Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2012

Monkey bread

  Monkey bread - drożdżowe porcje ciasta, obtoczone w cukrze i cynamonie, polane karmelem. Największą popularnością cieszy się w Stanach, serwowany jest na śniadanie do porannej kawki. Tradycyjnie podawany jest na gorąco , tak aby pieczone porcje można było łatwo oderwać palcami. U nas nie jest tak bardzo znany, ale mam nadzieję, że to się zmieni bo jest naprawdę pyszny.  Przygotowanie: około godziny | Czas dodatkowy: 3 godziny | Pieczenie: 30 minut Składniki: Ciasto: 5 szklanek mąki 50 g drożdży 1 szklanka letniego mleka 2 łyżki cukru 4 żółtka 50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 3/4 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka cynamonu Karmel: 1/2 szklanki brązowego cukru 1/4 łyżeczki soli 120 g niesolonego masła foremka keksówka  Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło,

Muffin pizza

    Szybka i bardzo fajna przekąska dla dzieci i dorosłych. Ja zawszę robię z podwójnej porcji zamrażam i jak później tylko mamy ochotę coś przekąsić wrzucam do mikrofali albo piekarnika i po chwili mam cieplutką i pyszniutką muffinkę. Nadzienie może być dowolne: pieczarki, kiełbaska, parówka, mix serów co kto lubi, ale nie ma co przesadzać miejsce w babeczce jest ograniczone :] Polecam! Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: wyrastanie ciasta | Pieczenie: 10-15 minut Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżki oliwy z oliwek szklanka letniej wody 30g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii sos pomidorowy ser mozzarela kilka listków świeżej bazylii      Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, jajko, oregano, bazylie, rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula.Wyrabiamy ciasto około 5 minut(jeśli jest zb

Ciasto śmietankowo-winogronowe

       Delikatne, kruche ciasto, kwaskowaty dżem, śmietanka połączona z galaretką, to wszystko przykryte winogronami. Fajne ciasto do kawki :] Przygotowanie: około godziny | Czas dodatkowy: tężenie galaretki | Pieczenie: 20 minut Składniki: 300g mąki 4 żółtka 2 łyżki cukru pudru 150g masła skórka otarta z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 galaretki truskawkowe 400 ml śmietanki kremówki dżem z czarnej porzeczki albo jeżyn 0,5 kg winogron        Galaretkę przygotować według przepisu. Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, po czym szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i na 30 minut włożyć do lodówki. Ciastem wylepić dno formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Winogrona przekroić na pół i wyjąć pestki.Śmietanę ubić na sztywno, dodać 3/4 tężejącej galaretki. Na wystudzonym cieście rozsmarować dżem, a potem nałożyć krem. Na kremie ułożyć połówki winogron i zalać pozostałą częścią galaretki.

Pulpeciki w moim ulubionym sosie pomidorowym

 Pulpeciki są gotowane przez co mięso jest delikatniejsze i mniej kaloryczne. Sos zawiera sporą dawkę warzyw i jest świetnym sposobem na zachęcenie dzieci do ich jedzenia. Przygotowanie: około 2 godzin Składniki: Pulpeciki: 1 kg mięsa mielonego cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki zimnej wody sól, pieprz, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie  1/2 cytryny, listek laurowy, ziele angielskie Sos: 3 średnie marchewki  2 pietruszki 3-4 łodygi selera naciowego biała część pora 2 ząbki czosnku 2-3 puszki pomidorów w puszce  cukier ( na jedną puszkę pomidorów jedna łyżeczka cukru) zioła świeże: garść oregano, bazylii, natki pietruszki sól i pieprz szklanka wody Do mięsa mielonego, dodajemy podsmażoną cebule, jajka, drobno pokrojony czosnek, bułkę tartą, wodę i przyprawy. Wyrabiamy. Zwilżamy dłonie i kulamy pulpeciki. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, zielem angielskim, sokiem z cytryny i listkiem laurowym. Do wody wrzucam

Babka majonezowa

             Grzebałam w zeszytach w poszukiwaniu starych, dobrych, sprawdzonych przepisów i znalazłam przepis na babeczkę z dodatkiem majonezu. Nie robiłam tej babki chyba z dziesięć lat! Kiedyś gościła przy mojej kawie raz w tygodniu. Zapomniana przeze mnie ale jakżeż kochana babka majonezowa.  Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około godziny Składniki: 3/4 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki cukru waniliowego  3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie zmielone orzechy albo bułka tarta do wysypania formy  polewa czekoladowa albo cukier puder do dekoracji            Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Cały czas ubijając dodawać ( przy ściance miski) żółtka i cukier waniliowy. Po kilku minutach ubijania dodać majonez i cukier, ubijać dalej. Do gładkiej i jednolitej masy wsypać mąki i proszek delikatnie wymieszać, dodać bakalie i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej z

