30.11.2012

Sernik z makiem i wiśniami (seromak)




       Jeden z moich ulubionych świątecznych wypieków. Typowa klasyka, czyli sernik z makiem. Tym razem postanowiłam coś niecoś zmienić i dodałam wiśnie. Ciasto jest bardzo wilgotne, aromatyczne i rozpływa się w ustach.



Składniki:


Ciasto:
  • 300 g mąki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Masa makowa:
  • 300 g maku 
  • 3 białka + szczypta soli
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 2 łyżki miodu 
  • 30 g roztopionego masła 
  • łyżka maki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • ew. bakalie 

Masa serowa:
  • 1 kg mielonego sera
  • szklanka cukru
  • 8 jajek
  • 200 g masła
  • budyń śmietankowy 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • starta skórka z dwóch cytryn
  • duży słoik wiśni ( około 0,5 kg)
  • polewa

       Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy.
Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i wyłożyć na dużą blaszkę.
       Mak, miód, cukier, mąkę, masło, proszek, olejek, kakao chwilę ucieramy. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do masy makowej, dodać bakalie. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w 180*C.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy osączone wiśnie.
       Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka i resztę składników. Białka ubijamy. Mieszamy z masą. Wykładamy na wiśnie. Pieczemy około godzinny. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.Dekorujemy polewą.Polewa:
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Cały czas mieszając czekoladę wlewamy mleko około 1/4 szklanki mleka.




28.11.2012

Rolada makowo-marcepanowa


Dawno nie upiekłam tak pysznego ciasta. Jest wyjątkowo smaczne ma w sobie takiego chochlika, który sprawia, że jedząc kawałek myśli się już o drugim. Połączenie maku, marcepanu i konfitury morelowej jest strzałem w dziesiątkę.Zachęcam Wszystkich do wypróbowania.
 


Składniki:

Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki 
  • 50 g drożdży + łyżka cukru
  • 1 szklanka śmietany 18%  (kwaśnej)
  • 200 g masła 
  • 2 żółtka 
  • skórka z jednej cytryny 
  • 4 łyżki cukru 

Nadzienie makowe:
  • 200 g maku 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 50 g masła 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1 czubata łyżeczka kartoflanki 
  • 20 g rodzynków
  • 20 g dowolnych orzechów 
  • kilka kropel olejku migdałowego

 Nadzienie marcepanowe:
  • 200 g marcepanu
  • 5 łyżek konfitury morelowej 
  • 30 g migdałów bez skórki

    Drożdże w kruszyć do szklanki, zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Mąkę przesiać, posiekać z  masłem. Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.
    Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy.
Do maku dodać rozpuszczone masło, miód, kakao, cukier, jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić rodzynki i drobno pokrojone orzechy.
     Marcepan przełożyć do miski, dodać konfiturę morelową i bardzo drobno pokrojone migdały. Masę zagnieść, do połączenia składników.
     Ciasto rozwałkować, podzielić na dwie równe części, na jednej ułożyć nadzienie makowe, na drugim placku nadzienie marcepanowe. Zwinąć jak roladę. W foremce ułożyć ciasto makowe, posmarować białkiem, włożyć roladę marcepanową. Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem. Piec około godziny w temp. 180*C.









- jak szybko obrać migdały? Wystarczy zalać wrzątkiem, chwilę odczekać, odcedzić i skórka powinna bez problemu zejść. Potem trzeba zawinąć w ręcznik papierowy albo włożyć na chwilę do piekarnika.






25.11.2012

Rogaliki do barszczyku świątecznego



Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie pasztecików do barszczyku świątecznego proponuje wykonać rogaliki z ciasta francuskiego z dodatkiem masła, czosnku i rozmarynu.
Są bardzo smaczne i świetnie się komponują smakowo z barszczem.


Składniki na 4 rogaliki:

  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka rozmarynu (najlepszy będzie świeży, ale może być też suszony)

   Ciasto francuskie rozwinąć i przy pomocy dużego talerza, albo obręczy do tortownicy wyciąć jak największe koło. Podzielić na cztery równe części.
    Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany rozmaryn chwilę podgrzać. Masłem posmarować ciasto francuskie. Każdą część ciasta zwinąć zaczynając od najszerszej strony, uformować kształt rogalika. Na wierzchu posmarować jeszcze masłem, przełożyć na natłuszczoną formę i piec w temp. 200*C do zarumienienia około 15 minut.






