30.03.2014

Babka kokosowa z malinami





       Jak tak patrzę na to zdjęcie to stwierdzam, że moja babka wygląda jak lampka nocna ;D Ale co jak co jest świetna! Wilgotna bo na oleju, kwaskowata dzięki maliną, o lekkim posmaku kokosa a kokos i maliny to świetna para, kremowa dzięki serkowi mascarpone no i na koniec oryginalna bo tak sobie myślę, że wygląda bardzo ciekawie z tymi wiórkami kokosowymi. Będzie pięknie wyglądała  na Wielkanocnym stole :D A jak Wam się podoba? :D



Składniki: 

  • 270 g mąki 
  • 60 g wiórków kokosowych 
  • 180 g cukru 
  • 200 ml oleju 
  • 6 jajek 
  • 150 ml mleka kokosowego*
  • 200 g mrożonych malin  + łyżka mąki
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 


Dodatkowo:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1,5 łyżki cukru pudru 
  • orzech kokosowy albo wiórki kokosowe 
  • ew. 1 łyżka likieru kokosowego 

 Foremka do babki, natłuszczona


        Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, proszek, sodę i wiórki.Ubijamy jajka gdy już będą lekko podbite pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo, aż masa zrobi się jasnożółta a pod palcami nie będziemy czuć cukru. Ubijając na najniższym biegu pomalutku wlewamy olej, następnie dodajemy mleko kokosowe. Gdy całość już się połączy delikatnie mieszając pomalutku wsypujemy mąkę. Na sam koniec dodajemy do ciasta oprószone mąką maliny (malin nie rozmrażamy). Pieczemy do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Studzimy.
       Serek mascarpone mieszamy z mlekiem kokosowym i cukrem. Serem pokrywamy cała babkę i posypójemy wiórkami kokosowymi. Jeśli wykorzystamy orzech kokosowy należy go rozbić a nożykiem do obierania warzyw ścinamy plasterki. A jeśli zdecydujemy się na gotowe wiórki kokosowe możemy wcześniej je delikatnie uprażyć na suchej patelni ( studzimy).

* mleko kokosowe - chodzi mi o tą gęsta masę, śmietankę
*zamiast mleka kokosowego możemy wykorzystać jogurt naturalny + likier kokosowy






25.03.2014

Babka czekoladowa






       Przyszła wiosna a jak przyszła to znak, że pomalutku zbliżają się święta wielkanocne. Czas babek, mazurków, serników, jajek, żurku i białek kiełbasy. To jeszcze przed nami bo inspiracji i pomysłów całe mnóstwo i ciężko jest się czemukolwiek oprzeć. Więc na początek zapraszam na mocno czekoladową babką z delikatną nutką kawy. Nie jest ani sucha ani wilgotna taka pół na pół.
Idealna na wielkanocne spotkanie przy kawie :D



Składniki:

  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 200 g cukru pudru 
  • 250 g mąki 
  • 250 g białego sera ( mascarpone, ricotta, bieluch, homogenizowany) 
  • 2 czubate łyżki kakao 
  • 5 jajek temp. pokojowa
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • duża szczypta soli 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 100 g gorzkiej czekolady 

Polewa
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 3 łyżki mleka 
  • szczypta soli 
( 2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo kawowym)
Foremka do babki


       Mąkę, kakao, sodę, sól przesiewamy razem, dodajemy kawę. Gorzką czekoladę drobno kroimy.W misce ucieramy masło z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy po żółtku. Gdy żółtka nam się już skończą dodajemy na zmianę ser i mąkę. Ucieramy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z ciastem, dodajemy czekoladę. Całość przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy do suchego patyczka około 40-50 minut w 180*C. Studzimy.
      Polewa: Do miski wkładamy połamaną czekoladę i pozostałe składniki. Ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą         ( miska nie może dotyka wody!), mieszamy do połączenia składników. Gdy czekolada lekko przestygnie i zgęstnieje pokrywamy nią całą babkę najlepiej jest to zrobić przy  użyciu pędzelka. Dekoracje możemy zrobić z małych czekoladowych jjajeczek albo zetrzeć czekoladę na tarce i posypać nią babkę.





