29.10.2013

Strrrraszne galaretki






     Uległam tej całej Halloweenowej zabawie i postanowiłam przygotować coś strasznego dla dzieciaków. Potrzebna nam będzie galaretka truskawkowa. Jedna galaretka na 500ml wody wystarczy na dwie porcje. Do tego "straszne" galaretki, które możemy kupić w sklepie. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu, przelewamy do pucharków. Czekamy aż zaczną lekko tężeć wtedy zaczynamy wkładać strasznie galaretki. Można spróbować docisnąć do ścianek szklanki. Wkładamy do lodówki. 




27.10.2013

Sernik z gruszkami, kajmakiem i przyprawą korzenną





    Mam nadzieje, że nie macie dosyć gruszek bo dziś mam świetny serniczek z gruszkami. Nie dość, że z gruszkami to jeszcze z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, przyprawą korzenną i kajmakiem. Mniam pyszotka :D



Składniki: 

  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 150 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
 Nadzienie serowe:
  • 1 kg sera 
  • 250 g kwaśnej śmietany 
  • 250 g sera mascarpone 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • sok z jednej cytryny 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 szklanka mleka 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
 dodatkowo:
  • 2 średniej wielkości gruszki 
  • 2 łyżki kajmaku  
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczka przyprawy korzennej 

Foremka 26x39 cm natłuszczona i wyłożona pergaminem

       Masło kroimy w drobna kostkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
       Masa serowa: Jeśli używamy twarogu musimy go wcześniej dwukrotnie zmielić. Wszystkie składniki nadzienia serowego wkładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto wykładamy na dno foremki, wlewamy masę serową a na wierzchu układamy pokrojone w kostkę gruszki. Wkładamy do piekarnika na około 70 minut i pieczemy w 180*C. Studzimy.
     Do kajmaku wlewamy mleko i wkładamy do naczynia z gorącą wodą. Mieszamy do połączenia tych dwóch składników. Wierzch ciasta posypujemy przyprawą korzenią a z kajmaku robimy esy-floresy.

* można zrezygnować z mascarpone






24.10.2013

Brownie z gruszkami i kruszonką






    Dawno na blogu nie było Brownie a ja uwielbiam to czekoladowe ciasto. Dzisiaj mam dla Was wersję jesienną z gruszkami, orzechami i przyprawą korzenną. Mniam, smakowało super i ekspresowym tempie znikło :D


Składniki: 

  • 160 g masła 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  
  • 3 jajka 
  • 2 żółtka 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżka kakao 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 1 duża gruszka 
Kruszonka:
  • 50 g dowolnych orzechów 
  • 3 herbatniki 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej 

Foremka 22x26 cm natłuszczona i wyłożona pergaminem


      Do miseczki wkładamy masło, połamaną czekoladę i kawę. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą ( dno miski nie może dotykać wody!). Rozpuszczamy a następnie studzimy. Jajka i żółtka ubijamy, gdy będą już lekko podbite zaczynamy pomału wsypywać cukier. Ubijamy do momentu rozpuszczenia cukru. Cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą i ekstrakt waniliowy. Ubijamy do połączenia składników. Dodajemy mąki, kakao, sól i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, na wierzchu układamy gruszkę pokrojoną w kostkę.
Herbatniki mielimy, orzechy drobno kroimy i wszystko mieszamy z przyprawą korzenną. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy 30 minut w 180*C.





22.10.2013

Powidła śliwkowe - wersja dla leniwców





     Uwielbiam powidła i zawsze z wielką przyjemnością je pałaszowałam. No, ale kiedyś robiła je moja babcia i mama a ja sama jakoś nigdy nie miałam cierpliwości żeby stać i mieszać w garze kilka godzin. To zbyt długi proces jak dla mnie ;D Więc jak znalazłam ten przepis to bardzo się ucieszyłam bo największy nakład pracy jaki muszę włożyć w przygotowanie to wypestkowanie śliwek a następnie tylko przełożenie gotowych powideł do słoików. Więc jeśli ktoś tak jak ja lubi powidła a nie chce mu się stać przy garze to polecam ten przepis bo powidła wychodzą super.



