29.03.2013

Smacznego jajeczka!






Życzę pełnych spokoju i radości
Świąt Wielkanocnych.
Serdecznych spotkań w gronie rodziny
i wśród przyjaciół.
Radosnego, wiosennego nastroju.
Kolorowych jajeczek, smacznych mazurków i bab.
Wesołego Alleluja!
 
 Życzy
Ola z rodziną. 




28.03.2013

Babka przełożona kremem





     Babka, swój piękny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi kaszki kukurydzianej.W smaku i strukturze jest trochę inna od babek piaskowych. Bardziej zwarta i lekko chrupiąca. Nie wyrasta zbyt mocno moja urosła około 1 cm. Myślałam, że będzie zakalec, ale nie widocznie te babki tak mają. Żeby babka nie była taka nudna postanowiłam ją przełożyć śmietaną z dodatkiem puree truskawkowego. Do masy dodałam trochę więcej żelatyny dzięki czemu przy krojeniu baki śmietana nie rozjeżdża się na boki. Zamiast śmietany możemy wykorzystać serek  homogenizowany. Polecam babka jest pyszna i pięknie się prezentuje.




Składniki:

  • 125 g mąki 
  • 125 g kaszki kukurydzianej 
  • 200 g masła 
  • 125 g cukru 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 200 g truskawek albo malin 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • cukier puder do posypania
  • keksówka 26x10 cm

      Mąkę mieszamy z kaszką i proszkiem. Masło ucieramy z cukrami i solą. Do momentu, aż cukier prawie się rozpuści. Do masy dodajemy na przemian jajko i mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą przekładamy ciasto do keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej kaszką kukurydzianą. Pieczemy w 180 *C około 50 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.
      Nadzienie: Jeśli używamy mrożonych owoców musimy je wcześniej rozmrozić! Owoce miksujemy na papkę. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Gdy już napęcznieje podgrzewamy ją na małym ogniu do rozpuszczenia. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy puree owocowe, cukier puder i żelatynę. Mieszamy chwile na najwyższych obrotach.
Ciasto przekroić wzdłuż na pół, położyć nadzieniem śmietankowe, przykryć drugim kawałkiem ciasta i oprószyć cukrem pudrem.




27.03.2013

Dip z awokado




   Bardzo fajny sosik do wielkanocnego jajka, ale nie tylko. Świetnie będzie smakować z mięsem, kanapkami i biała kiełbaska nabierze wyjątkowego smaku. 


Składniki:

  • 1 duże awokado 
  • 1 łyżka chrzanu 
  • 4 łyżki śmietany kremówki 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól i pieprz

     Jeśli mamy blender dip przyszykujemy bardzo szybko. Wystarczy pokroić miąższ z awokado na mniejsze kawałki, wrzucić pozostałe składniki i zmiksować.
A jak nie mamy robota potrzebny będzie widelec. Miąższ rozgnieść widelcem, dodać chrzan, śmietanę, szczypiorek i doprawić. Przechowywać w lodówce.





26.03.2013

Ćwikła z chrzanem




Składniki:

  • 1 kg buraków 
  • 2 łyżeczki chrzanu 
  • około 5-10 ziarenek kminku
  • 2-3 łyżeczki octu winnego 
  • 1/4 przegotowanej, ostudzonej wody
  • cukier
  • sól i pieprz 

      Buraki ugotować do miękkości około 1,5 godziny. Gdy ostygną obieramy i ścieramy na tarce. Kminek zalewamy wrzącą wodą. Do buraków  dodajemy chrzan, kminek, wodę, ocet doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki. Najlepiej jak postoją w lodówce 2-3 dni.
    Buraki zamiast gotować możemy upiec w piekarniku. Umyte buraki wrzucamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy do miękkości około 1,5 godziny. Miękkość buraków najlepiej sprawdzić przy pomocy widelca.





Buraki z korniszonem



Bardzo smaczne buraki zaostrzone dodatkiem korniszonów. Świetnie będą pasować do mięsa.