24.11.2012

Piernik przekładany


   Zbliżają się święta czas najwyższy zastanowić się co upiec, sporządzić listę zakupów i z wyprzedzeniem przygotować plan przygotowań świątecznych. Ja zawszę wszystko robię na ostatnią chwilę w tym roku postanowiłam to zmienić. Na pierwszy ogień idzie piernik, który można upiec z dwutygodniowym wyprzedzeniem a dzień przed świętami wystarczy tylko przełożyć kremem.
    "Piernik przekładany" sam w sobie jest dosyć suchy dopiero po przełożeniu kwaskowatym dżemem i smakowitym karmelowo-orzechowym kremem staje się cudownym i wyjątkowym wypiekiem świątecznym. Całość oblana jest czekoladą z dodatkiem likieru amaretto.

Przygotowanie: 1,5 godziny | Czas dodatkowy: studzenie | Pieczenie: około 60-70 minut

Składniki: 

Ciasto:
  • 600 g mąki 
  • 100 g cukru 
  • 140 ml płynnego miodu 
  • 2 łyżki kakao 
  • 6 jajek 
  • 200 ml śmietany 18% 
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/2 szklanki mleka 
Nadzienie:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 
  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 200 ml masy krówkowej  
  • 150 g orzechów laskowych albo włoskich 
Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki likieru amaretto 
  •  1/4 szklanki mleka


     Żółtka utrzeć z cukrem, cały czas ucierając wlewać miód. Mąkę i kakao przesiać, dodać przyprawę korzenną. Do żółtek dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Masa będzie dość gęsta. Sodę rozpuścić w mleku, dodać do masy i wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli.
Do wcześniej przygotowanego ciasta włożyć łyżkę piany i bardzo delikatnie wymieszać. Jak już masa połączy się z białkiem, włożyć pozostałą część białek i pomału wymieszać. Formę keksówkę natłuścić, oprószyć mąką albo zmielonymi migdałami, wylać ciasto i piec w 180 *C do tzw. suchego patyczka około 60-70 minut.
    Orzechy drobno pokroić, wrzucić na suchą patelnie i podprażyć. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce masy krówkowej na koniec wrzucić orzechy i wymieszać.
Wystudzone ciasto podzielić na trzy części. Pierwszą przełożyć dżemem z czarnej porzeczki, drugą masą krówkową, przykryć trzecią.
    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać amaretto i cały czas mieszając wlewać mleko do momentu, aż czekolada będzie gładka i jednolita. Poczekać, aż masa przestygnie i trochę zgęstnieje. Polać piernik po wierzchu i po bokach. Dowolnie udekorować.








21.11.2012

Babeczki z syropem klonowym




Przygotowanie: 20 minut | Pieczenie: 20 minut

Składniki:

  • 200 g mąki 
  • 125 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 60 ml syropu klonowego 
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu albo przyprawy korzennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru + 1/2 łyżeczki cynamonu

   W misce wymieszać mąkę, proszek i cynamon. W drugiej misce połączyć jajka, syrop klonowy, masło i starte na tarce o drobnych oczkach jabłka. Do mokrych składników wsypać mąkę i wymieszać. Przełożyć do foremek i piec 20 minut w temp. 180*C.
Gorące babeczki posypać cukrem cynamonowym.
Z podanych składników wyszło 16 babeczek.





20.11.2012

Klopsy zapiekane w sosie śmietankowym




Delikatny drobiowy kotlecik zapieczony w pysznym śmietankowo-serowym sosie. Delicja!



Przygotowanie: 25 minut | Pieczenie: 35 minut 

Składniki:

Klopsy:
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego 
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • sól i pieprz
Sos:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 150 g sera np. gouda, parmezan,ementaler, pleśniowy, albo mix serów
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz 

    Cebule drobno posiekać, wrzucić do mięsa,dodać pozostałe składniki i wymieszać. Z mięsa uformować klopsiki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C 15 minut.
   Ser zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietanką, majonezem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i przyprawami. Klopsy wyjąc z piekarnika polać sosem i zapiekać jeszcze 20 minut.




17.11.2012

Delicious toast



             Nie, nie, nie myślcie sobie, że to byle jaki tost. To jest pyszny tost, a dla czego? Środek wypełniony jest czekoladą mleczną i kokosową, a na zewnątrz pyszna cynamonowo-cukrowa panierka.
Palce lizać :]


Przygotowanie: 15 minut

Składniki:

  • chleb tostowy
  • 3-4 kostki czekolady mlecznej i kokosowej
  • jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mąki 
  • ekstrakt waniliowy 
  • cukier + cynamon
  • okrągła foremka 

    Za pomocą okrągłej foremki wyciąć w chlebie koła. Czekoladę drobno pokroić i wymieszać. Jajko delikatnie podbić, dodać mleko, mąkę, ekstrakt wszystko razem połączyć. Na chleb położyć pokruszoną czekoladę, przykryć drugą połówką, obtoczyć w jajku i usmażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące panierować w cukrze cynamonowym i wcinać na gorąco :]

   -Pamiętajmy o tym żeby tłuszcz był gorący. Jeśli będzie zimny chleb zacznie chłonąc tłuszcz i zamiast pysznego, chrupiącego tosta będziemy mieli wilgotną breje.
   -Zamiast dwóch rodzai czekolady możemy wykorzystać kinderki albo jajko niespodziankę.



