30.01.2013

Tarta " Śliwka w czekoladzie"



    Środek zimy a ja mam zachciewajkę na śliwki :}  Jak jest zachcianka to należy ulec pokusie i nie żałować sobie. No i jest tarta na bardzo kruchym spodzie z nadzieniem śliwkowym, oblana czekoladą. Mniam, mniam, delicja! W zimie można użyć mrożonych śliwek, ale latem proponuje użyć świeżych, ważne jest to, żeby były dojrzałe. Gwarancją dobrego smaku tarty jest dobra czekolada. Wielbiciele śliwek w czekoladzie będą zachwyceni!


Składniki:


Ciasto:
  • 220 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru 

Nadzienie:
  • 450 g śliwek mrożonych albo świeżych
  • 100 g cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego 

Polewa:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 
 

      Śliwki rozmrozić. Drobno pokroić ( ze skórką), zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny ( można na całą noc). Mąkę z masłem drobno posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Foremkę natłuścić. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru. Przełożyć do foremki i docisnąć do brzegów, po nakłuwać widelcem. Do śliwek ( nie wylewać soku!) wsypać budyń i dokładnie wymieszać, przelać na ciasto. Piekarnik nagrzać do 180*C włożyć tartę i piec około 40-45 minut.
Czekoladę połamać, wrzucić do miski, wlać olej,cukier, sol i roztopić nad garnkiem z gotującą się wodą.
Gorącą jeszcze tartę polać czekoladą i odstawić do ostygnięcia.
Bon appetit!






27.01.2013

Pączki z ajerkoniakiem



     Zapraszam dzisiaj wszystkich na pączki i to nie byle jakie bo z masą ajerkoniakową.
Polecam ciasto jest mięciutkie a masa przepyszna!


Składniki:

Ciasto:
  • 1 kg mąki luksusowej 
  • 0,5 kg mąki krupczatki 
  • 200 g rozpuszczonego masła (nie może być gorące)
  • 7 żółtek 
  • 7 jajek 
  • 100 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru 
  • szczypta soli 
  • 260 ml letniego mleka 
  • 1 kieliszek wódki 

Nadzienie:
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku 
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki 
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru 

 Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia 
  • polewa czekoladowa albo lukier 

      Do mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. W kąpieli wodnej ubijamy jajka, żółtka, sól i cukier do momentu, aż masa zrobi się jasnożółta. Do miski przesiewamy mąki, wlewamy masło, masę jajeczną,wódkę, mieszamy na koniec dodajemy drożdże. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie może być zbite, twarde w dotyku musi być miękkie! Jeśli będzie zbite należy dolać odrobinę mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
     Nadzienie:Żółtka, cukier i ajerkoniak ubijamy na jasnożółtą masę. Do masy dodajemy trzy łyżki mleka i mąkę, mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy, wlewamy masę ajerkoniakową i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia.Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.
     Ciasto wałkujemy na grubość około 3 cm. Przy pomocy szklanki albo okrągłej foremki wycinamy koła, ciasto delikatnie rozciągamy w rękach, nakładamy nadzienie i zlepiamy. Pączki układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
     Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy pączki i smażyć z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Przestudzone pączki polewamy polewą albo lukrem.





25.01.2013

Chleb walentynkowy



Planujecie zrobić kolację walentynkową? Jeśli tak potrzebny będzie chleb! 


Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 220 ml soku z buraków 
  • 1 łyżka soli
  • 50 g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • kostki lodu

     Sok z buraków delikatnie podgrzać. Do szklanki wlać 100 ml soku, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wymieszać i odstawić na 5 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać, sól, oliwę, rozczyn i sok z buraków. Zagnieść ciasto ( jeśli ciasto klei się do rąk dosypać troszeczkę mąki). Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
    Ciasto wyjąć na blat oprószony mąką. Utworzy z ciasta kulę, w środku zrobić dziurę i rozciągnąć ciasto tworząc koło. Przenieść na blaszkę i uformować kształt serca.





Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Nagrzać piekarniki do 180*C, na dolną blaszkę wrzucić kostki lodu. Ciasto oprószyć mąką i wstawić do piekarnika na 40 minut. Studzić na kratce.
Z podanych składników wyjdą dwa średniej wielkości serca.








23.01.2013

Ciastka cytrynowe



Intensywnie cytrynowe wnętrze ciastka obtoczone w chrupiącej, cukrowej panierce. Są tak dobre, że w przeciągu tygodnia piekłam je dwa razy :} Polecam nie tylko miłośnikom cytrynowych wypieków.