Składniki:

  • 400 g buraków 
  • 3 średniej wielkości korniszony 
  • pęczek koperku 
  • pęczek szczypiorku 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • sól i pieprz 
  
      Buraki zalać wodą i gotować około1-1,5h do miękkości. Studzimy. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone korniszony. Szczypiorek i koperek siekamy. Wszystko mieszamy razem.
Przygotować sos: Jogurt mieszamy z octem doprawiamy solą i pieprzem. Buraki polać przygotowanym sosem.



25.03.2013

Mazurek wiśniowy



     To już ostatnia propozycja na mazurka. Tym razem wykonany jest z dwóch rodzai ciasta. Pierwsze ciasto jest klasyczne, drugie jest z dodatkiem mielonych płatków owsianych. Nadzienie jest dwu smakowe wiśniowo-malinowe. Ciasto możemy upiec 2-3 dni przed świętami a nadzienie wykonać później. Żeby było jeszcze łatwiej i jeszcze prościej pomadę malinową można zastąpić np. dżemem morelowym. W mazurku wiśniowym podoba mi się to, że nie potrzeba zbyt dużego talentu dekoratorskiego. Kratka z ciasta i nadzienie dwu kolorowe stanowi samo z siebie ładną dekorację. Polecam!



Składniki:

Ciasto 1:
  • 220 g mąki 
  • 110 g masła 
  • 50 g cukru 
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 

Ciasto 2:
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mąki 
  • 100 g masła 
  • 50 g cukru 
  • 1 żółtko 

Pomada:
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 1 łyżka soku malinowego 
  • dżem wiśniowy 
  

      Ciasto 1: Do mąki dodać pokrojone masło, cukier, żółtko i sól. Zagnieść ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy o wymiarach 24 cm, można też użyć formy prostokątnej.Włożyć do lodówki na 30 minut.
      Ciasto 2: Płatki przyrumienić na suchej patelni. Ostudzić, następnie zmielić. Do mielonych platków, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Formować z niego wałeczki o średnicy ok. 1 cm.
Wyjąć ciasto z lodówki i układać wałeczki, tak aby utworzyły ukośną kratkę. Posmarować białkiem i piec na złoty kolor w temp. 180*C. Ostudzić.
      Pomada: Śmietanę wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 11 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z sokiem malinowym. Zostawić do zastygnięcia ( u mnie trwało to około godziny). Kratki ciasta wypełniać na przemian pomadą i konfiturą wiśniową.





24.03.2013

Mazurek orzechowy




      Mazurków nigdy dość :D Ostatnio pisałam, że kajmakowy jest rewelacyjny, czekoladowy super no ale ten z orzechami też jest pyszny! No i sama już nie wiem, który jest lepszy i który najbardziej mi smakuje? Wszystkie są  rewelacyjne! Jedyny minus mazurka orzechowego jest taki, że musimy poszukać chętnego pomocnika do łupania orzechów :D



Składniki:


Ciasto:
  • 200 g mąki krupczatki 
  • 100 g masła
  • 100 g cukru 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 150 g cukru pudru 
  • 120 g masła 
  • 120 g mąki pszennej 
  • 250 g mielonych orzechów włoskich 
  • 3 żółtka 

Piana:
  • 3 białka 
  • 5 łyżek cukru 
  • szczypta soli 
Bakalie do dekoracji

Foremka 23x33 cm


     Z podanych składników zagnieść ciasto.Wylepić dno prostokątnej formy. Piekarnik nagrzać do 200 *C i piec ciasto 10 minut.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę, orzechy i wszystko razem połączyć. Masę rozsmarować na podpieczonym spodzie.
     Białka ubić z solą, dodać cukier i cały czas ubijać do jego rozpuszczenia. Białka wyłożyć na masę orzechową, równomiernie rozsmarować. Temperaturę piekarnika obniżyć do 160*C włożyć ciasto i piec na złoty kolor około 20- 30 minut. Po przestudzeniu dowolnie udekorować.