16.11.2012

Czeko tarta



Kruche ciasto, wilgotny środek, jabłka, cynamon, czekolada i śmietana - czego chcieć więcej ?


Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 45 minut | Pieczenie 45-50 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki 
  • 100 g masła 
  • 3 żółtka 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 3 łyżki śmietany 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Nadzienie:
  • 3 jabłka
  • 230 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 120 g gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka 
  • sok z cytryny 

    Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut.
Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Jajka podbić, dodać śmietanę, cynamon, cukier, czekoladę wszystko wymieszać. 3/4 części ciasta rozwałkować i wylepić foremkę 24 cm. Wyłożyć jabłka i polać polewą śmietanowo-jajeczną. Z pozostałej części ciasta utworzyć kratkę. Piec 45-50 minut w temp 180*C.





13.11.2012

Pieczona owsianka




         Nie ma to jak zacząć dzień od czegoś naprawdę pysznego :]


Składniki: 

  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 1 szklanka orzechów włoskich 
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych 
  • 1 szklanka mrożonych malin (może być więcej ;)
  • 100 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady 
  • 2 szklanki mleka 
  • 1 banan 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki soli  
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki roztopionego masła 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

         Przygotować dwa naczynia. Do jednego wlać mleko, masło i dodać jajko, porządnie wymieszać.
Do drugiego naczynia wsypać płatki, orzechy, maliny, czekoladę, cukier, cynamon, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wszystko dokładnie wymieszać. Foremkę natłuścić, wsypać suche składniki, ułożyć plasterki banana i zalać mieszanką mleczną. Tak żeby wszystkie składniki namokły. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 30 minut.   
Owsiankę, możemy przechowywać w lodówce do trzech dni.




10.11.2012

Sernik owocowy na imieniny Leonka



Dzisiaj nasz kochany dziubasek ma imieniny i postanowiłam upiec coś specjalnego. Pyszny i delikatny sernik z owocami i galaretką. Dużo owoców, dużo białka czyli to co najlepsze dla dziecka ;] Przepis na sernik dostałam kilka lat temu od koleżanki Elwiry i od tamtego momentu oszalałam na jego punkcie. A najfajniejsze jest to, że robi się go w kilka minut i zawsze wychodzi. 
Całuski dla Leonka :]



Składniki:

Spód:
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mąki 
  • 80 g margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
Masa:
  • 1 kg sera białego 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • sok z jednej cytryny 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
Dodatkowo:
  • galaretka cytrynowa
  • owoce: brzoskwinie, maliny, kiwi, truskawki, winogrona, ananas.
  • Foremka 22-24 cm

    Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć dno tortownicy i nakłuć widelcem.
Wszystkie składniki masy serowej miksować na średnich obrotach około 5 minut. Wylać na spód i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C około 1,5 godziny (do momentu, aż góra ciasta zrobi się złotawa). 
    Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Na ostudzonym serniku ułożyć owoce i zalać stężałą galaretką.

Sugestie:
- Sparzmy wrzątkiem kiwi i ananasa bo inaczej nie zastygnie nam galaretka.
- Sernik dosyć długo stygnie dlatego najlepiej przygotować go dzień wcześniej. 









09.11.2012

Bułeczki z parmezanem



Właśnie doszłam do wniosku, że uwielbiam piec chleby, bułki, chałki. Ten unoszący się po domu zapach sprawia, że w domu robi się milej, cieplej, przytulniej. Myślę wtedy o mojej babci, która wypiekała wielkie bochny jeszcze w starym piecu opalanym drzewem. To było coś. 
A ja mam dzisiaj dla Was małe drożdżowe bułeczki z dodatkiem parmezanu.


 Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: 30-40 minut

Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 40 g drożdży 
  • łyżeczka soli
  • 250-300 ml letniej wody 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • majonez
  • parmezan 
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej albo innej przyprawy

   Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek,  rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. 
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z przyprawą. Z ciasta formujemy bułeczki, wierz smarujemy majonezem i posypujemy startym serem. Pieczemy w temp. 200*C do momentu, aż bułeczki zrobią się złociste około 30-40 minut.

 Sugestie:
- Zamiast małych bułeczek, możemy zrobić większe. Będą pyszne po obłożeniu.
- Możemy wymieszać kilka rodzai serów.
- Równie smaczne będą po wymieszaniu mąki białej z pełnoziarnistą.



