Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2012

Zakręcony chlebek z mięsem mielonym

Zakręcony chlebek to coś pomiędzy pizzą, klopsem a hot-dogiem. Bardzo fajny, zakręcony sposób na urozmaicenie posiłku. Na obiad, kolacje jako przekąska gwarantuje, że będzie smacznie. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki  50 g drożdży  łyżeczka cukru 250 ml letniej wody  2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli Nadzienie: 500 g mięsa mielonego 2 jajka 2 łyżki bułki tartej  przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, tymianek, majeranek, rozmaryn 1 łyżeczka masła  oregano do posypania tortownica      Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oleju, sól, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.        Do naczynia wkładamy mięso, jajka, bułkę i

Sos do frytek, mięsa i przekąsek

 Przepyszny sos majonezowy będzie fantastycznym dodatkiem do mięs, frytek lub innych ulubionych przekąsek.  Składniki: 1 cebula 1 łyżka octu  5 czubatych łyżek majonezu 3 czubate łyżki keczupu  sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru      Cebule drobno pokroić w kostkę, polać łyżką octu i odstawić na kilka minut. Do cebuli dodać majonez, keczup, sól, pieprz i cukier. Wymieszać. Odstawić na około 30 minut w celu przegryzienia się składników.

Moja ulubiona herbata

Po świętach człowiek nie ma siły na nic, obżarstwo robi swoje :] Po tych wszystkich przygotowaniach warto jest usiąść, odpocząć i rozkoszować się pyszną herbatą z dodatkiem goździków, soku malinowego i plasterkiem pomarańczy.

Choineczka

Czy makowce już upieczone? Jeśli nie to może namówię Was do upieczenia choineczki :} Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki  30 g drożdży + łyżka cukru 1/2 szklanki śmietany 18% 150 g masła  1 żółtko skórka z jednej cytryny  2 łyżki cukru  Nadzienie makowe: 200 g maku  1/2 szklanki cukru  50 g masła  2 jajka 1 łyżka miodu  1 łyżeczka kakao  1 czubata łyżeczka kartoflanki  20 g rodzynków 20 g dowolnych orzechów  kilka kropel olejku migdałowego     Drożdże w kruszyć do szklanki, zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Mąkę przesiać, posiekać z  masłem. Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.     Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy. Do maku dodać rozpuszczone masło, miód, kakao, cukier, jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić rodzynki i drobno pokrojone orzechy.     Ciasto rozwałkować, nałożyć nadzienie i zrolować jak r

Babeczki z niespodzianką

 Tuż przed świętami dopadło mnie lenistwo nic mi się nie chciało. No ale wzięłam się w garść i upiekłam babeczki z ciasta kruchego z dodatkiem maku a za nadzienie posłużyła mi nutella i orzechy laskowe. Jeśli potrzebujemy przepisu na szybki i łatwy w przygotowaniu deser świąteczny to zachęcam do wypróbowania babeczek.  Składniki: 3 szklanki mąki  1/2 szklanki maku  1/4 szklanki cukru  150 g masla 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 3/4 szklanki orzechów laskowych  średni słoik nutelli      Mąkę przesiać i posiekać drobniutko z masłem. Dodać pozostałe składniki: mak, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i wyrobić ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.      Nutellę podgrzać i wymieszać z grubo posiekanymi orzechami laskowymi. 3/4 ciasta rozwałkować, wycinać krążki i wyłożyć nimi dno formy na muffinki. Do środka nałożyć czekoladowo-orzechowe nadzienie. Rozwałkować pozostałą część ciasta i powykrawać ró

Kokosowa szachownica

  Dwa biszkopty jeden ciemny, drugi jasny podzieliłam na prostokąty, które opatuliłam przepysznym kokosowym kremem i ułożyła na przemian. Takie proste w przygotowaniu a robi wrażenie wizualne i smakowe. Składniki:  Biszkopt jasny: 5 jajek 7 łyżek mąki krupczatki  5 łyżek cukru  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 5 jajek 6 łyżek mąki krupczatki  2 łyżki kakao  5 łyżek cukru  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa: 400 ml mleka kokosowego  budyń śmietankowy  200 g masła 3/4 cukru pudru  1/2 cytryny 1 łyżeczka wódki albo spirytusu 200 g wiórków kokosowych  200 ml śmietany kremówki żelatyna albo śmietan-fix  foremka 26/40      Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru. Dodać żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C. Tak samo postąpić z ciemnym biszkoptem. Oba biszkopty należy piec na blaszkach o zbliż

Rudolf czerwononosy

Bardzo śmieszne czekoladowe ciasteczka w kształcie renifera Rudolfa może być przyjemnym smakołykiem dla naszych dzieci. Składniki: 2 szklanki mąki  1 szklanka czekolady w proszku  1/2 szklanki cukru  2 żółtka 100 g masła 3 łyżki śmietany  1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli    precelki  czekoladowe M&M      Mąkę przesiać, dodać czekoladę i posiekać z masłem. Dołożyć pozostałe składniki: cukier, żółtka, śmietanę, proszek, sól i wszystko zagnieść. Włożyć do lodówki na 30 minut.     Blat posypać mąką, wyjąc ciasto, rozwałkować. Przy pomocy okrągłej foremki wyciąć koła. Ułożyć na formie do pieczenia. Na środku, lekko docisnąć ciastko do środka, z precelków wykonać rogi a z m&m oczy i nos. Pieczemy około 15 minut  w temperaturze 180 C*.