23.03.2013

Sałatka wielkanocna z łososiem wędzonym





      Kolejna bardzo smaczna propozycja na wielkanocną sałatkę. Z dodatkiem ziemniaków, rzodkiewek, ogórków .... Dla zaostrzenia smaku dodałam chrzan, ale jeśli go nie lubimy można pominąć. Zapraszam do częstowania się  :D



Składniki:

  • 4-5 sztuk średniej wielkości ziemniaków 
  • 4 jajka 
  • 2 ogórki kiszone 
  • 100-150 g łososia wędzonego 
  • 5-7 sztuk rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżeczki chrzanu 
  • 2-3 łyżki majonezu 
  • sól i pieprz 
  • ew. sok z cytryny 
  

         Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki ugotować tak jak zawsze do miękkości w osolonej wodzie. 
Ogórki, rzodkiewkę, jajka, ziemniaki pokroić w kostkę, łososia w paseczki, szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć doprawić do smaku solą, pieprzem i ew. sokiem z cytryny. Przed podaniem można sałatkę posypać rzeżuchą.
Zapraszam również na sałatkę warstwową --->






22.03.2013

Mazurek czekoladowy bez pieczenia



    Jak są święta to musi być mazurek. Zaraz po kajmakowym najlepszy jest czekoladowy :D Na kruchym herbatnikowym spodzie z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki i masą czekoladową. 
Paluszki lizać!



Składniki:


Spód:
  • 320 g kakaowych herbatników 
  • 2 czubate łyżki nutelli 
  • 130 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki kakao

Masa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki mleka 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 1 łyżka masła 
  • 5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • szczypta soli
  • Forma to tart 22-24 cm


       Herbatniki zmielić, dodać nutelle, kakao, rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć dno i boki formy do tart. Odstawić w chłodne miejsce na 15-30 minut.
      Do miski wsypać połamaną czekoladą, sól, wlać kremówkę, mleko i masło. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą ( miska nie może dotykać wody!). Mieszać do rozpuszczenia czekolady i połączenia wszystkich składników. Na wcześniej przygotowanym spodzie rozsmarować dżem i wylać lekko przestudzoną masę czekoladową. Odstawić w chłodne miejsce. Dowolnie udekorować.

* Zamiast dżemu z czarnej porzeczki możemy dodać inny nasz ulubiony, albo dżem zastąpić masą toffi.










Ciasto w wersji nie świątecznej z dżemem brzoskwiniowym



20.03.2013

Babka i zeszyt mojej mamy




       Przepis na babkę jest chyba starszy ode mnie. Odkąd pamiętam jest na pierwszej stronie zeszytu z przepisami mojej mamy. Mama zawsze mnie prosiła o pomoc przy ucieraniu. Szło to dosyć ciężko i opornie bo w tamtym czasie wolałam jeść niż angażować się w pichcenie. Wczoraj na fejsie dodałam zdjęcie zeszytu mojej mamy i jak widać dużo przeszedł, kartki już się ledwo trzymają, literki blakną. Stwierdziłam że szkoda by było żeby przepis przepadł, jest ważną częścią mojego kulinarnego życia. Z tą babką wiąże się dużo fajnych wspomnień :D Postanowiłam więc przenieść przepis z zeszytu mojej mamy na blog. Tutaj literki nie wyblakną i może kiedyś moje dziecko zechce tu zajrzeć i upiec babkę z zeszytu babci? To jest klasyka wśród babek - ucierana na oleju. Polecam!


Składniki:

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki krupczatki 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka octu lub wódki ( można zastąpić ekstraktem z wanilii)
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia 
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2,5 łyżki soku np. z cytryny, malin, buraków 


       Od białek oddzielamy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem do momentu, aż się nie rozpuści. Dodajemy na przemian mąki, olej na koniec wlewamy ocet lub wódkę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do ciasta wkładamy łyżkę piany i mieszamy do połączenia, następnie znowu dodajemy łyżkę piany i mieszamy do połączenia, wkładamy resztę białek i bardzo delikatnie mieszając łączymy. Przekładamy do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 60 minut w temp. 180*C. Studzimy. Z cukru pudru i soku robimy lukier i przyozdabiamy.




