29.04.2013

Pieczona owsianka




     Kolejna bardzo smaczna propozycja na śniadanie. Owoce pod pierzynką z jogurtem, płatkami owsianymi i miodem. Całość doprawiona ciasteczkami kakaowymi.


Składniki na dwie porcje:

  • 2 brzoskwinie świeże albo z puszki 
  • 150 ml jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 3-4 sztuki ciastek kakaowych ( dietetycznych)

     Jogurt mieszamy z miodem i płatkami, odstawiamy.  Do kokilek wkładamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy jogurtem i pokruszonymi ciasteczkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C 5 minut.

- Zamiast brzoskwiń możemy użyć innych owoców.




28.04.2013

Śniadaniowy pucharek





       Zaczęłam się zastanawiać co takiego powinno zawierać moje śniadanie, które da mi kopa na cały dzień. Na pewno musi być łatwe i szybkie do zrobienia, obowiązkowo kawa, białko, owoce, i węglowodany. Pomyślałam, pomyślałam i wymyśliłam śniadaniowy pucharek. Na który składają się takie warstwy jak serek z kawą, kiwi z mięta, maliny i oczywiście węglowodany w postaci ciasteczek śniadaniowych. Zapraszam!


Składniki:

  • 150 g serka naturalnego homogenizowanego 
  • 2 sztuki kiwi 
  • maliny 
  • 8 ciastek kakaowych (dietetycznych)
  • 1 plaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 50 ml gorącej wody 
  • 2 gałązki świeżej mięty 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 


       Zaparzamy kawę w 50 ml wrzącej wody i studzimy. Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Miksujemy na papkę. Do musu wrzucamy drobno poszatkowaną mięte. Ciasteczka kruszymy. Możemy to zrobić za pomocą blendera albo wrzucając do worka i kilkakrotnie uderzając wałkiem. Do miski wkładamy serek, łyżkę cukru i kawę, mieszamy.
Układamy warstwami: serek, kiwi, kilka sztuk malin, pokruszone ciasteczka znowu serek, kiwi, maliny, ciasteczka. Dekorujemy kleksem serka,  maliną i listkiem świeżej mięty.



27.04.2013

Placek z owocami




    Wiosna już jest lato powoli przychodzi najwyższy czas żeby zużyć zapasy owoców i zrobić miejsce w spiżarniach. Mam dla was bardzo fajny przepis na szybkie ciasto z owocami. Poradzi sobie z nim nawet amator pieczenia. Stary i sprawdzony przepis rodzinny na placek owocowy.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki 
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 200 g masła 
  • 7 jajek 
  • 2 kisiele wiśniowe 
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka cukru + 5 łyżek + 2 łyżki 
  • 500 g owoców mogą być świeże, mrożone albo ze słoika np: jagody, maliny, porzeczki, wiśnie 

        Na sitko wsypujemy owoce i posypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy, aż puszczą sok. Kisiele mieszamy z trzema łyżkami maki pszennej. Na stolnice wsypujemy mąki, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, żółtka, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i 5 łyżek cukru. Zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 22x33 cm, posypujemy bułką tartą, wykładamy owoce. Białka ubijamy ze szczyptą soli dodajemy szklankę cukru i ubijamy do momentu aż piana będzie sztywna a pod palcami nie będzie wyczuwalny cukier. Do białek wsypujemy kisiele i delikatnie mieszamy. Piane wykładamy na owoce i rozkruszamy pozostałą część ciasta. Pieczemy 40 minut w 180*C.

- Ja użyłam owoce mrożone: porzeczki czarne i czerwone, maliny, jeżyny, wiśnie







23.04.2013

Zapiekanka z kurczakiem i zupą cebulową





    Chyba nie muszę przedstawiać tej zapiekanki. Jest bardzo popularna i myślę że prawie wszyscy ją znają. Ja za nią przepadam za tym śmietankowo-słonawym smakiem. Mniam....



Składniki dla 2-3 osób:

  • 2-3 piersi z kurczaka
  • 2 opakowania zupy cebulowej w proszku 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • przyprawa do kurczaka 

     Piersi z kurczaka kroimy w kostkę albo nieduże paseczki, posypujemy przyprawą do kurczaka. 
Na lekko natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy piersi, posypujemy zupą cebulową i zalewamy kremówką. Pieczemy 30 minut w 180*C. Podajemy z ryżem albo bagietką.

