Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2013

Kołacz z nutellą i śliwkami

      Od dłuższego czasu poszukuje idealnego przepisu na ciasto drożdżowe trwało to dość długo, ale myślę, że w końcu mi się udało. Jak do tej pory jest to najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam, możne się to jeszcze zmieni, ale na dzień dzisiejszy to jest TO. Jest sprężyste, puszyste, mięciutkie i wyborne w smaku. Robi się je trochę inaczej bo przeważnie jest tak, że wszystkie składniki dodajemy do mąki a tu jest odwrotnie do mokrych składników wsypujemy mąkę. Ciasto znalazło się w towarzystwie nutelli i śliwek. Jak dla mnie świetne i bardzo smaczne połączenie! Polecam jeśli nawet nie macie ochoty na kołacz to chociaż zapiszcie sobie przepis na ciasto drożdżowe bo moim zdaniem jest świetne! Składniki: 400 g mąki ( przesianej) 100 g masła rozpuszczone i przestudzone 150 ml letniego mleka  30 g drożdży  100 g cukru  2 jajka  nutella  około 500 g śliwek węgierek  cukier puder do posypania  Tortownica 28-30 cm       Zaczyn: Do 60 ml mleka wkruszamy drożdże, dodaje

Tarta z malinami i białą czekoladą

     Nie chce się chwalić, ale ja mam po prostu nosa do przepisów na świetne tarty. Jak zobaczyłam to ciacho, to wiedziałam, że prędzej czy później muszę je upiec. Fantastyczne połączenie kruchego ciasta z malinami i słodką białą czekoladą - Pyszotka :D Składniki: Ciasto: 300 g mąki (przesianej) 200 g masła pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru 2 żółtka  Nadzienie: 500 g malin  150 g białej czekolady  150 ml śmietany kremówki  Kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru  2 łyżki masła miękkiego  Forma do tart 28 cm         Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto najlepiej między dwoma arkuszami papieru. Ciasto przenosimy na natłuszczoną foremkę, dociskamy do brzegów, odcinamy nadmiar. Ciasto przykrywamy pergaminem, obciążamy grochem albo fasolą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut.        Do miseczki wkładamy połamaną czekoladę, wle

Ciasto bazyliowo - malinowe

       W sumie jadłam już trzy rodzaje ciasta bazyliowego z truskawkami, z samym serkiem mascarpone i ten z malinami.      I zdecydowanie najlepszy, najpyszniejszy jest ten z malinami. Ciasto wyszło przepyszne! Jest mięciutkie, lekko wilgotnawe, połączenie smaku cytryny i bazylii świetnie do siebie pasuje. A masa! mniammm, obłęd! Polecam naprawdę warto przygotować to ciasto! Aha, po upieczeniu ciasto delikatnie mi opadło, ale po przekrojeniu zakalca nie było. Więc proszę się nie przerażać jak Wam trochę opadnie :D Składniki:  Ciasto: duży pęczek bazylii 200 ml oliwy z oliwek  5 jajek  100 g cukru  160 g mąki (przesianej) 1,5 łyżeczki sody  skórka z jednej cytryny  1 łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: 500 g malin  50 g cukru  250 g serka mascarpone  cukier puder   Tortownica 21 cm        Kilka listków bazylii odkładamy do dekoracji, pozostałe liście miksujemy z oliwą z oliwek. Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż cukier się rozpuści a żółtka zbieleją.