Składniki:

  • 250 g mąki 
  • 130 g masła 
  • 2 żółtka 
  • 50 g cukru 
  • 3 cytryny
  • 1 limonka
  • 2 kiśle cytrynowe ( 2x 77g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • szczypta soli
  • cukier puder 

     Cytrynę i limonkę umyć i sparzyć wrzątkiem. Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać. Dołączyć żółtka, cukier, kiśle, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryn i limonki, sok z jednej cytryny. Wszystkie składniki zagnieść. Blat posypać mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać ciasteczka. Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy w 180*C około 15 minut.  



21.01.2013

Pieczone udka z kurczaka - Najlepsze!



   Dokładnie są najlepsze! Mięso jest bardzo soczyste, pięknie odchodzi od kości a dzięki całonocnemu marynowaniu do mięsa przenikają wszystkie aromaty i smaki przypraw.
Kilka lat temu przeszukując net, natknęłam się na ten przepis, wypróbowałam i zakochałam się!
Tylko tym razem zamiast całych udek zamarynowałam podudzia, ale podam oryginalny przepis taki jaki znalazłam na 10 udek.


Składniki:

  • 10 udek 
  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 3 czubate łyżki majeranku
  • 2 łyżki tymianku
  • 3 łyżki soli
  • papryka ostra albo słodka
  • 1 litr przegotowanej, zimnej wody
  • pergamin

     Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, pieprz kolorowy, majeranek, tymianek, doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wsypujemy sól i gotujemy 10 minut. Zestawiamy z ognia, wlewamy 1 l zimnej wody, wkładamy umyte udka, dociskamy talerzem i odstawiamy w chłodnę miejsce na całą noc.
     Na drugi dzień mięso wyciągamy z zalewy i pozwalamy mu obeschnąć. Na natłuszczonej blaszce układamy mięso, na wierzchu posypujemy papryką. Wielkość pergaminu należy dopasować do formy, zwinąć w kulkę i zmoczyć po bieżącą wodą. Papierem przykrywamy mięso. Piekarnik nagrzewamy do 240*C i wkładamy blachę. Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 200*C i pieczemy jeszcze 60 minut.







18.01.2013

Ciasto w puszce



  Czyli jak wykorzystać zbędny śmieć i zrobić z niego foremkę do ciasta. Pomysł na pewno spodoba się ekologom. Po upieczeniu można zapakować w celofan i podarować komuś :D



Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 g drożdży 
  • 50 g roztopionego masła 
  • szczypta soli 
  • 2 żółtka 
  • 150 g bakalii 
  • puszki 

     Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki. Zagniatamy. Bakalie mieszamy z 1 łyżką mąki, dodajemy do ciasta, łączymy i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia około 2 godziny.
     Puszki wykładamy natłuszczonym pergaminem, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości i odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w temp. 180*C około 30 minut.
Po przestygnięciu, można polać lukrem albo posypać cukrem pudrem.







17.01.2013

Łososiowe ciasto pasterza




             Oryginalne ciasto pasterza robi się z jagnięciny, ja postanowiłam pokombinować i zamieniłam mięso na rybę do tego sos musztardowy i wyszło bajecznie pyszne danie.


Składniki:

  • 500 g łososia
  • 500 g ziemniaków
  • 200 ml bulionu
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki i koperku
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz 

    Ziemniaki ugotować tak jak zawsze, odcedzić wodę, dodać łyżkę masła, 50 ml mleka i zrobić puree.
Łososia pokroić w grubą kostkę, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę cały czas mieszając wlać bulion i mleko. Do beszamelu dodać musztardę, cukier, pietruszkę, koperek doprawić solą i pieprzem.
   Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć rybę, polać sosem i przykryć puree. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200*C.



16.01.2013

Bułeczki "chmurki"



     Dziecinnie proste w wykonaniu bułeczki nadziewane ubitym białkiem. Ciasto jest mięciutkie w teksturze przypomina ciasto francuskie.



Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3 jajka 
  • 150 g śmietany 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu 
  • szczypta soli 


     Mąkę przesiać, dodać masło i drobno posiekać. Dodać żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, ocet zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na minimum 2 godziny do lodówki.
    Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru.
Stolnice oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Ciasto pokroić na kwadraty, na środek nałożyć łyżeczkę piany z białek, zlepić końce i uformować bułeczkę. Bułeczki układać na natłuszczona blaszkę, na wierzchu można posmarować rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut w 180*C.





