30.01.2014

Niesamowite ciasto z jabłkami i masłem orzechowym






      Wszystko zaczęło się od tego, że na jednym z portali zachwycali się nad smakiem pewnego masła orzechowego a że ja jestem bardzo podatna na takie kulinarne plotki poszłam i kupiłam chociaż masła orzechowego nie lubię. Po spróbowaniu utwierdziłam się tylko w przekonaniu, że masło orzechowe nie jest dla mnie. Musiałam coś z nim zrobić bo przecież wyrzucać nie będę i tak sobie pomyślałam żeby zwykłe tradycyjne masło zastąpić właśnie masłem orzechowym. Na początek postanowiłam upiec proste i mało skomplikowane ciasto z dodatkiem jabłek bo jabłka i orzechy to zgrany duet. Eksperyment się udał, ciasto wyrosło i smakuje fantastycznie. Masło jest bardzo wyczuwalne w cieście, ale nawet taka osoba jak ja, która za nim nie przepada to w cieście pokocha. Do przygotowania ciasta użyłam mąki pszennej, ale bardzo dobrze pasować będzie mąka pełnoziarnista albo żytnia. Polecam bo ciasto jest bardzo wyjątkowe w smaku. Zostało mi jeszcze pół słoika i co by tu zrobić? :D



Składniki:

  • 200 g mąki (przesiana) 
  • 150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 jajka 
  • 120 ml mleka 
  • 1,5 łyżeczki sody
dodatkowo:
  • 1-2 jabłka 
  • 1 łyżka drobno pokrojonych orzechów 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 


Tortownica 21cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona


      Do miski wkładamy masło i cukier i miksujemy na średnich obrotach około 5 minut. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy jajko, mieszamy i dodajemy kolejne jajko. Gdy masa będzie gładka dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z sodą i mleko całość mieszamy tylko do połączenia składników około 1 minuty. Ciasto przelewamy do foremki. Na wierzchu układamy kawałki jabłka, posypujemy orzechami i cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do suchego patyczka tak około 45-50 minut. Studzimy. Ciasto można polukrować.






25.01.2014

Pączki bananowe






      Takie trochę inne pączki niż te tradycyjne drożdżowe. Nie dodajemy do nich drożdży tylko proszek do pieczenia przez co ciasto po usmażeniu ma inną konsystencje ( nie są takie puszyste). W smaku bardzo intensywnie bananowe czyli coś dla miłośników tych owoców :D Najlepsze są takie małe na jeden kęs i jeszcze ciepłe. Żałuje tylko, że nie dodałam cynamonu, myślę, że fantastycznie by tu pasował.



Składniki:

  • 1 szklanka mąki (przesiana) 
  • 2 łyżki mąki ryżowej 
  • 250 g puree bananowego (2 sztuki) 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka wódki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • olej do smażenia
  • cukier puder 

      Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gęstej, lepiącej się masy. Olej rozgrzewamy, wrzucamy plasterek ziemniaka i gdy natychmiast wypłynie znaczy to, że olej jest porządnie rozgrzany i możemy zabrać się za smażenie. Na łyżeczkę nakładamy porcje ciasta a drugą łyżeczką zsuwamy je do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym a następnie oprószamy cukrem pudrem.





23.01.2014

Muffinki pietruszkowe






      Pietruszka tak jak marchewka, burak czy cukinia fantastycznie pasują do słodkich wypieków. Warto jest się o tym przekonać i upiec babeczki, które są mięciutkie, wilgotne i korzenne w smaku. Przypominają ciasto marchewkowe więc jeśli je lubicie na pewno pokochacie muffinki pietruszkowe :D



Składniki na 11 sztuk: 

  • 150 g mąki (przesiana) 
  • 130 g cukru trzcinowego 
  • 120 g startego korzenia pietruszki (3 szt) 
  • 100 ml oleju 
  • 100 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/4 łyżeczki soli 


      W misce mieszamy mąkę, sodę, sól i przyprawy. W drugiej mieszamy cukier z olejem, następnie dodajemy pietruszkę, mleko, jajko chwile ucieramy. Do suchych składników przelewamy mokre i wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w 180*C 25 minut.






20.01.2014

Faworki






     Chyba nie muszę ich przedstawiać myślę, że wszyscy je znają i choć raz mieli okazje ich spróbować. Więc nie będę pisała jakie są dobre :D Troszeczkę pracy przy nich jest, ale raz w roku w karnawale jak najbardziej wskazane :D




Z 1kg mąki wyjdzie około 110 sztuk. Składniki zaznaczone na czerwono to składniki na połowę porcji.

Składniki:

  • 1 kg mąki luksusowej / 1/2 kg mąki + mąka do podsypania
  • 8 żółtek / 4 żółtka
  • 600 ml kwaśnej śmietany  / 300 ml śmietany
  • 2 łyżki wódki, soku z cytryny, octu, 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • olej do smażenia 
  • cukier puder  
  • plasterek ziemniaka 


      Mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy rozkłócone żółtka, śmietanę, wódkę, cukier i sól. Zagniatamy ciasto i dobrze wyrabiamy. Ciasto powinno być twarde i lekko zbite. Bierzemy wałek i bijemy ciasto aż się spłaszczy następnie składamy na pół i znowu bijemy i tak około 15 minut. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
     Ciasto dzielimy na trzy części. Stolnice oprószamy mąką, wałkujemy porcje ciasta bardzo cienko, kroimy na ukośne pasy mniej więcej 11x4 cm. Nacinamy wzdłuż przez środek, przez otwór przewlekamy jeden koniec i przeciągamy.
      Rozgrzewamy olej, wrzucamy plasterek ziemniaka gdy natychmiast wypłynie znaczy to, że olej jest rozgrzany i możemy wrzucać partiami faworki. Gdy sie zarumienią przewracamy na drugą stronę. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Przekładamy na półmisek i oprószamy cukrem pudrem.





