Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2013

Babeczki nadziewane marcepanem

Składniki na 12 sztuk: 100 g mąki pszennej  100 g mąki  krupczatki  100 g cukru aromatycznego -->> 1 łyżeczka sody szczypta soli 200 ml mleka  100 ml oleju  2 jajka  Nadzienie: 100 g marcepanu  3 łyżki dżemu morelowego  20 g drobno pokrojonych orzechów  Polewa: 250 g sera mascarpone  2 łyżki mleka albo śmietanki 1 czubata łyżka cukru pudru  jeśli mamy to możemy dodać 1 łyżkę wody pomarańczowej ozdoby cukrowe do dekoracji       Ciasto: potrzebne nam będą dwie miski. W jednej mieszamy mokre składniki w drugiej suche. Do suchych wlewamy mokre i chwile mieszamy.        Nadzienie: Marcepan mieszamy z dżemem, gdy składniki się połączą dodajemy orzechy. Do papilotek wkładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę nadzienia i przykrywamy łyżką ciasta. Maksymalnie ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy 20-25 minut w 180*C. Studzimy. Serek mascarpone mieszamy z mlekiem i cukrem. Przy pomocy noża nakładamy serek na babeczkę. Dekorujemy

Aromatyczny cukier

      Bardzo fajny cukier o intensywnym zapachu przypraw korzennych, skórki pomarańczowej i cytrynowej. Cukier możemy wykorzystać do świątecznych wypieków, ciast, ciasteczek, pierników, możemy osłodzić herbatę albo tak jak ja dzisiaj dodałam łyżkę do placków. Składniki:  250 g cukru  skórka z jednej cytryny  skórka z jednej pomarańczy  1 łyżeczka cynamonu  gwiazdka anyżu  laska wanilii  1/4 łyżeczki kardamonu  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej  1/4 łyżeczki imbiru  4-5 sztuk goździków   Wszystkie składniki wrzucić do słoika, wymieszać, zamknąć i odstawić na 2-3 dni.

Tort makowy

     Kolejna bardzo fajna propozycja na świąteczny wypiek. Proste połączenie maku, orzechów i dżemu z czarnej porzeczki. Bez dodatku mąki, ale za to z dużą ilością jaj :D Ciasto długo zachowuje świeżość i można je przygotować znacznie wcześniej. Składniki:  200 g masła temp. pokojowa 9 jajek  300 g maku  150 g dowolnych orzechów 100 g cukru pudru  150 g cukru  1 łyżeczka cynamonu  szczypta soli  2 łyżeczki sody 3 łyżki likieru amaretto  skórka z cytryny  2 łyżki soku z cytryny  100 g dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżkę cukru waniliowego  Dodatkowo: 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki  50 g gorzkiej czekolady  1 łyżka cukru  1 łyżka mleka  szczypta soli Tortownica 30 cm         Mak zalać wrzątkiem, postawić na palnik i gotować 30 minut. Po przestudzeniu przecedzić przez sito z gazą. Następnie zmielić trzy krotnie. Orzechy podprażyć na suchej patelni, przestudzić a następnie bardzo drobno pokroić.        Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodaw

Makowiec mamy

      To jest niezwykły makowiec a niezwykły dla tego że odkąd pamiętam moja mama piekła go na święta Bożego Narodzenia. Przepis jest zapisany na starej, żółtej, poplamionej kartce, z której za chwilę nie będzie możliwości rozszyfrowania proporcji składników. W przepisie nie znajdziemy jakiś nadzwyczajnych składników to jest prosty, tradycyjny makowiec na cieście ucieranym. Ale dla mnie jest nadzwyczajny, jedyny i niezastąpiony :D Składniki: 6 jajek  szklanka cukru  3 szklanki mąki  250 g masła temp. pokojowa 10 łyżek mleka  2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 700 g maku  250 g cukru  150 g masła  50 ml mleka 3 jajka  4 łyżki miodu  1 łyżka kakao  1 łyżka mąki kartoflanki  olejek migdałowy   Dodatkowo: lukier albo polewa czekoladowa + bakalie do dekoracji Foremka 38x26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona        Mak zalewamy wrzątkiem, stawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Studzimy a następnie przecedzamy przez sitko

Tort pomarańczowo-śmietankowy

       Na blogu będą pojawiać się przepisy typowo świąteczne. Pomysłów w głowie jest wiele, ale nie wiem czy zdążę z realizacją wszystkich :D Taka fajną zapowiedzią przepisów świątecznych jest tort pomarańczowo-śmietankowy. Bazę stanowi ciasto do przygotowania, którego użyłam całych pomarańczy wraz ze skórką i miąższem. Ciasto jest intensywne w smaku, bardzo pomarańczowe, ale nie jest gorzkie. Za nadzienie posłużyła klasyka czyli serek mascarpone i śmietana kremówka. Całość uzupełnia lukier wykonany z cukru pudru i mleka. Smak pomarańczy i śmietanki fantastycznie do siebie pasują i tworzą niezwykłą całość. Ten tort na pewno znajdzie miejsce na moim świątecznym stole. Polecam! Składniki:  2 szklanki mąki  1 szklanka cukru  4 jajka  2 pomarańcze  1/3 szklanki oliwy z oliwek  szczypta soli  2 łyżeczki sody  Krem: 500 g sera mascarpone  200 ml śmietany kremówki  2 łyżki cukru pudru   Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru  1,5 łyżki mleka  0,5 szklanki wody z

