Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2013

Masło ziołowe

        Przepyszne masło z dodatkiem ziół i przypraw. Do kanapek, do smarowania mięsa przed pieczeniem, do zapiekania z pieczywem do czego tylko chcecie, polecam!  Składniki:  200 g miękkiego masła  1 pęczek pietruszki 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek bazylii  1-2 ząbki czosnku  sól i pieprz        Zioła i szczypiorek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masła. Wszystkie składniki połączyć doprawić solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce. Do masła można dodać oliwę z oliwek około 30 ml. Dzięki niej masło po wyjęciu z lodówki nie będzie takie twarde.

Piersi z kurczaka nadziewane rukolą

Mój ulubiony sposób na pyszny i wyjątkowy obiad. Składniki: 2 piersi z kurczaka  200 g sera topionego śmietankowego 7 łyżek śmietany kremówki  70 g rukoli  olej do smażenia 250 ml bulionu albo wody  sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra wykałaczki       Do rondelka wlać kremówkę, włożyć ser i cały czas mieszając rozpuścić. Rukolę opłukać, wybrać małe, młode listki i włożyć do sosu. Dusić na małym ogniu około trzy minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołowa. Odstawić do ostudzenia.       Piersi z kurczaka umyć. Od grubszej strony piersi przy użyciu długiego noża zrobić nacięcie. Do dziury włożyć palec i delikatnie ją powiększyć. Powstanie coś w stylu kieszonki. Do środka wkładamy nadzienie w miejscu przecięcia spinamy wykałaczkami. Z każdej strony posypujemy kurczaka solą, pieprzem i papryką. Piersi smażymy na gorącym tłuszczu do momentu, aż się zarumienią. Podlewamy wodą, jeśli został nam sos również go dodajemy. Dusimy 15 minut co jakiś

Tarta bananowo-czekoladowa

     Weekend zleciał jak z bicza strzelił. Sobotę spędziłam w towarzystwie wielkopolskich blogerek. Byłyśmy w Warszawie na Food Blogger Fest. Było ciekawie! A niedziele spędziłam na wygłupach z moimi chłopakami. Oczywiście w między czasie musiałam coś upiec, moja kawka czuła się taka samotna :D A że czekolady i bananów u nas zawszę pod dostatkiem padło na tartę. Tartę na kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów w połączeniu z bananami i czekoladą tworzy smaczne połączenie. Składniki: Ciasto: 200 g mąki  50 g zmielonych migdałów  100 g cukru trzcinowego  150 g masła  1 jajko  szczypta soli  Nadzienie : 3 banany  100 g czekolady mlecznej albo gorzkiej   150 ml mleka 1 jajko  1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka masła Forma do tarty 20 cm       Mąkę przesiać, dodać masło i pokroić. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i  włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przenieś

Muffinki z maślanką stracciatella

     Napiszę nieskromnie, że to najlepsze muffiny jakie miałam okazje jeść. Mięciutkie, wilgotne, bardzo czekoladowe i niezwykle wciągające. Mają w sobie coś takiego, że po zjedzeniu jednej masz ochotę na więcej. Polecam! Są rewelacyjne! Składniki na 24 szt: 150 g mąki pszennej  150 g mąki krupczatki  150 g cukru trzcinowego  500 ml maślanki stracciatella  200 ml oleju  5 łyżek kakao  2 jajka 2 łyżeczki sody  100 g groszków czekoladowych albo drobno pokrojonej czekolady       Osobno dokładnie wymieszać składniki suche i osobno płynne, a następnie połączyć wszystko razem. Napełnić foremki i piec około 20-25 minut w temp. 180*C

Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami

        Dzisiaj podaje przepis na zapiekankę z kurczakiem. Całość składa się z czterech warstw: kurczaka, pieczarek, majonezu i sera. Jest bardzo prosta w przygotowaniu a największy nakład pracy wykonamy przy obieraniu pieczarek i rozbijaniu mięsa. Zapiekanka jest bardzo dobra, smaki fajnie się komponują, trochę kalorii w niej czyha, ale myślę sobie, że od czasu do czasu można sobie pozwolić i zadowolić swój brzuszek . To jest jedna z tych potraw, która lepiej smakuje niż wygląda. Przepis dostałam od brata. Składniki: 4 piersi z kurczaka  500 g pieczarek 5- 6 łyżek majonezu  150 g sera żółtego  sól i pieprz przyprawy np.ostra papryka, tymianek, rozmaryn, sreberko albo papier do pieczenia       Piersi z kurczaka rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem i przyprawami (można użyć dowolnych, ulubionych przypraw). Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Do cebuli wrzucić pieczarki i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.       Na

Rogaliki " warstwowe"