Brownie z Lionem

          Tego ciasta nie trzeba przedstawić, wszyscy je znają :] Uwielbiam je i zawsze lubię eksperymentować z dodatkami. Dzisiaj dodałam batony Lion, które możemy zastąpić snickersem albo płatkami śniadaniowymi lion. Wykonanie: 30 minut | Pieczenie: 30 minut Składniki: 160 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 całe jajka 2 żółtka 150 g cukru trzcinowego 2 łyżki mąki 1 łyżka kakao szczypta soli 6 batonów Lion cukier waniliowy      Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jajka i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę z masłem, jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy. Dodajemy 3 pokruszone batony. Wylewamy na blachę i dodajemy pozostałą część batonów. Pieczemy 25-30 minut w 180*C

Bułeczki dyniowe

       Kolejna wariacja z dodatkiem dyni :] Delikatne, drożdżowe bułeczki nadziane rodzynkami i żurawiną. Najlepiej smakują w dniu upieczenia :] Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: godzina | Pieczenie: około 20 minut Składniki: 350 g mąki + mąka do podsypania 200 g puree z dyni 40 g drożdży 50 g roztopionego masła 100 ml letniego mleka 80 g cukru szczypta soli 100 g rodzynek 50-100 g suszonych żurawin nasiona z jednej laski wanilii 2 łyżki konfitury morelowej + kilka kropli wrzątku 1 jajko      Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, puree z dyni, cukier, nasiona z wanilii, owoce, sól i rozczyn. Mieszając mieszankę wlewamy mleko do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Ciasto wyrabiamy około 5-10 minut( jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki). Smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Odrywamy kawałki ciasta

Ciasto śmietankowo-dyniowe

       Jestem wielką fanką dyni i wyrobów dyniowych :] Zakupiłam ostatnio dwie gigantyczne dynie z jednej zrobiłam dżem dyniowo-jabłkowy a drugą wykorzystam do wypieków :}   Proste ciasto, bez pieczenia, wykonane przy użyciu niewielkiej ilości składników, bardzo smaczne z rewelacyjnym efektem!  Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: tężenie musu dyniowego Składniki: herbatniki 3 galaretki pomarańczowe około 1 l piure z dyni* 250 ml śmietany kremówki serek mascarpone żelatyna cukier puder do smaku tabliczka białej czekolady  Do ciepłego piure z dyni wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić. Na blaszce rozłożyć herbatniki, wylać tężejący mus z dyni, ułożyć drugą warstwę herbatników. Żelatynę namoczyć w wodzie, poczekać do napęcznienia i rozpuścić podgrzewając na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek, cukier i żelatynę, wymieszać. Masę śmietankową przełożyć na blaszkę, ułożyć kolejną warstwę her

Jamniczki

Dwa jamniczki. Jeden zwie się grubcio a drugi chudzinka. Są bardzo smaczne i sprawią radość dzieciom :] Przygotowanie: około 1 godziny | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: około 20 minut Składniki: Ciasto jak na pizze: 3 szklanki mąki + do podsypania 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1łyżeczka soli 250 ml letniej wody 50 g drożdży  Dodatkowo: parówki plasterek sera żółtego  czarna oliwka 2 fasolki jajko do posmarowania ciasta       Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę z oliwek, sól i mieszamy. Do mąki wlewamy rozczyn i wodę. Wyrabiamy ciasto około 5 minut (jeśli klei się do rąk należy dosypać trochę mąki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.      Odłożyć trochę ciasta na łapki i uszy. Pozostałą część ciasta dzielimy na dwie części i każdą z nich cienko wałkujemy. Na środku kładziemy parówkę i zw

Szarlotka

 Najlepszy, najszybszy, najprostszy przepis na szarlotkę jaki posiadam. Jest pyszna i udaje się za każdym razem. Nie wyrasta zbyt wysoko ale smak to rekompensuje. Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: 40-50 minut Składniki: 120 g mąki 100 g cukru trzcinowego + łyżka do posypania 150 g masła temp. pokojowa 100 g zmielonych orzechów laskowych 100 ml mleka 3 jajka temp. pokojowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 ziaren ziela angielskiego około 0,5 kg jabłek 2 łyżki konfitury pomarańczowej + kilka kropli wrzątku      Ziele angielskie zmielić. Orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i ziele angielskie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodawać na przemian jajko, mąkę, mleko. Ciasto przełożyć do foremki. Jabłka pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Marmoladę wymieszać z wodą i posmarować jabłka. Na koniec posypać łyżką cukru. Pieczemy 40-50 minut w temp 180*C.  

Muffiny z kozim serem

     Dzisiaj polecam pyszne muffinki z kozim serem i cebulką. Coś specjalnego na śniadanie dla osób, które znudzone są kanapkami z wędliną, serem i mają ochotę zabrać do pracy albo szkoły coś innego. A jeśli wieczorkiem wpadną znajomi na lampkę czerwonego wina muffinki na pewno będą im smakować. Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 20 minut Składniki na 12 szt: 1 1/2 szklanki mąki 250 ml mleka 100 g koziego sera 50 g masła roztopionego i ostudzonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 pęczek cebuli dymki 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu i papryki ostrej       Ser połączyć z dwoma łyżkami mleka. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i paprykę wymieszać. Do osobnej miski wlać masło, mleko, dodać jajko i cebulkę drobno pokrojoną wymieszać. Suche składniki łączymy z mokrymi.Ciastem wypełniamy foremki i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 20 minut.  

