Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2014

Tarta z masłem orzechowym i czekoladą

      Mam tu coś smacznego dla osób lubiących słodko słone wypieki :D Kruchy spód z dodatkiem sezamu i dwie niesamowite masy. Pierwsza to połączenie kremówki, sera mascarpone i masła orzechowego, druga czekolada i kajmak. Całość uzupełnia grubo ziarnista sól morska. Tarta jest niesamowita smaki się przenikają i łączą w cudowną całość. Polecam! Składniki:  1 szklanka mąki krupczatki  1/2 szklanki mąki  50 g sezamu  1/2 szklanki cukru pudru  2 żółtka  120 g masła  szczypta soli  Nadzienie: 200 ml kremówki  250 g sera mascarpone  3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów  Ganasz: 100 g gorzkiej czekolady  2 czubate łyżki kajmaku  2 łyżki śmietany kremówki  odrobina soli morskiej do posypania  Forma do tart 28-30 cm         Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut albo do zamrażarki na 10 minut. Następnie wałkujemy i wykładamy ciastem dno i boki foremki. Przykrywamy kawałkiem pergaminu i obcią

Ziemniaczane pierożki z jabłkami

       Myślałam o tym przepisie od dwóch lat w końcu stwierdziłam weź się do roboty i upiecz te pierożki. Tym bardziej, że zbliża się tłusty czwartek i może to być inna ciekawa propozycja na ten dzień. Czy mi smakowało i jestem zadowolona z efektu? średnio. Co mi nie pasowało - w trakcie wyrabiania ciasto cały czas kleiło mi się do rąk musiałam podsypywać mąką, co z czasem zaczęło mnie irytować. Dodatek mąki uwzględniłam w przepisie. W końcu stwierdziłam, że daje sobie spokój i zaczęłam mocno oprószone ciasto rozciągać w rekach bo o rozwałkowaniu nie było szans. Jeśli chodzi o smak pierożka to jakoś nie powalił mnie na kolana, ale było smaczne i można zjeść przy kawie. Przepis może też zainteresować osoby, które są na diecie bo do przygotowania została wykorzystana niewielka ilość tłuszczu i cukru. Składniki:  1 kg mączystych ziemniaków 200-250g mąki + do podsypania  1 łyżeczka soli  1/2 szklanki cukru pudru  1 jajko  Nadzienie: 0,5 kg jabłek  3 łyżki cukru trzc

Kartoflanka

       Nie będę tego ukrywać fanką zup to ja nie jestem, ale są takie za, którymi przepadam jak np. krem szparagowy, zupa grzybowa, rosół mamy i oczywiście kartoflanka. Kartoflanka przypomina mi dzieciństwo, moja babcia ją gotowała. Moja jest trochę inna od tej babcinej, ale zapewniam, że jest równie pyszna. Kremowa, delikatna z wyczuwalnym smakiem pietruszki i rozmarynu. Tak jak każdy krem przygotowuje się bardzo szybko wystarczy mieć bulion i ziemniaki. Składniki:  1 l bulionu ( tylko nie z kostki!)  9 średniej wielkości ziemniaków  duża cebula  1 mała pietruszka  1 łyżeczka natki pietruszki  1 łyżka śmietany 18% albo 36%  1 łyżka masła  1 łyżeczka oleju  sól i pieprz  1/2 łyżeczki drobno pokrojonego rozmarynu  2-3 kromki czerstwego chleba  kilka kropel oliwy z oliwek        Do bulionu wkładamy drobno pokrojone ziemniaki i korzeń pietruszki (oczywiście warzywa powinny być umyte i obrane). Gotujemy do miękkości. Na maśle i oleju podsmażamy drobno pokrojo

Dietetyczna szarlotka

       Taka cisza przed burzą czyli przed tłustym czwartkiem. Na pewno na blogu pojawią się jeszcze tłuste wypieki, ale zanim to nastąpi zapraszam na lekkie i delikatne ciasto z jabłkami. W cieście zawarte są fantastyczne smaki mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, wiórków kokosowych i imbiru. Bez dodatku masła, które zostało zastąpione serkiem mascarpone oczywiście można użyć innego sera. Ciasto jest kruchutkie, bardzo delikatne o lekko orzechowym posmaku z wyraźnie wyczuwalnym imbirem. Ciasto jest niesamowite i polecam bo jest naprawdę pyszne.  Składniki:  1/2 szklanki mielonego cukru trzcinowego  1 szklanka mielonych płatków owsianych  1 szklanka mąki pełnoziarnistej  1/2 szklanki mielonych wiórków kokosowych  250 g serka mascarpone  1 żółtko  szczypta soli  Nadzienie: 1 kg jabłek  2-3 cm korzenia imbiru  szczypta soli  cukier do smaku  Tortownica 31 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona        Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniej

Ciasto buraczane z serkiem mascarpone

       Czas na kolejną klasykę tym razem czekoladowe ciasto z burakami. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł ciasta z dodatkiem warzyw to polecam. Warzywa takie jak marchewka, cukinia, pietruszka, burak sprawiają, że ciasto jest bardzo wilgotne i dodajemy mniej mąki. Ciasto z burakami smakuje troszeczkę jak brownie a troszeczkę jak klasyczny murzynek. Jeśli lubicie oba te ciasta na pewno polubicie ciasto buraczane. Dodatkowo na wierzchu mamy chmurkę zrobioną z serka mascarpone i białej czekolady. Uwierzcie mi na słowo te dwa połączenia fantastycznie do siebie pasują. Składniki:  100 g mąki  250 g buraków (surowych) startych na średnich oczkach  200 g gorzkiej czekolady  200 g zmielonego cukru trzcinowego  3 jajka  50 ml oleju  1 łyżka ekstraktu waniliowego  1 łyżeczka sody  1/2 łyżeczki soli  1 łyżka kakao  duża szczypta kardamonu Polewa: 250 g sera mascarpone  100 g białej czekolady  Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona       Mąkę, sól, kard

Muffinki z piersi kurczaka nadziewane pieczarkami

     Bardzo fajna propozycja czy to na obiad, kolacje, a może nawet na przyjęcie. Można przygotować wcześniej, zamrozić a kiedy przyjdzie nam ochota wyjmujemy z zamrażarki, rozmrażamy do piekarnika i chwila moment mamy coś dobrego do zjedzenia. Klasyczny kotlet z pieczarkami w zmienionej formie :D Przepis bierze udział zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . Składniki:  2 piersi z kurczaka  300 g pieczarek  2 łyżki smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda" z ziołami ogrodowymi  ulubione przyprawy do kurczaka  sól i pieprz  1/2 kulki mozzarelli        Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzany smalczyk i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi z kurczaka cienko rozbijamy, posypujemy naszą ulubioną przyprawą do kurczaka. Mięso dzielimy na pół jeśli piersi są bardzo duże można podzielić na trzy części. Foremkę do muffinek

Ciasteczka do piwa

      Bardzo fajne kruche ciasteczka, które mogą zastąpić czipsy albo chrupki. Są lekko ostre o wyczuwalnym smaku prażonej cebuli. Troszeczkę przypominają mi krakersy cebulowe. Polecam na karnawałowe imprezy  :D Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . Składniki:  100 g mąki kukurydzianej  100 g mąki pszennej + mąka do podsypania 50 g sera grana padano startego na tarce o drobnych oczkach 1/2 łyżeczki soli  duża szczypta pieprzu  120 g smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda" z ziołami ogrodowymi      Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blat posypujemy mąką i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy dowolny kształty, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 5-10 minut w 180*C. Długość pieczenia zależy od piekarnika po 5 minutach sprawdzamy ciastka, spód powinien być jasno złoty. Smakowita Pajda z

Kruche ciasteczka z sezamem

      Kruche ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej dzięki, której ciasto jest bardzo kruche. Na wierzchu mamy warstwę z prażonego sezamu. Ciasteczka są bardzo fajnie, bardzo smaczne i fantastycznie pasują do kawki :D Składniki:  200 g bardzo miękkiego masła 200 g mąki  100 g mąki kukurydzianej 100 g cukru pudru  Masa sezamowa: 100 g cukru  100 ml śmietany 18% albo 22% 50 g masła  150 g sezamu         Wsypać sezam na suchą patelnię i podprażyć na delikatny złoty kolor. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować do wielkości formy (moja ma wymiar 39x25 cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na 10 minut. W tym czasie na patelnie wsypać cukier, dodać masło i śmietanę. Mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Chwilę pogotować a na koniec wsypać sezam. Wyjąc ciasto z piekarnika i rozłożyć na nim równomiernie masę sezamową. Włożyć z powrotem do piekarnika na 25 minut. Wyjmujemy

Boston Cream Pie

      Boston Cream Pie wg. przepisu Marthy Stewart. To dwa waniliowe biszkopty przełożone waniliowym budyniem a całość oblana grubą warstwą czekoladowego ganach. Na Wikipedii przeczytałam, że stworzył je francuski szef kuchni w bostońskim Parker House Hotel i jest oficjalnym deserem z Massachusetts. Oczywiście nie to skłoniło mnie do upieczenia ciasta a jego smakowity wygląd :D Polecam, ciasto jest mięciutkie i nie wymaga nasączania a krem jest delikatny i niesamowicie dobry. Składniki:  6 łyżek masła (110g) 1 i 1/2 szklanka mąki (przesiana) 1/2 szklanka mleka (125ml)  1 szklanka cukru  1/2 łyżeczki soli 3 duże jajka  1,5 łyżeczki sody  1 łyżka ekstraktu waniliowego Pudding: 3/4 szklanki cukru  1/2 szklanki mąki kukurydzianej  2 i 1/2 szklanki mleka  4 żółtka  2 łyżki masła  1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 łyżeczka soli  Ganach: 200 g gorzkiej czekolady  5 łyżek śmietany kremówki  1 czubata łyżka cukru pudru  szczypta soli  Tortownica 24 cm