30.07.2013

Ciasto czekoladowe z czarną porzeczką





     Ciasto można przygotować z dodatkiem dowolnych owoców np. z malinami, jagodami, borówkami, truskawkami co kto lubi. Tak sobie myślę, że do czekolady pasują każde albo prawie każde owoce. Ja zdecydowałam się na czarną porzeczkę. Zapraszam dzisiaj na czekoladowy biszkopt z dodatkiem czekolady a nie kakao, przełożony owocami i czekoladową kremówką. Ciasto jest pyszne, biszkopt mięciutki, owoce lekko kwaskowate całość świetnie się ze sobą komponuje.


Składniki:


Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek temp.pokojowa
  • 100 g mąki pszennej (przesiana)
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g czekolady 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125 g cukru 
  • szczypta soli 

Nadzienie:

  • 600 ml śmietany kremówki 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżeczki żelatyny albo 3 śmietan-fixy 
  • 500 g czarnej porzeczki (umytej i obranej)
  • 1 łyżeczka cukru pudru +1 łyżeczka kakao do posypania


      Biszkopt: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, gdy będą już podbite zaczynamy pomalutku wsypywać cukier i cukier waniliowy miksujemy tak długo aż się nie rozpuści a piana będzie sztywna. Dodajemy po jednym żółtko następnie cienkim strumykiem wlewamy czekoladę, i chwilę miksujemy. Wyłączamy robota, bierzemy łyżkę w dłoń i cały czas delikatnie mieszając wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem, natłuszczonej fory o wymiarach 23x33 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut. Studzimy.
      Nadzienie:  Do garnka wlewamy kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu aż czekolada się nie rozpuści. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki na około 4 godziny ( można to zrobić dzień wcześniej). Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Gdy już napęcznieje stawiamy na niewielki ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy, studzimy. Czekoladową kremówkę ubijamy mikserem gdy już będzie gęsta dodajemy żelatynę.
      Wykończenie: 1/3 ciasta odcinamy i kruszymy. Na biszkopt wykładamy owoce, przykrywamy kremówką i posypujemy pokruszonym ciastem. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.







27.07.2013

Lody owocowe




    Najlepsze na upały są lody a że wykonane są na bazie samych owoców z dodatkiem niewielkiej ilości cukru więc bez wyrzutów sumienia można pochłonąć kilka sztuk.


Składniki:

  • 3 dojrzałe brzoskwinie 
  • 250 ml soku pomarańczowego 
  • 50 g borówek 
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego 

     Brzoskwinie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do naczynia albo kubka. Wlewamy sok, cukier i przy pomocy blendera albo innego urządzenia miksujemy. Do pojemników na lody wrzucamy po kilka sztuk całych borówek, zalewamy sokiem i wkładamy do zamrażarki. Po kilku godzinach mrożenia możemy bez wyrzutów sumienia oddać się słodkiemu lenistwu i pochłonąć loda/lody.





26.07.2013

Ciasto z makiem i wiśniami





       Sezon na czereśnie pożegnany a przywitany wiśniowy. Nie wiem jak Wy, ale ja zdecydowanie wolę jeść czereśnie na surowo a wiśnie preferuje tylko w wypiekach. Mam nadzieje, że wiśnie będą długo dostępne bo trochę tych przepisów do wypróbowania jest. Dzisiaj przedstawiam Wam kruche ciasto z masą budyniowo-makową i wiśniami. Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że nie musimy gotować maku a następnie go mielić więc ciasto można przygotować naprawdę szybko. Jest tylko jeden minus tego ciasta nie wliczając wchodzącego maku w zęby, ciasto najlepiej smakuje na drugi trzeci dzień po upieczeniu. Masa tężeje i nabiera właściwego smaku. Mam nadzieje, że to nikogo nie zniechęci, bo ciasto jest naprawdę bardzo dobre.



Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 300 g cukru 
  • 250 g masła 
  • 500 g maku 
  • 250 g śmietany kremówki 
  • 3 jajka 
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka 
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 700 g wiśni ( umytych i wydrylowanych)
  • 1 i 1/2 szklanki wrzątku
 

      Mąkę, 8 łyżek cukru, roztopione mało, 8 łyżek zimnej wody i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jeśli mamy robot kuchenny to wrzucamy mak i chwile miksujemy a jeśli mamy blender musimy to zrobić na raty. Nie mielimy tylko miksujemy. Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy budynie i 10 łyżek cukru. Pozostałe mleko gotujemy a następnie cały czas mieszając wlewamy budyń. Gdy będzie już gesty, zdejmujemy z ognia, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do przestudzenia. Blaszkę o wymiarach 23x33 (może być większa) natłuszczamy, wykładamy 2/3 ciasta ( można rozwałkować albo rozłożyć dłońmi). Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną. Do budyniu przekładamy mak, 3 jajka, śmietanę, pozostały cukier i mieszamy. Na spód wykładamy masę budyniową, układamy wiśnie a pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy w paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy w 180*C na złoty kolor około 50-60 minut.