Składniki: 

  • 3 kg wydrylowanych śliwek 
  • 500 g cukru 
  • 3 łyżki octu 
  • ew. przyprawa korzenna


     Śliwki przekładamy do dużego garnka ( nie musi być jakiś specjalny), wlewamy ocet, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24h. Po upływie tego czasu stawiamy garnek na średnim ogniu, nie przykrywamy pokrywką i zapominamy o nim na 3 godziny. W trakcie tych trzech godzin nie wolno mieszać, gmerać ani czegokolwiek robić! Nie przypali się! Po upływie tych trzech godzin zaczynamy mieszać i dusimy jeszcze do momentu otrzymania odpowiedniej konsystencji. Garnek można odstawić i np. w następnym dniu jeszcze chwile poddusić. Na koniec można doprawić przyprawami korzennymi. Gorące powidła przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Po nałożeniu stawiamy do góry dnem i studzimy.





źródło 

18.10.2013

Szarlotka marchewkowa z chrupiącą posypką






       Ostatnio tak się złożyło, że bardzo często piekłam ciasto marchewkowe i pewnego razu tak sobie pomyślałam, że jeszcze nigdzie, u nikogo nie widziałam ciasta nadziewanego marchewką. Osobiście piekłam sernik marchewkowy, ciasto marchewkowe, ale żeby nadziać ciacho marchewką to nie. Postanowiłam zaryzykować i spróbować. A więc mamy tu kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i orzechów, za nadzienie posłużyła marchewka i rodzynki a całość jest posypana chrupiącą posypką składającą się z cukru i korzennych przypraw. I jesteście ciekawi jak smakuje? To wam powiem Mega, Mega pyszne! Jestem po prostu zaskoczona, że tak niepozorne ciasto możne tak dobrze smakować. W całym tym cieście widzę tylko jeden minus, marchewka podczas pieczenia zrobi się miękka i na pewno nie będziemy chrupać ;D ale nie na tyle miękka żeby przykleiła się do niej wierzchnia warstwa ciasta. Więc jeśli wam nie przeszkadza ruszająca się góra to polecam bo tego ciacha warto spróbować. Aha nie ma problemu z krojeniem :D




Składniki: 

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów (dowolnych)
  • 200 g masła 
  • 2 jajka 
  • 1 żółtko 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ew. zimna woda 

Nadzienie:
  • 500 g marchewki 
  • 1 szklanka rodzynek jumbo 
  • 1 łyżka kaszy manny 
  • 1 łyżka cukru 

Posypka:
  • 4 łyżki brązowego cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 

  • białko+łyżeczka mleka 
  Foremka 25x40 cm


      Do mąki dodajemy drobno pokrojone masło i dorzucamy pozostałe składniki. Zagniatamy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk w razie czego można dosypać mąki. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.
     Nadzienie: Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rodzynki zalewamy ciepłą wodę i odstawiamy na chwilę.
    Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część ciasta wałkujemy dopasowując ją do kształtu foremki. Najlepiej jest to zrobić na pergaminie posypanym mąką potem z łatwością przeniesiemy ciasto na blaszkę. Ciasto posypujemy kaszą manną, wykładamy startą marchewkę, posypujemy łyżką cukru a na koniec równomiernie rozkładamy odcedzone rodzynki. Wałkujemy drugą część ciasta i przekładamy na nadzienie, delikatnie dociskając. Białko mieszamy z mlekiem, smarujemy wierzch ciasta a na koniec całe ciasto posypujemy posypką. Pieczemy 45 minut w 180*C.


*Możemy też zrobić wersję z puree marchewkowym. Wystarczy do marchewki dodać budyń śmietankowy albo łyżkę mąki ziemniaczanej.
*Rodzynki możemy zastąpić żurawiną.