- Zamiast piersi możemy wykorzystać podudzia. Girki posypujemy przyprawą do kurczaka, zupa, śmietana i przykrywamy pokrywką albo pergaminem. Pieczemy 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10-15 minut.






21.04.2013

Ciasto milka




     Dlaczego milka? A no dlatego, że do kremu zużyłam litr mleka. Oprócz tego na każdej warstwie mlecznej znajduje się sos wykonany z czekolady mlecznej milka. Ciasto jest wyjątkowe bardzo delikatne, rozpływa się w ustach, kremowe i smakuje trochę jak Kinder czekolada. Mleko zamknięte w czekoladzie. Delicja!



Składniki:


Biszkopt:
  • 7 jajek 
  • 7 łyżek cukru 
  • 7 łyżek maki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki kakao 
  • 7 łyżek gorącej wody 

Krem:
  • 1 litr mleka 
  • 180 g mąki pszennej 
  • 150 g cukru 
  • 100 g białej czekolady 
  • 250 g masła  temp. pokojowa

Sos:
  • 200 g mlecznej czekolady milka 
  • 5 łyżek mleka 
  • 120 g masła 


       Biszkopt: Białka ubić na sztywno, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru i żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Kakao rozpuścić w wodzie i połączyć z masą. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 23x33 cm i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C.
       Krem: Odlać szklankę mleka resztę zagotować. Do odlanego mleka wsypać mąkę, cukier i wymieszać. Jak powstaną grudki należy przetrzeć przez sitko. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mleczno-mączną. Zmniejszamy ogień, wrzucamy białą czekoladę połamaną na małe kosteczki. Cały czas mieszamy do momentu zgęstnienia i do momentu aż masa zacznie pyrkać. Musimy uważać żeby nie przypalić! W trakcie studzenia masa jeszcze zgęstnieje! Studzimy do temperatury pokojowej. Masło rozkręcamy, dodajemy po łyżce kremu. Jeśli powstaną grudki możemy je zlikwidować używając miksera.
      Sos: Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, masło, wlewamy mleko i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuszczamy. Studzimy, masa musi dobrze zgęstnieć inaczej po nałożeniu na ciasto może ściekać po bokach. Jeśli zdarzy się taka wpadka włóżmy ciasto do lodówki!
      Biszkopt przekrawamy na pół. Na ciasto nakładamy 1/2 masy mlecznej następnie wylewamy połowę sosu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem, masa mleczna i na koniec sos. Masę mleczną i sos czekoladowy należy równomiernie rozsmarować na całym biszkopcie.
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Do ciasta fantastycznie pasują truskawki, maliny albo jagody.





20.04.2013

Hot cookies




      Jestem już z powrotem z przepisem na gorące ciasteczka. Pomyślicie, że zwariowałam na zewnątrz piękna, ciepła pogoda a ja chce was jeszcze rozgrzać ciasteczkami. Sory, ale tak to zemną bywa, że czasami działam pod chwilą jakiegoś impulsu. Zobaczę przepis albo zdjęcie i myślę sobie muszę to zrobić teraz i natychmiast. I tak było z ciasteczkami :D Kruche ciastko nadziane gorzką czekoladą z dodatkiem chilli. Rewelacyjnie smakują do kawy i fantastycznie komponują się z czerwonym winem.



Składniki na około 24 szt:

  • 2 szklanki mąki 
  • 3 łyżki mąki krupczatki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki kakao 
  • 4 czubate łyżki kwaśnej śmietany 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 7 łyżek mleka 
  • chilli

        Mąkę przesiewamy, dodajemy masło pokrojone na kawałki i pozostałe składniki. Zagniatamy. Ciasto możemy włożyć do lodówki na 30 minut, ale nie jest to konieczne.
Osobiście lubię wałkować kruche ciasto między dwoma arkuszami pergaminu. Ciasto się nie klei i nie muszę podsypywać mąką. Wałkujemy niezbyt cienko około 3-5 mm. Wykrawamy ciasteczka. W 1/2 wycinamy na środku dowolny wzorek np. gwiazdkę, serduszko. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i natłuszczoną. Pieczemy 15 minut w 180*C. Studzimy.  
        Nadzienie: Do miski wrzucamy połamana czekoladę, wlewamy mleko. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Dodajemy chilli. Ilość tej przyprawy zależy od nas. Wsypmy szczyptę, wymieszajmy i sprawdźmy czy  nie jest za mało w razie czego można zawszę dosypać. Studzimy.
Ciasteczka układamy w pary. Na części bez wycięcia nakładamy nadzienie, dociskamy ciastkiem z wzorkiem i tak do wyczerpania. Przechowujemy w zamknięciu.