24.07.2013

Sałatka z bobem i kurczakiem






     Dzisiaj polecam sałatkę z bobem, kurczakiem, serem fetą i innymi pysznymi dodatkami. Sałatka jest sycąca i można ją podać nawet na obiad. Polecam u nas znikła w jeden dzień :D



Składniki: 

  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 
  • 200 g bobu 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 średni pomidor 
  • 200 g sera feta 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • pieprz chili 
  • kilka kropel soku z cytryny 
  • kilka gałązek świeżego tymianku 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia

      Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy pieprzem chili i odstawiamy na chwilę. Bób gotujemy al`dente w osolonej wodzie, odsączamy na sicie i obieramy z łupinek. Na patelnie wylewamy niewielka ilość oleju, dodajemy drobno pokrojony czosnek i podgrzewamy. Gdy czosnek zacznie się smażyć wrzucamy  piersi z kurczaka, od czasu do czasu mieszając podsmażamy. Paprykę, pomidora i ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. W osobnej miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, pieprz, sól i świeży tymianek mieszamy i polewamy naszą sałatkę.






23.07.2013

Tort czereśniowy




     Dwa czekoladowe krążki przełożone wyśmienitym kremem jajeczno-czereśniowym. Idealne pożegnanie czereśniowego sezonu. Niestety nie mam zdjęcia ciasta w przekroju, ale uwierzcie wygląda wspaniale. 


Składniki: 

Ciasto:
  • 200g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 150 g cukru 
  • 30 g kakao 
  • 2 jajka 
  • 80 ml śmietany 
  • 90 g masła ( roztopione i przestudzone) 
  • 60 ml oleju 
  • 150 ml zimnej wody 
  • duża szczypta soli 

Nadzienie:
  • 350 g czereśni (wydrylowanych)
  • 150 g cukru 
  • 4 żółtka
  • 500 ml śmietany 30%
  • 7 łyżeczek żelatyny

Polewa:
  • 120 ml śmietany 30% 
  • 125 g gorzkiej czekolady 
  • 1 jajko 

 Do nasączenia:
  • 1/2 szklanki wody 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • czereśnie do dekoracji 


       Ciasto: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao i sól. W drugiej misce mieszamy jajka i śmietanę a w trzeciej masło, olej i wodę. Do tłuszczu wsypujemy suche składniki, następnie jaja ze śmietaną. Mieszamy do połączenia składników. Na dno tortownicy o wymiarach 24 cm , kładziemy pergamin, natłuszczamy, wlewamy masę i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy do suchego patyczka około 40-50 minut. Gdy przestygnie przecinamy na dwie równe połówki. Nasączamy wodą z sokiem cytrynowym.
       Nadzienie: Czereśnie wrzucamy do garnka, zasypujemy 100g cukru i podgrzewamy na małym ogniu do chwili puszczenia soku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Studzimy.
Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem w kąpieli wodnej do chwili aż masa zgęstnieje. Studzimy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnego mleka, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Gdy już napęcznieje ustawiamy na niewielkim ogniu i cały czas mieszając rozpuszczamy. Studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy masę żółtkową i żelatynę mieszamy do połączenia. Na koniec wlewamy czereśnie z syropem i delikatnie mieszamy. 
Jedną połówkę ciasta układamy na paterze, zaciskamy metalowa obręczą, wlewamy nadzienie i przykrywamy druga połówką ciasta. Wkładamy do lodówki na 12 godzin.
       Polewa: Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski, wlewamy śmietankę i umieszczamy nad garnkiem z gotująca się wodą. Gdy czekolada już się rozpuści dodajemy żółtko i chwile podgrzewamy. Studzimy.
Wyjmujemy ciasto z obręczy, górę i boki polewamy częścią polewy, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie nakładamy pozostałą czekoladę. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy czereśniami.






