29.05.2013

Drożdżówka z rabarbarem





     Jakiś czas temu pisałam post "Co zrobić żeby ciasto drożdżowe było zawszę idealne?" --->> Kilka osób zarzuciło mi, że zbieram informację w starych książkach z lat 80-tych. Może i tak książki stare, ale czy coś się zmieniło? Mąkę trzeba przesiać, składniki powinny mieć temp. pokojową, żółtka są najlepsze do ciasta drożdżowego itd. Tak piekły nasze babki i my dzisiaj pieczemy tak samo pewne rzeczy się nie zmieniają. Kolejnym punktem dyskusji były drożdże. Mnie matka nauczyła żeby dodawać 100g drożdży na 1kg mąki, ale podobno to już przeszłość i teraz dodaje się 60 g drożdży na 1 kg mąki. Postanowiłam to sprawdzić i przekonać się czy rzeczywiście ciasto urośnie i nie będzie zakalca. A więc przedstawiam moje wnioski i to co mi wyszło. Specjalnie upiekłam dużą drożdżówkę z 1 kg mąki żeby się przekonać czy dana ilość drożdży da rade. Po kolei: Ciasto odstawione w misce wyrastało trochę dłużej, ale urosło ładnie. Do ciasta była dodana kruszonka i rabarbar. Po upieczeniu boki były wysokie a środek nie potrafił już dorównać. Ciasto nie było wstanie udźwignąć owoców i kruszonki. Nie było zakalca, ale ciasto było lekko zbite. W smaku było ok. Mój wniosek jest taki jeśli nie boicie się drożdży to radze dodawać więcej drożdży mamy pewność, że ciasto będzie w stanie podnieść owoce i kruszonkę, będzie mięciutkie i puszyste. Ale jeśli zdecydujecie się na wykonanie drożdżówki z mniejszą ilością drożdży to nie bójcie się zakalca na pewno tam nie znajdziecie. Po prostu ciasto będzie mniej wyrośnięte i mniej pulchne. To są moje wnioski! Zaznaczyć chce również, że to nie jest pierwsza drożdżówka pieczona przeze mnie.
A teraz zapraszam na drożdżowe :D



Składniki na 1kg mąki:

  • 1 kg mąki luksusowej przesianej
  • 100 g masła rozpuszczone i przestudzone
  • 60 g drożdży 
  • 5 żółtek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 550 ml mleka albo maślanki temp około 35*C
  • szczypta soli

 Składniki na 0,5 kg mąki 
  • 0,5 kg mąki 
  • 50 g masła 
  • 30 g drożdży 
  • 3 żółtka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 270 ml mleka albo maślanki
  • szczypta soli


Kruszonka: 

  •  50 g masła temp. pokojowa
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki mielonych orzechów 
  • 1 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 0,5 kg rabarbaru


      Drożdże zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy do momentu ich rozpuszczenia.Wsypujemy łyżeczkę mąki i około 80 ml mleka albo maślanki mieszamy i czekamy do wyrośnięcia. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, na środku robimy dołek, wlewamy drożdże, przykrywamy mąką i czekamy chwilę. Następnie wkładamy żółtka, mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy masło i mleko. Chwilę mieszamy a następnie przy użyciu ręki delikatnie zagniatamy około 5 minut. Ciasto będzie bardzo delikatne i może przyklejać się do rąk. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
     Dużą blaszkę wykładamy pergaminem, natłuszczamy. Ręce oprószamy mąką i przekładamy ciasto do formy. Wierz delikatnie smarujemy mlekiem po to żeby miało ładny, złoty kolor. Rabarbar obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na cieście. Z podanych składników robimy kruszonkę i posypujemy wierzch ciasta. Odstawiamy je na 20-30 minut. Gdy podrośnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na złoty kolor około 40-60 minut









28.05.2013

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami






Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka 
  • 800 g ziemniaków 
  • 500 g brokułów
  • 5 średniej wielkości marchewki 
  • 150 g sera topionego w plasterkach ze szczypiorkiem 
  • 250 ml mleka 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • bulion do gotowania marchewki i brokuła 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa kebab-gyros 
  • olej do smażenia 


      Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i smażymy. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w plasterki 2-3 mm. Marchewkę obieramy i kroimy w skośne plasterki, a brokuł dzielimy na małe różyczki. Do gotującego się bulionu wkładamy marchewkę i gotujemy około 5 minut, następnie dodajemy brokuł i gotujemy jeszcze 4 minuty. Warzywa odsączamy na sicie. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Cały czas mieszając wlewamy cienkim strumykiem mleko i około 1/2 szklanki bulionu, w którym gotowały się warzywa. Sos nie powinien być za gęsty, w razie czego można jeszcze dolać bulionu. Do sosu dodajemy 1/2 paczki drobno pokrojonego sera. Chwilę jeszcze mieszamy do częściowego rozpuszczenia sera.  Doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy mięso, ziemniaki, warzywa, sos i na koniec pokrojony ser. Zapiekamy 25 minut w 200*C.

* Zamiast sera topionego możemy wykorzystać ser pleśniowy. 




26.05.2013

Ciasto czekoladowe z serem ricotta






       Często jest tak, że po przeczytaniu jakiegoś przepisu stwierdzam, że muszę go wypróbować od razu a często jest też tak, że pląta mi się po głowie i czeka na swój czas. Tak samo było z tym przepisem jak zobaczyłam go na blogu Kasi wiedziałam, że na pewno upiekę to ciasto. Intuicja mnie nie zawiodła. Ciasto okazało się rewelacyjne. Wprowadziłam kilka zmian mam nadzieje, że Kasia się nie obrazi :D Ciasto zrobiłam z podwójnej porcji, twaróg zamieniłam na ricottę i dodałam borówki. Rewelacja! Po oryginał zapraszam do Kasi --->>  a ja poniżej przedstawiam swoją wersję.


Składniki: 

  • 200 g mąki 
  • 200 g masła 
  • 250 g cukru 
  • 500 g sera ricotta 
  • 250 g borówek 
  • 4 jajka 
  • 6 łyżek kakao 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki mleka


       Masło i kakao umieszczamy w rondelku, stawiamy na mały płomień i mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Ser ucieramy z 50 g cukru i ekstraktem waniliowym. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem do momentu jego rozpuszczenia. Do masy jajecznej wlewamy cienkim strumykiem rozpuszczone masło, wsypujemy mąkę z proszkiem i jeszcze chwilkę mieszamy. Tortownice o wymiarach 21 cm wykładamy pergaminem, natłuszczamy i przekładamy 1/2 część ciasta, następnie 125 g borówek, ser i resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika na 60-70 minut nagrzanego do 180*C ( pieczemy do suchego patyczka). Studzimy. Do miski wkładamy połamaną czekoladę i mleko, ustawiamy nad garnkiem z gorącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Gdy czekolada zgęstnieje polewamy ciasto i dekorujemy pozostałymi borówkami. Zamiast borówek możemy użyć maliny albo truskawki.







25.05.2013

Drobiowe Pizzerinki






    Ciasto drożdżowe zastąpiłam kurczakiem, dołożyłam kilka pysznych dodatków i wyszedł pyszny obiadek.


Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek 
  • 1 mała cebula 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1/4 papryki żółtej albo czerwonej 
  • 1 mały ogórek konserwowy
  • 3 łyżki keczupu 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa kebab-gyros 
  • przyprawa włoska 
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia 

  

       Piersi z kurczaka przykrywamy torebką foliową i rozbijamy. Nie za cienko i nie za grubo. Przyprawiamy przyprawą kebab-gyros. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1/2 część cebuli kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnie i podsmażamy, dorzucamy pieczarki i smażymy. Po odparowaniu wody doprawiamy solą i pieprzem. Do miseczki wkładamy koncentrat, keczup, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, paprykę, ogórek i cebulę pokrojone w drobną kostkę doprawiamy przyprawą włoską. Piersi z kurczaka smażymy z obu stron. Na blaszkę wyłożona pergaminem do pieczenia przekładamy piersi, na całości nakładamy najpierw sos pomidorowy, pieczarki na końcu posypujemy serem mozzarella. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 10 minut do rozpuszczenia sera. Podajemy z surówką i pieczonymi ziemniaczkami. Przepis na pieczone ziemniaki znajdziecie  tu i tu.