12.01.2013

Brownie a`la tiramisu




       Czekolada, serek mascarpone, śmietana, kawa, amaretto, ciasteczka amaretti - te wszystkie składniki sprawiają, że Brownie robi się genialnie pyszne. Wyjątkowo polecam!


Składniki:

Ciasto:
  • 160 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 250 g sera mascarpone 
  • 2 łyżki likieru amaretto 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 10 sztuk ciasteczek amaretti
  • kakao do oprószenia  
Foremka 22x26 cm

        Do miski wkładamy połamaną czekoladę dodajemy masło i stawiamy nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
        Jaja i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę 22x26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C.
      Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek, cukier puder, amaretto i kawę, wszystko miksujemy. Do masy śmietankowej wkruszamy ciasteczka i mieszamy. Na ciasto wykładamy masę, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy kakao.








11.01.2013

Malezyjskie babeczki pieczone na parze



        Nie wiem co bardziej mi się spodobało w tym przepisie pieczenie na parze czy te śliczne groszki? Babeczki są urocze, ale w smaku już takie sobie. Wszystko zależy od gustu i upodobań. Mojej rodzinie bardzo smakowały i rozeszły się w jeden dzień. Zachęcam do wypróbowania bo wykonanie nie jest skomplikowane, składniki są ogólnie dostępne i warto dla odmiany wypróbować ciasta pieczonego na parze.


Składniki na 15 sztuk:

  • 3 jajka
  • 200 g cukru 
  • 300 g mąki 
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao 
  • szczypta soli 
  • garnek do gotowania na parze 

  
     Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dosypujemy cukier i ubijamy do momentu, aż masa zrobi się jasno żółtka, gęsta a pod palcami nie będziemy wyczuwać cukru. Do jajek wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, wlewamy mleko i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części do jednej wsypujemy kakao i mieszamy. Masy przekładamy do papilotek. Zostawiamy po łyżce każdej z mas.Do szprycy przekładamy masę i wyciskamy średniej wielkości kropki. Na ciemnych babeczkach robimy jasne kropki, a na jasnych babeczkach ciemne kropki. Do garnka wlewamy wodę. Gotujemy. Wody nie może być zbyt dużo, żeby podczas gotowania bąbelki nie sięgały dna sitka. Papilotki wkładamy do metalowych foremek na muffinki. Wkładamy do garnka i pieczemy pod przykryciem 15 minut. Woda nie może zbyt mocno się gotować.

- Dla ulepszenia smaku możemy dodać ekstrakt waniliowy albo dowolne nadzienie np.dżem, powidła, czekoladę.
- Jeśli nie mamy szprycy możemy wykorzystać woreczek foliowy. Wkładamy nadzienie do woreczka, odcinamy róg i wyciskamy.






09.01.2013

Małe chlebki



   Zawszę jak robię ciasto drożdżowe lubię dosypać trochę więcej mąki i robię małe chlebki. Takie na jeden raz, takie żeby zmieściły się do małej rączki.
   Z ciasta drożdżowego należy uformować małe chlebki, przełożyć na natłuszczoną blaszkę i odstawić na 20-30 minut. Po upływie tego czasu smarujemy chlebki, rozkłóconym jakiem, posypujemy mąką albo makiem. Robimy niewielkie nacięcia i wkładamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 200*C.
Przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie na blogu.




Chlebek z serem i szynką





Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 50 g drożdży
  • 300 ml letniej wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • szynka
  • serek ziołowy almette 
  • 30 g sera żółtego 
  • jajko


     Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oleju, sól, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
     Wykładamy ciasto na posypany mąką blat i wałkujemy na kształt prostokąta. Na cieście rozprowadzamy  serek ziołowy, układamy plasterki szynki i posypujemy startym serem. Zwijamy jak roladę, ostrym nożem albo nożyczkami robimy nacięcia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy makiem. Pieczemy w 200*C 30-40 minut.



08.01.2013

Sernik z jabłkami i kruszonką



Przeważnie robię sernik z brzoskwiniami tym razem postanowiłam je zamienić na jabłka. Dodałam kruszonkę z granoli i wyszedł świetny sernik.