21.07.2013

Koktajl jagodowo-agrestowy





     Jeden z lepszych koktajli jakie piłam! Słodki smak jagód fantastycznie współgra z kwaskowatym agrestem. I jak dla mnie nie ma potrzeby dosładzania no ale jak ktoś się uprze może dodać odrobinę cukru trzcinowego. 
Kefir możemy zastąpić mleczkiem kokosowym. 






18.07.2013

Placek agrestowy z migdałami






     To ciasto jest trochę inne od ciast dotychczas pieczonych. Nie ucieramy masła z cukrem tylko ubijamy śmietanę kremówkę. Więc jeśli ktoś nie lubi żmudnego ucierania to na pewno ucieszy się z tego przepisu. Szybkie, dziecinnie proste w wykonaniu do tego smaczne i chrupiące dzięki orzechom.


Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 jajek temp.pokojowa
  • 380 g mąki (przesianej) 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g migdałów pokrojone w plasterki albo słupki
  • 400-500 g najlepiej czerwonego agrestu (umytego i obranego)

       Śmietanę  ubijamy, gdy będzie podbita wsypujemy pomalutku 3/4 szklanki cukru chwile ubijamy. Śmietana nie musi być bardzo sztywna. Delikatnie mieszając dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem i jajka. I tak do wyczerpania składników. Mieszamy  tylko chwilę do połączenia się całości. Przekładamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej foremki o wymiarach 23x33 cm. Na cieście układamy agrest, posypujemy pozostałym cukrem i migdałami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 45 minut.





15.07.2013

Tarta Pavlova







     Z pieczenia bułeczek jagodowo-kokosowych zostały mi białka i tak sobie pomyślałam, że najlepszym i najłatwiejszym sposobem na ich wykorzystanie będzie upieczenie bezy, a że ja lubię tarty to czemu nie tarta pavlova :D Krucha, delikatna beza nadziana serkiem mascarpone, śmietaną, wanilią i z dużą porcja owoców sezonowych. Najlepszy deser na lato!




Składniki: 

  • 3 białka temp.pokojowa
  • 200 g białego cukru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki octu winnego

Nadzienie:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 laska wanilii
  • dowolne owoce 


        Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do tart o wymiarach 24 cm natłuszczamy. Ubijamy białka gdy będą już w połowie ubite zaczynamy pomalutku wsypywać cukier. Ubijamy tak długo aż masa będzie jasna, świecąca a pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i delikatnie mieszamy. Piane przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką o wzorze klasycznym albo okrągłym. Wyciskamy białka zaczynając od brzegu tworząc okręgi i kończąc na środku formy. Gdy cały spód będzie już pokryty pianą następnie wyciskamy niewielkie rozetki wokół formy. Chodzi o to, żeby brzeg tarty był wyższy. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temp. do 140*C pieczemy 80 minut. Pamiętajmy też o tym żeby w trakcie całego pieczenia ze trzy razy otworzyć piekarnik. Po to żeby wypuścić parę. Studzimy przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
      Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Laskę wanilii przecinamy na pół, wydrążamy ziarenka i dokładamy je do masy, mieszamy. Nadzienie przekładamy do środka wcześniej przygotowanej bezy. Przyozdabiamy świeżymi owocami.


* Wiecie w jak łatwy sposób można sprawdzić czy piana na bezę jest już gotowa? Wystarczy ją przeciąć nożem. Jeśli bez problemu ją przetniemy a miejsce przecięcia się nie zejdzie piana jest już gotowa.






12.07.2013

Bułeczki jagodowo-kokosowe





    Jagodzianki to moje ulubione drożdżówki. Piekę je co roku jak tylko zaczyna się sezon na jagody. Tym razem do moich ukochanych jagodzianek postanowiłam dodać budyń z wiórkami kokosowymi. Jak dla mnie smakują obłędnie, są fantastyczne i od wczoraj są numerem jeden na mojej liście wypieków. Jeśli planujecie piec jagodzianki polecam moje, obowiązkowo z lukrem jagodowym :D Ciasto możecie zrobić według własnego przepisu. Zachęcam do spróbowania.



