28.08.2013

Kołacz z nutellą i śliwkami




      Od dłuższego czasu poszukuje idealnego przepisu na ciasto drożdżowe trwało to dość długo, ale myślę, że w końcu mi się udało. Jak do tej pory jest to najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam, możne się to jeszcze zmieni, ale na dzień dzisiejszy to jest TO. Jest sprężyste, puszyste, mięciutkie i wyborne w smaku. Robi się je trochę inaczej bo przeważnie jest tak, że wszystkie składniki dodajemy do mąki a tu jest odwrotnie do mokrych składników wsypujemy mąkę. Ciasto znalazło się w towarzystwie nutelli i śliwek. Jak dla mnie świetne i bardzo smaczne połączenie! Polecam jeśli nawet nie macie ochoty na kołacz to chociaż zapiszcie sobie przepis na ciasto drożdżowe bo moim zdaniem jest świetne!


Składniki:

  • 400 g mąki ( przesianej)
  • 100 g masła rozpuszczone i przestudzone
  • 150 ml letniego mleka 
  • 30 g drożdży 
  • 100 g cukru 
  • 2 jajka 
  • nutella 
  • około 500 g śliwek węgierek 
  • cukier puder do posypania 
Tortownica 28-30 cm


      Zaczyn: Do 60 ml mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy do rozpuszczenia następnie odstawiamy na 5 minut.
Do dużej miski wbijamy jedno jajko i żółtko ( białko zostawiamy na później), wsypujemy cukier i mieszamy drewniana łyżką aż masa zrobi się jasna a cukier się rozpuści. Cały czas mieszając wlewamy cienkim strumykiem masło a następnie mleko, dodajemy drożdże i chwilkę mieszamy. Do naszych płynnych składników wsypujemy mąkę, mieszamy a gdy składniki już się połączą odkładamy łyżkę i zagniatamy ciasto dłonią około 3 minut. Ciasto musi być sprężyste! Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę.
      Gdy ciasto już nam ładnie wyrośnie, przekładamy je na oproszoną mąką stolnice i wałkujemy na kształt prostokąta. Mój miał wymiary 40x50cm ale można zrobić mniejszy. Prostokąt ciasta dzielimy na trzy mniejsze, na środku każdego rozsmarowujemy nutellę ( ja kładłam po dwie łyżki na każdą część. Można więcej) i zwijamy każdą część ciasta osobno jak roladę. Pierwszy kawałek układamy przy brzegu formy kolejny w miejscu zakończenia tworząc w ten sposób coś na kształt ślimaka. Kawałki ciasta nie mogą zbytnio do siebie przylegać. Miedzy jednym kawałkiem ciasta a drugim wkładamy umyte, wypestkowane połówki śliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Do białka dodajemy łyżeczkę mleka albo śmietanki, lekko mieszamy i smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

- zamiast nutelli możemy wykorzystać dżem, masę makową, almond cream, ser itp.








27.08.2013

Tarta z malinami i białą czekoladą





     Nie chce się chwalić, ale ja mam po prostu nosa do przepisów na świetne tarty. Jak zobaczyłam to ciacho, to wiedziałam, że prędzej czy później muszę je upiec. Fantastyczne połączenie kruchego ciasta z malinami i słodką białą czekoladą - Pyszotka :D


Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki (przesianej)
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka 

Nadzienie:
  • 500 g malin 
  • 150 g białej czekolady 
  • 150 ml śmietany kremówki 

Kruszonka:
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki masła miękkiego
 Forma do tart 28 cm


        Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto najlepiej między dwoma arkuszami papieru. Ciasto przenosimy na natłuszczoną foremkę, dociskamy do brzegów, odcinamy nadmiar. Ciasto przykrywamy pergaminem, obciążamy grochem albo fasolą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. 
      Do miseczki wkładamy połamaną czekoladę, wlewamy śmietanę i ustawiamy nad garnkiem z gotująca się wodą ( woda nie może dotykać dna miseczki), mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Lekko studzimy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160*C. Na podpieczonym spodzie układamy maliny, zalewamy białą czekoladą i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut.
Kruszonka:
Wszystkie składniki mieszamy palcami do momentu uzyskania grudek.




