku 

Forma do tart 31 cm



        Ciasto:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Układamy je między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy tak żeby dopasować je do wielkości formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając do dna i boków, nadmiar ścinamy nożykiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy przykrywamy pergaminem i wysypujemy równomiernie obciążenie (ryż, fasola, groch). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie wyjmujemy, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia spodu tarty.
      Szpinak:Szpinak myjemy, urywamy grube łodygi, wkładamy do sita żeby ociekł z wody. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na wcześniej rozgrzane masło i olej. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy partiami szpinak (cały od razu nam się nie zmieści). Dusimy na małym ogniu do odparowania soku, dodajemy sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Studzimy.
      Masa jajeczna:W misce mieszamy jajka, śmietanę, drobno starte sery i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i jeśli lubimy mocno czosnkowy smak dodajmy jeszcze odrobinę sproszkowanego czosnku. Wylewamy na wcześniej upieczony spód i wkładamy do piekarnika na 25 minut.

* Jeśli nie lubimy sera gorgonzola to możemy zrezygnować.






18.05.2014

Ciasto czekoladowo-korzenne z rabarbarem






       Są takie ciasta przy których trzeba się trochę napracować i są też takie, które można przygotować w chwilę. I takie właśnie jest to ciasto na szybko, łatwe i idealne do popołudniowej kawki. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi i pomarańczą. Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i płatkami migdałowymi do pochrupania. Ciasto jest z dodatkiem rabarbaru, ale jeśli nie lubimy tego owocu z powodzeniem możemy go zastąpić innym np. truskawką.
Zachęcam do kombinowania, zamieniania i tworzenia własnej wersji :D


Składniki: 

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru trzcinowego 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 budyń czekoladowy 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • skórka z 1 pomarańczy ( może też być cytryna) 
  • szczypta soli 
  • 200-250 g rabarbaru + 2 łyżeczki cukru 
  • płatki migdałowe 

Foremka może być tortownica 21 cm albo keksówka


       Rabarbar kroimy na niewielkie kawałki, posypójemy cukrem i odstawiamy na bok. W misce mieszamy mąki, budyń, kakao, sodę, cynamon, kardamon i sól, odstawiamy. Foremkę natłuszczamy masłem albo margaryną posypójemy płatkami migdałowymi tak żeby przylepiły się do dna i boków formy.
      Jaka ubijamy, gdy będą już podbite pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści a masa lekko zgęstnieje. Zmniejszamy obroty i cienkim strumykiem wlewamy olej, chwilę ubijamy około 3 minut. Następnie delikatnie mieszając wsypujemy partiami mieszankę mąk i przypraw. Dodajemy startą skórkę pomarańczy. Przelewamy ciasto do foremki a na wierzchu układamy odciśnięty rabarbar. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy.

* Mąkę pszenną możemy całkowicie zastąpić mąką pełnoziarnistą.






13.05.2014

Sernik czekoladowo-jagodowy z niebiańską chmurką





         Tak to jest z czekoladą obojętnie z czym bym by ją nie połączyć zawsze będzie smakować obłędnie! Ale z jagodami to już inna bajka, wyjątkowa i niepohamowanie apetyczna. A jeśli dołożyć do tego lekką chmurkę to można się zapomnieć ;} Polecam, sernik jest kremowy, delikatny, bardzo czekoladowy a do tego pięknie wygląda po przekrojeniu.




