29.11.2013

Babeczki nadziewane marcepanem








Składniki na 12 sztuk:

  • 100 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki  krupczatki 
  • 100 g cukru aromatycznego -->>
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka 
  • 100 ml oleju 
  • 2 jajka 

Nadzienie:
  • 100 g marcepanu 
  • 3 łyżki dżemu morelowego 
  • 20 g drobno pokrojonych orzechów 

Polewa:
  • 250 g sera mascarpone 
  • 2 łyżki mleka albo śmietanki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru 
  • jeśli mamy to możemy dodać 1 łyżkę wody pomarańczowej
  • ozdoby cukrowe do dekoracji



      Ciasto: potrzebne nam będą dwie miski. W jednej mieszamy mokre składniki w drugiej suche. Do suchych wlewamy mokre i chwile mieszamy.
       Nadzienie: Marcepan mieszamy z dżemem, gdy składniki się połączą dodajemy orzechy.
Do papilotek wkładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę nadzienia i przykrywamy łyżką ciasta. Maksymalnie ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy 20-25 minut w 180*C. Studzimy. Serek mascarpone mieszamy z mlekiem i cukrem. Przy pomocy noża nakładamy serek na babeczkę. Dekorujemy ozdobami cukrowymi.

* aromatyczny cukier możemy zastąpić zwykłym a do ciasta dodajmy odrobinę przypraw korzennych.






27.11.2013

Aromatyczny cukier






      Bardzo fajny cukier o intensywnym zapachu przypraw korzennych, skórki pomarańczowej i cytrynowej. Cukier możemy wykorzystać do świątecznych wypieków, ciast, ciasteczek, pierników, możemy osłodzić herbatę albo tak jak ja dzisiaj dodałam łyżkę do placków.



Składniki: 

  • 250 g cukru 
  • skórka z jednej cytryny 
  • skórka z jednej pomarańczy 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • gwiazdka anyżu 
  • laska wanilii 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/4 łyżeczki imbiru 
  • 4-5 sztuk goździków

  Wszystkie składniki wrzucić do słoika, wymieszać, zamknąć i odstawić na 2-3 dni.





25.11.2013

Tort makowy





     Kolejna bardzo fajna propozycja na świąteczny wypiek. Proste połączenie maku, orzechów i dżemu z czarnej porzeczki. Bez dodatku mąki, ale za to z dużą ilością jaj :D Ciasto długo zachowuje świeżość i można je przygotować znacznie wcześniej.



Składniki: 

  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 9 jajek 
  • 300 g maku 
  • 150 g dowolnych orzechów
  • 100 g cukru pudru 
  • 150 g cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki likieru amaretto 
  • skórka z cytryny 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 100 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżkę cukru waniliowego 

Dodatkowo:
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka mleka 
  • szczypta soli

Tortownica 30 cm 

       Mak zalać wrzątkiem, postawić na palnik i gotować 30 minut. Po przestudzeniu przecedzić przez sito z gazą. Następnie zmielić trzy krotnie. Orzechy podprażyć na suchej patelni, przestudzić a następnie bardzo drobno pokroić.
       Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać po jednym żółtku. Dodajemy pozostałe składniki oprócz cukru i chwile ucieramy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 55 minut w 180*C. Po przestudzeniu smarujemy wierzch dżemem i polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Polewa: Na garnku z gotującą się wodą nakładamy miskę wkładamy czekoladę, mleko, cukier i sól mieszamy do rozpuszczenia.

* amaretto możemy zastąpić rumem a dżem z czarnej porzeczki innym lekko kwaskowatym dżemem.






