30.12.2013

Tort orzechowy






Fantastyczny tort na zakończenie roku. Maślany z bardzo dużą ilością orzechów włoskich.




Składniki: 

  • 10 jajek 
  • 200 g cukru 
  • 250 g mąki 
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 1 szklanka zmielonych biszkoptów 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Nadzienie:
  • 400 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 400 ml mleka 
  • 300 g cukru 
  • 400 g masła temp. pokojowa 
  • 1-2 łyżki spirytusu 
  •  orzechy do dekoracji 

Tortownica 28-30 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona 



        Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Delikatnie mieszając łączymy piane z żółtkami. Mąkę, orzechy, biszkopty, proszek do pieczenia mieszamy i pomalutku łączymy z pianą. Na koniec dodajemy oliwę. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180*C 40 minut. Studzimy.
        Do gotującego się mleka wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Dodajemy zmielone orzechy i cały czas mieszając podgrzewamy kolejne 5 minut. Studzimy w temp. pokojowej. Do utartego masła dodajemy po łyżce masy orzechowej, na koniec spirytus. Nadzienie odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy na 2 albo 3 krążki i równomiernie rozsmarowujemy krem na wierzchu i po bokach. Tort dowolnie dekorujemy najlepiej kawałkami orzechów. Przechowujemy w chłodnym miejscu.






 Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz




22.12.2013

Sernik "Pomarańczowa Delicja"





  To jest dobre określenie dla tego sernika "Delicja". Niebiańskie połączenie czekolady, sera i pomarańczy.




Składniki:


Spód:
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżka kakao 
  • 100 g masła 
  • 1 żółtko 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ew. 1 łyżeczka zimnej wody 

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu albo sera z wiaderka 
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy  (bez miąższu)
  • 1 budyń śmietankowy
  • skórka z 3 pomarańczy 
  • 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 
  • 2 czubate łyżki kakao 
  • 1/2 szklanki mleka 

Galaretka:
  • 400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (należy przecedzić przez sitko) 
  • 1 galaretka pomarańczowa 

Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżki mleka 
  • 3 łyżki masła 
  • 2 łyżki cukru 
  • szczypta soli 

Tortownica 30 cm, wyłożona pergaminem


       Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim dno formy. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładko ( jeśli używamy twarogu musimy go wcześniej 3-krotnie zmielić!). Nadzienie wlewamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na około 1h i 40 minut. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. 
       Sok z pomarańczy doprowadzamy do wrzenia a następnie rozpuszczamy w nim galaretkę. Odstawiamy i czekamy aż zacznie gęstnieć. Gęstniejącą galaretkę rozprowadzamy na serniku i odstawiamy do całkowitego stężenia. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w misce, którą ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać dna miski), czekamy aż zacznie się rozpuszczać i mieszamy aż składniki się połączą. Lekko przestudzona polewą delikatnie polewamy sernik. Najlepiej jest to zrobić partiami polewamy częścią polewy, czekamy aż lekko zgęstnieje i później kolejna cześć polewy.





21.12.2013

Makowo-budyniowy przekładaniec






      Zajadam się tym ciastem od dwóch dni i cały czas mam ochotę na więcej jest takie dobre! Wilgotne dzięki masie makowej, kremowe dzięki masie budyniowej. A do tego mamy jeszcze bakalie, skórkę z pomarańczy, czekoladę porostu full wypas ciasto ;D Może się wydawać pracochłonne, ale tak nie jest. Najwięcej czasu zajmie nam upieczenie biszkoptów masa budyniowa i makowa to jest chwila wystarczy mieć tylko zmielony mak ( do kupienia w sklepie) i ugotowany budyń. Pyszotka warta grzechu!




Składniki: 

Na 5 biszkoptów:
  • 10 jajek 
  • 10 łyżek cukru 
  • 15 łyżek mąki 
  • olej 
  • proszek do pieczenia 

Nadzienie makowe:
  • 400 g mielonego, suchego maku (gotowy do kupienia w sklepie)
  • 400 ml gorącego mleka 
  • 100 g rodzynek 
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 4 łyżki płynnego miodu 
  • 2 łyżki kakao 
  • 100 g orzechów włoskich drobno pokrojonych 
  • skórka z jednej pomarańczy 
  • 3 łyżki cukru 
  • kilka kropel olejku migdałowego 

Nadzienie budyniowe:
  • 1 budyń śmietankowy (niesłodzony)
  • 500 ml mleka 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 200 g masła temp. pokojowa

Polewa:
  •  100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka mleka 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki cukru 