Składniki: 

  • 5 szklanek mąki (przesianej) 
  • 100 g masła (roztopione i przestudzone)
  • 250 ml maślanki 
  • 130 ml mleka 
  • 40 g drożdży 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 żółtka temp. pokojowa

Nadzienie:
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 1,5 szklanki mleka 
  • 50 g wiórków kokosowych 
  • 200 g jagód (umyte i obrane)
  • 1 czubata łyżeczka kaszy manny 
  • 1 żółtko+łyżka mleka 

 Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 30-40 g jagód 
  • wiórki kokosowe do posypania 


       Mleko i maślankę podgrzewamy do temp. pokojowej około 22-24*C. Do garnuszka wkruszamy  drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki wlewamy 1/2 szkl. mleka i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, roztrzepane żółtka, wlewamy zaczyn i mieszamy drewnianą łyżką. Do ciasta wlewamy mleko z maślanka i masło. Chwile mieszamy łyżką następnie dłońmi zagniatamy ciasto około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
       Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu ( z 1,5 szklanki mleka!). Do gęstego budyniu wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy, przykrywamy talerzykiem i studzimy.
Stolnice oprószamy mąką, wyjmujemy ciasto, delikatnie obracamy toczymy wałek i nożem kroimy na 16 plastrów. Każdy plaster wałkujemy na średniej grubości placek. Na środek nakładamy łyżeczkę budyniu i jagód wymieszanych z kaszą manną. Zawijamy ciasto i kształtujemy bułeczki, układamy na natłuszczonej blaszce, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Każdą bułeczkę smarujemy rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy na złoty kolor około 20 minut. Studzimy.
      Na talerz wsypujemy cukier puder, dodajemy przetarte przez sitko jagody mieszamy lukier powinien mieć konsystencje gęstej, kwaśnej śmietany. Widelcem robimy esy-floresy  na drożdżówkach na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.





10.07.2013

Zapiekanka z cukinią i fetą






    Zapiekanka jest niepozorna, niby nic ser feta zawinięty w plasterki cukinii, ale wystarczy raz spróbować i się przekonać jaka jest dobra.



Składniki:

  • 5 sztuk małych cukinii
  • 200 g sera feta ( tylko nie ser "typu Feta"!)
  • 3 jajka 
  • 30 g sera pecorino albo parmezan 
  • 1 czubata łyżka mąki 
  • 40 ml mleka
  • sól i pieprz 


      Cukinie myjemy, obcinamy końce i przy pomocy obierka do warzyw kroimy na cienkie paseczki. Ser kroimy na niewielkie prostokąty. Ja, przekroiłam wzdłuż na pół powstały dwa plastry sera, które przedzieliłam znowu na pół i następnie podzieliłam na prostokąty. Na plasterek cukinii  kładziemy kawałek sera zwijamy, zawijamy w kolejny plasterek i kolejny. Czyli jeden kawałek sera zawijamy w trzy plasterki cukinii. Układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej należny delikatnie natłuścić.
Tak samo postępujemy z pozostałymi plastrami cukinii. Wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 180*C. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy starty na drobnych oczkach ser, mąkę i dosyć sporą szczyptę soli i pieprzu. Wyjmujemy cukinie z piekarnika, polewamy masą jajeczną i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.








09.07.2013

Tarta porzeczkowa na najeżonym spodzie





     Często jest tak, że promocje w sklepach namawiają mnie do kupna danego towaru. I tak samo było z ciastkami jeżyki. Kupiłam cztery paczki jedną zjedliśmy w przeciągu jednego dnia a koleje postanowiłam wykorzystać jako spód do tarty. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę dlatego, że ciastka zawierają w sobie same pyszności czekoladę, karmel, bakalie, kruche ciastko i po zmieleniu są na tyle lepkie, że nie musiałam już dodawać masła. Nadzienie jest już bardziej klasyczne. Składa się ze śmietany, jogurtu, serka mascarpone i porzeczek. Połączenie tych dwóch elementów słodkich ciastek ze śmietankowo-porzeczkową masą sprawił, że tarta znikła w jeden dzień. Polecam!



Składniki: 

  • 3 opakowania ciastek jeżyki classic
  • 250 g serka mascarpone 
  • 500 ml jogurtu greckiego 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 400 g czerwonych porzeczek (umytych i obranych)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny + odrobina mleka 


       Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy zimnym mlekiem i czekamy aż napęcznieje. Ciastka kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do robota albo blendera i miksujemy. W blenderze będziemy zmuszeni rozdrabniać ciastka na raty wszystko po prosu za jednym razem nam się nie zmieści. Pokruszonymi ciastkami wykładamy dno formy do tart 21-24 cm. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy na najmniejszym ogniu i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ser, jogurt i cukier. Chwile mieszamy do połączenia składników. Wlewamy żelatynę i znowu krótko mieszamy. Większą cześć porzeczek rozdrabniamy na papę, przekładamy do masy śmietankowej, dodajemy całe porzeczki i mieszamy. Nadzienie przekładamy na wcześniej przygotowany spód wkładamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje. Dekorujemy w zależności od gustu startą czekoladą, pokruszoną bezą, miętą i porzeczkami, bitą śmietaną.