19.03.2013

Warstwowiec




    W sumie naliczyłam wraz z polewą 10 warstw. Chociaż jest tyle warstw, ciasto nie jest pracochłonne i dosyć szybko się je robi. Tyle warstw, każda ma inny smak w połączeniu tworzą całkiem niezłe ciasto.



Składniki:


Ciasto:
  • 4 jajka 
  • 200 g maki 
  • 200 g cukru pudru 
  • 200 g masła
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka mleka

Ciasto makowe:
  • 8 białek 
  • 8 łyżek cukru 
  • 1/3 szklanki zmielonych biszkoptów 
  • 3/4 szklanki maku 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa:
  • 8 żółtek 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 3 łyżki mąki 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 2 szklanki mleka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 200 g masła
  • 4 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 2 wafle andruty 
  • 50 g czekolady + 2 łyżki mleka na polewę
  • Foremka 23x33 cm


       Ciasto cynamonowe: Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, cały czas mieszając dodajemy na przemian mąkę, jajka i mleko. Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do foremek i pieczemy dwa placki w temp. 180*C około 30 minut.
      Ciasto makowe: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy będą sztywne wsypujemy cukier i pozostałe składniki, delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp.180*C.
      Masa: W szklance mleka mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Drugą szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę, cały czas mieszamy do momentu aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu i kawy cappuccino.
      Na andruta wykładamy 1/2 słoika dżemu, następnie ciasto cynamonowe, połowe masy, ciasto makowe, masę, ciasto cynamonowe, marmolada i przykrywamy drugim andrutem.
Czekoladę i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewą pokrywamy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na cała noc.












*Przepis pochodzi z gazety " Przyślij przepis"

 

17.03.2013

Sernik z Fantą





      Kolejna wariacja sernikowa :D Był już sernik z coca-colą ---> teraz przyszedł czas na fantę. Sernik w smaku przypomina trochę pomarańczową landrynkę. Jest bardzo smaczny, intensywnie pomarańczowy i moim zdaniem bardzo optymistyczny! Jedyny minus całego sernika jest dodatek delicji. Fantastycznie pasują do całości, dobrze się komponują, ale jest niewielki problem przy krojeniu, ciastka delikatnie się rozjeżdżają. Można zamienić delicje na spód ciasteczkowy np. taki --->  Polecam wszystkim!



Składniki:

  • delicje pomarańczowe 
  • 700 g sera śmietankowego 
  • 300 g jogurtu egzotycznego (mój miał smak mango&limetka)
  • 250 ml kremówki 
  • 6 łyżeczek żelatyny 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 3,5 szklanki napoju gazowanego Fanta 
  • 2 galaretki pomarańczowe 
  • foremka tortownica 24 cm 


      Żelatynę wsypujemy do 1/2 szklanki fanty, odstawiamy do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy jogurt, ser, cukier puder wszystko razem miksujemy. Żelatynę podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia. Studzimy. Dodajemy do masy serowej. Dno tortownicy wykładamy delicjami, wykładamy masę serową i odstawiamy do zastygnięcia. 3 szklanki fanty podgrzewamy, wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce. Jak galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę serową.



15.03.2013

Pascha czekoladowa




     Paschę czekoladową robi się podobnie jak paschę waniliowo - bakaliową  -->. Zamiast mieszanki bakalii użyłam orzechów włoskich i rodzynków namoczonych w rumie. Całość oblana została polewą czekoladową. Pascha jest delikatna w smaku, jedwabiście kremowa i kusi słodyczą. Polecam obie wersje.



