28.02.2013

Masło ziołowe




        Przepyszne masło z dodatkiem ziół i przypraw. Do kanapek, do smarowania mięsa przed pieczeniem, do zapiekania z pieczywem do czego tylko chcecie, polecam!



 Składniki: 

  • 200 g miękkiego masła 
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek bazylii 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz 

      Zioła i szczypiorek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masła. Wszystkie składniki połączyć doprawić solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce.
Do masła można dodać oliwę z oliwek około 30 ml. Dzięki niej masło po wyjęciu z lodówki nie będzie takie twarde.





26.02.2013

Piersi z kurczaka nadziewane rukolą



Mój ulubiony sposób na pyszny i wyjątkowy obiad.


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka 
  • 200 g sera topionego śmietankowego
  • 7 łyżek śmietany kremówki 
  • 70 g rukoli 
  • olej do smażenia
  • 250 ml bulionu albo wody 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra
  • wykałaczki

      Do rondelka wlać kremówkę, włożyć ser i cały czas mieszając rozpuścić. Rukolę opłukać, wybrać małe, młode listki i włożyć do sosu. Dusić na małym ogniu około trzy minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołowa. Odstawić do ostudzenia.
      Piersi z kurczaka umyć. Od grubszej strony piersi przy użyciu długiego noża zrobić nacięcie. Do dziury włożyć palec i delikatnie ją powiększyć. Powstanie coś w stylu kieszonki. Do środka wkładamy nadzienie w miejscu przecięcia spinamy wykałaczkami. Z każdej strony posypujemy kurczaka solą, pieprzem i papryką. Piersi smażymy na gorącym tłuszczu do momentu, aż się zarumienią. Podlewamy wodą, jeśli został nam sos również go dodajemy. Dusimy 15 minut co jakiś czas przewracając mięso. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.



25.02.2013

Tarta bananowo-czekoladowa



     Weekend zleciał jak z bicza strzelił. Sobotę spędziłam w towarzystwie wielkopolskich blogerek. Byłyśmy w Warszawie na Food Blogger Fest. Było ciekawie! A niedziele spędziłam na wygłupach z moimi chłopakami. Oczywiście w między czasie musiałam coś upiec, moja kawka czuła się taka samotna :D A że czekolady i bananów u nas zawszę pod dostatkiem padło na tartę. Tartę na kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów w połączeniu z bananami i czekoladą tworzy smaczne połączenie.


Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki 
  • 50 g zmielonych migdałów 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 150 g masła 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 

Nadzienie :
  • 3 banany 
  • 100 g czekolady mlecznej albo gorzkiej 
  •  150 ml mleka
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka masła
Forma do tarty 20 cm


      Mąkę przesiać, dodać masło i pokroić. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i  włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przenieść na formę, docisnąć do brzegów i po nakłuwać ciasto widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 15 minut.
       Banany obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło wrzucić banany, posypać cynamonem i chwilę podsmażyć. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę z połamana czekoladą, mlekiem i jajkiem. Podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady. Wyjąć z piekarnika ciasto, wyłożyć banany, polać masą czekoladową i włożyć do piekarnika na 20 minut.





22.02.2013

Muffinki z maślanką stracciatella



     Napiszę nieskromnie, że to najlepsze muffiny jakie miałam okazje jeść. Mięciutkie, wilgotne, bardzo czekoladowe i niezwykle wciągające. Mają w sobie coś takiego, że po zjedzeniu jednej masz ochotę na więcej. Polecam! Są rewelacyjne!



Składniki na 24 szt:

  • 150 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki krupczatki 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 500 ml maślanki stracciatella 
  • 200 ml oleju 
  • 5 łyżek kakao 
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody 
  • 100 g groszków czekoladowych albo drobno pokrojonej czekolady 

     Osobno dokładnie wymieszać składniki suche i osobno płynne, a następnie połączyć wszystko razem.
Napełnić foremki i piec około 20-25 minut w temp. 180*C



21.02.2013

Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami



  
     Dzisiaj podaje przepis na zapiekankę z kurczakiem. Całość składa się z czterech warstw: kurczaka, pieczarek, majonezu i sera. Jest bardzo prosta w przygotowaniu a największy nakład pracy wykonamy przy obieraniu pieczarek i rozbijaniu mięsa. Zapiekanka jest bardzo dobra, smaki fajnie się komponują, trochę kalorii w niej czyha, ale myślę sobie, że od czasu do czasu można sobie pozwolić i zadowolić swój brzuszek . To jest jedna z tych potraw, która lepiej smakuje niż wygląda. Przepis dostałam od brata.


Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka 
  • 500 g pieczarek
  • 5- 6 łyżek majonezu 
  • 150 g sera żółtego 
  • sól i pieprz
  • przyprawy np.ostra papryka, tymianek, rozmaryn,
  • sreberko albo papier do pieczenia

      Piersi z kurczaka rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem i przyprawami (można użyć dowolnych, ulubionych przypraw). Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Do cebuli wrzucić pieczarki i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
      Na blaszce układamy kolejno piersi z kurczaka, pieczarki, majonez i starty na dużych oczkach ser. Blaszkę przykrywamy sreberkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200*C i pieczemy 30 minut po upływie tego czasu zdejmujemy z blachy folie i pieczemy jeszcze 10 minut.


19.02.2013

Rogaliki " warstwowe"



   Dlaczego warstwowe? Ciasto dzieli się na osiem części, wałkuje i układa jedno na drugim. Między każdym plackiem znajduje się warstwa masła. Rogaliki są Rewelacyjne! Z wierzchu kruche i chrupiące a w środku mięciutkie. Nadzienie może być dowolne np. marmolada, powidła, nutella co kto lubi :] Moje były nadziane almond cream, przepis można znaleźć tutaj.


Składniki:

  • 1 kg  mąki 
  • 70 g drożdży 
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 250 ml kwaśnej śmietany 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 4 łyżki cukru 
  • 200 g miękkiego masła 
  • jajko+łyżka wody


      Do 1/2 szklanki mleka wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól, kwaśną śmietanę i podbite jajka, wymieszać. Do mąki wlać drożdże i resztę mleka. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
      Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i podzielić na pół, każdą połowę rozdzielić na 8 części. Każdą kulkę rozwałkować do wielkości naleśnika, posmarować masłem, przykryć kolejnym, posmarować masłem i tak do 8 placka (ostatniego placka nie smarujemy masłem). Stos ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy 55 cm. Podzielić na 12 trójkątów, nałożyć nadzienie i zwinąć formując kształt rogala. Posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Odstawić na 15-30 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Piec na złoty kolor w temp.200*C







17.02.2013

Ciasto śmietankowe z puree truskawkowym




     My, walentynki obchodzimy w weekend. Na tą okazje jako dobra żona ;} postanowiłam mężowi przygotować jego ulubione ciasto, deser czyli sernik na zimno. Klasyka, nic wyszukanego, ale małżon lubi to ciasto. Ciasteczkowo-czekoladowy spód, masa śmietankowa, przykryta dużą ilością galaretki połączonej z puree truskawkowym. Mniam, mniam :D


Składniki:


Spód:
  • 330g ciastek markiz z nadzieniem czekoladowym
  • 1 czubata łyżka nutelli 
  • 50 g rozpuszczonego masła

Masa śmietankowa:
  • 250 ml śmietanki kremówki 
  • 300 ml jogurtu naturalnego albo greckiego 
  • 2 serki waniliowe (2 x 175g)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Galaretka:
  • 500 g mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych) 
  • 3 galaretki truskawkowe 

      Ciastka zmielić albo wrzucić do blendera i rozdrobnić. Połączyć z masłem i nutellą. Wyłożyć na dno tortownicy i równomiernie rozłożyć jednocześnie dociskając do dna.
      Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek, jogurt i cukier, połączyć. Żelatynę rozpuścić podgrzewając ją na małym ogniu, ostudzić. Do masy śmietankowej wlać żelatynę i jeszcze raz wszystko wymieszać. Wylać na wcześniej przygotowany spód.
     Truskawki rozmrozić i zmiksować na papkę. Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody, odstawić do stężenia. Gdy galaretka przestygnie i zacznie tężeć połączyć ją z puree truskawkowym. Wylać na masę śmietankową i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.


15.02.2013

Ciasto kawowe z ciasteczkami amaretti



         To co tygryski lubią najbardziej kawa, dużo kawy a do kawy bardzo intensywne w smaku ciasto kawowe :D Oblane lukrem kawowym i posypane okruszkami ciasteczek amaretti.


Składniki:

  • 220 g mąki 
  • 70 g pokruszonych ciastek amaretti 
  • 220 g masła temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 czubata łyżeczka kakao 
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
 Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 1,5 łyżki wody 
  • 6 ciasteczek amaretti 
  • tortownica o średnicy 18 cm


     Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakaem. Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać na przemian  jajka i mąkę. Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody, dodać do masy połączyć, wsypać ciasteczka, wymieszać i przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec około 40-50 minut w temp. 180*C. Wystudzić.
    Przygotować lukier. Wszystkie składniki oprócz ciasteczek, wymieszać. Polać wierzch ciasta i posypać pokruszonymi ciasteczkami amaretti.





12.02.2013

Bułaski z czekoladą



Bardzo szybkie w wykonaniu bułeczki śniadaniowe ucieszą nie jedną małą buźkę. Wystarczy 30 minut aby delektować się ciepłą bułeczką z dodatkiem czekolady.