15.10.2013

Przekładaniec z serem i kajmakiem






      Zaprzyjaźniony wystawca z Tygla dał mi słoiczek kajmaku i powiedział "zrób coś pysznego" :D. No to zrobiłam! Pomysłów było wiele a słoiczek jeden więc musiałam wybrać i postawiłam na słodko słone połączenie. Ciasto składa się z kilku warstw słonych krakersów, sera, kajmaku i orzechów. Połączenie niby banalne, ale w smaku rewelacyjne. Jeśli ktoś lubi takie połączenia będzie na pewno zachwycony smakiem tego ciasta. Tym bardziej, że robi się je bardzo szybko i nie musimy go piec. Oczywiście polecam też kajmak, który posiada certyfikat Dziedzictwo Kulinarne i Jakość Tradycja. Wszyscy tyglowicze go znają a dla pozostałych podam linka do strony producenta



Składniki:

  • 360 g klasycznych krakersów ( ja użyłam takich)
  • 1 kg białego sera (możne być z wiaderka)
  • 450 g kajmaku tradycyjnego mlecznego
  • 200 ml mleka 
  • 200 g dowolnych orzechów drobno pokrojonych albo płatki migdałów
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 czubate łyżki cukru pudru 

Tortownica 28 cm

      Spód blaszki wykładamy pergaminem, zakładamy obręcz a później po zastygnięciu ciasta wystarczy delikatnie zsunąć z papieru na talerz. Albo wykonać ciacho od razu na talerzu albo paterze na której później zostanie podane.
     Mleko gotujemy a następnie studzimy. Kajmak podgrzewamy w mikrofali albo zanurzamy słoik w gorącej wodzie i czekamy aż zrobi się rzadki, lejący. Tworzenie ciasta powstaje poprzez układanie warstwowo składników. A więc na początek moczymy krakersy w mleku, układamy na dnie blaszki, następnie ser wymieszany z cukrem i ziarenkami wanilii, na tyle ile nam się uda rozsmarowujemy 2 czubate łyżki kajmaku a na koniec posypujemy orzechami. I tak układamy warstwa po warstwie aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwą powinny być orzechy. Wkładamy do lodówki na 12 godzin.








12.10.2013

Jesienne ciasto "Wiewiórka"





      Myślę, że ciasta nie muszę przedstawiać wszyscy je znają i lubią. Bo ja bardzo :D Jak tylko rozpoczyna się piękna, złota jesień zabieram się za pieczenie "Wiewiórki". W tym czasie jabłka są najsmaczniejsze, bardzo soczyste i aromatyczne a do tego duża ilość świeżych orzechów, mniam to jest po prostu pyszne :D 



Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 4 średniej wielkości jabłka (obrane i pokrojone w kostkę) 
 Tortownica 28cm


     Jajka z cukrem ubijamy na początku na małych obrotach (5 minut) następnie na najwyższych do momentu aż masa zgęstnieje zrobi się jasno żółta. Zmniejszamy maksymalnie obroty i wlewamy cienkim strumykiem olej, pomalutku wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Chwilkę jeszcze mieszamy. Wkładamy jabłka, orzechy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy do "suchego patyczka" około 45 minut w 180*C.








08.10.2013

Dżem wschodni





     Jeśli chodzi o przetwory to rzadko je robię a jak robię to co roku jest ten sam zestaw. No może w tym roku poszerzę listę :D  Dżem wschodni należny do moich ulubionych, przygotowuje go od kilku lat i zawszę z podwójnej porcji :D Jedna to zdecydowanie za mało jest tak pyszny i dobry że znika w ekspresowym tempie. A do tego genialnie pachnie cynamonem, wanilią i goździkami.


Składniki na jedną porcje: 

  • 1,5 kg śliwek węgierek 
  • 0,5 kg twardych gruszek 
  • 0,5 kg jabłek 
  • 0,5 kg cukru 
  • 1 laska wanilii 
  • 6 goździków 
  • 1 łyżeczka cynamonu


       Ze śliwek usuwamy pestki a gruszki, jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce przekładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12h. po upływie tego czasu stawiamy na mały ogień i podgrzewamy godzinę. Następnie dodajemy cynamon, goździki i laskę wanilii. Podgrzewamy jeszcze około 2 godzin. Do momentu aż sok odparuje a dżem zgęstnieje. Ja robiłam z podwójnej porcji i w jednym dniu podgrzewałam 3h a w następny dzień jeszcze 2h. Pamiętajmy również żeby nie przykrywać garnka pokrywką! Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.