Foremka 23x33 cm


       Biszkopt: Ubijamy 2 białka, dodajemy dwie łyżki cukru gdy białka będą już sztywne dodajemy po żółtku i łyżeczkę oleju. Chwile miksujemy. Odstawiamy mikser i dodajemy 3 łyżki mąki, i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem i delikatnie natłuszczonej.Pieczemy do momentu aż biszkopt będzie miał złoty kolor  około 15 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odklejamy pergamin od ciasta i przewracamy je na druga stronę. Tak samo postępujemy z pozostałymi biszkoptami w sumie musi być ich 5.
      Nadzienie makowe: Mak zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy do napęcznienia około 10-15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
      Nadzienie budyniowe: Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia. Budyń i masło powinny mieć zbliżona temperaturę w przeciwnym razie w trakcie ucierania masa się zważy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy aż wszystko się ładnie połączy i będzie mieć kremową konsystencje. 
Biszkopty delikatnie nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Układamy w następującej kolejności: biszkopt, 1/2 masy makowej, biszkopt, 1/2 masy budyniowej, biszkopt, masa makowa, biszkopt, masa budyniowa, biszkopt. Ostatni biszkopt polewamy polewą.
       Polewa: Składniki wkładamy do miski, którą ustawiamy na garnkiem z gotującą się wodą. czekamy aż się rozpuści, mieszamy a gdy lekko przestygnie polewamy ciasto.


* Jeśli sami będziemy gotować mak a następnie go mielić to nie musimy go później zalewać gorącym mlekiem. Wystarczy wymieszać z pozostałymi dodatkami.

* Jeśli wykorzystamy gotową masę z puszki od razu wykładamy ją na ciasto. Nie zalewamy jej mlekiem ani nie mieszamy z pozostałymi składnikami!





 

18.12.2013

Karp pieczony w warzywach







       Zdecydowanie jest to mój ulubiony sposób na karpia. Mięso jest soczyste i pięknie pachnie. Ryba swój smak zawdzięcza warzywom, w których została zamarynowana. Do środka mięsa przeniknął słodki smak warzyw a podsmażenie na maśle sprawiło, że ryba ma maślany smak.
 Po prostu pycha!



Składniki:

  • około 2 kg karpia (oczyszczony i pokrojony na porcje)
  • 4-5 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • kawałek selera 
  • por 
  • sól, pieprz 
  • mąka 
  • masło do smażenia
  • 1 łyżka oleju  


      Porcje karpia solimy i pieprzymy. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy. Porcje karpia przekładamy warzywami i wkładamy do lodówki na minimum 12 h (ja mojego karpia trzymałam 24h).
      Następnie otrząsamy delikatnie z warzyw, panierujemy w mące i smażymy z obu stron na  maśle z dodatkiem oleju. Niezadługo chwilę z jednej i chwilę z drugiej. Następnie na tym samym tłuszczu podsmażamy warzywa, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. W naczyniu żaroodpornym układamy karpia i przykrywamy warstwą warzyw. Masło kroimy w cienkie plasterki i układamy na warzywach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na około 30 minut. Mięsko musi ładnie odchodzić od ości.






15.12.2013

Pierniczkowy przekładaniec






     Trzy warstwy pierników przełożone masą śliwkowo-czekoladową do tego szczypta przypraw korzennych, śmietana kremówka i mamy wyjątkowe świąteczne ciasto.




Składniki: 

  • 600 g pierniczków typu katarzynki (36 szt)
  • 600 g śliwek mrożonych albo z kompotu
  • 2 budynie czekoladowe 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 2 płaskie łyżeczki agaru 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny albo śmietan-fix
  • kakao 

Foremka 22x26 cm, wyłożona pergaminem


       Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dusimy z cukrem, cynamonem, kardamonem do miękkości. Jeśli śliwki się nie rozpadną to musimy je zmiksować na papkę. Budynie rozpuszczamy w 125 ml wody i cienkim strumykiem wlewamy do śliwek. Cały czas mieszając czekamy aż zgęstnieje. Dodajemy agar i mieszamy. Układamy na przemian pierniczki, gorąca masa śliwkowa, pierniczki, masa i ostatnia warstwa pierniczków. Odstawiamy na jakieś 6-12h. Masa musi zgęstnieć a pierniczki zmięknąć.
     Żelatynę namaczamy w jak najmniejszej ilości wody gdy już napęcznieje stawiamy na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder, żelatynę i dalej ubijamy. Śmietanę wykładamy  na wierzch pierniczków a na koniec posypujemy kakao.

* agar możemy zastąpić żelatyną wcześniej namoczoną i a następnie rozpuszczoną.









