25.02.2014

Tarta z masłem orzechowym i czekoladą






      Mam tu coś smacznego dla osób lubiących słodko słone wypieki :D Kruchy spód z dodatkiem sezamu i dwie niesamowite masy. Pierwsza to połączenie kremówki, sera mascarpone i masła orzechowego, druga czekolada i kajmak. Całość uzupełnia grubo ziarnista sól morska. Tarta jest niesamowita smaki się przenikają i łączą w cudowną całość. Polecam!



Składniki: 

  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 50 g sezamu 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 120 g masła 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 200 ml kremówki 
  • 250 g sera mascarpone 
  • 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów 

Ganasz:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 2 czubate łyżki kajmaku 
  • 2 łyżki śmietany kremówki 
  • odrobina soli morskiej do posypania 

Forma do tart 28-30 cm


        Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut albo do zamrażarki na 10 minut. Następnie wałkujemy i wykładamy ciastem dno i boki foremki. Przykrywamy kawałkiem pergaminu i obciążamy grochem, ryżem, fasolą. Wkładamy do piekarnika na 15 minut i pieczemy w 180*C. Wyjmujemy z pieca zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy.
        Nadzienie: ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy serek mascarpone i masło, miksujemy. Nadzienie wykładamy na wcześniej podpieczony spód. Polewamy ganasz a na wierzchu posypójemy grubo ziarnistą solą morską. 
        Ganasz: do miski wkładamy połamaną czekoladę, dodajemy kajmak i śmietanę. Układamy nad garnkiem z gotująca się wodą, mieszamy do połączenia składników.






22.02.2014

Ziemniaczane pierożki z jabłkami






       Myślałam o tym przepisie od dwóch lat w końcu stwierdziłam weź się do roboty i upiecz te pierożki. Tym bardziej, że zbliża się tłusty czwartek i może to być inna ciekawa propozycja na ten dzień. Czy mi smakowało i jestem zadowolona z efektu? średnio. Co mi nie pasowało - w trakcie wyrabiania ciasto cały czas kleiło mi się do rąk musiałam podsypywać mąką, co z czasem zaczęło mnie irytować. Dodatek mąki uwzględniłam w przepisie. W końcu stwierdziłam, że daje sobie spokój i zaczęłam mocno oprószone ciasto rozciągać w rekach bo o rozwałkowaniu nie było szans. Jeśli chodzi o smak pierożka to jakoś nie powalił mnie na kolana, ale było smaczne i można zjeść przy kawie. Przepis może też zainteresować osoby, które są na diecie bo do przygotowania została wykorzystana niewielka ilość tłuszczu i cukru.



Składniki: 

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 200-250g mąki + do podsypania 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 jajko 

Nadzienie:
  • 0,5 kg jabłek 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • sok z cytryny 
  • ew. kardamon 
  • ew. rodzynki 

Dodatkowo:
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka mleka 
  • cukier do posypania 



      Dzień wcześniej gotujemy ziemniaki (nie dodajemy soli!). Studzimy. Następnie mielimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajko i ziemniaki. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie się jeszcze mocno kleić dosypmy mąki. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki ciasta, kulamy w rękach kulkę, oprószamy mąką i spłaszczamy tworząc okrągły niezbyt gruby placek. Brzegi smarujemy masłem, układamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka, posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor około 35-40 minut w 180*C.
      Nadzienie: jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pozostałe składniki nadzienia i mieszamy.







Przepis z gazety wyborczej

20.02.2014

Kartoflanka






       Nie będę tego ukrywać fanką zup to ja nie jestem, ale są takie za, którymi przepadam jak np. krem szparagowy, zupa grzybowa, rosół mamy i oczywiście kartoflanka. Kartoflanka przypomina mi dzieciństwo, moja babcia ją gotowała. Moja jest trochę inna od tej babcinej, ale zapewniam, że jest równie pyszna. Kremowa, delikatna z wyczuwalnym smakiem pietruszki i rozmarynu. Tak jak każdy krem przygotowuje się bardzo szybko wystarczy mieć bulion i ziemniaki.




Składniki: 

  • 1 l bulionu ( tylko nie z kostki!) 
  • 9 średniej wielkości ziemniaków 
  • duża cebula 
  • 1 mała pietruszka 
  • 1 łyżeczka natki pietruszki 
  • 1 łyżka śmietany 18% albo 36% 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka oleju 
  • sól i pieprz 
  • 1/2 łyżeczki drobno pokrojonego rozmarynu 
  • 2-3 kromki czerstwego chleba 
  • kilka kropel oliwy z oliwek 


      Do bulionu wkładamy drobno pokrojone ziemniaki i korzeń pietruszki (oczywiście warzywa powinny być umyte i obrane). Gotujemy do miękkości. Na maśle i oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy ją do zupy. Chwilę jeszcze gotujemy i całość miksujemy do uzyskanie gładkiej masy. Rozprowadzamy w zupie śmietanę, dodajemy natkę pietruszki, rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przed podaniem posypujemy grzankami.
      Grzanki: chleb kroimy w kostkę, polewamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 10 minut, aż chleb stanie się chrupiący.