08.11.2012

Malinowe ślimaczki



Pozytywnie zakręcone ślimaczki z bardzo smacznym nadzieniem, przyprawione cynamonem.


Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 30 minut | Pieczenie: około 15 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki 
  • 200 g masła
  • 4 żółtka 
  • 3 łyżki śmietany 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • szczypta soli 
Nadzienie:
  • słoiczek dżemu malinowego 
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek 
  • 4 łyżki cukru wymieszać z łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka masła 
  • pergamin

Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru formując prostokąt. Na cieście rozsmarować dżem malinowy, posypać pokruszonymi orzechami, rodzynkami i częścią cukru. Przy pomocy papieru zwinąć ciasto jak roladę. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem cynamonowym. Piekarnik nagrzać do 180*C i piec około 15 minut.



06.11.2012

Sałatka jabłkowa



 Po wielkim obżarstwie proponuje zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. 


Przygotowanie: 20 minut

Składniki: 

  • 2 duże jabłka
  • granat 
  • sok z czterech pomarańczy
  • 10 orzechów włoskich 

   Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sok z pomarańczy i nasiona granatu, wymieszać, przełożyć do pucharków i posypać orzechami włoskimi. 
I to koniec pozostaje nam tylko delektowanie się pyszną sałatką.



04.11.2012

Zakręcona pizza



 Kto zamawiał pizzę ?

Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: 20-25 minut

Składniki:

Ciasto
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g drożdży 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250-300 ml letniej wody 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
Nadzienie:
  • sos pomidorowy
  • ser mozzarella
  • ser parmezan 
  • dodatki, te które lubimy np: pieczarki, szparagi, brokuł, szynka, gotowany albo podsmażony kurczak, cebula, papryka, salami itp.

   Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, oregano, bazylie, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki,jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  Stolnice posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy ulubione składniki na koniec posypujemy startą mozzarella. Zwijamy jak roladę. Przenosimy na blaszkę i łączymy oba końce. Piekarnik rozgrzewamy do 240*C.
Delikatnie zwilżamy ciasto jednocześnie rozciągając je na boki, żeby podczas pieczenia się nie zamknęło.
Za pomącą nożyczek robimy nacięcia w cieście ( pamiętajmy o rozciągnięciu nacięć) i posypujemy startym parmezan. Pieczemy 20-25 minut




03.11.2012

Serowa Stefka




         Czekoladowe herbatniki przełożone przepyszną masą śmietankową :D 



Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 12 godzin


Składniki:

  • 7 opakowań ( każdy po 80 g) herbatników w polewie czekoladowej 
  • 600 g sera śmietankowego
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • cukier puder
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g czekolady + 2 łyżki mleka

     Żelatynę namoczyć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce wymieszać ser z cukrem pudrem. Obie masy połączyć. Żelatynę rozpuścić, po ostudzeniu dodać do masy.
Paczkę herbatników rozłożyć, przykryć warstwą kremu, potem znowu warstwa herbatników i tak po kolei, aż  do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa powinna być z masy śmietankowej. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Stefkę polać polewą i przenieść w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.
Smacznego :]  




02.11.2012

Podchmielone udka z kurczaka



            Tylko podchmielone bo do ich przygotowania potrzebowałam 200 ml piwa. Resztę możemy wypić w trakcie sporządzania tego specjału ;]  Udka są mięciutkie, delikatne, soczyste, mięso odchodzi od kości i co najważniejsze nie jest suche. Mięsko mogą jeść dzieci w trakcie pieczenia całe piwo wyparuje i zostanie delikatny posmak goryczki, który wspaniale komponuje się z resztą przypraw. Moje udka podałam z pieczonymi ziemniakami. Na jednej blaszce piekły się podudzia, na drugiej ziemniaki a ja miałam godzinę dla siebie. Polecam!


Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 15 godzin | Pieczenie: 1 godzina

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka 
  • 200 ml piwa 
  • 100 g przecieru pomidorowego 
  • 200 g śmietany 
  • 500 g pieczarek 
  • 1 duża cebula 
  • 200 g fety 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 łyżka tymianku 
  • płaska łyżeczka papryki 
  • sól, pieprz
  • folia aluminiowa 



         Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać przecier pomidorowy, piwo i śmietanę, wymieszać, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i tymiankiem. Girki umyć, przełożyć do naczynia i zalać zalewą, wymieszać, i odstawić w chłodne miejsce na 15 godzin.
Pieczarki obrać, pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju. Podudzia wyjąć z zalewy przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy i przykryć pieczarkami. Polać 4-5 łyżkami zalewy i posypać rozkruszoną fetą. Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C na 60 minut.




 

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...