14.12.2013

Ryba w maśle





    Bardzo dobra ryba o maślanym smaku z dodatkiem ziół może stanowić szybki i bardzo smaczny posiłek.



Składniki: 

  • 500 g filetu z mintaja 
  • 50 g masła temp. pokojowa 
  • pęczek szczypiorku
  • garść drobno pokrojonej natki pietruszki i koperku 
  • 1/2 cytryny 
  • sól i pieprz 

      Masło mieszamy z  drobno pokrojonym szczypiorkiem, pietruszką i koperkiem. Jeśli ryba jest duża kroimy ją na mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy a na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w naczyniu żaroodpornym smarujemy częścią masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy przewracamy na drugą stronę i smarujemy pozostałym masłem, wkładamy z powrotem na 10 minut.

* W taki sam sposób możemy upiec każdą inną rybę. Długość pieczenia zależy od wielkości ryby.






13.12.2013

Soczysta karkówka





      Karkówka jest bardzo długo marynowana w przyprawach dzięki temu do wnętrza mięsa przenikają  smaki i aromaty przypraw. Po upieczeniu karkówka jest soczysta i pachnąca przyprawami.Wyśmienita na ciepło jak i na zimno. Podana z konfiturą z czerwonej cebuli smakuje fantastycznie!



Składniki: 

  • 1 kg karkówki 
  • 3 łyżki majeranku 
  • 2 łyżki tymianku 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 10 ziaren pieprzu kolorowego 
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 goździki 
  • 2 łyżki soli
  • 1 litr zimnej, przegotowanej wody 
  • 2-3 ząbki czosnku


       Karkówkę nacinamy w poprzek. Zalewa: Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy majeranek, tymianek, pieprz, ziele angielskie, rozmaryn, goździk, liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sól i gotujemy 10 minut. Odstawiamy i wlewamy 1 l zimnej wody.  Do zalewy wkładamy karkówkę nacięciami do dołu. Odkładamy w chłodne miejsce na minimum 12h.
       Wyjmujemy mięso i odkładamy na chwilę żeby obleciało z wody. Karkówkę wkładamy na natłuszczoną blaszkę a w miejscu, w którym zrobiliśmy nacięcia  wkładamy czosnek pokrojony w słupki. Kawałek pergaminu do pieczenia moczymy w wodzie i przykrywamy mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 1,5h. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier.  Przed podaniem mięso musi odpocząć około 15 minut.





11.12.2013

Konfitura z czerwonej cebuli






      Konfitura z czerwonej cebuli to jeden z moich ulubionych dodatków do mies i pasztetów. Fantastycznie wzbogaca smak mięsa i smakuje nieziemsko.



Składniki: 

  • 3 średniej wielkości czerwone cebule 
  • 50 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 3 płaskie łyżki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 


      Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnie i podsmażamy. Dodajemy wino i dusimy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy ocet, miód, roztarty w dłoniach tymianek, sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze jakieś 5-10 minut. Odstawiamy na 30 minut żeby wszystkie smaki się przegryzły. Po upływie tego czasu podgrzewamy raz jeszcze i sprawdzamy czy nie brakuje soli, pieprzu albo octu. Dosmaczamy do swoich upodobań smakowych. Cebula wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno.






Mintaj w zalewie octowej






       Myślę, że już starczy tego słodkiego i najwyższa pora na konkrety ;D Dzisiaj klasyka najprostsza klasyka, która wywodzi się z dolnego śląska. Smażona ryba w panierce w zalewie octowej.




Składniki: 

  • 500 g mintaja 
  • 2 jajka 
  • mąka 
  • bułka tarta 
  • sól 
  • olej 

Zalewa:
  • 2 l wody 
  • 2 średnie cebule 
  • 150 ml octu 
  • 4 liście laurowe 
  • 10 ziaren ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 3-3,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu


     Jeśli ryba jest mrożona musimy ją wcześniej rozmrozić.Bardzo duże kawałki ryby kroimy na mniejsze porcje. Mintaja z obu stron oprószamy solą, następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucamy na gorący olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do salaterki albo innego naczynia.
      Zalewa: Do gotującej się wody wkładamy pokrojoną w plasterki cebulę, cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy około 5 minut. przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy cebulę i układamy ją na rybie. Do wywaru dodajemy ocet i doprawiamy pieprzem (w razie czego można dodać więcej octu, soli czy pieprzu. wszystko zaleczy od naszych upodobań smakowych). Doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i studzimy. Gotową zalewą zalewamy ryby i wkładamy minimum na 12h do lodówki. Podajemy z pieczywem






09.12.2013

Sernik miodowo-cynamonowy






           Uwielbiam takie przepisy przy których nie muszę się napracować a efekt finalny jest boski. Taki właśnie jest ten sernik kremowy, delikatny, rozpływa się w ustach a smak pozostaje niezapomniany! Wyjątkowości dodaje mu jeszcze miód i cynamon. Sernik trzymany w chłodnym pomieszczeniu wytrzyma naprawdę długo i możemy go przygotować kilka dni przed świętami. Polecam nie tylko miłośnikom cynamonu.



Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki 
  • 80 g masła 
  • 1 żółtko 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ew. łyżka wody 

Nadzienie:
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 3 jajka 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanka oleju 
  • 8 łyżek miodu 
  • sok z jednej cytryny 
  • 1 łyżeczka cynamonu (może być ciut więcej) 
  • szczypta kardamonu 

Tortownica 30 cm, wyłożona pergaminem


      Mąkę wsypujemy na stolnice, dodajemy pokrojone masło, żółtko i proszek zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się kleić  możemy dodać zimną wodę. Wykładamy dno foremki.
      Nadzienie: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ilość cynamonu proszę dostosować do swoich upodobań. Ja dodałam średnio czubatą łyżeczkę, ale jeśli nie lubimy takiej ilości cynamonu możemy ze spokojem zmniejszyć ilość.
Nadzienie wlewamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1,5 h. Studzimy w piekarniku. Przechowujemy w chłodnym miejscu.







06.12.2013

Kruche ciasteczka imbirowe






     Bardzo fajne, kruchutkie ciasteczka z dużą ilością przypraw korzennych. Bardzo intensywne smaku, zamknięte w szczelnym opakowaniu bardzo długo zachowują świeżość. Ciasteczka z zewnątrz panierowane są w cukrze dzięki czemu w trakcie pieczenia cukier się rozpuści i utworzy chrupiącą skorupkę. Polecam są rewelacyjne :D



Składniki na 60 sztuk:

  • 3 szklanki mąki + do podsypania
  • 200 g zimnego masła 
  • 3/4 szklanki mielonego cukru trzcinowego 
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka imbiru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli 
  • 4 łyżki zimnego mleka 
  • skórka z jednej pomarańczy 
  • cukier do panierowania


      Na blat wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło i pozostałe składniki. Wszystko zagniatamy ( ciasto nie może się lepić!), tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie oprószamy blat mąką i wałkujemy ciasto na grubość 3-4mm. Wycinamy dowolne kształty, obtaczamy w cukrze i kładziemy na blaszkę. Pieczemy około 13-15 minut w 180*C.






04.12.2013

Syrop pomarańczowy






    Bardzo fajny syrop o intensywnym smaku pomarańczy z delikatną nutką cynamonu i kardamonu. Syrop nadaje się do herbaty, do rozcieńczania z wodą, do drinków albo do ciasta. Polecam zdecydowanie jest lepszy od tych sklepowych.



Składniki: 

  • 1 l świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 600 g cukru 
  • szczypta cynamonu 
  • szczypta kardamonu 

       Sok przecedzamy przez gęste sito, tak żeby pozbyć się pestek i miąższu. Wlewamy do garnka, wsypujemy cukier doprowadzamy do wrzenia. Gdy sok zacznie się gotować zmniejszamy płomień i gotujemy pomalutku 40 minut. Po upływie tego czasu dodajemy cynamon i kardamon, odstawiamy do przestudzenia. Następnie zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Syrop po przestudzeniu jeszcze troszeczkę zgęstnieje.





03.12.2013

Korzenne ciasto z tamaryndowcem





      Bardzo fajne i szybkie w wykonaniu ciasto z dodatkiem przypraw korzennych. Do ciasta zamiast dżemu dodałam pastę z tamaryndowca która charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. To dzięki niej ciasto jest lekko kwaskowate a przyprawą korzennym podbija smak. Ciasto w konsystencji nie jest zbite, bardziej przypomina babkę, nie jest też suche. Stanowi bardzo fajna alternatywa do świątecznego piernika. Polecam jest przepyszne!



Składniki: 

  • 3 jajka 
  • 125 ml oleju 
  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 2 łyżki kakao 
  • 3 łyżki pasty tamaryndowej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej 
  • 2 łyżki miodu 
  • 30 g orzechów drobno pokrojonych 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 

Foremka keksówka, wyłożona pergaminem i natłuszczona


      Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do miski i chwilę miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy orzechy, mieszamy i przelewamy ciasto do foremki. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Dowolnie dekorujemy.


* Pastę z tamaryndowca możemy zastąpić kwaskowatym dżemem np. z czarnej porzeczki, cytrynowym, pomarańczowym





Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...