13.04.2013

Brownie z popcornem i karmelem




Brownie z popcornem, karmelem i solą.



Składniki:



Ciasto:
  • 160 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego albo ekstraktu 

 Karmel:
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki ciepłego mleka

Dodatkowo:
  • sól grubo ziarnista
  • popcorn ( bez dodatku soli, masła i innych ulepszaczy. Tradycyjny! )
  • patelnia z jasnym dnem

       Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.
Jaja i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę 22x26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C.
      Na patelnię wsypujemy cukier i ustawiamy na  średnim ogniu. Gdy zacznie się rozpuszczać, zaczynamy delikatnie mieszać, aż cały cukier zamieni się w płyn, a kolor z miodowego zmieni się na brązowy. PROSZĘ UWAŻAĆ I NIE POPARZYĆ RĄK! Zdejmujemy patelnię z ognia i  dolewamy dwie łyżki ciepłego mleka, dokładnie mieszamy.
Popcorn przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
Brownie wyjmujemy z formy, polewamy 1/2 częścią karmelu, układamy popcorn, który polewamy drugą częścią karmelu, posypujemy solą.

- Zamiast karmelu możemy wykorzystać masę krówkową z puszki. Wstawiamy puszkę do naczynia z gorącą wodą, wlewamy dwie łyżki mleka, mieszamy do połączenia.













11.04.2013

Ciastka owsiane z daktylami ( zdrowe i dietetyczne)




     Dzisiaj zdrowe i dietetyczne ciastka. Bez zbędnego tłuszczu i cukru. Mąkę zastąpiłam mielonymi płatkami owsianymi, które  zawierają dużą ilość węglowodanów,  białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, witamin B1, B6 i E, cynku, żelaza i wapnia. Do osłodzenia ciastek użyłam daktyli, które są bardzo słodkie. Z badań naukowców wynika, że daktyle są bardzo słodkie, ale nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi i rzeczywiście chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Samo zdrowie! W sam raz dla osób, które są na diecie, dbają o zdrowe odżywianie i jeśli chcemy dać coś zdrowego, i pożywnego naszym dzieciom.  



Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 100 g suszonych daktyli 
  • 2 jajka 
  • 180 g jogurtu naturalnego albo greckiego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 


      Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Gdy ostygną mielimy je drobno. Ja do tego celu użyłam blendera :}. Daktyle kroimy na drobne kawałki. Do miski wsypujemy mielone płatki, proszek do pieczenia, sól i daktyle. W drugiej misce podbijamy jajka z jogurtem. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy. Odrywamy małe kawałki i formujemy małe ciasteczka. Układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy 30 minut w 180*C. Po podniesieniu ciastka, spód powinien być złotawo-brązowy.






10.04.2013

Rewelacyjny sernik z ziemniakami

      




       Moim zdaniem trochę zapomniany sernik a jest najlepszy z najlepszych! Jest pyszny, delikatny i rozpływa się w ustach. Dzięki dodatkowi ziemniaków sernik staje się wilgotny i aksamitny. Polecam ten przepis i zachęcam do spróbowania. Lista składników jest niewielka a smak zapamiętamy na długo. 


Składniki: 

  • 1 kg twarogu półtłustego w kostce
  • 250 g ziemniaków 
  • 150 g masła temp. pokojowa
  • 250 g drobnego cukru 
  • 6 jajek  
  • laska wanilii 

       Ziemniaki gotujemy do miękkości ( bez dodatku soli!), studzimy. Ser i ziemniaki mielimy trzy razy.
Masło ucieramy z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Do masy dodajemy po żółtku i częśc sera z ziemniakami. Mieszamy do połączenia składników. I znowu dodajemy żółtko i ser i tak do wyczerpania. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wyjmujemy ziarenka, wkładamy do masy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy łyżkę piany do masy serowej, delikatnie mieszamy do połączenia. Następnie wkładamy pozostałą część. Przekładamy do natłuszczonej formy. Foremka może być dowolna okrągła albo prostokątna. Ja upiekłam w tortownicy o wymiarze 24 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do uzyskania złotego koloru około 80 minut.