Składniki: 

  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 350 g jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 100 g groszków czekoladowych albo czekolady 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody 

      Będą potrzebne nam dwie miski. Do pierwszej wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, czekoladę, mieszamy. Do drugiej miski wlewamy jogurt i oliwę, mieszamy wszystko do połączenia składników. Do mąki wlewamy jogurt, łączymy wszystko razem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki ( jeśli ciasto okaże się za luźne dosypać mąki). Odrywać kawałki ciasta, uformować małe bułeczki i układać na blaszce. Jajko rozkłócić z łyżką wody i posmarować wierzch bułeczek. Piec w 220*C około 15-20 minut.


- Jeśli nie lubimy mąki pełnoziarnistej możemy pomieszać pół na pół z pszenną. Albo upiec tylko z mąki pszennej. 
- Czekoladę można zastąpić żurawina, orzechami, słonecznikiem, pestkami dyni albo rodzynkami.




Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i takie tam"

11.02.2013

Kremówka kokosowa



             Przypomniałam sobie o tym cieście przeglądając książkę "Nowe ciasta Siostry Leonilli". Wieki go nie robiłam a kiedyś tak często gościł do niedzielnej kawy. Zakasałam rękawy, wysłałam męża do sklepu po wiórki kokosowe a sama szybko zagniotłam ciasto, ugotowałam budyń i po 30 minutach pracy ciasto wylądowało w piekarniku. Mniam, niedziela kawka miała przepyszne towarzystwo.


Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa budyniowa:
  • 1 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe

Masa kokosowa:
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 300 g wiórków kokosowych 
  • 150 g masła rozpuszczone i ostudzone

Polewa:
  • 70 g czekolady
  • 3 łyżki mleka 

      Masło posiekać z mąką, dodać cukier, jajka, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Wyłożyć na natłuszczoną foremkę.
Z podanych składników przygotować budyń.
      Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, masło i ubijać do połączenia składników. Wsypać wiórki i wymieszać
Na ciasto wyłożyć budyń i przykryć masa kokosową. Piec w 180*C około 40 minut.
     Czekoladę i mleko włożyć do miski umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuścić i polać ciasto.



10.02.2013

Zakręcona drożdżówka z nutellą




Pozytywne czekoladowe zakręcenie :D



Składniki:

  • 4 szklanki mąki 
  • 300 ml letniego mleka 
  • 4 żółtka
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 70 g drożdży 
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru 
  • 100 g czekolady
  • 4 łyżki nutelli 
  • dowolny dżem 
  • folia spożywcza 

       Do 1/2 szklanki mleka wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, dodać żółtka, masło i wymieszać.Do mąki wlać drożdże i mleko, wymieszać wszystko, chwilę zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Czekoladę i nutellę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Stolnicę oprószyć mąką, wyjąć ciasto, kilka razy okręcić je w dłoniach. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować czekoladą. Najdłuższe boki złożyć do środka i jeszcze raz złożyć boki do środka. Utworzy się prostokąt.






 Delikatnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, pociąć na paski. Każdy pasek chwycić w dłonie i skręcić w przeciwnych kierunkach tworząc coś na kształt spirali. Każdą taką spiralę układać obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.



 Piec około 30 minut w temp. 180*C.
Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą i odstawić na 1-2 godziny.

Inspiracja 














07.02.2013

Chrupiące naleśniki na tłusty czwartek



     Karnawał dobiega końca. Dzisiaj tłusty czwartek ulubiony dzień łasuchów. Jeśli nie mamy ochoty na pączki czy chrusty zapraszam na naleśniki nadziane jabłkami. 



Składniki na 7 sztuk:

  • 300 g mąki 
  • 120 ml ciepłej wody 
  • 50 g masła
  • 1 łyżka wódki 
  • 1 szczypta soli
  • 3 średniej wielkości jabłka 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • sok z cytryny
  • cukier puder
  • olej do smażenia

       Mąkę przesiać, dodać masło, wodę, wódkę i sól, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Jabłka pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jabłka połączyć z cukrem i cynamonem. Wrzucić na suchą patelnie i chwilę podsmażyć.
       Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i cienko rozwałkować. Przy pomocy małego talerzyka, albo obręczy tortownicy wycinać kola. Moje miały średnice 18 cm. Na środek każdego placka nałożyć nadzienie zachowując 1 cm margines i zwinąć.
Smażyć na głębokim tłuszczu. Po wyjęciu przełożyć na ręcznik papierowy, jeszcze cieple oprószyć cukrem pudrem.