24.05.2013

Sernik z truskawkami



      Nie dość że robi się go w ekspresowym tempie to dodatkowo rewelacyjnie smakuje. Jest wilgotny, kremowy a dodatek truskawek i galaretki ożywia smak, i ma się ochotę na więcej.


Składniki:

  • 1 kg twarogu 
  • 10 jajek 
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej 
  • 300 g cukru pudru 
  • 200 g masła temp.pokojowa
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 kg truskawek 
  • 1 galaretka truskawkowa 


       Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ubijamy mikserem dodając na przemian masło, ser, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy kilka minut do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno dodajemy po łyżce do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Masę serową przekładamy do tortownicy o wymiarach 21-24 cm wyłożonej pergaminem i natłuszczonej. Pieczemy na złoty kolor 60-70 minut w temp. 160*C. Studzimy.
      Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku studzimy i czekamy, aż zgęstnieje. Truskawki myjemy, kroimy na pół albo grubsze plastry. Układamy na serniku. Przy pomocy pędzla albo małej łyżeczki nakładamy galaretkę. Czekamy aż galaretka całkowicie stężeje i możemy podawać z lodami albo bitą śmietaną.





* Przepis pochodzi z gazety Claudia  

22.05.2013

Kolorowa tarta dla dzieci




       Już niedługo dzień dziecka może warto pomyśleć o słodkiej niespodziance dla maluchów :D Mam coś specjalnie dla nich. Chrupiąca, kolorowa tarta z pysznym czekoladowo-truskawkowym nadzieniem. Smakuje trochę jak lody. Nie wiem czy ktoś z was jadł lody cassate? Bo po spróbowaniu ciasta smak skojarzył mi się właśnie z tymi lodami. Bardzo śmietankowe, bardzo czekoladowe i bardzo truskawkowe mniam pyszota :D


Składniki: 

  • 250 g herbatników 
  • 180 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
  • 10 g kolorowej posypki do ciast 

Nadzienie:
  • 800 ml śmietany kremówki 
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • kilka sztuk truskawek 5-7szt 
  • 8 łyżeczek czekolady w proszku ( może być kakao dla dzieci)
  • 2 batony KitKat(2x40g) albo podobne. Zamiast batonów można wykorzystać płatki śniadaniowe Duo
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 2 bezy do dekoracji

 
        Herbatniki mielimy, wlewamy masło i mieszamy, wsypujemy posypkę. Mieszankę przekładamy do tortownicy o wymiarach 21-22 cm dociskamy do dna i boków formy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
       Warstwa czekoladowa: Żelatynę moczymy w odrobinie wody. Po napęcznieniu wstawiamy na mały ogień i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Do 400 ml śmietanki wsypujemy czekoladę w proszku i ubijamy na sztywno. Do śmietany wlewamy żelatynę i jeszcze chwile ubijamy. Wsypujemy drobno pokrojone wafelki mieszamy i przekładamy na wcześniej przygotowany spód.
       Warstwa truskawkowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy i czekamy do zgęstnienia galaretki. 400 ml śmietanki ubijamy na sztywno, wlewamy galaretkę i dodajemy truskawki jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Masę truskawkową wykładamy na masę czekoladową. Wkładamy do lodówki i czekamy do stężenia. Przed podaniem posypujemy pokruszonymi bezami.







20.05.2013

Ciasto z rabarbarem Bożeny Sikoń




      Mam nadzieje, że nie macie dość ciast z rabarbarem :D Przedstawiam Wam dzisiaj wyjątkowe ciasto. Ciasto wg. przepisu Bożeny Sikoń, która jest dla mnie wielkim autorytetem w dziedzinie cukiernictwa. Ciasto jest bardzo proste i mało skomplikowane w przygotowaniu. Kruche ciasto, rabarbar przyprawiony cynamonem a na to wszystko wielka beza. Najprzyjemniejszy oprócz smaku jest dźwięk jaki wydaje beza podczas krojenia. Muzyka dla moich uszu :D Uwielbiam!