Składniki:

  • 500 g podwójnie zmielonego twarogu 
  • 100 g miękkiego masła 
  • 4 żółtka
  • 125 ml śmietany 36% 
  • 150 g cukru pudru
  • 70 g gorzkiej czekolady 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 20 g rodzynków 
  • 20 g drobno pokrojonych orzechów włoskich 
  • rum 
  • 30 g czekolady gorzkiej + 1 łyżka mleka na polewę
  • gaza 
  • doniczka 13-16 cm 


      Rodzynki zalewamy rumem. Żółtka ucieramy z cukrem i miąższem z laski wanilii. Do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta. Dodajemy śmietanę. Ustawiamy garnek na bardzo małym ogniu i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Musimy uważać, żeby nie dopuścić do zagotowania i przypalenia. Zdejmujemy miskę, dodajemy pokrojone masło, następnie ser wszystko razem łączymy. Jeśli zdarzy się tak, że masa zrobi się grudkowata możemy użyć miksera. Do masy serowej dodajemy odsączone rodzynki, orzechy ewentualnie można jeszcze dodać drobno pokrojoną czekoladę. Mieszamy. Gazę moczymy w wodzie, wykładamy nią doniczkę, do środka wkładamy masę serową i przykrywamy gazą. Na doniczkę ustawiamy mały talerzyk i obciążamy czymś ciężkim np. słoikiem z wodą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12h. Po upływie tego czasu wyjmujemy paschę na talerz i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.






Pascha waniliowo - bakaliowa



      Pascha jest symbolem świąt. Pojawia się na naszych stołach raz w roku w Święto Zmartwychwstania. Wykonuje się ją z twarogu, najlepszy jest tłusty albo półtłusty. Z dużą ilością bakali i skórki pomarańczowej.Tradycyjna pascha powinna mieć stożkowatą formę. W sklepach rzadko można taką kupić, polecam wykorzystać glinianą doniczkę.



Składniki:

  • 500 g podwójnie zmielonego twarogu 
  • 100 g miękkiego masła 
  • 4 żółtka
  • 125 ml śmietany 36% 
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii 
  • 100 g bakalii np. żurawina, migdały w słupkach, rodzynki, morele, skórka pomarańczowa
  • gaza 
  • doniczka 13-16 cm 

      Żółtka ucieramy z cukrem i miąższem z laski wanilii. Do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta. Dodajemy śmietanę. Ustawiamy garnek na bardzo małym ogniu i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Musimy uważać, żeby nie dopuścić do zagotowania i przypalenia. Zdejmujemy miskę, dodajemy pokrojone masło, następnie ser wszystko razem łączymy. Jeśli zdarzy się tak, że masa zrobi się grudkowata możemy użyć miksera. Do masy serowej dodajemy bakalie. Mieszamy. Gazę moczymy w wodzie, wykładamy nią doniczkę, do środka wkładamy masę serową i przykrywamy gazą. Na doniczkę ustawiamy mały talerzyk i obciążamy czymś ciężkim np. słoikiem z wodą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12h. Po upływie tego czasu wyjmujemy paschę na talerz i dekorujemy np. morelami, jajkami z czekolady, albo oblewamy polewą z białej czekolady.


14.03.2013

Zajączki wielkanocne

      

       


       Bardzo śmieszne i bardzo pozytywne zajączki sprawią radość dzieciakom. A nadzienie jest wyśmienite! Połączenie białego sera z kawałkami czekoladowych jajeczek :D
     


Składniki na 4 zające:

  • 5 szklanek mąki tortowej 
  • 490 ml maślanki naturalnej 
  • 4 żółtka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 70 g masła 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 60 g drożdży 

Nadzienie:

  • 200 g sera białego 
  • 1 jajko 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru 
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego 
  • jajka czekoladowe 
  • jajko + łyżka wody 
  • migdały 
  • migdały w słupkach 
  • wiśnie w cukrze 