Ciasto śliwkowe

     Po klasycznym jabłeczniku przyszedł czas na ciasto ze śliwkami. Ciasta są do siebie bardzo podobne tylko w jabłkowym do ciasta kruchego dodawałam ser a tu już nie. Kruche ciasto z śliwkowo cynamonowym nadzieniem. Cynamonu w nadzieniu nie ma zbyt wiele, ale żeby była wyczuwalna nutka korzenna postanowiłam dodatkowo oprószyć wierzch ciasta przyprawą do piernika co sprawia, że ciasto nabiera bardziej wyrazistego smaku, ale nie nachalnego. Fajnie to wszystko razem smakuje.Polecam! Składniki: Ciasto: 750 g mąki (przesianej) 400 g masła pokrojonego w kostkę 250 g cukru pudru 3 jajka  1-2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 kg śliwek  3 opakowania budyniu śmietankowego 100 g cukru  2 łyżeczki cukru waniliowego   2 łyżeczki cynamonu  szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki kaszy manny  jajko + łyżka mleka Lukier: 120 g cukru pudru  sok z cytryny  cynamon albo przyprawa do piernika do posypania   Forma: 43x25 cm       Z podanych składników zagnieść ciasto

Rewelacyjny jabłecznik

   Moja babcia piekła fantastyczne jabłeczniki! Były kruche i delikatne w smaku z dużą ilością nadzienia - uwielbiałam je :D Moja wersja jest nieco inna, ale wygląd i smak kojarzy mi się właśnie z dzieciństwem. Zapraszam! Składniki:  Ciasto: 600 g mąki (przesianej) 300 g zimnego masła 200 g cukru pudru  100 g sera śmietankowego 2 jajka  ew. 1 łyżka zimnej wody   Nadzienie: 1 i 1/2 kg jabłek  450 ml soku jabłkowego  2 opakowania budyniu śmietankowego  1/2 opakowania galaretki agrestowej  1 łyżka rumu  sok z jednej cytryny  100 g cukru przy kwaśnych jabłkach; 50 g cukru przy słodkich jabłkach 2 łyżki kaszy manny  jajko+ 1 łyżka mleka Lukier: 100 g cukru pudru  kilka kropel soku z cytryny  płatki migdałowe do posypania   Forma 43 x 25 cm       Wszystkie składniki ciasta zagnieść, utworzyć kulę, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na godzinę. Nadzienie: Jabłka obrać, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Owoce przełożyć do garnka, wl

Ciasto straciatella z wiśniami

     Bardzo fajne i szybkie ciasto. Dzięki dodatkowi oleju ciasto jest wilgotne i mięciutkie. Nie obędzie się bez pysznych dodatków czekolady, wiśni, rumu i kruszonki orzechowej.  Składniki:  6 jajek  1 szklanka cukru  2 szklanki mąki krupczatki  1 szklanka oleju  1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia  3 łyżki rumu  100 g czekolady gorzkiej ( drobno pokrojonej) około 300 g wiśni umytych i wydrylowanych Kruszonka: 100 g masła temp. pokojowa 150 g mąki  80 g cukru  50 g orzechów włoskich albo laskowych        Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa zgęstnieje i zrobi się jasno żółta. Następnie dodajemy na przemian olej i mąki z proszkiem. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy łyżkę białek do masy mieszamy do połączenia następnie wkładamy pozostała resztę. Do ciasta dodajemy rum i kawałki czekolady mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy o wymiarze 26-28 cm. Na cieście układamy wiśnie i posypujemy kruszonką.Pi

Muffinki z borówkami i kokosem

Świetne połączenie borówek, wiórków kokosowych i czekolady. Polecam są pyszne! Składniki na 24 sztuki:  420 g przesianej mąki 150 g cukru  100 g wiórków kokosowych  100 g gorzkiej czekolady drobno pokrojonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki sody  1/2 łyżeczki soli  mokre: 2 jajka 175 ml oleju  320 ml mleka  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250 g borówek       W jednej misce wymieszać suche składniki a w drugiej mokre. Do suchych wlewamy mokre, dodajemy borówki i chwile mieszamy.Ciasto przekładamy do foremek tak do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25-30 minut.