22.03.2014

Tort czekoladowo-truskawkowy





        Jedno z najlepszych klasycznych połączeń smaków truskawki i czekolada. Wykorzystałam je do przygotowania tortu. Trzy wilgotne krążki ciasta przełożone niesamowitą, intensywną masą czekoladową, do tego lekko kwaskowata konfitura a całość schowana za ciasteczkowym "płotem". Piękny tort, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, nawet amatorzy sobie z nim poradzą :D




Składniki: 

  • 400 g mąki 
  • 250 g cukru 
  • 50 g kakao 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 3 jajka 
  • 150 ml kwaśnej śmietany 
  • 175 g masła (rozpuszczone i przestudzone) 
  • 125 ml oleju 
  • 300 ml zimnej wody 

Krem:
  • 175 g gorzkiej czekolady 
  • 250 g masła temp. pokojowa 
  • 200 g cukru pudru 

Dodatkowo:
  • 220 g konfitury truskawkowej 
  • 2 opakowania ciastek milka lila stix
  • świeże truskawki do dekoracji 

 Tortownica 21-22 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy


       Potrzebne nam będą trzy miski. W pierwszej mieszamy:mąkę, kakao, cukier, sól, proszek, sodę. W drugiej jajka i kwaśną śmietanę. W trzeciej rozpuszczone masło, olej i wodę. Do trzeciej miski wsypujemy suche składniki, mieszamy dodajemy śmietanę z jajkami. mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C, do suchego patyczka około 70-80 minut. Studzimy. Wyjmujemy ciasto z foremki i odklejamy pergamin. Ścinamy wierzch ciasta (chodzi o to żeby wyrównać). Dzielimy ciasto na 3 równe krążki.
       Krem: rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i lekko studzimy. W misce ucieramy masło z cukrem pudrem. Cały czas mieszając wlewamy cienkim strumykiem czekoladę.
       Przełożenie: na paterę wykładamy pierwszy krążek ciasta, następnie porcję konfitury, krem czekoladowy, krążek ciasta, konfitura,krem, ciasto a resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu. Wokół tortu przyklejamy ciasteczka tworząc coś w rodzaju płotu ;}. Wkładamy do lodówki, żeby masa stężała. Przed podaniem na wierzch ciasta układamy kawałki świeżych truskawek.  






18.03.2014

Pavlova z popieprzonym musem truskawkowym





       Myślę, że nie muszę przedstawiać Pavlovej- chrupiący wierzch a środek piankowy, lekko ciągnącyyy. W połączeniu z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i owocami tworzą cudowną, przyjemną dla zmysłów całość. Pewnie jedni z was wiedzą drudzy możne nie, ale truskawki i pieprz świetnie do siebie pasują. Jak jabłka i cynamon, pomarańcze i czekolada czy karmel i sól. Jeśli zalegają wam w zamrażarce białka i truskawki to szczerze zachęcam do przygotowania tego cuda :D 



Składniki: 

  • 5 białek temp. pokojowa 
  • 250 g cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka octu winnego 

Nadzienie:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 300 g truskawek 
  • 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie 


        Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy masa jest ubita jest jej przecięcie nożem. Jeśli w miejsce przecięcia się nie skleja znaczy, że białka są porządnie ubite. Do masy dodajemy mąkę, ocet i delikatnie mieszając łączymy wszystkie składniki. Na pergaminie rysujemy okrąg wielkości 21-22 cm. Kładziemy go na blaszkę i w miejscu zaznaczenia wykładamy białka. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy 80-90 minut. W trakcie pieczenia ze 3 razy otwieramy piekarnik w celu pozbycia się pary. Studzimy w piekarniku (najlepiej cała noc) przy leciutko otwartych drzwiczkach.
       Nadzienie: Jeśli wykorzystujemy świeże truskawki należy je wcześniej odrobinę podusić żeby zmiękły. Do truskawek dodajemy pieprz i miksujemy na papkę. Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy serek i mieszamy do połączenia składników. Bezę wykładamy na paterę, następnie nakładamy śmietanę a na koniec całość polewamy musem truskawkowym. W sezonie truskawkowym możemy dodatkowo udekorować Pavlovą świeżymi owocami. Przechowujemy w lodówce.