       Do 1/2 szklanki ciepłej maślanki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 
Do mąki, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, rozpuszczone masło, resztę maślanki, wymieszać, wlać drożdże i jeszcze raz zamieszać. Zagnieść ciasto. Nie powinno być zbyt długo wyrabiane 2-3 minuty. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż nie podwoi swojej objętości.
      Ser biały mieszamy z budyniem, cukrem i jajkiem.
Ciasto drożdżowe przekładamy na oprószoną mąką stolnice i dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta odrywamy dwa małe kawałki na łapki, dwa na nóżki, uszy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy albo delikatnie rozciągamy w rękach, nakładamy nadzienie serowe, pokrojone na kawałki jajko czekoladowe i zlepiamy. Z dwóch nadzianych bułeczek formujemy główkę, brzuszek. Z małych kawałków robimy rączki, nóżki i uszy. Uszy delikatnie przecinamy po środku. Kształtowanie zajączków najlepiej jest robić na blaszce, na której będą się piekły!
Jajko mieszamy z wodą, smarujemy nasze zajączki. Z całych migdałów robimy oczy, z migdałów pokrojonych w słupki wąsy. Tak samo postępujemy z postała częścią ciasta. Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Pieczemy około 25 minut w 180*C.
Po przestudzeniu przyklejamy na lukier noski z wiśni.








12.03.2013

Tort orzechowy na waflach




      Przepis znaleziony w starej gazecie, kupionej na bazarze. Bardzo mnie zaciekawił nigdy jeszcze nie piekłam wafli zawszę je przekładałam kremem, ale żeby piec! Oczami wyobraźni widziałam palący się piekarnik. Przepis odłożyłam, ale cały czas o nim myślałam. W końcu zaryzykowałam i upiekłam. I co mi z tego wyszło? Bardzo smaczny torcik o kawowo, bezowym smaku. Wafle są chrupiące, rewelacyjnie skomponowały się z kremem a orzechy uzupełniły smak. Podsumowując torcik jest przesmaczny  i polecam go wszystkim.



Składniki:

  • 5 okrągłych wafli ( andruty)
  • 8 białek 
  • 250 g mielonych orzechów włoskich 
  • 1 szklanka cukru 

Masa:
  • 8 żółtek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 250 g masła 
  • 2 czubate łyżeczki kawy ( nie rozpuszczalnej!)
  • 1 łyżka spirytusu 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich 


       Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dosypywać cukier. Do piany wsypać mielone orzechy i delikatnie wymieszać. Na waflach rozsmarować pianę, a następnie każdy z nich zrumienić na złoty kolor około 10 minut w temp. 180*C.
       Żółtka z cukrem ubić na parze. Około 10 minut do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta a pod palcami nie będzie wyczuwalny cukier. Ostudzić. Zaparzyć kawę w 1/2 szklanki wrzącej wody. Lekko przestudzić. Utrzeć masło, cały czas mieszając dodawać po łyżce masy żółtkowej, na koniec dodać alkohol, 2 łyżeczki naparu z kawy i fusy. Żeby wydobyć jak najwięcej fusów z kawy należy użyć drobnego sitka.
Masą przełożyć wafle. Pierwszy wafel układamy pianą do góry, masa i przykrywamy stroną z pianą. Wafle pokrywamy od strony nie pokrytej pianą z białek! Górę pokrywamy kremem i posypujemy drobno pokrojonymi orzechami włoskimi. Odstawiamy do zastygnięcia.




Zapomniałam dodać! 

Dość duży  problem miałam ze znalezieniem okrągłych wafli. Udało się je dorwać dopiero w makro.
W większości sklepów dostępne są tylko wafle prostokątne, które są za duże. Jeśli nie zależy nam na tym, żeby torcik był okrągły, można kupić wafle prostokątne i je przyciąć.


11.03.2013

Sałatka z awokado i łososiem




 Bardzo fajna i bardzo smaczna propozycja na sałatkę świąteczną. Polecam!