Składniki:

  • 300 g masła 
  • 500 g mąki 
  • 125 g cukru 
  • 5 żółtek 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 

Nadzienie:
  • 600 g rabarbaru + 2 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5 białek
  • 200 g cukru 

       Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka mieszamy z cukrem ( wystarczy wymieszać). Do przestudzonego masła wsypujemy przesianą  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i mieszamy. Na stolnice oprószoną mąką wykładamy ciasto i chwile zagniatamy. 3/4 ciasta zawijamy w folię spożywczą, do reszty ciasta dodajemy kakao i zagniatamy do połączenia składników, zawijamy w folię i oba ciasta wkładamy do zamrażarki ( ciasto można przygotować wieczorem i włożyć do zamrażarki na całą noc). Na formę od tart 21-24 cm ścieramy jasne ciasto na jasne ciemne. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 25 minut. Wyjmujemy podpieczony spód i można się zająć przygotowaniem nadzienia.
      Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki, posypujemy dwoma łyżkami cukru ( rabarbar nie powinien za długo stać bo rozmięknie i puści sok. Myślę, że 10 minut to max). Ubijamy pianę z białek ( białka temp. pokojowa), wsypujemy cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia. Na spód nakładamy rabarbar, posypujemy cynamonem i wykładamy pianę. Pieczemy na złoty kolor około 40-45 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.


* W oryginalnym przepisie ciasto było podzielone na trzy części. Duże, średnie i małe kakaowe. Ciasto średnie miało być starte na pianę z białek. Ja, choć miałam przygotowane ciasto zapomniałam je zetrzeć.
Osobiście uważam że przeoczenie wyszło tylko na lepsze. 











17.05.2013

Rabarbarówka sypana :D




     Kto nie zna szarlotki sypanej? No chyba wszyscy :D A na pewno takie leniwce jak ja! W lodówce zostało mi trochę puree z rabarbaru i zaczęłam się zastanawiać do czego by go wykorzystać. Przejrzałam zeszyt i znalazłam przepis na szarlotkę i tak sobie pomyślałam a gdyby tak zastąpić jabłka rabarbarem? No spróbujmy zobaczymy co z tego wyjdzie. Wyszło smakowicie, wiadomo :D Delikatne, kruche, lekko kwaskowate i bardzo szybkie w przygotowaniu. Gdy ma się gotowe puree przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 10 minut!



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 180 g masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Nadzienie:
  • 1 kg rabarbaru 
  • 4-6 łyżek cukru
  • odrobina wody 

       Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka podlewamy odrobiną wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Gdy rabarbar już się rozpadnie miksujemy wszystko na papkę. Dodajemy cukier do smaku. Studzimy.
      Tortownice o wymiarach 21 cm wykładamy pergaminem i natłuszczamy. W misce mieszamy mąkę, kasze mannę, cukier i proszek. Na dno tortownicy wsypujemy około 1 szklanki, na to wykładamy 1/2 część rabarbaru znowu posypujemy mieszanką, wykładamy resztę nadzienia i wysypujemy resztę sypkich składników. Masło kroimy w plasterki i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy 40-50 minut w temp.200*C.  

* Do przygotowania wersji z jabłkami potrzebne będzie 1 kg startych na grubych oczkach jabłek.





15.05.2013

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami




       Z wyglądu  przypomina trochę american pie tylko ta wersja jest wersją spolszczoną. Bardzo fajne kruche ciasto z nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym doprawione cynamonem. Polecam ciasto smakuje rewelacyjnie na ciepło i na zimno, a z lodami śmietankowymi wprost genialnie. 


Składniki:

  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanka cukru
  • 3 żółtka 
  • 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 600 g rabarbaru 
  • 400 g truskawek świeżych albo mrożonych
  • 1/2 + 3 łyżki cukru
  • duża szczypta cynamonu  
  • 1 łyżka bułki tartej albo kaszy manny 
  • białko do posmarowania
  • forma do tart 21-22cm



        Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Odstawiamy do puszczenia soku około 1-2 godziny ( można na dłużej).
       Ciasto: Mąki mieszamy, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i pozostałe składniki. Zagniatamy.
Część ciasta wałkujemy między dwoma arkuszami pergaminu. Przykładamy dno formy i od jej brzegu mniej więcej 1 cm wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta łączymy z ciastem odłożonym. Na środku naszego koła wycinamy małą foremką wzorek. Jeśli nie mamy takich foremek wystarczy jak zrobimy  nacięcia nożem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przekładamy do wcześniej natłuszczonej formy do tart. Dociskamy do brzegów, wyrównujemy, odrywamy resztki ciasta. Na ciasto kładziemy kawałek pergaminu na który wysypujemy fasolę albo groch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut.
      Nadzienie: Rabarbar odsączamy na sitku, dodajemy pokrojone truskawki.
Wyjmujemy podpieczony spód, pozbywamy się grochu. Spód ciasta posypujemy bułką tartą (cienka warstwa wystarczy), wykładamy owoce, posypujemy 3 łyżkami cukru i delikatnie po całości doprawiamy cynamonem. Na owoce kładziemy wcześniej przygotowane koło, dociskamy delikatnie ciasto, smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno! Z lodami śmietankowymi smakuje wybornie :D




14.05.2013

Co zrobić żeby ciasto drożdżowe było zawsze idealne?

   




       Nie będę ukrywać, że składniki na ciasto drożdżowe zawsze dodawałam na oko. Zawsze wychodziło i było mięciutkie i pyszne. Do napisania tego posta przyczyniła się krótka wymiana zdań z Dorotą. Ona uważała że na 400 g mąki, owoce + kruszonka 20 g świeżych drożdży to jest w sam raz ja uważam przeciwnie że jest za mało. W tym poście nie chodzi mi o udowodnienie kto ma racje, ale o to czy naprawdę dodajemy za dużo drożdży? Moja mama uczyła mnie żeby dodawać na 1 kg mąki 100g świeżych drożdży. Czy się myliła nie wiem? Muszę to sprawdzić. Postanowiłam na początek zajrzeć do książek. I tego co się dowiedziałam streszczę poniżej w kilku punktach. Tytuły książek z których czerpałam wiedzę znajdziecie na samym dole. 


  1. Najlepsza temperatura dla drożdży 18-37*C w niskich temperaturach aktywność drożdży maleje a w zbyt wysokich można zniszczyć komórki drożdżowe. 
  2. Drożdże do swojego rozwoju potrzebują również tlenu dlatego bardzo ważne jest przesiewanie mąki. Przesiewanie zwiększa zawartość powietrza w mące, a tym samym tlenu.
  3. Podobne zadanie spełniają żółtka utarte z cukrem na puszystą masę.
  4. Do wypieku ciasta drożdżowego najlepsza jest mąka pszenna luksusowa. Mąka pszenna zawiera gluten, który sprawia, że ciasto jest porowate, nie opada i zachowuje kształt.
  5. Do wypieku ciasta używa się tylko żółtek bez białek. ( tak robiła moja babcia, mama i ja też tak robię. Ciasto drożdżowe na samych żółtkach jest delikatniejsze, bardziej puszyste i ma ładniejszy kolor- moje zdanie).
  6. Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temp. pokojową. 
  7. Tłuszcz powinien być stopiony, ciepły. Dodawany pod koniec wyrabiania.
  8. Pod koniec wyrabiania dodaje się sól.
  9. Ilość drożdży uzależniona jest od ilości dodatków. Ustalono, że podstawowe ciasto wyrasta, jeżeli do 1kg mąki dodamy 20 g drożdży. Do ciast drożdżowych stosuje się takie dodatki, jak jaja ( same żółtka), cukier, tłuszcz bakalie. Są to dodatki obciążające ciasto i w miarę ich dodawania należy zwiększyć ilość drożdży. Na każde dodane do ciasta 3 żółtka, 100 g cukru, 100 g tłuszczu zwiększa się ilość o 15 g. Np. 1kg mąki, 3 żółtka, 100 g cukru i 100 g tłuszczu trzeba dodać 65g drożdży. Jeśli ciasto ma być posypane kruszonką należy dodać jeszcze 10g drożdży.
  10. Jak zrobić rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, a gdy się rozpuszczą dodajemy mąkę, mleko i mieszamy (Należy nadać rozczynowi gęstość kwaśnej śmietany). Odstawiamy w cieple miejsce. Można wstawić do cieplej wody. Dowodem wyrośnięcia rozczynu jest zwiększenie objętości o 100%.
  11. Rozczyn, mąkę, żółtka i ciepłe mleko. Gdy składniki połączą się i nie będziemy już dolewać mleka, wtedy po łyżce letni tłuszcz i sól wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż stanie się gładkie, elastyczne, odstaje od reki i naczynia. Wtedy mieszamy ciasto z bakaliami, przykrywamy ściereczka i ustawiamy w ciepłym miejscu. Czekamy aż podwoi swoją objętość.
  12. Formy smarujemy tłuszczem i napełniamy do polowy ciastem. Odstawiamy. Gdy ciasto wyrośnie do brzegów formy, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180-200*C. Czas pieczenia zależy od ilości i wielkości. 
  13. Drobne wyroby piecze się w 220*C, większe 180-200*C
  14. Przed wyjęciem z piekarnika należny ciasto sprawdzić np. wykałaczką.
  15. Dobrze zrobione ciasto można zepsuć przez nieprawidłowe pieczenie. Ma to miejsce wtedy, gdy wstawi się ciasto do zbyt mocno nagrzanego piekarnika. Zbyt szybkie zrumienienie i stwardnienie skórki powoduje, że nadmiar CO2 powstającego w środku ciasta szuka ujścia na zewnątrz i rozrywa wyrób w najsłabszym miejscu.
  16. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni, należny nieco zmniejszyć płomień, wierz ciasta przykryć pergaminem


To już chyba wszystko. Nie wiem jak wam ale mi na pewno przydały się te informację. A Wy co o tym myślicie, jakie są wasze spostrzeżenia odnośnie ciast drożdżowych. Zachęcam do dyskusji i dzieleniem się swoimi spostrzeżeniami. 


Ja zawsze piekę ciasto drożdżowe na samych żółtkach i od niedawna zastąpiłam mleko maślanką.
Polecam ten sposób.

Teraz pozostało mi tylko wprowadzić teorie w czyn :D


Wszystkie informacje zawarte w podpunktach pochodzą z książek:
  1. Kuchnia Polska
  2. Desery i wypieki domowe Zofia Zawistowska 
  3. Piekę ciasta i ciasteczka Wanda Piotrowiakowa 
  4. Gospodarstwo domowe Kazimiera Pyszkowska 
  5. Nastolatki gotują Sabina Witkowska 


13.05.2013

Tarta kokosowa bez pieczenia





       Nieskromnie napiszę, że jest to najlepsza tarta jaką do tej pory przygotowałam. Chociaż wielką fanką kokosowych łakoci nie jestem ta tarta jest rewelacyjna! Nawet śmiem twierdzić, że jest lepsza od czekoladek rafaello. Spód jest lekko chrupiący, podwójnie kokosowy. Przygotowany z wafelków kokosowych i wiórków. A  krem jest to połączenie bitej śmietany z białą czekoladą i wiórkami. Całość jest lekka, przyjemna i bardzo smaczna. Polecam nie tylko kokosowym skrytożercą.



Składniki:


Spód:
  • 360 g wafelków kokosowych (nie oblane czekoladą) u mnie Jutrzenka Familijne
  • 50 g wiórków kokosowych 
  • 120 g masła rozpuszczonego i przestudzonego 

Nadzienie:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 200 g białej czekolady 
  • 50 g wiórków kokosowych 

       Wafelki najlepiej przy użyciu blendera mielimy, łączymy z wiórkami kokosowymi i rozpuszczonym masłem. Przekładamy do formy o wymiarach 24 cm. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
       Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy, wlewamy cienkim strumykiem czekoladę ( nie wlewamy od razu całej czekolady bo masa może się zważyć!). Wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i przekładamy na wcześniej przygotowany spód. Przechowujemy w lodówce.




10.05.2013

Tort "dziurkowany"





     Trochę zwariowana propozycja na ciasto biszkoptowe z galaretką :D  Dwa biszkopty nasączyłam galaretką i przełożyłam kremem na bazie serka mascarpone. Wyszło oczywiście pysznie! Biszkopt jest wilgotny, kolorowy, bardzo pozytywny i zachęca do spróbowania. Zdecydowałam się na ser mascarpone bo jest kremowy, słodkawy, gęsty dzięki czemu  nie ma potrzeby dodawania już żelatyny. A i świetnie komponuje się smakowo z biszkoptem. Z tortu najbardziej będą zadowolone dzieci :}



Składniki na 2 biszkopty:

  • 8 jajek 
  • 300 g  cukru 
  • 80 g maki ziemniaczanej 
  • 170 g mąki pszennej 

Nadzienie:
  • 2 galaretki o różnych smakach
  • 750 g sera mascarpone 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 laska wanilii 

       4 białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana będzie prawie sztywna wsypujemy pomalutku 150 g cukru, następnie dodajemy po jednym żółtko. Cały czas ubijamy do momentu aż pod palcami nie będzie wyczuwalny cukier. Wsypujemy mąki 40 g mąki ziemniaczanej, 85 g mąki pszennej i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia ( tylko i wyłącznie dno). Tortownicy nie natłuszczamy! Pieczemy do suchego patyczka około 40-45 minut w temp. 160*C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika zrzucamy je na podłogę z wysokości około 60 cm. Studzimy. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem.
      Gdy biszkopty już ostygną, wyjmujemy z foremki i ostrym nożem delikatnie ścinamy wierzch. Przy użyciu rurki mniej więcej o średnicy 1 cm ( ja wykorzystałam rurkę od długopisu) robimy zagłębienia w cieście. Najlepiej jest pod spód wsunąć rękę a drugą ręką delikatnie przekręcając rurkę zrobić dziury tak aby nie przebić spodu ciasta. Można to wyczuć jak rurka się zbliża.




       Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku (w osobnych naczyniach, najlepiej z dzióbkiem). Jedną galaretką polać jeden biszkopt, drugi biszkopt polać drugą galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny (u mnie cała noc).
       Nadzienie: Śmietanę kremówkę ubić. Do naczynia przełożyć serki, ziarenka wanilii, cukier puder chwilę miksować na najwyższych obrotach. Połączyć ser ze śmietaną. Wyjąć biszkopty z lodówki. Kolor biszkoptu, który ma być na górze, a który na dole zależy od was. Na biszkopt wykładamy 1/2 część kremu i przykrywamy drugim biszkoptem. Część dziurkowana ciasta powinna znaleźć się w środku. Boki i górę tortu smarujemy pozostałym kremem. Dowolnie dekorujemy. Przed podaniem tort powinien być około godziny w lodówce albo w chłodnym miejscu.





* Przepis na biszkopt rzucany pochodzi z Moich Wypieków


09.05.2013

Tarteletki czekoladowo-miętowe




       Ostatnio były ciasteczka czekoladowo-miętowe dzisiaj zapraszam na tarteletki z musem czekoladowym. Ciasto jest bardzo kruche z dodatkiem świeżej mięty. Mus jest na bazie śmietany kremówki, którą połączyłam z gorzką czekoladą i likierem miętowym. Krem czekoladowy po zastygnięciu przypomina czekoladowe ptasie mleczko. Jest bardzo delikatny w smaku, rozpływa się w ustach i co najważniejsze ilość mięty jest zrównoważona i nie dominuje. Całość tworzy bardzo smaczną i wyjątkową tarteletkę. Polecam.


Składniki na 6 babeczek


Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 100 g masła 
  • 3 żółtka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 
  • szczypta soli 
  • porządna garść świeżej mięty 

Krem czekoladowy:
  • 100 g czekolady gorzkiej 
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 1 łyżka likieru miętowego 
  • 1 czubata łyżka cukru pudru 

        Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtka, cukier, proszek, śmietanę, sól wszystko razem, najlepiej rękami mieszamy. Wrzucamy drobno posiekana mięte. Zagniatamy ciasto.Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy go między dwoma arkuszami papieru. Ciasto nie może być ani za grube ani za cienkie. Przekładamy na natłuszczoną foremkę i delikatnie dociskamy do brzegu, nadmiar odcinamy. Tak samo postępujemy z pozostałymi babeczkami. Na cieście układamy kawałki pergaminu i wsypujemy groch albo fasolę. Pieczemy około 30 minut w 180*C. Do momentu aż brzegi ciasta zrobią się jasno brązowe. Po ty czasie zdejmujemy pergamin z fasolą i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy.
       Krem czekoladowy: Podgrzewamy 150 ml śmietany nie gotujemy! Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy łyżkę likieru. Studzimy. Ubijamy pozostałą śmietanę. Cały czas ubijając wlewamy cienką strużką czekoladę, dodajemy cukier do smaku. Gotowym kremem napełniamy tarteletki. Przed podaniem można posypać kakaem. Przechowujemy w lodówce.