źródło

23.08.2013

Ciasto bazyliowo - malinowe





       W sumie jadłam już trzy rodzaje ciasta bazyliowego z truskawkami, z samym serkiem mascarpone i ten z malinami.      I zdecydowanie najlepszy, najpyszniejszy jest ten z malinami. Ciasto wyszło przepyszne! Jest mięciutkie, lekko wilgotnawe, połączenie smaku cytryny i bazylii świetnie do siebie pasuje. A masa! mniammm, obłęd! Polecam naprawdę warto przygotować to ciasto! Aha, po upieczeniu ciasto delikatnie mi opadło, ale po przekrojeniu zakalca nie było. Więc proszę się nie przerażać jak Wam trochę opadnie :D


Składniki: 

Ciasto:
  • duży pęczek bazylii
  • 200 ml oliwy z oliwek 
  • 5 jajek 
  • 100 g cukru 
  • 160 g mąki (przesianej)
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • skórka z jednej cytryny 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Nadzienie:
  • 500 g malin 
  • 50 g cukru 
  • 250 g serka mascarpone 
  • cukier puder 
 Tortownica 21 cm


       Kilka listków bazylii odkładamy do dekoracji, pozostałe liście miksujemy z oliwą z oliwek. Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż cukier się rozpuści a żółtka zbieleją. Cały czas ucierając wlewamy cienkim strumykiem oliwę, następnie wsypujemy mąkę wymieszana z sodą, skórkę z cytryny i sok. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do masy i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy pergaminem, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Pieczemy w 180*C. Po przestudzeniu kroimy ciasto na dwa krążki.
       250 g malin umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i ustawiamy na mały płomień. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając i czekamy aż maliny się rozpadną. Całość przecedzamy przez geste sitko, mieszamy delikatnie łyżką żeby sok przeleciał a pestki zostały. Sok malinowy studzimy. Serek mascarpone łączymy z sokiem. Na jeden blat ciasta wykładamy nadzienie, przykrywamy drugim a na górze układamy pozostałe maliny, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy listkami bazylii. Przechowujemy w lodówce.






źródło 

22.08.2013

Ciasto śliwkowe






     Po klasycznym jabłeczniku przyszedł czas na ciasto ze śliwkami. Ciasta są do siebie bardzo podobne tylko w jabłkowym do ciasta kruchego dodawałam ser a tu już nie. Kruche ciasto z śliwkowo cynamonowym nadzieniem. Cynamonu w nadzieniu nie ma zbyt wiele, ale żeby była wyczuwalna nutka korzenna postanowiłam dodatkowo oprószyć wierzch ciasta przyprawą do piernika co sprawia, że ciasto nabiera bardziej wyrazistego smaku, ale nie nachalnego. Fajnie to wszystko razem smakuje.Polecam!



Składniki:

Ciasto:
  • 750 g mąki (przesianej)
  • 400 g masła pokrojonego w kostkę
  • 250 g cukru pudru
  • 3 jajka 
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
  • 2 kg śliwek 
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego  
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • jajko + łyżka mleka

Lukier:
  • 120 g cukru pudru 
  • sok z cytryny 
  • cynamon albo przyprawa do piernika do posypania 
 Forma: 43x25 cm


      Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Nadzienie: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać 200 ml wody, wsypać cukier, cynamon, cukier waniliowy i gałkę muszkatołowa. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Budynie wymieszać ze 150 ml wody dodać do śliwek i chwilkę mieszać tak do zgęstnienia. Odstawić i lekko przestudzić.
     2/3 ciasta rozwałkować najlepiej między dwoma arkuszami pergaminu do rozmiarów formy + 5 cm marginesu. Przełożyć do wyłożonej pergaminem formy, docisnąć do brzegów, nadmiar wychodzący z poza formy obciąć nożem. Środek ciasta posypać kaszą manną, wlać nadzienie i wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować do wymiarów formy, przenieść na nadzienie i lekko docisnąć. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut ( wierzch musi być lekko złotawy). Przestudzone ciasto lukrujemy i na koniec delikatnie posypujemy przyprawą do piernika.






20.08.2013

Rewelacyjny jabłecznik





   Moja babcia piekła fantastyczne jabłeczniki! Były kruche i delikatne w smaku z dużą ilością nadzienia - uwielbiałam je :D Moja wersja jest nieco inna, ale wygląd i smak kojarzy mi się właśnie z dzieciństwem. Zapraszam!