Składniki:

  • 2 sztuki awokado 
  • 4 jajka 
  • 150 g wędzonego łososia 
  • 1 żółta papryka 
  • 1/2 ogórka zielonego wężowego 
  • 100 g ryżu 
  • pęczek szczypiorku 
  • majonez
  • sól i pieprz

       Jajka gotujemy na twardo. Ryż gotujemy do miękkości. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy miąższ i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Jajka i ogórka kroimy w kostkę, łososia w paseczki.
W salaterce układamy warstwowo:
- awokado
jajka
odrobina majonezu
sól i pieprz
ryż
ryba
majonez
sól i pieprz
papryka
szczypiorek
majonez
sól i pieprz
ogórek
Przed podaniem można jeszcze dodatkowo posypać rzeżuchą






09.03.2013

Sernik "Ferrero Roche"




      Na przygotowanie sernika Ferrero Roche natchnęła mnie polewa, którą niedawno przygotowałam do ciasta marchewkowego -->   I tak sobie pomyślałam fajnie by było połączyć polewę z sernikiem. I powstał kremowy, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem czekolady,  orzechów i wafelków. Wyobraźcie sobie teraz połączenie tych smaków. No właśnie, niebo w gębie!



Składniki:

Spód:
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów 
  • 100 g masła 
  • 1 żółtko 
  • 1 czubata łyżeczka kakao 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
  • 1 kg białego sera 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 3 jajka 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • sok z jednej cytryny 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 

Polewa:
  • 150 g wafelków o smaku orzechowym
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 8 łyżek mleka
  • 100 g drobno pokrojonych orzechów laskowych 

Tortownica 24 cm



      Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć dno tortownicy.
Do miski włożyć wszystkie składniki masy serowej i wymieszać do połączenia składników. Masę wylać na spód. Piec na złoty kolor około 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 180 *C. Ostudzić.
      Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę z połamaną czekoladą i mlekiem. Mieszać do rozpuszczenia czekolady, wsypać orzechy.
Na wierzchu sernika położyć pokrojone wafelki. Górę i boki oblać czekoladą i zostawić do zastygnięcia.









08.03.2013

Babka wyśmienita



     Mówili dzisiaj w pogodzie, że idzie ochłodzenie, mrozy i podobno ma zima wrócić! Nie przyjmuje tego do wiadomości. U mnie jest już wiosna i tak pozostanie.  A jak wiosna to pomału też zbliżają się Święta Wielkanocne. A jak Wielkanoc to muszą być babki. Oto pierwsza z nich. Babka z bogatym wnętrzem, w którym można znaleźć same pyszności: orzechy, czekoladę, kawę, ajerkoniak i amaretto. Całość przyozdobiona czekoladą gorzką, białą i jajkami z cukru.


Składniki:

  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g maki ziemniaczanej 
  • 100 g orzechów mielonych 
  • 160 g cukru 
  • 250 ml oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mocnej kawy 
  • 100 ml ajerkoniaku 
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 5 jajek 
  • 2 czubate łyżeczki kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 5 łyżek mleka 
  • jajeczka do dekoracji 


      Jajka ubijamy ze szczyptą soli, powoli wsypujemy cukier i ubijamy do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta a pod palcami nie będziemy wyczuwać drobinek cukru.
     Mąki mieszamy z kakao, proszkiem, sodą i orzechami. Cały czas ubijając na najniższych obrotach masę jajeczną, dodajemy na przemian mąkę, olej, likiery, kawę i tak do wyczerpania składników. Na koniec wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę, mieszamy i przekładamy do natłuszczonej, i wysypanej tartą bułką formy. Pieczemy do suchego patyczka około 70 minut w temp.180*C. Studzimy.
     Polewa: Do przygotowania potrzebne będą dwa garnki z gotującą się wodą. Nad jednym ustawiamy miskę z gorzką czekoladą i mlekiem. Nad drugim miskę z białą czekoladą. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy babkę najpierw ciemną polewą potem jasną i dekorujemy jajeczkami.