Bardzo czekoladowe muffinki z serkiem milka

             Bardzo fajne muffinki z dodatkiem dużej ilości czekolady. A w środku dodatkowo czeka na nas miła i słodka niespodzianka w postaci serka czekoladowego milka. Dodanie serka jako nadzienia jest lepszym rozwiązaniem niż kostka czekolady czy krem czekoladowy. Serek nie twardnieje i ma bardziej płynną konsystencje. Polecam wszystkim łasuchom bo nic tak nie poprawia nastroju jak czekolada :D Składniki na 16 sztuk:  250 g mąki  130 g cukru trzcinowego  4 łyżki kakao  1,5 łyżeczki sody  szczypta soli  jeśli mamy to szczypta kardamonu  100 g czekolady drobno pokrojonej albo groszków czekoladowych  150 ml jogurtu naturalnego  150 ml oleju  100 ml mleka  2 jajka  Dodatkowo serek Philadelphia z czekoladą milka          Do przygotowania babeczek potrzebne nam będą dwie miski. W jednej mieszamy suche składniki z 50 g czekolady, w drugiej misce mokre. Do suchych wlewamy mokre składniki i chwilkę mieszamy. Na dno papilotek wkładamy niewielką ilość ciasta, nas

Ciasto Poranna rosa

     Ciasto bardzo proste w wykonaniu, składniki podstawowe takie, które przeważnie posiadamy w domu, bez większego wysiłku ale za to z efektem Łał! Przynajmniej ja tak myślę :D  Uroczo a zarazem intrygująco wyglądają te kokosowe kuleczki zanurzone w cieście, które mają wyglądać jak poranna rosa. Moim zdaniem ciasto wygląda super! Składniki: 200 g masła temp. pokojowa 2 szklanki mąki (przesianej)  1 szklanka cukru pudru  1 szklanka śmietany 18% temp. pokojowa 3 jajka  temp.pokojowa 2 łyżeczki sody  3 łyżki kakao  1 łyżka mleka  Nadzienie: 200 g twarogu  1 żółtko  8 łyżek wiórków kokosowych  5 łyżek cukru pudru  Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki  2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka żelatyny  100 g gorzkiej czekolady  2 łyżki mleka  szczypta soli  1 łyżka cukru  Foremka 22x26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona        Nadzienie: twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy kulamy w rękach k

Piernik białoruski

     Przepis znalazłam w starej białoruskiej książce. Bardzo mi się spodobał może nie dla tego, że szybko można go przygotować a dlatego, że ważnym składnikiem piernika stanowi chałwa. Osobiście nie przepadam za chałwą, ale sam fakt dodania jej do piernika tak mi się spodobał, że postanowiłam jak najszybciej przetestować przepis. Ciasto mi smakowało, chałwa jest nie wyczuwalna może przez przyprawę korzenną.  Mi i mojej rodzinie smakował więc jak macie ochotę na szybki i smaczny pierniczek to jak najbardziej polecam. Składniki:  220 g chałwy  3/4 szklanki cukru  1 jajko  3/4 szklanki powideł śliwkowych (170g) 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej  1,5 łyżeczki sody  3 szklanki mąki (przesiane) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  Polewa: 100 g gorzkiej czekolady  1 łyżka mleka  1 łyżka masła  2 łyżki cukru  szczypta soli ew. biała czekolada   Foremka keksówka wyłożona pergaminem i natłuszczona        Do miski wrzucamy rozdrobnioną chałwę, jajko, cukier

Ciasto z winem Marsala i mascarpone

     Kolejne bardzo fajne ciasto z dodatkiem wina marsala. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, przypomina trochę murzynka. Smacznym uzupełnieniem ciasta jest nadzienie serowe. Jest super, polecam! Składniki:  2 szklanki mąki  200 g masła  1 szklanka cukru  4 jajka  8 łyżek wina marsala  2 łyżki wody  2 łyżki kakao  1 łyżeczka sody  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Nadzienie: 500 g sera mascarpone  4 jajka  80 g masła temp. pokojowa 4 łyżki kaszy manny  3/4 szklanki cukru pudru Foremka 23x33 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona       Masło, cukier, wodę, wino, kakao umieścić w garnku i postawić na małym ogniu do rozpuszczenia. Przestudzić a następnie cały czas mieszając dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, i żółtka. Gdy składniki już się połączą dodajemy ubitą pianę z białek. Najpierw jedną łyżkę a następnie resztę. Przekładamy na blaszkę.      Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem i nadal ucierając dodajemy ser, żółtka, kaszę mannę i

Tarta z migdałami i białą czekoladą

    Dzisiaj nie mmmlaszczemy tylko chrupiemy przepyszną tartę po brzegi wypełnioną migdałami, białą czekoladą i miodem. Jeśli ktoś się obawia, że tarta jest mega słodka to zapewniam, że tak nie jest. Piekłam ją już kilka razy na Tygiel i za każdym razem tarta znikała jako pierwsza. Polecam jest pyszna :D Składniki:  150 g mąki  30 g cukru pudru  130 g masła  Nadzienie: 200 g migdałów  100 g białej czekolady  3 jajka  70 g brązowego cukru  50 g masła 150 ml miodu  Forma do tart 30-31 cm       Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy i wykładamy dno i boki foremki. Przykrywamy pergaminem i wsypujemy np. groch, fasolę albo ryż. Tak obciążone ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy fasolę i podpiekamy jeszcze 15 minut. Na tak podpieczony spód wlewamy nadzienie i wkładamy do piekarnika na 30 minut.         Nadzienie: Migdały zalewamy wr