Składniki: 


Kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 130 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko 
Masa serowa:
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 5 jajek 
  • 1 kg sera (może być z wiaderka)
  • skórka z 1 cytryny 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
Składniki do warstwy czekoladowej 
  • 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka kakao 
  • szczypta soli 
Składniki do warstwy jagodowej 
  • 150 g zmiksowanych jagód 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Chmurka:
  • 5 białek temp. pokojowa 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 2 budynie śmietankowe (2x40g)
Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 9 łyżek mleka
  • szczypta soli

 Tortownica 26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona


        Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wykładamy nim dno foremki.
Masa serowa: Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy na przemian jajka z serem a gdy całość będzie już połączona dodajemy skórkę z cytryny i mąkę. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy składnik do warstwy czekoladowej a do drugiej składniki masy jagodowej. Na spód wylewamy masę czekoladową a na nią delikatnie przekładamy masę jagodową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1h ( dolna grzałka bez termoobiegu).
        Chmurka: Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukry i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Delikatnie wsypujemy budyń i mieszamy do połączenia. Wyjmujemy sernik i na wierzchu nakładamy pianę tworząc coś w rodzaju kopuły. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 30-40 minut. Przed wyłączeniem piekarnika należy sprawdzić czy wierzch piany nie klei się do palca.Piekąc pianę możemy skrócić pieczenie włączając górną grzałkę albo termoobieg. Studzimy najlepiej całą noc przy lekko uchylonych drzwiczkach.
        Polewa: czekoladę, mleko i sól umieszczamy w misce, którą stawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą ( miska nie może dotykać wody!), mieszamy do rozpuszczenia jeśli masa będzie za gęsta możemy dodać jeszcze odrobinę mleka. Studzimy a następnie polewamy całe ciasto.

* Zamiast jagód możemy wykorzystać maliny albo truskawki.





09.05.2014

Herbatniki





     Kruchutkie, delikatne, maślane, rozpływają się w ustach - ciasta idealne! Polecam!


Składniki:

  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 270 g mąki pszennej 


         Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie partiami dodajemy mąki. Pod koniec będzie już ciężko ucierać dlatego przenosimy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Ciasto powinno być mięciutkie, sprężysta i nie powinno przyklejać się do ręki. Oprószamy stolnice mąką i wałkujemy ciasto mniej więcej na grubość 0,3 mm, wycinamy kształt dowolną foremką i układamy na blaszce. Pieczemy w 180*C na lekki złoty kolor około 12-13 minut.
Z podanych składników wyszło mi 38 sztuk.





08.05.2014

Tarta z kozim serem z botwinką i pączkami szczypiorku





       Nieskromnie napiszę, że jest to jedna z lepszych wytrawnych tart na blogu :D Kruchy spód ( bo francuskiego nie toleruje) i przepyszne nadzienie w postaci ziemniaka, botwinki, pączków szczypiorku a uwieńczeniem całości jest kozi ser :D mniam pychota! Polecam i zachęcam do zrobienia dopóki na ryneczku można kupić młodą botwinkę, teraz jej listki i łodyżki są najsmaczniejsze i najsłodsze. 



Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 130 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko 
  • 0,5 łyżeczki soli 

Nadzienie:
  • 1 średniej wielkości ziemniak 
  • łodygi i liście botwinki 
  • garść pączków szczypiorku (można zamienić na szczypiorek)
  • 150 g twarogu koziego 
  • 100 g śmietany 18%
  • 4 jajka 
  • sól i pieprz


         Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ( jeśli ciasto nie będzie nam się chciało zagnieść dodajmy odrobinę zimnej wody). Następnie wałkujemy między dwoma arkuszami pergaminu do rozmiarów blaszki, przekładamy na natłuszczona formę dociskamy do dna i boków, nadmiar ścinamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Na ciasto nakładamy kawałek pergaminu, wsypujemy obciążenie w postaci ryżu, fasoli albo grochu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut.
         Nadzienie: Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy woda i gotujemy al`dente, odcedzamy. Jajka mieszamy z twarogiem, śmietaną doprawiamy solą i pieprzem. Botwinkę drobno szatkujemy jeśli wykorzystaliśmy szczypiorek to też drobno kroimy. Na kruchym spodzie układamy ziemniaka, posypójemy botwinką, zalewamy masą jajeczną a na koniec posypójemy pączkami szczypiorku. Wkładamy do piekarnika na 25 minut w 180*C.





Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...