   Dlaczego warstwowe? Ciasto dzieli się na osiem części, wałkuje i układa jedno na drugim. Między każdym plackiem znajduje się warstwa masła. Rogaliki są Rewelacyjne! Z wierzchu kruche i chrupiące a w środku mięciutkie . Nadzienie może być dowolne np. marmolada, powidła, nutella co kto lubi :] Moje były nadziane almond cream, przepis można znaleźć tutaj . Składniki: 1 kg  mąki  70 g drożdży  250 ml ciepłego mleka  250 ml kwaśnej śmietany  3 jajka  1 łyżeczka soli  4 łyżki cukru  200 g miękkiego masła  jajko+łyżka wody       Do 1/2 szklanki mleka wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól, kwaśną śmietanę i podbite jajka, wymieszać. Do mąki wlać drożdże i resztę mleka. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.       Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i podzielić na pół, każdą połowę rozdzielić na 8 części. Każdą kulkę rozwałkować do wielkości naleśn

Ciasto śmietankowe z puree truskawkowym

     My, walentynki obchodzimy w weekend. Na tą okazje jako dobra żona ;} postanowiłam mężowi przygotować jego ulubione ciasto, deser czyli sernik na zimno. Klasyka, nic wyszukanego, ale małżon lubi to ciasto. Ciasteczkowo-czekoladowy spód, masa śmietankowa, przykryta dużą ilością galaretki połączonej z puree truskawkowym. Mniam, mniam :D Składniki: Spód: 330g ciastek markiz z nadzieniem czekoladowym 1 czubata łyżka nutelli  50 g rozpuszczonego masła Masa śmietankowa: 250 ml śmietanki kremówki  300 ml jogurtu naturalnego albo greckiego  2 serki waniliowe (2 x 175g) 2 czubate łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny Galaretka: 500 g mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych)  3 galaretki truskawkowe        Ciastka zmielić albo wrzucić do blendera i rozdrobnić. Połączyć z masłem i nutellą. Wyłożyć na dno tortownicy i równomiernie rozłożyć jednocześnie dociskając do dna.       Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. Śmietanę kremówkę

Ciasto kawowe z ciasteczkami amaretti

         To co tygryski lubią najbardziej kawa, dużo kawy a do kawy bardzo intensywne w smaku ciasto kawowe :D Oblane lukrem kawowym i posypane okruszkami ciasteczek amaretti. Składniki: 220 g mąki  70 g pokruszonych ciastek amaretti  220 g masła temp. pokojowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 czubata łyżeczka kakao  200 g cukru trzcinowego  4 jajka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej  Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru  1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej  1,5 łyżki wody  6 ciasteczek amaretti  tortownica o średnicy 18 cm      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakaem. Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać na przemian  jajka i mąkę. Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody, dodać do masy połączyć, wsypać ciasteczka, wymieszać i przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec około 40-50 minut w temp. 180*C. Wystudzić.     Przygotować lukier. Wszystkie składniki oprócz ciasteczek, wymieszać. Polać wierzch ciasta i posypać pokruszonymi ciasteczkami am

Bułaski z czekoladą

Bardzo szybkie w wykonaniu bułeczki śniadaniowe ucieszą nie jedną małą buźkę. Wystarczy 30 minut aby delektować się ciepłą bułeczką z dodatkiem czekolady. Składniki:  2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej  350 g jogurtu naturalnego  2 łyżki cukru trzcinowego  4 łyżki oliwy z oliwek  1 łyżka proszku do pieczenia  1 łyżeczka soli  100 g groszków czekoladowych albo czekolady  1 jajko 1 łyżka wody        Będą potrzebne nam dwie miski. Do pierwszej wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, czekoladę, mieszamy. Do drugiej miski wlewamy jogurt i oliwę, mieszamy wszystko do połączenia składników. Do mąki wlewamy jogurt, łączymy wszystko razem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki ( jeśli ciasto okaże się za luźne dosypać mąki). Odrywać kawałki ciasta, uformować małe bułeczki i układać na blaszce. Jajko rozkłócić z łyżką wody i posmarować wierzch bułeczek. Piec w 220*C około 15-20 minut. - Jeśli nie lubimy mąki pełnoziarnistej możemy pomieszać pół na pół z

Kremówka kokosowa

             Przypomniałam sobie o tym cieście przeglądając książkę "Nowe ciasta Siostry Leonilli". Wieki go nie robiłam a kiedyś tak często gościł do niedzielnej kawy. Zakasałam rękawy, wysłałam męża do sklepu po wiórki kokosowe a sama szybko zagniotłam ciasto, ugotowałam budyń i po 30 minutach pracy ciasto wylądowało w piekarniku. Mniam, niedziela kawka miała przepyszne towarzystwo. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki  3 jajka 150 g masła 3/4 szklanki cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa budyniowa: 1 l mleka 3 budynie śmietankowe Masa kokosowa: 3 jajka  1/2 szklanki cukru  300 g wiórków kokosowych  150 g masła rozpuszczone i ostudzone Polewa: 70 g czekolady 3 łyżki mleka        Masło posiekać z mąką, dodać cukier, jajka, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Wyłożyć na natłuszczoną foremkę. Z podanych składników przygotować budyń.       Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. D