05.03.2013

Ciasto Tiramisu



    Zamieniłam klasyczny przepis na deser tiramisu w ciasto. Dwa kruche ciasta przełożyłam kremem, do środka włożyłam biszkopty nasączone kawą a całość oblałam polewą czekoladowa z dodatkiem kawy i likieru amaretto.
Jeśli ktoś lubi deser tiramisu na pewno pokocha to ciasto. Ciężko mu się oprzeć, uwierzcie Mi :D


Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki 
  • 100 g mielonych migdałów 
  • 200 g masła
  • 160 g cukru 
  • 4 żółtka 
  • 2 łyżki czekolady w proszku albo 1 łyżka kakao
  • 6 łyżek śmietany kwaśnej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Masa:
  • 4 żółtka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 500 g sera mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 1 opakowanie żelatyny na 1L
  • około 230 g podłużnych biszkoptów do tiramisu 
  • około 250 ml mocnego naparu z kawy
  • 5 łyżek likieru amaretto 

Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka likieru amaretto 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka kakao 


      Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na dwóch blaszkach o wymiarach 41x24 cm. Piec około 20-30 minut w temp. 180*C. Ostudzić.
      Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z serem mascarpone, wymieszać.
      Jajka z parzyć wrzątkiem. Żółtka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać około 10-15 minut nad garnkiem z gotującą się wodą. Masa powinna być jasno żółta i gęsta.
Żelatynę rozpuścić, przestudzić. Do masy śmietankowej przełożyć masę jajeczna i żelatynę, wszystko razem połączyć.
      Na pierwszy placek wyłożyć 1/2 ilość kremu. Napar z kawy wymieszać z amaretto, moczyć w nim tylko z jednej strony biszkopty i układać na cieście jeden obok drugiego. Na biszkoptach rozsmarować pozostałą cześć masy i przykryć drugim plackiem.
     Przygotować polewę. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę włożyć połamaną czekoladę i pozostałe składniki polewy. Mieszać do połączenia składników. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

Z białek, które zostaną proponuje zrobić pstrąga --->





04.03.2013

Udka z kurczaka w majonezie



    Czasami jak mam lenia na gotowanie i nie chce mi się stać godzinami przy kuchence przyrządzam stary, dobry, sprawdzony przepis na udka w majonezie.


Składniki:

  • 4 udka z kurczaka 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka keczupu 
  • 1 łyżka bułki tartej 

     Do miseczki wsypać przyprawy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Udka natrzeć mieszanką przypraw. Pozostawić pod przykryciem na godzinę w lodówce.
     Blaszkę wysmarować tłuszczem, włożyć udka. Majonez wymieszać z keczupem, posmarować mięso i posypać bułka tartą. Przykryć folią i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200*C. Po upływie godziny zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut.




02.03.2013

Czekoladowa wersja ciasta marchewkowego


    Gdybym nie piekła tego ciasta nie uwierzyła bym, że w cieście jest marchewka. Jest nie wyczuwalna i nie widoczna, ale dzięki niej ciasto jest wilgotne. W smaku trosze przypomina babkę, trochę piernik a trochę murzynka. Ciasto jest smaczne, ale najsmaczniejsza jest polewa, która kojarzy mi się z ferrero :D


Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki startej marchewki (średnie oczka)
  • 6 jajek 
  • 6 czubatych łyżeczek kakao 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody 
  • 100 g drobno pokrojonych orzechów laskowych albo włoskich 
Polewa:
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki mleka 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów laskowych albo włoskich

      Jajka ubić, powoli wsypywać cukier i ubijać do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta a pod palcami nie będziemy wyczuwać drobinek cukru.
Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i wymieszać.
      Jajka ubijać na najniższych obrotach, powoli na przemian dosypywać mąki i wlewać olej. Cały czas ubijać do momentu, aż wszystkie składniki się połącza. Wyłączyć robot, wsypać orzechy, włożyć marchewkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec około 40-50 minut w temp.180*C. Ostudzić.
Nad garnkiem z gotująca się wodą rozpuścić czekoladę z mlekiem. Wsypać orzechy. Jak czekolada delikatnie zgęstnieje polać ciasto.

- Ciasto można piec w dowolnej formie keksówce, prostokątnej albo w tortownicy.





Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...