21.11.2013

Makowiec mamy






      To jest niezwykły makowiec a niezwykły dla tego że odkąd pamiętam moja mama piekła go na święta Bożego Narodzenia. Przepis jest zapisany na starej, żółtej, poplamionej kartce, z której za chwilę nie będzie możliwości rozszyfrowania proporcji składników. W przepisie nie znajdziemy jakiś nadzwyczajnych składników to jest prosty, tradycyjny makowiec na cieście ucieranym. Ale dla mnie jest nadzwyczajny, jedyny i niezastąpiony :D



Składniki:

  • 6 jajek 
  • szklanka cukru 
  • 3 szklanki mąki 
  • 250 g masła temp. pokojowa
  • 10 łyżek mleka 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
  • 700 g maku 
  • 250 g cukru 
  • 150 g masła 
  • 50 ml mleka
  • 3 jajka 
  • 4 łyżki miodu 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżka mąki kartoflanki 
  • olejek migdałowy 
 Dodatkowo:
  • lukier albo polewa czekoladowa + bakalie do dekoracji

Foremka 38x26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona


       Mak zalewamy wrzątkiem, stawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Studzimy a następnie przecedzamy przez sitko i gazę. Najlepiej jak zrobimy to dzień wcześniej. Następnie mielimy trzykrotnie.Do maku dodajemy rozpuszczone masło i pozostałe składniki. Jeśli będzie za mało słodkie można dosłodzić miodem. Całość ucieramy.
       Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, cały czas mieszając dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko a na sam koniec ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy na blaszkę, następnie wykładamy masę makową i drugą część ciasta. Pieczemy w 180*C około 45-50 minut aż wierzch się zarumieni.
Po przestudzeniu dekorujemy dowolnie polewą albo lukrem. A na koniec posypujemy skórką pomarańczową, bakaliami.







17.11.2013

Tort pomarańczowo-śmietankowy






       Na blogu będą pojawiać się przepisy typowo świąteczne. Pomysłów w głowie jest wiele, ale nie wiem czy zdążę z realizacją wszystkich :D Taka fajną zapowiedzią przepisów świątecznych jest tort pomarańczowo-śmietankowy. Bazę stanowi ciasto do przygotowania, którego użyłam całych pomarańczy wraz ze skórką i miąższem. Ciasto jest intensywne w smaku, bardzo pomarańczowe, ale nie jest gorzkie. Za nadzienie posłużyła klasyka czyli serek mascarpone i śmietana kremówka. Całość uzupełnia lukier wykonany z cukru pudru i mleka. Smak pomarańczy i śmietanki fantastycznie do siebie pasują i tworzą niezwykłą całość. Ten tort na pewno znajdzie miejsce na moim świątecznym stole. Polecam!




Składniki: 

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jajka 
  • 2 pomarańcze 
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki sody 

Krem:
  • 500 g sera mascarpone 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 

 Dodatkowo:
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1,5 łyżki mleka 
  • 0,5 szklanki wody z sokiem cytrynowym 

Tortownica 21 cm, pergaminem wykładamy tylko dno



       Najlepsze są pomarańcze ekologiczne jeśli takich nie mamy należy je sparzyć i porządnie wyszorować skórkę. Następnie odcinamy końce, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na papkę. Dolewamy oliwę z oliwek i jeszcze raz miksujemy. W osobnej misce ubijamy jajka i stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści a masa zgęstnieje. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy  po łyżce pomarańcze, następnie mąkę wymieszaną z sodą i solą. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Przekładamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 45 minut w 180*C. Studzimy. Kroimy na trzy placki i delikatnie nasączamy wodą z sokiem cytrynowym.
       Nadzienie: Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy po łyżce serek i cukier. Mieszamy do połączenia składników.Placki ciasta przekładamy przygotowanym kremem.
Do szklanki cukru pudru dodajemy mleko i mieszamy tak aby powstał gesty lukier. Polewamy wierzch ciasta. Trzymamy w lodówce.