 * Musze jeszcze dodać, że przepis nie ma nic związanego z reklamą ciastek. Po prostu od czasu do czasu lubię wykorzystać gotowe produkty.



05.07.2013

Ciasto agrestowe






     Agrest to trochę zapomniany i nie modny owoc. A jest naprawdę fantastyczny i można wykorzystać go do wielu ciast nie tylko do ciasta drożdżowego. Ciasto, które Wam dzisiaj przedstawiam można powiedzieć, że ma trzy warstwy. Pierwsza to płatki migdałowe, druga to ciasto ucierane- mięciutkie i puszyste a trzecią warstwę stanowi budyń ugotowany na soku jabłkowym  z agrestem. Polecam!



Składniki: 

Ciasto:
  • 200 g masła temp. pokojowa
  • szklanka cukru ( drobnego)
  • 300 g mąki (przesianej)
  • 125 ml śmietany kremówki temp.pokojowa
  • 3 jajka temp.pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 50 g płatków migdałowych

Masa budyniowa:
  • 500 g agrestu umytego i obranego 
  • 400 ml soku jabłkowego 
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 łyżek cukru 
  

        Masło ucieramy z cukrem tak długo aż cukier się nie rozpuści. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem i jajka ( długo nie ucieramy, wystarczy połączyć składniki!). Na sam koniec wlewamy kremówkę. Tortownice o wymiarach 24 cm wykładamy pergaminem, smarujemy tłuszczem i na spód wysypujemy płatki migdałów. Do formy przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy 30-35 minut. Studzimy.
       Proszek budyniowy wymieszać z 4 łyżkami soku jabłkowego. Pozostały sok zagotować z agrestem i cukrem. Delikatnie gotować 5 minut ( jeśli agrest jest mocno dojrzały wystarczą 2-3 minuty!) Agrest odsączyć a do soku wlać budyń chwilę gotować do zgęstnienia. Odstawić na bok i włożyć agrest. Lekko studzimy. Wyjmujemy ciasto z formy, usuwamy pergamin.
-Jeśli mamy metalową obręcz to nakładamy ją na ciasto dociskając mocno do brzegów i wlewamy budyń agrestowy.
- Jeśli nie mamy takiej obręczy to zakładamy obręcz od tortownicy i czekamy aż masa bardziej zastygnie. Dopiero gdy zgęstnieje przelewamy ja na ciasto. 
Ciasto wkładamy do lodówki im dłużej tym lepiej. W moim placku całkowite zastygniecie budyniu nastąpiło dopiero po 12h. 








03.07.2013

Pasta do kanapek z grillowanego awokado





Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado 
  • sól, pieprz 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 


      Awokado przekroić na pół, wyjmujemy pestkę, ale nie obieramy ze skórki. Miąższ posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Kładziemy na patelnie grillową i smażymy na średnim ogniu około 3-5 minut ( tylko od strony miąższu). Wykładamy z patelni i chwilę czekamy aż ostygnie. Wyjmujemy miąższ, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i wlewamy oliwę. Miksujemy na papkę. Jeśli nie mamy blendera użyjmy widelca. Przekładamy do słoiczka, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Przechowujemy w lodówce. Używamy do kanapek zamiast masła.




02.07.2013

Ciastka z Twix-em





     Świetne są te ciastka! Ciężko jest im się oprzeć. Ja, zamiast robić zdjęcia to stałam i jadłam a jak zjadłam to myślałam sobie no to może jeszcze jedno ;D Ach te łakomstwo! O mały włos a nie miała bym czym się pochwalić.  Ale najlepsze są ciepłe kiedy karmel z batoników lekko się ciągnie :D  


Składniki:

  • 125 g mielonych migdałów 
  • 100 g mąki ( może być pełnoziarnista) 
  • 125 g cukru pudru 
  • 200 g rozpuszczonego masła 
  • 30 g kakao 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 6 paluszków twix 


     Wszystkie składniki oprócz batonów mieszamy, dodajemy drobno pokrojone twixy. Odrywamy kawałki ciasta, toczymy w rękach niewielkie kulki, układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Pieczemy 12-15 minut w 180*C.








Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...