Składniki: 

Ciasto:
  • 600 g mąki (przesianej)
  • 300 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru 
  • 100 g sera śmietankowego
  • 2 jajka 
  • ew. 1 łyżka zimnej wody  

Nadzienie:
  • 1 i 1/2 kg jabłek 
  • 450 ml soku jabłkowego 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego 
  • 1/2 opakowania galaretki agrestowej 
  • 1 łyżka rumu 
  • sok z jednej cytryny 
  • 100 g cukru przy kwaśnych jabłkach; 50 g cukru przy słodkich jabłkach
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • jajko+ 1 łyżka mleka

Lukier:
  • 100 g cukru pudru 
  • kilka kropel soku z cytryny 
  • płatki migdałowe do posypania  
Forma 43 x 25 cm


      Wszystkie składniki ciasta zagnieść, utworzyć kulę, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na godzinę.
Nadzienie: Jabłka obrać, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Owoce przełożyć do garnka, wlać 350 ml soku jabłkowego, wsypać galaretkę, cukier i rum. Dusić na małym ogniu do momentu aż się lekko zaczną rozpadać. Budynie wymieszać z pozostałym sokiem jabłkowym wlać do jabłek i mieszać do chwili zgęstnienia około 1 minuty. Odstawić niech lekko przestygną.
     Większą część ciasta rozwałkować najlepiej między dwoma arkuszami pergaminu do wielkości blaszki.Ciasto przełożyć na blaszkę, posypać kaszą manną i wyłożyć nadzienie jabłkowe. Rozwałkować drugą część ciasta,przykryć nadzienie i docisnąć. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40-50 minut. Po przestudzeniu lukrujemy ciasto i posypujemy płatkami migdałów.







14.08.2013

Ciasto straciatella z wiśniami




     Bardzo fajne i szybkie ciasto. Dzięki dodatkowi oleju ciasto jest wilgotne i mięciutkie. Nie obędzie się bez pysznych dodatków czekolady, wiśni, rumu i kruszonki orzechowej. 


Składniki: 

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki krupczatki 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki rumu 
  • 100 g czekolady gorzkiej ( drobno pokrojonej)
  • około 300 g wiśni umytych i wydrylowanych

Kruszonka:
  • 100 g masła temp. pokojowa
  • 150 g mąki 
  • 80 g cukru 
  • 50 g orzechów włoskich albo laskowych 


      Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa zgęstnieje i zrobi się jasno żółta. Następnie dodajemy na przemian olej i mąki z proszkiem. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy łyżkę białek do masy mieszamy do połączenia następnie wkładamy pozostała resztę. Do ciasta dodajemy rum i kawałki czekolady mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy o wymiarze 26-28 cm. Na cieście układamy wiśnie i posypujemy kruszonką.Pieczemy około 50 minut w 180*C.
* kruszonka wszystkie składniki oprócz orzechów zagniatamy na koniec dodajemy orzechy.








11.08.2013

Muffinki z borówkami i kokosem






Świetne połączenie borówek, wiórków kokosowych i czekolady. Polecam są pyszne!


Składniki na 24 sztuki: 

  • 420 g przesianej mąki
  • 150 g cukru 
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 100 g gorzkiej czekolady drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki soli 
mokre:
  • 2 jajka
  • 175 ml oleju 
  • 320 ml mleka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g borówek 


     W jednej misce wymieszać suche składniki a w drugiej mokre. Do suchych wlewamy mokre, dodajemy borówki i chwile mieszamy.Ciasto przekładamy do foremek tak do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25-30 minut.





08.08.2013

Sernik z wiśniami





    Niesamowity jest ten sernik! Bardzo wilgotny, bardzo delikatny i niesamowicie kremowy. Każdy kęs rozpływa się w ustach. Kwaśne wiśnie świetnie kontrastują ze słodkim sernikiem i migdałowymi ciastkami amaretti. Przepyszny, polecam!


Składniki: 

  • 180 g masła ( temp. pokojowa) 
  • 180 g cukru 
  • 1 kg twarogu ( może być z wiaderka) 
  • 4 jajka 
  • 2 budynie śmietankowe
  • sok z jednej cytryny 
  • około 300 g wiśni (umyte i wydrylowane)
  • około 10 sztuk ciasteczek amaretti
  • 1 łyżeczka mąki 


      Jeśli używamy twarogu należny go wcześniej dwa razy zmielić. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy na przemian jajka i ser. Nie ucieramy zbyt długo wystarczy wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i sok z cytryny. Masę przelewamy do formy keksówki wcześniej wyłożonej pergaminem. Na ser kładziemy wiśnie wymieszane z mąką i posypujemy pokruszonymi ciastkami. Wkładamy do piekarnika na 70-80 minut. Pieczemy w 180*C. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Jeśli ciastka zbyt mocno zaczną się przypiekać możemy przykryć ciasto folią. Ja tego nie zrobiłam i ciastka delikatnie zarumieniły się.