15.11.2013

Bardzo czekoladowe muffinki z serkiem milka





             Bardzo fajne muffinki z dodatkiem dużej ilości czekolady. A w środku dodatkowo czeka na nas miła i słodka niespodzianka w postaci serka czekoladowego milka. Dodanie serka jako nadzienia jest lepszym rozwiązaniem niż kostka czekolady czy krem czekoladowy. Serek nie twardnieje i ma bardziej płynną konsystencje. Polecam wszystkim łasuchom bo nic tak nie poprawia nastroju jak czekolada :D



Składniki na 16 sztuk: 

  • 250 g mąki 
  • 130 g cukru trzcinowego 
  • 4 łyżki kakao 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • jeśli mamy to szczypta kardamonu 
  • 100 g czekolady drobno pokrojonej albo groszków czekoladowych 
  • 150 ml jogurtu naturalnego 
  • 150 ml oleju 
  • 100 ml mleka 
  • 2 jajka 
Dodatkowo
  • serek Philadelphia z czekoladą milka
 

       Do przygotowania babeczek potrzebne nam będą dwie miski. W jednej mieszamy suche składniki z 50 g czekolady, w drugiej misce mokre. Do suchych wlewamy mokre składniki i chwilkę mieszamy. Na dno papilotek wkładamy niewielką ilość ciasta, następnie na środku nakładamy łyżeczkę serka i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Wierzch posypujemy pozostała czekoladą. Całość powinna sięgać do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 20-25 minut w 180*C.




13.11.2013

Ciasto Poranna rosa






     Ciasto bardzo proste w wykonaniu, składniki podstawowe takie, które przeważnie posiadamy w domu, bez większego wysiłku ale za to z efektem Łał! Przynajmniej ja tak myślę :D  Uroczo a zarazem intrygująco wyglądają te kokosowe kuleczki zanurzone w cieście, które mają wyglądać jak poranna rosa. Moim zdaniem ciasto wygląda super!



Składniki:

  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 2 szklanki mąki (przesianej) 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 szklanka śmietany 18% temp. pokojowa
  • 3 jajka  temp.pokojowa
  • 2 łyżeczki sody 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 łyżka mleka 

Nadzienie:
  • 200 g twarogu 
  • 1 żółtko 
  • 8 łyżek wiórków kokosowych 
  • 5 łyżek cukru pudru 

Dodatkowo:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka żelatyny 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki mleka 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka cukru 

Foremka 22x26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona


       Nadzienie: twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy kulamy w rękach kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Układamy na talerzu i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
      Ciasto: masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z sodą, jajka i śmietanę. Gdy wszystkie składnik już się połączą to jakieś 60% ciasta przekładamy do foremki. Do pozostałego dodajemy kakao i mleko, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Wyjmujemy kulki z zamrażarki i delikatnie wciskamy do ciasta w niewielkich odstępach. Pieczemy około 40 minut w temp. 180*C. Studzimy. 
      Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością wody, odstawiamy do napęcznienia a następnie rozpuszczamy i studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier i żelatynę i chwilę miksujemy. Wykładamy na ciasto. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy mleko, cukier i szczyptę soli. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po lekkim przestudzeniu polewamy wierzch ciasta.





źródło 


06.11.2013

Piernik białoruski





     Przepis znalazłam w starej białoruskiej książce. Bardzo mi się spodobał może nie dla tego, że szybko można go przygotować a dlatego, że ważnym składnikiem piernika stanowi chałwa. Osobiście nie przepadam za chałwą, ale sam fakt dodania jej do piernika tak mi się spodobał, że postanowiłam jak najszybciej przetestować przepis. Ciasto mi smakowało, chałwa jest nie wyczuwalna może przez przyprawę korzenną.  Mi i mojej rodzinie smakował więc jak macie ochotę na szybki i smaczny pierniczek to jak najbardziej polecam.