* jeśli lubimy możemy dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek.




19.02.2014

Dietetyczna szarlotka







       Taka cisza przed burzą czyli przed tłustym czwartkiem. Na pewno na blogu pojawią się jeszcze tłuste wypieki, ale zanim to nastąpi zapraszam na lekkie i delikatne ciasto z jabłkami. W cieście zawarte są fantastyczne smaki mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, wiórków kokosowych i imbiru. Bez dodatku masła, które zostało zastąpione serkiem mascarpone oczywiście można użyć innego sera. Ciasto jest kruchutkie, bardzo delikatne o lekko orzechowym posmaku z wyraźnie wyczuwalnym imbirem. Ciasto jest niesamowite i polecam bo jest naprawdę pyszne. 



Składniki: 

  • 1/2 szklanki mielonego cukru trzcinowego 
  • 1 szklanka mielonych płatków owsianych 
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki mielonych wiórków kokosowych 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 1 kg jabłek 
  • 2-3 cm korzenia imbiru 
  • szczypta soli 
  • cukier do smaku 

Tortownica 31 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona



       Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż się rozpadną. Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir, sól i cukier do smaku. Studzimy.
      Cukier trzcinowy, płatki owsiane i wiórki kokosowe zmieliłam w blenderze. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy tworząc kulę. Ciasto dzielimy na 70% i 30%. Większy kawałek ciasta wykładamy na spód blaszki, przykrywamy musem jabłkowym na wierzchu układamy poszczypane kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy 45 minut w 180*C.

* Cukier możemy zastąpić płynnym miodem



12.02.2014

Ciasto buraczane z serkiem mascarpone





       Czas na kolejną klasykę tym razem czekoladowe ciasto z burakami. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł ciasta z dodatkiem warzyw to polecam. Warzywa takie jak marchewka, cukinia, pietruszka, burak sprawiają, że ciasto jest bardzo wilgotne i dodajemy mniej mąki. Ciasto z burakami smakuje troszeczkę jak brownie a troszeczkę jak klasyczny murzynek. Jeśli lubicie oba te ciasta na pewno polubicie ciasto buraczane. Dodatkowo na wierzchu mamy chmurkę zrobioną z serka mascarpone i białej czekolady. Uwierzcie mi na słowo te dwa połączenia fantastycznie do siebie pasują.




Składniki: 

  • 100 g mąki 
  • 250 g buraków (surowych) startych na średnich oczkach 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 200 g zmielonego cukru trzcinowego 
  • 3 jajka 
  • 50 ml oleju 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka kakao 
  • duża szczypta kardamonu
Polewa:
  • 250 g sera mascarpone 
  • 100 g białej czekolady 


Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona


      Mąkę, sól, kardamon, sodę i kakao przesiewamy, odstawiamy na bok. Czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym do momentu zgęstnienia masy i rozpuszczenia cukru. Gdy masa będzie już gotowa zmniejszamy obroty i cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Ubijamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę mieszamy, potem buraki, ekstrakt i mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C około 40-50 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.
     Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek mieszamy w misce a następnie pomalutku dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do połączenia tych dwóch składników. Na ciasto nakładamy masę serową. Ewentualnie wierzch ciasta możemy posypać startą czekoladą.









10.02.2014

Muffinki z piersi kurczaka nadziewane pieczarkami






     Bardzo fajna propozycja czy to na obiad, kolacje, a może nawet na przyjęcie. Można przygotować wcześniej, zamrozić a kiedy przyjdzie nam ochota wyjmujemy z zamrażarki, rozmrażamy do piekarnika i chwila moment mamy coś dobrego do zjedzenia. Klasyczny kotlet z pieczarkami w zmienionej formie :D


Przepis bierze udział zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



Składniki: 

  • 2 piersi z kurczaka 
  • 300 g pieczarek 
  • 2 łyżki smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda" z ziołami ogrodowymi 
  • ulubione przyprawy do kurczaka 
  • sól i pieprz 
  • 1/2 kulki mozzarelli


       Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzany smalczyk i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi z kurczaka cienko rozbijamy, posypujemy naszą ulubioną przyprawą do kurczaka. Mięso dzielimy na pół jeśli piersi są bardzo duże można podzielić na trzy części. Foremkę do muffinek delikatnie natłuszczamy i wkładamy kawałkami mięsa tak żeby końce wystawały poza. Do środka wkładamy wcześniej przygotowane pieczarki i przykrywamy wystającymi końcówkami piersi z kurczaka. Tworzy nam się mała babeczka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy i posypujemy wierzch startym serem. Wkładamy z powrotem na kolejne 10 minut.








Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wyrazistym smakiem


 


08.02.2014

Ciasteczka do piwa






      Bardzo fajne kruche ciasteczka, które mogą zastąpić czipsy albo chrupki. Są lekko ostre o wyczuwalnym smaku prażonej cebuli. Troszeczkę przypominają mi krakersy cebulowe. Polecam na karnawałowe imprezy  :D

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



Składniki: 

  • 100 g mąki kukurydzianej 
  • 100 g mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 50 g sera grana padano startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • duża szczypta pieprzu 
  • 120 g smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda" z ziołami ogrodowymi


     Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blat posypujemy mąką i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy dowolny kształty, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 5-10 minut w 180*C. Długość pieczenia zależy od piekarnika po 5 minutach sprawdzamy ciastka, spód powinien być jasno złoty.











Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ciekawym smakiem i uniwersalnym zastosowaniem w kuchni





06.02.2014

Kruche ciasteczka z sezamem





     Kruche ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej dzięki, której ciasto jest bardzo kruche. Na wierzchu mamy warstwę z prażonego sezamu. Ciasteczka są bardzo fajnie, bardzo smaczne i fantastycznie pasują do kawki :D



Składniki: 

  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 200 g mąki 
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru pudru 

Masa sezamowa:
  • 100 g cukru 
  • 100 ml śmietany 18% albo 22%
  • 50 g masła 
  • 150 g sezamu 


       Wsypać sezam na suchą patelnię i podprażyć na delikatny złoty kolor. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować do wielkości formy (moja ma wymiar 39x25 cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na 10 minut. W tym czasie na patelnie wsypać cukier, dodać masło i śmietanę. Mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Chwilę pogotować a na koniec wsypać sezam. Wyjąc ciasto z piekarnika i rozłożyć na nim równomiernie masę sezamową. Włożyć z powrotem do piekarnika na 25 minut. Wyjmujemy i studzimy około 5-10 minut, po tym czasie kroimy ciastka. Mogą być kwadraty, prostokąty co chcemy.





03.02.2014

Boston Cream Pie






      Boston Cream Pie wg. przepisu Marthy Stewart. To dwa waniliowe biszkopty przełożone waniliowym budyniem a całość oblana grubą warstwą czekoladowego ganach. Na Wikipedii przeczytałam, że stworzył je francuski szef kuchni w bostońskim Parker House Hotel i jest oficjalnym deserem z Massachusetts. Oczywiście nie to skłoniło mnie do upieczenia ciasta a jego smakowity wygląd :D Polecam, ciasto jest mięciutkie i nie wymaga nasączania a krem jest delikatny i niesamowicie dobry.



Składniki: 

  • 6 łyżek masła (110g)
  • 1 i 1/2 szklanka mąki (przesiana)
  • 1/2 szklanka mleka (125ml) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Pudding:
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 
  • 2 i 1/2 szklanki mleka 
  • 4 żółtka 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczka soli 

Ganach:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 5 łyżek śmietany kremówki 
  • 1 czubata łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 


Tortownica 24 cm, pergaminem wykładamy tylko dno foremki!



         Ciasto: Do mąki dodajemy sodę, sól przesiewamy i odkładamy na bok. Do garnka wkładamy masło i mleko, podgrzewamy. W mikserze ubijamy jajka z cukrem do momentu, aż masa zrobi się jasno kremowa a cukier się rozpuści. Wsypujemy połowę mąki i delikatnie mieszamy gdy się już połączy wsypujemy pozostała cześć i mieszamy. Do masy cały czas mieszając pomalutku wlewamy gorące, ale nie wrzące mleko z rozpuszczonym masłem. mieszamy do momentu całkowitego połączenia się składników. Dodajemy ekstrakt. Wlewamy do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 35 minut ( do suchego patyczka!). Studzimy.
         Pudding: Do garnka wkładamy wszystkie składniki oprócz wanilii. Cały czas mieszając rózgą podgrzewamy, aż masa zgęstnieje i zacznie pyrkać. Uważajmy żeby się nie przypaliła! Masa powinna mieć konsystencje średnio gęstą. Zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez sitko, dodajemy ekstrakt i mieszamy. Bierzemy kawałek folii spożywczej i przykrywamy tak żeby dotykało masy. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia. Najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej i masę włożyć na całą noc do lodówki.
        Ganach: Wszystkie składniki wkładamy do miski i ustawiamy ja nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko studzimy.
Ciasto przekrawamy na pół, nakładamy nadzienie pozostawiając 2 cm margines. Przykrywamy druga połowa ciasta, lekko dociskając. Polewamy przygotowana polewą i wkładamy do lodówki.






Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...