- Proponuje polać sernik białą czekoladą, posypać malinami i posiekana mięta.
- Do sernika można dodać bakalie.








08.04.2013

Sernik bananowy




     Pomysł na ciasto zrodził się ze względów ekonomicznych. Banany już czerniały a takich moje chłopaki nie jedzą, ser za kilka dni stracił by termin ważności więc trzeba było coś wymyślić. Na muffinki nie miałam ochoty a masa była za rzadka żeby nadziać nią ciastka chcąc nie chcąc stanęło na serniku. Serniku na kruchym spodzie, z czekoladą i bardzo bananową masą serową. Szczerze mówiąc  myślałam, że wyjdzie klapa i nie wrzucę przepisu na bloga, ale jakie było moje zaskoczenie po spróbowaniu. Sernik smakował wybornie! Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę i z przyjemnością mogę go wam polecić.



Składniki:


Ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 2 jajka 
  • 180 g masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • skórka z jednej cytryny 

Nadzienie:
  • 350 g białego sera
  • 2 średnie banany 
  • 1 budyń o smaku bananowym 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • 100 g czekolady 
  • 2 łyżki masła 
  • jajko+ łyżka wody do posmarowania
  • forma do tart 21-22 cm 
  • fasola albo groch


       Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy. Łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy. 3/4 ciasta wałkujemy. Najlepiej i najwygodniej jest rozwałkować ciasto miedzy dwoma arkuszami pergaminu. Przenosimy do foremki i dociskamy do brzegów. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Pozostałą część ciasta wałkujemy i wycinamy małe serduszka.
      Nadzienie: Banany rozgniatamy widelcem. Jeśli używamy białego sera w kostce najpierw powinniśmy go zmielić. Banany łączymy z serem, budyniem, jajkiem i cukrem. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej.
      Wyjmujemy ciasto z lodówki, przykrywamy pergaminem, wysypujemy fasolę i wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Po upływie tego czasu wyjmujemy fasolę i na podpieczony spód wylewamy czekoladę następnie masę bananowo-serową. W koło tarty układamy serduszka jedno obok drugiego. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem










06.04.2013

Ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową





    Czasami piekąc wymyślne ciasta zapominamy o klasykach. Jednym takim typowym klasykiem jest ciasto ze słonecznikiem. Nic wymyślnego a cieszy. Czyli bardzo kruche ciasto przełożone masą krówkową z dodatkiem prażonego słonecznika, wykończone śmietaną kremówką.


Składniki:

  • 600 g mąki 
  • 250 g masła 
  • 1 łyżka smalcu 
  • 5 żółtek 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 czubate łyżki śmietany 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 400 ml masy krówkowej 
  • 200 g masła temp. pokojowej
  • 200 g łuskanego słonecznika
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżeczki żelatyny albo śmietan-fix 

      Mąkę przesiać, dodać masło, smalec i posiekać. Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na pół i wyłożyć ciasto na dwie osobne blaszki o wymiarach 23x33 cm. Piec na złoty kolor w 180*C około 30 minut. Ostudzić.
     Słonecznik wrzucić na suchą patelnie. Ziarna prażyć mieszając, aby się nie przypaliły. Zarumienione pestki zdjąć z ognia i przestudzić.
     Masło przełożyć do miski, włożyć łyżkę masy krówkowej, połączyć. Dodać pozostałą część masy zostawiając około 50-70 g. Do masy wsypać 150 g słonecznika.
     Na kruche ciasto wyłożyć masę krówkową, przykryć drugim plackiem. Kremówkę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną żelatynę wymieszać i położyć na ciasto. Posypać słonecznikiem i polać rozpuszczona masą krówkową ( do garnka z gorącą wodą włożyć puszkę, dodać łyżkę mleka i wymieszać do połączenia). Przechowywać w chłodnym miejscu.  






04.04.2013

Tort z makiem i czekoladą




     Przeważnie wykorzystuje mak do zrobienia makowca tym razem nie miałam na niego ochoty i postanowiłam zrobić coś innego. Z pomocą przyszedł przepis z gazety. Oczywiście nie była bym sobą gdybym go nie zmieniła pod swoje upodobania. A więc upiekłam dwa biszkopty z dodatkiem mielonych orzechów i bułki tartej, ciasto makowe z bakaliami a to wszystko zostało przełożone  masą budyniową z dodatkiem nutelli. Łał! wyobrażenia smakowe przekroczyły moje wyobrażenie, wyszło rewelacyjne w smaku. Na wielkanocnym stole było pięć rodzai ciast, to znikło jako pierwsze. Polecam!