Sernik z wiśniami

    Niesamowity jest ten sernik! Bardzo wilgotny, bardzo delikatny i niesamowicie kremowy. Każdy kęs rozpływa się w ustach. Kwaśne wiśnie świetnie kontrastują ze słodkim sernikiem i migdałowymi ciastkami amaretti. Przepyszny, polecam! Składniki:  180 g masła ( temp. pokojowa)  180 g cukru  1 kg twarogu ( może być z wiaderka)  4 jajka  2 budynie śmietankowe sok z jednej cytryny  około 300 g wiśni (umyte i wydrylowane) około 10 sztuk ciasteczek amaretti 1 łyżeczka mąki        Jeśli używamy twarogu należny go wcześniej dwa razy zmielić. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy na przemian jajka i ser. Nie ucieramy zbyt długo wystarczy wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i sok z cytryny. Masę przelewamy do formy keksówki wcześniej wyłożonej pergaminem. Na ser kładziemy wiśnie wymieszane z mąką i posypujemy pokruszonymi ciastkami. Wkładamy do piekarnika na 70-80 minut. Pieczemy w 180*C. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkac

Babeczki z borówkami

      Ostatnio od pieczenia drożdżówek zostaje mi dużo białek, których później szkoda mi wyrzucać a mrozić nie chce bo z miejscem cienko. Więc kombinuje z przepisami i wymyślam co by tu upiec. Przekonałam się już o tym, że połączenie  borówek i cytryny w wypiekach sprawdza się smakowicie np. tu . I postanowiłam to wykorzystać w poniższym przepisie. Ciasto wyszło mięciutkie nie jest suche, bardzo smaczne i znika w ekspresowym tępię. Jedyne czego żałuje to jest to, że dałam za mało borówek następnym razem dodam trochę więcej. Składniki:  100 g masła  100 g cukru 120 g zmielonych migdałów  90 g mąki przesianej 6 białek  1 łyżeczka proszku do pieczenia  skórka z dwóch cytryn  50-100 g borówek  cukier puder i sok z cytryny na lukier         W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Mąkę mieszamy z migdałami i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy gdy będą już podbite pomalutku zaczynamy wsypywać cukier i ubijamy do momentu aż masa zrobi się błyszcząca a pod palcami n

Tarta z bakłażanem i cukinią

Pyszna i sycąca tarta z warzywami. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki krupczatki  0,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko  130 g masła  2-3 łyżki zimnej wody  1/4 łyżeczki soli  Nadzienie: 1 bakłażan 1 czerwona papryka  1 cukinia  4 jajka  100 g sera ( u mnie pecorino i gołda)  50 ml kwaśnej śmietany  sól i pieprz ew. sezam do posypania       Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Bakłażana pokroić na plasterki, posolić i odstawić na 30 minut po tym czasie opłukać pod bieżącą wodą. Paprykę pokroić w drobną kostkę a cukinie w plasterki. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 mm. Na cieście ułożyć bakłażana pozostawiając 3 cm margines, następnie paprykę i plasterki cukinii. Brzegi ciasta nałożyć na warzywa. Jajka rozkłócić, odłożyć łyżkę a do pozostałych jajek dodać ser, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną wlewamy cienkim strumykiem do środka tarty, brzegi posmarować pozostawionym jajkiem i

Kruche ciastka z cukrem

     Bez zbędnego wymyślania najlepsze z najlepszych kruche ciasteczka z cukrem. Pamiętam jak moja babcia piekła takie ciastka i wiecznie w rodzinie były kłótnie bo część wolała przypieczone a druga część blade. Ja wolę te wypieczone :D Polecam, ciasteczka są przepyszne kruchutkie i delikatne. Składniki: 500 g mąki (przesianej) 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru  125 g masła  125 g margaryny  1 łyżka octu  30 g drożdży  skórka z jednej cytryny  Dodatkowo: gruby cukier  jajko+łyżka mleka       Do mąki dodać pokrojone masło, margarynę, pokruszone drożdże i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Blat oprószyć mąką, wyjąc część ciasta, rozwałkować i wykrawać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka przenieść na natłuszczoną blaszkę, posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka a na koniec posypać grubym cukrem. Piec w piekarniku w temp. 200*C na złoty kolor około 15 minut.   źródło