Składniki:


Ciasto:
  • 125 g mąki 
  • 70 g cukru 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów laskowych
  • 90 g masła
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego 
  • szczypta soli

Masa serowa:
  • 1 kg sera 
  • 500 g jabłek 
  • 5 jajek 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 cytryny 
  • 170 g cukru 
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 

Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 4 łyżeczki cukru 
  • 50 g mąki
  • 50 g granoli czekoladowej 

      Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła, orzechów i soli zagniatamy kruche ciasto. Formę o średnicy 26 cm, natłuszczamy i wykładamy kruche ciasto, posypujemy bułką tartą i układamy obrane jabłka pokrojone w ćwiartki.
     Jajka ubijamy na pianę, dosypujemy cukry i ubijamy do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta. Dodajemy ser, sok z cytryny, mleko i wszystko łączymy.
Na jabłkach rozkładamy masę serową. Pieczemy 60-80 minut w 180*C. Po 30 minutach posypujemy sernik kruszonką. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.



06.01.2013

Sałatka z selerem



Składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego 
  • 1 duży pomidor 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 2 duże ogórki kiszone albo konserwowe 
  • 150 g sera żółtego
  • 100 g szynki 
  • szczypiorek
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól i pieprz

     Seler i kukurydzę odcedzamy. Ogórki, szynkę, ser, pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki połączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.

      Sałatkę można podać w chlebowych koszyczkach. Wystarczy chleb tostowy i odrobina masła.
Z chleba odcinamy skórkę, smarujemy rozpuszczonym masłem. Do formy na muffiny wkładamy kromkę chleba, dociskamy do brzegów. Pieczemy w 180*C do zarumienienia.


Ciasto migdałowo-pomarańczowe




            To jedno z tych ciast, które się szybko robi i jeszcze szybciej zjada :] Kruche ciasto w połączeniu z masą migdałowo- pomarańczową tworzy wspaniały smak. Ciasto jest delikatne, bardzo kruche i bardzo smaczne. Polecam.



Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 150 g cukru 
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego 

Nadzienie:
  • 250 g zmielonych migdałów 
  • 2 pomarańcze 
  • 150 g cukru 

     Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
     Pomarańcze umyć, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Do naczynia przesypać migdały, cukier, dodać skórkę i wyciśnięty, przecedzony sok z pomarańczy ( powinno być 3/4 szklanki). Wszystko wymieszać do połączenia składników.
    Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować, przełożyć na blaszkę, nałożyć  nadzienie i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec w 200*C około 40 minut.

Ciasto można dodatkowo polukrować.
50 g cukru pudru + 1 łyżeczka soku z pomarańczy



05.01.2013

Orzechy w panierce



        Jedna z moich ulubionych przekąsek. Chrupiące orzechy w cynamonowej panierce. Te sklepowe mogą się schować. Często mieszam kilka gatunków orzechów, ale zdecydowanie najlepiej smakują mi orzechy włoskie.


Składniki:

  • 500 g orzechów
  • 1 białko
  • 1 łyżka wody 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 czubata łyżka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki soli 

      Białka z wodą delikatnie ubić na pianę. Dodać cukier, cynamon, sól i delikatnie wymieszać. Dorzucić orzechy i lekko wymieszać. Orzechy przełożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 120*C około godziny, co jakiś czas mieszając.




03.01.2013

Karkówka z kapustą






       W nowym roku zapraszam na smaczne połączenie karkówki i kapusty.
Przy okazji życzę aby ten rok był treściwy, obfity i szczęśliwy dla wszystkich :}
 Pozdrawiam Ola


Składniki: 

  • 1 kg karkówki 
  • mała główka kapusty 
  • 2 cebule 
  • 4 suszone grzyby 
  • 4 marchewki 
  • 2 szklanki wywaru warzywnego 
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła 
  • olej 
  • ostra papryka 
  • sól i pieprz
  • 2 listki laurowe 
  • zasmażka: 2 łyżki masła + 2 łyżki mąki 

    Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Cebulę posiekać podsmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso.Wrzucić do mięsa. Na patelnie wlać szklankę bulionu i chwile pogotować, przelać do garnka, dorzucić grzyby w raz z wodą, w której się moczyły, listki laurowe i szklankę bulionu. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę.
    Kapustę poszatkować, marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę podsmażyć na maśle, dodać kapustę. Chwilę dusić. Warzywa dodać do mięsa. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i chwile podgrzać, rozrzedzić śmietaną i odrobiną wywaru. Wlać wszystko do mięsa, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem albo ziemniakami.


Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...