16.01.2014

Tarta z kremem panna cotta i kajmakiem






      Dzisiaj chciała bym zaprosić na tartę na kruchym spodzie z niesamowitym kremem panna cotta dodatkowo całość pokryłam kajmakiem i grubo siekanymi orzechami laskowymi. Wyszło rewelacyjnie i smutno mi że już nie ma ani jednego okruszka. Polecam pychotka!



Składniki: 

  • 150 g mąki 
  • 50 g cukru pudru 
  • 100 g masła 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka wody 
  • szczypta soli 

Panna Cotta 
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 50 g cukru 
  • 1 laska wanilii 
  • 1 łyżeczka agaru 

Dodatkowo:
  • 2 czubate łyżki kajmaku 
  • 1 łyżka mleka 
  • 1 łyżka masła 
  • 30 g orzechów laskowych 

Forma do tart 24 cm, natłuszczona


       Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujemy i przekładamy do foremki wykładając nim dno i boki. Ciasto przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem, fasolą albo ryżem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy.
       Panna Cotta: śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy cukier i laskę wanilii, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wyjmujemy wanilie, przecinamy na pół i przy pomocy tępej strony noża wyjmujemy ziarenka, które następnie dodajemy do śmietany. Do gotującej się śmietany wsypujemy pomalutku agar pamiętając przy tym żeby cały czas mieszać inaczej mogą powstać grudki. Doprowadzamy do wżenia. Studzimy a gdy śmietana zacznie gęstnieć przekładamy ją na wcześniej upieczone kruche ciasto. Wkładamy do lodówki.
       Kajmak przekładamy do miski, dodajemy masło, mleko i cały czas mieszając rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy masa się połączy przekładamy ja na wierzch tarty i posypujemy grubo pokrojonymi orzechami. 


* Zamiast agaru możemy użyć żelatyny. Należy odmierzyć żelatynę na 0,5 l, zalewamy ją jak najmniejszą ilością wody lub mleka, mieszamy i czekamy aż napęcznieje. Podgrzewamy cały czas mieszając i rozpuszczamy następnie wlewamy do śmietany.
* Ja powoli zamieniam żelatynę na agar nie dlatego, że agar jest pochodzenia roślinnego, ale dla tego, że jest szybszy, łatwiejszy w użyciu i masa szybciej tężeje.
* Do przepisu wykorzystałam kajmak dobrej jakości jeśli wykorzystamy masę korówkową z puszki dodajmy tylko mleko i obserwujmy jaką będzie miało konsystencje. Masa musi z łatwością się rozsmarowywać.






13.01.2014

Czekoladowe ciasto z pianką






Bardzo fajne lekkie, czekoladowe ciasto z delikatna pianką.



Składniki: 

  • 4 żółtka 
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mleka 
  • 1,5 szklanki mąki (przesiana)
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 

Pianka:
  • 4 białka temp. pokojowa
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 4 łyżki cukru 

Polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady 
  • 1 łyżka mleka 

 Foremka 25x20 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona


        Żółtka ubijamy z cukrem do momentu aż masa zrobi się jasno żółtka a cukier się rozpuści. Następnie ubijając na najniższych obrotach, cienkim strumykiem wlewamy olej a gdy wszystko się połączy dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z kakao i sodą, i mleko. Ubijamy chwilę do połączenia składników. Przekładamy do foremki i pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 30 minut. Wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika. Ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Ubijamy do rozpuszczenia cukru. Piane przekładamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do miski, wlewamy mleko i stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuszczamy. Lekko studzimy i polewamy wierzch ciasta.







09.01.2014

Ciasto z jogurtem i żurawiną







      Ten rok chce zacząć od lekkiego, dietetycznego ciasta nie to że macie przejść na dietę :D ale po takim maratonie świątecznym czasami dobrze jest zjeść mniej kaloryczne ciasto. Jest ono wykonane z dwóch gatunków mąki, ale jeśli chcemy to możemy zrezygnować z maki pszennej i całkowicie zastąpić ją pełnoziarnistą. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, wilgotne i ekspresowe w wykonaniu. 
Szczęścia Wszystkim w nowym roku :D


Składniki:

  • 3 jajka 
  • 130 g cukru trzcinowego 
  • 140 g mąki pszennej 
  • 140 g maki pełnoziarnistej 
  • 300 g jogurtu naturalnego 
  • 100 ml oleju 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 100 g żurawiny 

Foremka 25x20 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona


      Wszystkie składniki oprócz żurawiny wkładamy do miski i miksujemy na wysokich obrotach do momentu połączenia około 1 minuty. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremki i pieczemy 180*C do suchego patyczka około 30 minut. Jeśli mamy ochotę możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem.





Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...