16.03.2014

Ciastka z brązowego ryżu - gluten free





       Specjalne ciasteczka dla osób, które nie tolerują glutenu. Przygotowane z mielonego ryżu i migdałów. Są bardzo kruche, delikatne z wyczuwalnymi, niewielkimi grudkami ryżu i orzechów.
Bez jajek chociaż osoby, które je tolerują mogą je dodać i tym samym zmniejszyć ilość tłuszczu.
Polecam wszystkim :D


Składniki:

  • 200 g brązowego ryżu 
  • 100 g migdałów 
  • 50 g cukru trzcinowego 
  • 100 g suszonych owoców (rodzynki, żurawina, daktyle) 
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)


       Ryż i migdały mielimy w blenderze albo innym podobnym urządzeniu. Ryżu nie jesteśmy w stanie całkowicie zmielić na mąkę, zostanie odrobina grudek wielkości ziaren piasku. Wszystkie składniki (oprócz owoców) przesypujemy na stolnice i zagniatamy. Ciasto nie będzie miało takiej elastycznej, zwartej struktury jak ciasto kruche, będzie się kruszyć. Dodajemy owoce i łączymy z ciastem. Odrywamy kawałek ciasta i formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego, następnie delikatnie spłaszczamy i przekładamy na foremkę. Pieczemy 15 minut w 180*C. Ciastka studzimy na blaszce. Dopiero po przestudzeniu przekładamy ciastka na talerz. W przypadku próby odklejenia ich gorących może się to skończyć pokruszeniem i połamaniem.

* Część masła możemy zastąpić jajkami




13.03.2014

Przekładaniec śmietankowo-owocowy






          Zapraszam dzisiaj na bardzo fajny, lekki, owocowy przekładaniec wyglądający bardzo atrakcyjnie i kusząco. Mamy tu trzy podstawowe warstwy biszkopt, kwaśną masę owocową i nieco słodszą masę śmietankową. Dzięki temu masy świetnie do siebie pasują i tworzą bardzo zgrany smak. Mogło by się wydawać, że ciasto jest pracochłonne, ale wcale tak nie jest. Robi się je bardzo szybko i łatwo. Najwięcej czasu zajmie nam czekanie, aż masy stężeją. Jeśli w zamrażarce zalegają wam maliny albo truskawki to polecam bo warto je zrobić :D



Składniki na 2 biszkopty:

  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 9 łyżek mąki 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 400 ml jogurtu naturalnego 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 7 czubatych łyżek cukru pudru 
  • 5 łyżeczek żelatyny 

Nadzienie owocowe:
  • 1 kg owoców truskawki, maliny ( w sezonie świeże)
  • opakowanie żelatyny na 1L
  • zamiast żelatyny możemy wykorzystać agar 2,5 łyżeczki 