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Sernik z Coca-Colą

Wyjątkowy sernik bo z dodatkiem napoju Coca-Cola. Cola nadaje słodkawo-karmelowego posmaku, spód jest chrupiący, masa serowa delikatna, rozpływa się w ustach a galaretka nadaje charakteru. Polecam nie tylko wielbicielom coca-coli. Składniki: Ciasto: 200 g herbatników  100 g masła 2 łyżki cukru pudru  Ser: 350 g sera śmietankowego 400 ml śmietanki 36% 250 ml jogurtu greckiego  1/2 szklanki cukru pudru  200 ml coca-coli 1/2 opakowania żelatyny na 2,5 l Galaretka: 250 ml coca-coli 1 czubata łyżeczka żelatyny foremka 22 cm       Do miski wsypać drobno rozkruszone herbatniki, cukier i rozpuszczone masło. Wymieszać i wyłożyć dno foremki. Odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut.        Cole wlać do garnka, wsypać odmierzoną ilość żelatyny i odstawić. Śmietanę kremówkę ubić, dodać jogurt, serek i cukier. Wymieszać. Colę podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Jeśli powstanie piana należy ją zebrać. Ostudzić. Do masy serowej wlać colę, wymie

Zapiekanka rybna

 Na obiad, na kolacje a może na świąteczny posiłek? Nie ważne kiedy, ważne jest to, że będzie naprawdę pysznie i wyjątkowo. Składniki: 200 g ryżu  brokuł (500 g) 500 g filetu świeżej ryby np: łosoś 2 pomidory  1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml bulionu warzywnego  150 ml mleka 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka posiekanej natki 1 łyżka koperku sok z cytryny         Ryż wsypać do garnka, zalać szklanką osolonej wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 25 minut. Brokuły podzielić na różyczki, łodyżki odciąć i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie. Rybę skropić sokiem z cytryny, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.     Rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Powoli mieszając trzepaczką, wlewać bulion i mleko. Gotować, nie przerywając mieszania. Przyprawić musztardą, cukrem, pieprzem, solą, dodać natkę i koperek. Formę natłuścić masłem, układać kolejno ryż, ryba, brokuły,

Tarta "Delicja"

Sezon na pomarańcze i mandarynki w pełni. Więc może kogoś zachęcę do przygotowania tarty. Łączy w sobie bardzo świąteczne smaki. Korzenny spód i pomarańczowy krem. Składniki: 200 g korzennych ciastek 50 g orzechów laskowych  5 kopiastych łyżek nutelli  3 pomarańcze  5 żółtek  łyżka żelatyny  1/4 szklanki cukru pudru  2 łyżki mąki  350 ml śmietanki 36%      Orzechy laskowe wrzucić na patelnie i podprażyć. Odstawić do wystygnięcia. Ciastka i orzechy bardzo drobno rozkruszyć, dodać nutellę i połączyć wszystko razem. Wyłożyć dno tortownicy i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.     Zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy, a ze wszystkich wycisnąć sok ( powinno być 250 ml). Sok i 50 ml śmietanki wlać do rondla, dodać skórkę z pomarańczy i zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Wymieszać trzy łyżki śmietanki z mąką, wlać do żółtek i jeszcze chwilę mieszać. Mieszankę jajeczną wlać do gorącego soku pomarańczowego, gotować krótko na małym ogniu, ciągle mieszaj

Makagigi

  Makagigi to taki rodzaj świątecznych cukierków. Smakują trochę jak krówki, trochę jak sezamki a trochę jak irysy. Są pyszne i na pewno przypadną do gustu wszystkim pożeraczom słodkości. Można je zapakować w celofan i podarować komuś w prezencie :}  Składniki: 1 szklanka maku 0,5 szklanki bardzo drobno pokrojonych migdałów bez skórki  1 szklanka miodu 3/4 szklanki cukru       Na małym ogniu gotować, mieszając miód z cukrem, aż do lekkiego zrumienienia. Dodać mak i migdały. Smażyć wszystko razem do momentu, aż masa zgęstnieje. Wyłożyć na pergamin przykryć drugim arkuszem i rozwałkować. Jeszcze ciepłą masę pokroić na kwadraty i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 12 godzin. Przepis jako pierwsza opublikowała Lucyna Ćwierczakiewiczowa w roku 1885 w książce Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast.

Piernik litewski

Kolejny z moich ulubionych pierników. Jest mięciutki, lekko wilgotny o głębokim korzennym smaku. Żeby podkreślić świąteczny klimat oblałam piernicza pomarańczowym lukrem. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej  1,5 szklanki mąki żytniej  150 g masła 1 szklanka cukru ( może być trzcinowy) 1 szklanka kefiru  1 szklanka miodu 3 jajka łyżeczka sody oczyszczonej  2 czubate łyżki przyprawy do piernika 1 czubata łyżeczka kakao 1/4 łyżeczki soli 150 g dowolnych bakalii          Miód rozpuścić z masłem. Wystudzić. Mąki przesiać, dodać przyprawę, sól, kakao i sodę. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo wlewać masło z miodem. Następnie na przemian dokładać mąkę i kefir. Delikatnie wymieszać. Bakalie oprószyć  łyżką mąki i dodać do ciasta. Foremkę natłuścić i przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 160*C, po 15 minutach pieczenia zwiększyć temperaturę do 180*C. Piec jeszcze około 35 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu polać lukrem pomarańczowym: