Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2013

Pieczona owsianka

     Kolejna bardzo smaczna propozycja na śniadanie. Owoce pod pierzynką z jogurtem, płatkami owsianymi i miodem. Całość doprawiona ciasteczkami kakaowymi. Składniki na dwie porcje: 2 brzoskwinie świeże albo z puszki  150 ml jogurtu naturalnego  3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżeczka miodu  3-4 sztuki ciastek kakaowych ( dietetycznych)      Jogurt mieszamy z miodem i płatkami, odstawiamy.  Do kokilek wkładamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy jogurtem i pokruszonymi ciasteczkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C 5 minut. - Zamiast brzoskwiń możemy użyć innych owoców.

Śniadaniowy pucharek

       Zaczęłam się zastanawiać co takiego powinno zawierać moje śniadanie, które da mi kopa na cały dzień. Na pewno musi być łatwe i szybkie do zrobienia, obowiązkowo kawa, białko, owoce, i węglowodany. Pomyślałam, pomyślałam i wymyśliłam śniadaniowy pucharek. Na który składają się takie warstwy jak serek z kawą, kiwi z mięta, maliny i oczywiście węglowodany w postaci ciasteczek śniadaniowych. Zapraszam! Składniki: 150 g serka naturalnego homogenizowanego  2 sztuki kiwi  maliny  8 ciastek kakaowych (dietetycznych) 1 plaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej  50 ml gorącej wody  2 gałązki świeżej mięty  1 łyżeczka cukru trzcinowego         Zaparzamy kawę w 50 ml wrzącej wody i studzimy. Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Miksujemy na papkę. Do musu wrzucamy drobno poszatkowaną mięte. Ciasteczka kruszymy. Możemy to zrobić za pomocą blendera albo wrzucając do worka i kilkakrotnie uderzając wałkiem. Do miski wkładamy serek, łyżkę c

Placek z owocami

    Wiosna już jest lato powoli przychodzi najwyższy czas żeby zużyć zapasy owoców i zrobić miejsce w spiżarniach. Mam dla was bardzo fajny przepis na szybkie ciasto z owocami. Poradzi sobie z nim nawet amator pieczenia. Stary i sprawdzony przepis rodzinny na placek owocowy. Składniki: 2 szklanki mąki krupczatki  2,5 szklanki mąki pszennej  200 g masła  7 jajek  2 kisiele wiśniowe  4 łyżki kwaśnej śmietany  3 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżeczki cukru waniliowego  3 łyżki bułki tartej 1 szklanka cukru + 5 łyżek + 2 łyżki  500 g owoców mogą być świeże, mrożone albo ze słoika np: jagody, maliny, porzeczki, wiśnie          Na sitko wsypujemy owoce i posypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy, aż puszczą sok. Kisiele mieszamy z trzema łyżkami maki pszennej. Na stolnice wsypujemy mąki, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, żółtka, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i 5 łyżek cukru. Zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na natłuszczoną

Zapiekanka z kurczakiem i zupą cebulową

    Chyba nie muszę przedstawiać tej zapiekanki. Jest bardzo popularna i myślę że prawie wszyscy ją znają. Ja za nią przepadam za tym śmietankowo-słonawym smakiem. Mniam.... Składniki dla 2-3 osób: 2-3 piersi z kurczaka 2 opakowania zupy cebulowej w proszku  400 ml śmietany kremówki  przyprawa do kurczaka       Piersi z kurczaka kroimy w kostkę albo nieduże paseczki, posypujemy przyprawą do kurczaka.  Na lekko natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy piersi, posypujemy zupą cebulową i zalewamy kremówką. Pieczemy 30 minut w 180*C. Podajemy z ryżem albo bagietką. - Zamiast piersi możemy wykorzystać podudzia. Girki posypujemy przyprawą do kurczaka, zupa, śmietana i przykrywamy pokrywką albo pergaminem. Pieczemy 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10-15 minut.

Ciasto milka

     Dlaczego milka? A no dlatego, że do kremu zużyłam litr mleka. Oprócz tego na każdej warstwie mlecznej znajduje się sos wykonany z czekolady mlecznej milka. Ciasto jest wyjątkowe bardzo delikatne, rozpływa się w ustach, kremowe i smakuje trochę jak Kinder czekolada. Mleko zamknięte w czekoladzie. Delicja! Składniki: Biszkopt: 7 jajek  7 łyżek cukru  7 łyżek maki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  4 łyżki kakao  7 łyżek gorącej wody  Krem: 1 litr mleka  180 g mąki pszennej  150 g cukru  100 g białej czekolady  250 g masła  temp. pokojowa Sos: 200 g mlecznej czekolady milka  5 łyżek mleka  120 g masła         Biszkopt: Białka ubić na sztywno, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru i żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Kakao rozpuścić w wodzie i połączyć z masą. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 23x33 cm i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C.        Krem: Odlać szklankę mleka resztę zago

Hot cookies

      Jestem już z powrotem z przepisem na gorące ciasteczka. Pomyślicie, że zwariowałam na zewnątrz piękna, ciepła pogoda a ja chce was jeszcze rozgrzać ciasteczkami. Sory, ale tak to zemną bywa, że czasami działam pod chwilą jakiegoś impulsu. Zobaczę przepis albo zdjęcie i myślę sobie muszę to zrobić teraz i natychmiast. I tak było z ciasteczkami :D Kruche ciastko nadziane gorzką czekoladą z dodatkiem chilli. Rewelacyjnie smakują do kawy i fantastycznie komponują się z czerwonym winem. Składniki na około 24 szt: 2 szklanki mąki  3 łyżki mąki krupczatki  1/2 szklanki cukru pudru 100 g masła 2 żółtka  3 łyżki kakao  4 czubate łyżki kwaśnej śmietany  szczypta soli  Nadzienie: 150 g gorzkiej czekolady  7 łyżek mleka  chilli         Mąkę przesiewamy, dodajemy masło pokrojone na kawałki i pozostałe składniki. Zagniatamy. Ciasto możemy włożyć do lodówki na 30 minut, ale nie jest to konieczne. Osobiście lubię wałkować kruche ciasto między dwoma arkuszami pergami

Brownie z popcornem i karmelem

Brownie z popcornem, karmelem i solą. Składniki: Ciasto: 160 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 całe jajka 2 żółtka 100 g cukru trzcinowego 2 łyżki mąki 1 łyżka kakao szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego albo ekstraktu   Karmel: 1 szklanka cukru 2 łyżki ciepłego mleka Dodatkowo: sól grubo ziarnista popcorn ( bez dodatku soli, masła i innych ulepszaczy. Tradycyjny! ) patelnia z jasnym dnem        Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę 22x26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C.       Na patelnię wsyp

Ciastka owsiane z daktylami ( zdrowe i dietetyczne)

     Dzisiaj zdrowe i dietetyczne ciastka. Bez zbędnego tłuszczu i cukru. Mąkę zastąpiłam mielonymi płatkami owsianymi, które  zawierają dużą ilość węglowodanów,  białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, witamin B1, B6 i E, cynku, żelaza i wapnia. Do osłodzenia ciastek użyłam daktyli, które są bardzo słodkie. Z badań naukowców wynika, że daktyle są bardzo słodkie, ale nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi i rzeczywiście chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Samo zdrowie! W sam raz dla osób, które są na diecie, dbają o zdrowe odżywianie i jeśli chcemy dać coś zdrowego, i pożywnego naszym dzieciom.   Składniki : 2 szklanki płatków owsianych  100 g suszonych daktyli  2 jajka  180 g jogurtu naturalnego albo greckiego  1/2 łyżeczki soli  1 łyżeczka proszku do pieczenia        Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Gdy ostygną mielimy je drobno. Ja do tego celu użyłam blendera :}. Daktyle k

Rewelacyjny sernik z ziemniakami

              Moim zdaniem trochę zapomniany sernik a jest najlepszy z najlepszych! Jest pyszny, delikatny i rozpływa się w ustach. Dzięki dodatkowi ziemniaków sernik staje się wilgotny i aksamitny. Polecam ten przepis i zachęcam do spróbowania. Lista składników jest niewielka a smak zapamiętamy na długo.  Składniki:  1 kg twarogu półtłustego w kostce 250 g ziemniaków  150 g masła temp. pokojowa 250 g drobnego cukru  6 jajek   laska wanilii         Ziemniaki gotujemy do miękkości ( bez dodatku soli!), studzimy. Ser i ziemniaki mielimy trzy razy. Masło ucieramy z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Do masy dodajemy po żółtku i częśc sera z ziemniakami. Mieszamy do połączenia składników. I znowu dodajemy żółtko i ser i tak do wyczerpania. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wyjmujemy ziarenka, wkładamy do masy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy łyżkę piany do masy serowej, delikatnie mieszamy do połączenia. Następnie wkładamy pozostałą część

Sernik bananowy

     Pomysł na ciasto zrodził się ze względów ekonomicznych. Banany już czerniały a takich moje chłopaki nie jedzą, ser za kilka dni stracił by termin ważności więc trzeba było coś wymyślić. Na muffinki nie miałam ochoty a masa była za rzadka żeby nadziać nią ciastka chcąc nie chcąc stanęło na serniku. Serniku na kruchym spodzie, z czekoladą i bardzo bananową masą serową. Szczerze mówiąc  myślałam, że wyjdzie klapa i nie wrzucę przepisu na bloga, ale jakie było moje zaskoczenie po spróbowaniu. Sernik smakował wybornie! Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę i z przyjemnością mogę go wam polecić. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki  2 jajka  180 g masła 3/4 szklanki cukru  szczypta soli  2 łyżeczki proszku do pieczenia  skórka z jednej cytryny  Nadzienie: 350 g białego sera 2 średnie banany  1 budyń o smaku bananowym  2 czubate łyżki cukru pudru  1 jajko  100 g czekolady  2 łyżki masła  jajko+ łyżka wody do posmarowania forma do tart 21-22 cm  fasola al

Ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową

     Czasami piekąc wymyślne ciasta zapominamy o klasykach. Jednym takim typowym klasykiem jest ciasto ze słonecznikiem. Nic wymyślnego a cieszy. Czyli bardzo kruche ciasto przełożone masą krówkową z dodatkiem prażonego słonecznika, wykończone śmietaną kremówką. Składniki: 600 g mąki  250 g masła  1 łyżka smalcu  5 żółtek  1/2 szklanki cukru  2 czubate łyżki śmietany  2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli  Nadzienie: 400 ml masy krówkowej  200 g masła temp. pokojowej 200 g łuskanego słonecznika 200 ml śmietany kremówki  2 łyżeczki żelatyny albo śmietan-fix        Mąkę przesiać, dodać masło, smalec i posiekać. Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na pół i wyłożyć ciasto na dwie osobne blaszki o wymiarach 23x33 cm. Piec na złoty kolor w 180*C około 30 minut. Ostudzić.      Słonecznik wrzucić na suchą patelnie. Ziarna prażyć mieszając, aby się nie przypaliły. Zarumienione pestki zdjąć z ognia i przestudzić.      Masło prz

Tort z makiem i czekoladą

     Przeważnie wykorzystuje mak do zrobienia makowca tym razem nie miałam na niego ochoty i postanowiłam zrobić coś innego. Z pomocą przyszedł przepis z gazety. Oczywiście nie była bym sobą gdybym go nie zmieniła pod swoje upodobania. A więc upiekłam dwa biszkopty z dodatkiem mielonych orzechów i bułki tartej, ciasto makowe z bakaliami a to wszystko zostało przełożone  masą budyniową z dodatkiem nutelli. Łał! wyobrażenia smakowe przekroczyły moje wyobrażenie, wyszło rewelacyjne w smaku. Na wielkanocnym stole było pięć rodzai ciast, to znikło jako pierwsze. Polecam! Składniki: Biszkopty: 8 jajek  8 łyżek cukru  8 łyżek zmielonych orzechów  6 łyżek bułki tartej  4 łyżki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Ciasto makowe: 500 g maku  1/2 szklanki cukru  80 g masła  3 jajka 1 łyżka miodu  3 łyżeczki kakao  1 czubata łyżka kartoflanki  20 g rodzynków 20 g dowolnych orzechów  kilka kropel olejku migdałowego Krem: 2 budynie śmietankowe  2,5 szklan

Bigos po cygańsku

     Nie mam pojęcia skąd się wzięła nazwa tej potrawy, dlaczego akurat po cygańsku? Nie ważne, ważne, że jest bardzo smaczna. Przepis dostałam wieki temu od mojej teściówki. Jest bardzo dobry w smaku przypomina trochę leczo. Jeśli ktoś lubi leczo na pewno polubi też bigos po cygańsku. Składniki: 1 kg mięsa mielonego + przyprawy i bułka 1 kg pieczarek  2 słoiki papryki konserwowej  1/2 kg cebuli  3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego  4-5 łyżeczek keczupu  sól, pieprz, cukier  1 łyżeczka mąki         Mięso mielone doprawiamy tak jak zawsze robimy kotlety mielone ( sól, pieprz, majeranek, czosnek, cebula, bułka tarta, rozmaryn, tymianek...). Z mięsa formujemy małe pulpeciki i podsmażamy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na złoty kolor. Do garnka wrzucamy pulpety, pieczarki, cebule, paprykę pokrojoną w paseczki, koncentrat, keczup. Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Doprawiamy do sma