źródło 

07.10.2013

Ciasto z ricottą i białą czekoladą






      Bardzo fajne kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, nadziane serem ricotta i białą czekoladą. Ciasto zostało przygotowane na spotkanie "Śniadanie nad Wartą". Ciacho znikło, wszyscy chwalili, smakowało więc polecam :D



Składniki: 

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki pełnoziarnistej 
  • 100 g cukru pudru 
  • 120 g masła temp. pokojowa 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 20 g orzechów laskowych 

Nadzienie:
  • 500 g sera ricotta 
  • 100 g białej czekolady 
  • 100 g cukru pudru 
  • skórka z jednej cytryny  
Tortownica 21-22 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona


       Mieszamy w misce mąki, cukier, proszek, sól, ekstrakt waniliowy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko i zagniatamy ciasto tworząc okruszki ( tak jak na kruszonkę!). 70% ciasta wykładamy na dno tortownicy. Białą czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do sera dorzucamy pozostałe składniki i mieszamy. Na ciasto wykładamy nadzienie i przykrywamy pozostałym ciastem a na koniec posypujemy drobno pokrojonymi orzechami laskowymi. Pieczemy 40 minut w 180*C.





03.10.2013

Ciasto ze śliwkami i pycha polewą






      Ostatnio na blogach zrobiła się moda na dodawanie rozmarynu do słodkich wypieków. Bardzo zaciekawił mnie ten pomysł i postanowiłam ulec tej modzie i muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć coś swojego. A więc mamy tu kruche ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej dzięki czemu ciasto jest jest bardziej kruche i ma fajny żółty kolor. Do tego są śliwki i pycha polewa w skład, której wchodzi wcześniej wspomniany rozmaryn, miód, cynamon, skórka cytryny. Ciasto w smaku okazało się rewelacyjne a składniki genialnie do siebie pasują. Zdecydowanie polecam!



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej 
  • 150 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 
  • ew. 1 łyżka zimnej wody 
  • około 500 g śliwek węgierek 

Polewa:
  • 2 jajka 
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 2 czubate łyżki miodu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka z jednej cytryny 
  • 1 płaska łyżeczka drobno pokrojonego rozmarynu
 Foremka 33x23cm


      Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wykładamy ciasto do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej formy. Spód i boki! Boki ciasta podczas pieczenia spłyną na dół i powstanie coś w stylu korytka dzięki temu polewa nie spłynie pod spód ciasta! Ciasto można wyłożyć dłońmi albo rozwałkować i przenieść na blaszkę. Na spodzie układamy połówki śliwek ( miąższem do góry). Wkładamy do piekarnika na 25 minut, pieczemy w temp. 180*C. Wszystkie składniki polewy dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.





01.10.2013

Jabłecznik z budyniem cynamonowym






     Kolejne z bardzo fajnych, szybkich ciast. Nakład pracy niewielki a smak rewelacyjny. Ciasto składa się z kilku warstw pierwsza to jasne ciasto, które w smaku i konsystencji przypomina babkę, następnie jabłka, budyń cynamonowy i ciemne ciasto z dodatkiem kakao. Bardzo fajne, lekkie ciasto przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej je. Polecam!



Składniki: 

  • 4 jajka 
  • 200 g mąki 
  • 180 g roztopionego masła 
  • 150 g cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki mleka 
  • 3 średniej wielkości jabłka 
  • 1/2 cytryny 

Budyń:
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 700 ml mleka 
  • 5 łyżeczek cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • cukier puder do oprószenia
Foremka 20x30 cm


     Około 550 ml mleka gotujemy a w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy, wsypujemy cukier i cynamon. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy naszą mieszankę. Mieszamy chwilę do zgęstnienia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jabłka obieramy, wykrawamy nasiona i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
     Jajka ubijamy z cukrami do momentu aż masa zrobi się jasno żółta, następnie zmniejszając obroty wlewamy cienkim strumykiem przestudzone masło. Gdy już wszystko ładnie się połączy delikatnie mieszając wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę masy przekładamy do foremki, następnie układamy jabłka i budyń. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i mleko mieszamy a następnie wykładamy na budyń. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.







Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...