Składniki:


Biszkopty:

  • 8 jajek 
  • 8 łyżek cukru 
  • 8 łyżek zmielonych orzechów 
  • 6 łyżek bułki tartej 
  • 4 łyżki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Ciasto makowe:

  • 500 g maku 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 80 g masła 
  • 3 jajka
  • 1 łyżka miodu 
  • 3 łyżeczki kakao 
  • 1 czubata łyżka kartoflanki 
  • 20 g rodzynków
  • 20 g dowolnych orzechów 
  • kilka kropel olejku migdałowego

Krem:

  • 2 budynie śmietankowe 
  • 2,5 szklanki mleka 
  • 4-5 czubate łyżki nutelli 
  • 1 łyżka kakao 
  • 200 g masła temp. pokojowej
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 1 czubata łyżka cukru pudru 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 2 łyżeczki kakao
  • polewa czekoladowa do dekoracji 
  • szklanka wody przegotowanej z dodatkiem soku z cytryny
  • foremka tortownica 24 cm



      Biszkopty: Ciasto można przygotować na trzy sposoby, albo podzielimy składniki na pół i przygotujemy dwa osobne biszkopty. Można też od razu zrobić biszkopt z całości składników i później podzielić surowe ciasto na dwie blaszki, albo upiec jeden biszkopt i po upieczeniu przekroić.
Białka ubijamy, wsypujemy cukier i dodajemy po żółtku. Chwile jeszcze ubijamy. Wsypujemy mielone orzechy mieszamy do połączenia, dodajemy bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy na zloty kolor w 180*C.Ostudzić.
     Ciasto makowe: Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy. Do maku dodać rozpuszczone masło, miód, kakao, cukier, jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić rodzynki i drobno pokrojone orzechy. Przełożyć do natłuszczonej foremki i piec 30 minut w 180*C. Ostudzić.
     Krem: Budynie wsypujemy do 1/2 szklanki mleka, resztę wlewamy do garnka i stawiamy na ogień do zagotowania. Wlewamy budyń i mieszamy do zgęstnienia. Przykrywamy i studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu, nutelle i  kakao. Możliwe jest, że budyń nie będzie chciał się rozetrzeć i powstaną grudki wtedy można wykorzystać mikser. Chwila na najwyższych obrotach załatwi problem.
     Biszkopty nasączamy wodą z sokiem. Na biszkopt nakładamy 1/2 kremu, ciasto makowe, pozostały krem, biszkopt. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę ( żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy do napęcznienia potem podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy), cukier puder i 2 łyżeczki kakao. Śmietana pokrywamy boki i wierz ciasta. Dowolnie dekorujemy.









*Inspiracja na ciasto z gazety " Przyślij Przepis" w większości zmienione.


02.04.2013

Bigos po cygańsku




     Nie mam pojęcia skąd się wzięła nazwa tej potrawy, dlaczego akurat po cygańsku? Nie ważne, ważne, że jest bardzo smaczna. Przepis dostałam wieki temu od mojej teściówki. Jest bardzo dobry w smaku przypomina trochę leczo. Jeśli ktoś lubi leczo na pewno polubi też bigos po cygańsku.


Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego + przyprawy i bułka
  • 1 kg pieczarek 
  • 2 słoiki papryki konserwowej 
  • 1/2 kg cebuli 
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 4-5 łyżeczek keczupu 
  • sól, pieprz, cukier 
  • 1 łyżeczka mąki 


       Mięso mielone doprawiamy tak jak zawsze robimy kotlety mielone ( sól, pieprz, majeranek, czosnek, cebula, bułka tarta, rozmaryn, tymianek...). Z mięsa formujemy małe pulpeciki i podsmażamy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na złoty kolor. Do garnka wrzucamy pulpety, pieczarki, cebule, paprykę pokrojoną w paseczki, koncentrat, keczup. Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem jeśli smak będzie zbyt mało pomidorowy można dodać jeszcze keczupu. Na koniec posypujemy mąką, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Podajemy z chlebem.  





Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...