Składniki: 

  • 220 g chałwy 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 jajko 
  • 3/4 szklanki powideł śliwkowych (170g)
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 3 szklanki mąki (przesiane)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka mleka 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki cukru 
  • szczypta soli
  • ew. biała czekolada  

Foremka keksówka wyłożona pergaminem i natłuszczona



       Do miski wrzucamy rozdrobnioną chałwę, jajko, cukier, powidła, ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą korzenną. Chwilę mieszamy a następnie przekładamy na blat oprószony mąką i zagniatamy. Ciasto powinno być sprężyste i nie powinno przyklejać się do dłoni. W razie czego można podsypać odrobiną mąki. Przekładamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 50 minut w 180*C. Studzimy.
      Składniki polewy wkładamy do miski, którą następnie ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. Gdy polewa lekko zgęstnieje połowę masy wylewamy na ciasto, czekamy około 5 minut i polewamy pozostałą częścią polewy. Wierzch można dodatkowo posypać wiórkami białej czekolady. 


* W oryginalnym przepisie zamiast polewy czekoladowej ciasto polewa się syropem. 2 łyżki cukru, 4 łyżki wody i gotujemy chwilę aż syrop zgęstnieje. Ciepły piernik polewamy syropem.





04.11.2013

Ciasto z winem Marsala i mascarpone






     Kolejne bardzo fajne ciasto z dodatkiem wina marsala. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, przypomina trochę murzynka. Smacznym uzupełnieniem ciasta jest nadzienie serowe. Jest super, polecam!



Składniki: 

  • 2 szklanki mąki 
  • 200 g masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jajka 
  • 8 łyżek wina marsala 
  • 2 łyżki wody 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Nadzienie:

  • 500 g sera mascarpone 
  • 4 jajka 
  • 80 g masła temp. pokojowa
  • 4 łyżki kaszy manny 
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Foremka 23x33 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona

      Masło, cukier, wodę, wino, kakao umieścić w garnku i postawić na małym ogniu do rozpuszczenia. Przestudzić a następnie cały czas mieszając dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, i żółtka. Gdy składniki już się połączą dodajemy ubitą pianę z białek. Najpierw jedną łyżkę a następnie resztę. Przekładamy na blaszkę.
     Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem i nadal ucierając dodajemy ser, żółtka, kaszę mannę i ubitą pianę z białek. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto. Pieczemy do suchego patyczka około 50 minut w 180*C. Po przestudzeniu wierzch ciasta polałam rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka.


* Wino Marsala możemy zastąpić innym półsłodkim winem






01.11.2013

Tarta z migdałami i białą czekoladą






    Dzisiaj nie mmmlaszczemy tylko chrupiemy przepyszną tartę po brzegi wypełnioną migdałami, białą czekoladą i miodem. Jeśli ktoś się obawia, że tarta jest mega słodka to zapewniam, że tak nie jest. Piekłam ją już kilka razy na Tygiel i za każdym razem tarta znikała jako pierwsza. Polecam jest pyszna :D


Składniki: 

  • 150 g mąki 
  • 30 g cukru pudru 
  • 130 g masła 

Nadzienie:
  • 200 g migdałów 
  • 100 g białej czekolady 
  • 3 jajka 
  • 70 g brązowego cukru 
  • 50 g masła
  • 150 ml miodu 

Forma do tart 30-31 cm


      Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy i wykładamy dno i boki foremki. Przykrywamy pergaminem i wsypujemy np. groch, fasolę albo ryż. Tak obciążone ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy fasolę i podpiekamy jeszcze 15 minut. Na tak podpieczony spód wlewamy nadzienie i wkładamy do piekarnika na 30 minut.  
      Nadzienie: Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15-20 minut po upływie tego czasu odlewamy wodę i zdejmujemy skórkę z orzechów. Następnie wrzucamy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Chodzi o to żeby orzechy przeschły i zrobiły się chrupiące. Można też kupić już obrane migdały. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier ustawiamy na małym płomieniu i rozpuszczamy. Lekko studzimy. Następnie dodajemy rozkłócone jajka, białą czekoladę drobno pokrojoną i orzechy. Mieszamy.






Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...