Foremka: 33x23 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona 



       Biszkopty:Ubijamy trzy białka, następnie dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i 1 łyżkę oleju, chwilę miksujemy. Przy użyciu łyżki delikatnie łączymy pianę z 4,5 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników. Przelewamy do formy, wyrównujemy i pieczemy około 12 minut w 180*C ( na lekki złoty kolor). Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem. Po lekkim przestudzeniu odklejamy ciasto od pergaminu i przewracamy na druga stronę.
       Nadzienie owocowe: owoce wrzucamy do garnka ( jeśli są świeże podlewamy odrobiną wody) i dusimy, aż lekko zmiękną. Następnie miksujemy na papkę( wyszło mi 3 szklanki). Jeśli użyjemy agaru wystarczy do gorącego puree wsypać agar i zamieszać. Jeśli użyjemy żelatyny należy ją wcześniej zalać odrobiną wody (100 ml) i poczekać, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy do gorącego puree. Odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy, aż zgęstnieje.
       Nadzienie śmietankowe: Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, dodajemy jogurt, miksujemy a następnie serek i cukier ( cukru jest dosyć sporo bo aż 7 łyżek, ale pamiętajmy o tym że masa owocowa jest kwaśna. W efekcie finalnym smaki się zrównoważą). Żelatynę przygotujmy tak jak w masie owocowej tylko zanim dodamy do masy musimy ją przestudzić. Czekamy, aż masa zgęstnieje.
Przekładanie: Pierwszy jest biszkopt, następnie masa śmietankowa, masa owocowa, masa śmietankowa, biszkopt, masa śmietankowa, owocowa i ostatnia śmietankowa. Zanim zabierzemy się do konsumpcji ciasto musi postać w lodówce około 3 h.







10.03.2014

Spicy pesto






       Spice pesto jest fantastycznym dodatkiem do kanapek, makaronów, mięsa, mięsa z grilla albo zamiast sosu pomidorowego do pizzy. Zastosowań jest wiele dlatego polecam w szczególności do grilowanej karkówki.



Składniki: 

  • 230 g suszonych pomidorów w zalewie                                                                                                             (moje były z dodatkiem kapar, które dodałam do pesto 4 sztuki)    
  • 1-1/2 papryczki chili (bez nasion) 
  • 3 ząbki czosnku 
  • pęczek bazylii 
  • 50 ml oliwy z oliwek ( wykorzystałam tą z zalewy pomidorów) 
  • sól 


   Wszystkie składniki wkładamy do miksera/blendera i miksujemy na papkę. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

* Ilość papryczki zależy od naszych upodobań smakowych. Jeśli nie lubimy bardzo ostrych smaków dodajmy tylko 1/2 szt.                                                                       






08.03.2014

Szarlotka Pani Grażyny






       Na ostatnim spotkaniu wielkopolskich blogerów zorganizowanym przez dziewczyny z Foodlook miałam okazję spróbować tej przepysznej szarlotki, którą upiekła pani Grażynka a jak zobaczyłam, że MatkaWariatka zdobyła przepis podskoczyłam z radości i postanowiłam upiec. Dlaczego mi tak smakuje a no dlatego, że ciasto jest bardzo delikatne, niesamowicie kruche, maślane z dużą ilością jabłek i cynamonem. Ktoś powie, że to zwykła szarlotka jakich wiele, ale wystarczy spróbować i zrozumieć. Polecam! 



Składniki: 

  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 250 g masła pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 5 żółtek 
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Piana:
  • 5 białek 
  • 3/4 szklanki cukru 

Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek 
  • 2,5 łyżeczki cynamonu 
  • sok z cytryny 
  • ew. cukier 

Foremka 20x35 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona

  
         Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 80% i 20%. Mniejszy kawałek ciasta zawijamy w folie i wkładamy do zamrażarki a większy rozkładamy w foremce. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon i jeśli jabłka są bardzo kwaśne dodajemy około 2 łyżek cukru. Odstawiamy. Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo, aż pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Jabłka odciskamy z soku i układamy na wcześniej przygotowanym spodzie. Na jabłka nakładamy pianę a na nią ścieramy pozostała część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 45-50 minut. Do momentu, aż ciasto uzyska złoty kolor.





01.03.2014

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym






      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D




Składniki: 

Masa z płatków:
  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 3 żółtka 
  • szczypta soli 

Masa jogurtowa:
  • 3 białka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 400 ml jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 150 g wiórków kokosowych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem



        Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy około 2 minuty. Cienkim strumykiem wlewamy jogurt a gdy masa ładnie się połączy wyłączamy mikser i delikatnie mieszając dodajemy wiórki i proszek. Na spód blaszki wsypujemy około 70% płatków owsianych i mocno dociskamy. Przekładamy masę jogurtową a wierzch posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy 30 minut w 180*C.






Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...