06.08.2013

Babeczki z borówkami





      Ostatnio od pieczenia drożdżówek zostaje mi dużo białek, których później szkoda mi wyrzucać a mrozić nie chce bo z miejscem cienko. Więc kombinuje z przepisami i wymyślam co by tu upiec. Przekonałam się już o tym, że połączenie  borówek i cytryny w wypiekach sprawdza się smakowicie np. tu. I postanowiłam to wykorzystać w poniższym przepisie. Ciasto wyszło mięciutkie nie jest suche, bardzo smaczne i znika w ekspresowym tępię. Jedyne czego żałuje to jest to, że dałam za mało borówek następnym razem dodam trochę więcej.



Składniki: 
  • 100 g masła 
  • 100 g cukru
  • 120 g zmielonych migdałów 
  • 90 g mąki przesianej
  • 6 białek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • skórka z dwóch cytryn 
  • 50-100 g borówek 
  • cukier puder i sok z cytryny na lukier 


       W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Mąkę mieszamy z migdałami i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy gdy będą już podbite pomalutku zaczynamy wsypywać cukier i ubijamy do momentu aż masa zrobi się błyszcząca a pod palcami nie będziemy wyczuwać dużych drobinek cukru. Cały czas ubijając wlewamy cienkim strumykiem masło. Odstawiamy mikser i delikatnie mieszając dodajemy mąkę a na koniec skórkę z cytryny. Gdy wszystkie składniki już się razem połączą przekładamy ciasto do formy. Rodzaj formy zależy od nas może to być foremka na muffiny albo na takie prostokątne babeczki a jeśli chcemy możemy wykorzystać tortownice o wymiarze 21 cm. Pamiętajmy tylko o natłuszczeniu foremki. Na cieście układamy borówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 30 minut. Przestudzone ciasto polewamy lukrem cytrynowym.






03.08.2013

Tarta z bakłażanem i cukinią





Pyszna i sycąca tarta z warzywami.


Składniki:


Ciasto:
  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko 
  • 130 g masła 
  • 2-3 łyżki zimnej wody 
  • 1/4 łyżeczki soli 

Nadzienie:
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 cukinia 
  • 4 jajka 
  • 100 g sera ( u mnie pecorino i gołda) 
  • 50 ml kwaśnej śmietany 
  • sól i pieprz
  • ew. sezam do posypania 


     Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Bakłażana pokroić na plasterki, posolić i odstawić na 30 minut po tym czasie opłukać pod bieżącą wodą. Paprykę pokroić w drobną kostkę a cukinie w plasterki.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 mm. Na cieście ułożyć bakłażana pozostawiając 3 cm margines, następnie paprykę i plasterki cukinii. Brzegi ciasta nałożyć na warzywa. Jajka rozkłócić, odłożyć łyżkę a do pozostałych jajek dodać ser, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną wlewamy cienkim strumykiem do środka tarty, brzegi posmarować pozostawionym jajkiem i ew. posypujemy sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30-40 minut.






01.08.2013

Kruche ciastka z cukrem





     Bez zbędnego wymyślania najlepsze z najlepszych kruche ciasteczka z cukrem. Pamiętam jak moja babcia piekła takie ciastka i wiecznie w rodzinie były kłótnie bo część wolała przypieczone a druga część blade. Ja wolę te wypieczone :D Polecam, ciasteczka są przepyszne kruchutkie i delikatne.



Składniki:

  • 500 g mąki (przesianej)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru 
  • 125 g masła 
  • 125 g margaryny 
  • 1 łyżka octu 
  • 30 g drożdży 
  • skórka z jednej cytryny 

Dodatkowo:
  • gruby cukier 
  • jajko+łyżka mleka 


     Do mąki dodać pokrojone masło, margarynę, pokruszone drożdże i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Blat oprószyć mąką, wyjąc część ciasta, rozwałkować i wykrawać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka przenieść na natłuszczoną blaszkę, posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka a na koniec posypać grubym cukrem. Piec w piekarniku w temp. 200*C na złoty kolor około 15 minut.





 źródło

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...