Zakręcona drożdżówka z nutellą

Pozytywne czekoladowe zakręcenie :D Składniki: 4 szklanki mąki  300 ml letniego mleka  4 żółtka 50 g roztopionego i ostudzonego masła 70 g drożdży  1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru  100 g czekolady 4 łyżki nutelli  dowolny dżem  folia spożywcza         Do 1/2 szklanki mleka wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, dodać żółtka, masło i wymieszać.Do mąki wlać drożdże i mleko, wymieszać wszystko, chwilę zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Czekoladę i nutellę rozpuścić w kąpieli wodnej. Stolnicę oprószyć mąką, wyjąć ciasto, kilka razy okręcić je w dłoniach. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować czekoladą. Najdłuższe boki złożyć do środka i jeszcze raz złożyć boki do środka. Utworzy się prostokąt.  Delikatnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, pociąć na paski. Każdy pasek chwycić w dłonie i skręcić w przeciwnych kierunkach tworząc coś na

Chrupiące naleśniki na tłusty czwartek

     Karnawał dobiega końca. Dzisiaj tłusty czwartek ulubiony dzień łasuchów. Jeśli nie mamy ochoty na pączki czy chrusty zapraszam na naleśniki nadziane jabłkami.  Składniki na 7 sztuk: 300 g mąki  120 ml ciepłej wody  50 g masła 1 łyżka wódki  1 szczypta soli 3 średniej wielkości jabłka  100 g cukru trzcinowego  1 płaska łyżeczka cynamonu sok z cytryny cukier puder olej do smażenia        Mąkę przesiać, dodać masło, wodę, wódkę i sól, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut. Jabłka pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jabłka połączyć z cukrem i cynamonem. Wrzucić na suchą patelnie i chwilę podsmażyć.        Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i cienko rozwałkować. Przy pomocy małego talerzyka, albo obręczy tortownicy wycinać kola. Moje miały średnice 18 cm. Na środek każdego placka nałożyć nadzienie zachowując 1 cm margines i zwinąć. Smażyć na głębokim tłuszczu. Po wyjęciu przełożyć na ręcznik papierowy, jeszcze cieple oprószyć cukrem pud

Ciasteczka z amarantusem

     Bardzo szybki i zdrowy sposób na ciasteczka. Ziarna amarantusa są bogate w łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor, potas, magnez i kwasy tłuszczowe. Ciasteczka zawierają ponadto mielone migdały, wiórki kokosowe i miód. Składniki: 3,5 szklanki poppingu z amarantusa 200 g mielonych migdałów  1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki miodu  1 jajko      Wszystkie składniki wymieszać. Odrywać kawałki ciasta i uformować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć i położyć na natłuszczonej blaszce. Piec 10-12 minut w 180*C. Ciasteczka będą już upieczone gdy spód zrobi się brązowy. - Migdały można zastąpić płatkami owsianymi albo mąką orkiszową - Wiórki kokosowe można zastąpić sezamem, żurawiną albo orzechami laskowymi

Ciasto tortowe z ananasem

  Przepis na ciasto znaleziony wieki temu na WŻ. Ciasto towarzyszy mi i mojej rodzinie w bardzo wielu uroczystościach np. roczek mojego chrześniaka. Jest pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. I tak sobie pomyślałam, że nie może go zabraknąć na blogu. Muszę się jeszcze wytłumaczyć. Jak zapewne widzicie górny biszkopt zamiast być żółty jest szary a stało się to tak, że przez pomyłkę wsypałam kisiel. A nie miałam już jajek żeby upiec kolejny. Mam nadzieję, że mi wybaczycie:D Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 9 czubatych łyżek mąki krupczatki 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt różowy: 6 jajek 6 czubatych łyżek mąki krupczatki  4 kisiele wiśniowe ( każdy miał 77 g) 6 łyżek cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Masa: 2 puszki ananasów  300 g masła 1 budyń śmietankowy  3/4 kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru  Dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki  żelatyna albo śmietan-fix wiórki kokosowe  foremka 26/40 woda z

Quiche z wędzonym łososiem

           Małżon pojechał na delegacje, a ja mogłam sobie zrobić obiad dla siebie i pod moje upodobania i na co padło a no na słynny placek z Lotaryngii. Quiche robi się z ciasta kruchego z sosem śmietanowo-jajecznym i dodatkami. Najbardziej znany jest quiche lorraine ze słonego kruchego ciasta oraz jaj, śmietany, boczku, żółtego sera i natki. Ja postawiłam na inne dodatki: łososia, brokuła, szparagi i ser pleśniowy. Mniam było pysznie! nawet młody wcinał:D Składniki: Ciasto: 300 g mąki 200 g zimnego masła 2 łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki soli  Nadzienie: 150 g wędzonego łososia 12 dag szparagów ze słoika  1/4 brokuła  150 g gęstego jogurtu 150 g śmietany 18% 2 jajka 50 g sera pleśniowego  pieprz  forma do tart 26 cm       Masło pokroić z mąką, dodać sól, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma   arkuszami papieru, przenieść na natłuszczoną blaszkę i docisnąć do brzegów. Włożyć do lodówki na 30 minut.  Brokuła podzielić na różyczki,