05.02.2013

Ciasteczka z amarantusem



     Bardzo szybki i zdrowy sposób na ciasteczka. Ziarna amarantusa są bogate w łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor, potas, magnez i kwasy tłuszczowe. Ciasteczka zawierają ponadto mielone migdały, wiórki kokosowe i miód.



Składniki:

  • 3,5 szklanki poppingu z amarantusa
  • 200 g mielonych migdałów 
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 4 łyżki miodu 
  • 1 jajko 

    Wszystkie składniki wymieszać. Odrywać kawałki ciasta i uformować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć i położyć na natłuszczonej blaszce. Piec 10-12 minut w 180*C. Ciasteczka będą już upieczone gdy spód zrobi się brązowy.

- Migdały można zastąpić płatkami owsianymi albo mąką orkiszową
- Wiórki kokosowe można zastąpić sezamem, żurawiną albo orzechami laskowymi






03.02.2013

Ciasto tortowe z ananasem




 Przepis na ciasto znaleziony wieki temu na WŻ. Ciasto towarzyszy mi i mojej rodzinie w bardzo wielu uroczystościach np. roczek mojego chrześniaka. Jest pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. I tak sobie pomyślałam, że nie może go zabraknąć na blogu.

Muszę się jeszcze wytłumaczyć. Jak zapewne widzicie górny biszkopt zamiast być żółty jest szary a stało się to tak, że przez pomyłkę wsypałam kisiel. A nie miałam już jajek żeby upiec kolejny. Mam nadzieję, że mi wybaczycie:D


Składniki:

Biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • 9 czubatych łyżek mąki krupczatki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt różowy:
  • 6 jajek
  • 6 czubatych łyżek mąki krupczatki 
  • 4 kisiele wiśniowe ( każdy miał 77 g)
  • 6 łyżek cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa:
  • 2 puszki ananasów 
  • 300 g masła
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 3/4 kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru pudru 

Dodatkowo:
  • 250 ml śmietany kremówki 
  • żelatyna albo śmietan-fix
  • wiórki kokosowe 
  • foremka 26/40
  • woda z sokiem cytrynowym do nasączenia ciasta


       Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru. Dodać żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C. Tak samo postąpić z różowym biszkoptem. Oba biszkopty należy piec na blaszkach o zbliżonym rozmiarze.
       Ananasy osączyć. Z soku odlać 400 ml ( jeśli tyle nie będzie uzupełnić wodą). Na soku ugotować budyń, ostudzić. Ananasy pokroić w drobną kostkę, kilka sztuk(5-6) zostawić do dekoracji.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce śmietany i budyniu, na koniec dodać pokrojone ananasy.
Biszkopty przekroić, nasączyć wodą z sokiem.
       Układać na przemian: biszkopt różowy, masa, biszkopt jasny, masa, różowy, masa, jasny. Na jasnym wykładamy ubitą kremówkę z dodatkiem żelatyny, posypujemy wiórkami i dekorujemy kawałkami ananasów.


- Jeśli boimy się przekroić biszkopt na pół radzę upiec cztery osobne biszkopty.








01.02.2013

Quiche z wędzonym łososiem




           Małżon pojechał na delegacje, a ja mogłam sobie zrobić obiad dla siebie i pod moje upodobania i na co padło a no na słynny placek z Lotaryngii. Quiche robi się z ciasta kruchego z sosem śmietanowo-jajecznym i dodatkami. Najbardziej znany jest quiche lorraine ze słonego kruchego ciasta oraz jaj, śmietany, boczku, żółtego sera i natki. Ja postawiłam na inne dodatki: łososia, brokuła, szparagi i ser pleśniowy. Mniam było pysznie! nawet młody wcinał:D


Składniki:


Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1/2 łyżeczki soli 

Nadzienie:
  • 150 g wędzonego łososia
  • 12 dag szparagów ze słoika 
  • 1/4 brokuła 
  • 150 g gęstego jogurtu
  • 150 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 50 g sera pleśniowego 
  • pieprz 
  • forma do tart 26 cm

      Masło pokroić z mąką, dodać sól, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma   arkuszami papieru, przenieść na natłuszczoną blaszkę i docisnąć do brzegów. Włożyć do lodówki na 30 minut.
 Brokuła podzielić na różyczki, z blanszować i dokładnie osączyć. Szparagi pokroić na kawałki, łososia w paseczki.
     Po nakłuwać ciasto widelcem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220*C i piec 15 minut.
Do miski wlać jogurt, śmietanę, dodać ser, jajka, doprawić pieprzem i wymieszać do połączenia składników.
     Ciasto wyjąc z piekarnika wylać 1/3 sosu, na wierzchu ułożyć dodatki i polać pozostałą częścią sosu. Obniżyć temp. w piekarniku do 180*C i piec jeszcze około 40 minut, aż nadzienie się zarumieni i stężeje.


Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...