* Jeśli nie mamy likieru albo babeczki będą jadły dzieci możemy go pominąć.






06.05.2013

Ciasto jogurtowe



Delikatne kruche ciasto przełożone pianką jogurtowo kokosową. 


Składniki: 

  • 3 szklanki mąki 
  • 200 g masła 
  • 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 800 ml jogurtu owocowego np: jagodowy, truskawkowy, owoce leśne 
  • 1 budyń malinowy 
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
Foremka 23x33 cm


      Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę, pozostałą cześć ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
      Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pomalutku wsypujemy 1/2 szklanki cukru i ubijamy do jego rozpuszczenia (piana powinna być sztywna a pod palcami niemożna wyczuwać gródek) . Do piany wsypujemy wiórki kokosowe,budyń, proszek do pieczenia, wlewamy jogurt  i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na ciasto. Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce . Pieczemy około 45 minut w temp. 180*C.





05.05.2013

Ciasteczka ze świeżą miętą i czekoladą




      Jeno z moich ulubionych połączeń mięta i czekolada. Jak dla mnie małżeństwo idealne. Mięta w tym roku obrodziła, doniczka pęka w szwach i należy coś wykombinować. Oczywiście najłatwiej i najprościej jest upiec ciasteczka. Kruche, delikatne, czekoladowe z przyjemnym posmakiem miętowym.


Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 100 g masła 
  • 3 żółtka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 
  • szczypta soli 
  • 100 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady 
  • porządna garść świeżej mięty

       Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtka, cukier, proszek, śmietanę, sól wszystko razem, najlepiej rękami mieszamy. Wrzucamy czekoladę i drobno posiekana mięte. Zagniatamy ciasto. Odrywamy małe kawałki ciasta, toczymy w rękach kulkę, którą układamy na natłuszczoną blaszkę, lekko spłaszczamy. Pieczemy 15-20 w temp. 180*C. Po podniesieniu ciastka spód powinien być lekko brązowawy.









03.05.2013

Sernik z nutellą





       Och jak ja lubię takie przepisy przy których się nie napracuję. Do przygotowania sernika z nutellą potrzebna będzie łyżka i miska. Wystarczy wymieszać składniki i przełożyć do foremki. Rewelacja! Do tego świetnie smakuje. Spód przypomina trochę Brownie, jest lekko zakalcowate. Masa serowa jest gładka, jedwabista o lekko słonawym posmaku. Polecam wystarczy mieć w domu serek i nutellę a reszta składników zawsze się znajdzie. No dobra jest jeden minus ciasto musi odpocząć w lodówce minimum 12 godzin, ale warto jest się poświecić i poczekać :D



Składniki:


Spód:
  • 170 g masła temp. pokojowa
  • 100 g cukru 
  • 150 g mąki 
  • 20 g kakao 
  • 2 jajka 
  • 1 czubata łyżka nutelli 

Masa serowa:
  • 375 g sera Philadelphia 
  • 2 czubate łyżki nutelli 
  • 2 jajka 


       Ja użyłam tortownicy o średnicy 18 cm można też użyć blaszki kwadratowej 20x20 cm, albo trochę większej najwyżej sernik będzie trochę niższy.  Blaszkę natłuszczamy. Nie ma potrzeby używania miksera.
       Wszystkie składniki pierwszej warstwy przekładamy do miski i mieszamy do momentu rozpuszczenia masła. Wkładamy do blaszki. Wszystkie składniki masy serowej mieszamy do momentu połączenia składników, wylewamy na spód. Pieczemy około 40 minut w 180*C. Gdy ostygnie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem można oprószyć kakao i podać z owocami.








Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...