Ciasteczka z nutellą i orzechami

      Jedne z najlepszych ciastek jakie udało mi się upiec. Delikatne, kruche ciasto z dodatkiem orzechów laskowych, połączone z nutellą. Są rewelacyjne w smaku, polecam! Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: około 15 minut Składniki: 400g mąki 140g miękkiego masła 150g cukru 1 jajko 100g drobno pokrojonych orzechów laskowych 5 łyżek zimnego mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia około 200g nutelli        Masło posiekać razem z mąką, dodać pozostałe składniki oprócz nutelli. Ciasto zagnieść, do momentu uzyskania jednolitej kuli. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru formując prostokąt. Nutellę podgrzać w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej i posmarować wierzch ciasta. Przy pomocy papieru zwinąć ciasto jak roladę. Włożyć do lodówki na godzinę. Roladę pokroić na 1 cm plastry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 15 minut. Sugestie: - jeśli podzielimy ciasto na dwie części, łatw

Sernik marchewkowy

     Pyszny sernik w kolorach jesieni. Delikatnie chrupiący spód, połączony z aksamitną masą serowo-marchewkową a całość przyprawiona aromatycznymi przyprawami. Polecam! Przygotowanie: 50 minut | Pieczenie: 1 godzina i 5 minut Składniki: Spód 1 1/2 szklanki pokruszonych herbatników 1/2 szklanki drobno zmielonych orzechów migdałowych 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 180g masła roztopionego i ostudzonego Ser 500g sera kremowego 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru trzcinowego 3 jajka 3 łyżki śmietany 36% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego albo ekstraktu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3/4 szklanki puree z marchwi* 1/2 szklanki drobno startej marchwi      Orzechy, herbatniki, cukier, cynamon, masło wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na dno blaszki i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.      W misce ucieramy ser z cukrem do momentu aż cukier się rozpuści, dodajemy jajka

Drożdżówki z jabłkiem

        Jak ja lubię takie bułeczki mięciutkie ciasto, posypane przyprawami z dodatkiem jabłuszka i dżemu. Na dobry początek dnia polecam Wam pyszne i aromatyczne drożdżówki do porannej kawy. Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 2 godziny | Pieczenie: około 20 minut Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki + mąka do podsypania 3 żółtka szklanka letniego mleka 50 g roztopionego i przestudzonego masła szczypta soli 1/2 szklanki cukru 50 g drożdży Posypka 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki kakao  1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 łyżeczki imbiru Dodatkowo dżem jeżynowy albo malinowy około 0,5 kg małych jabłek  jajko           Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko mieszamy. Stolnice posypujemy mąką przekładamy ciasto

Zrolowane ziemniaki nadziane kurkami

        Jedna z moich ulubionych przekąsek. Zamknięte w waflu piure ziemniaczane z grzybkami i ciągnącym się serem mozzarella. Po usmażeniu tworzy się chrupiąca otoczka a środek jest pyszny i mięciutki. Świetnie smakują z sosem czosnkowym albo podane z barszczykiem. Kurki możemy zastąpić pieczarkami, parówką, podsmażonym mięsem mielonym, papryką, kurczakiem, brokułem tym na co mamy ochotę :} Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: studzenie i smażenie Składniki: około 1 kg ziemniaków 2-3 wafle andruty 2 łyżki masła pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków około 1/2 szklanki śmietanki 12% 0,5 kg kurek pokrojonych i obgotowanych cebula jedna kulka mozzarelli 2 jajka bułka tarta sól, pieprz 2 łyżeczki mąki olej do smażenia       Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy, dodajemy kurki, sól, pieprz i jeszcze chwile wszystko smażymy. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło, przyprawę do ziemniaków i śmietankę, wszystko

Sałatka warstwowa

        Dzisiaj stary, dobry, klasyczny przepis na sałatkę warstwową z ananasem. Kiedyś często gościła na moim stole, ale została wyparta przez sałatkę gyros. Przypomniałam sobie o niej i jest jak zawsze pyszna i smaczna. Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: chłodzenie Składniki: puszka ananasa puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo szynka 1 średnie jabłko kawałek selera (około 50g) 1 duży por albo dwa małe 3/4 szklanki majonezu  1/2 szklanki śmietanki 12% sól i pieprz Jabłka i seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajka, szynkę i ananasa kroimy w kostkę. Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Układamy składniki warstwowo: seler jabłko kukurydza część sosu jajka szynka ananas pozostała część sosu por pokrojony w plasterki Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Bon appetit !

Ciasteczka karmelkowe

      Ciasteczka karmelkowe dedykowane są dla wszystkich dzieci, które smucą się faktem, że wakacje się skończyły i pora iść do szkoły. Nie smutajcie się :] Specjalnie dla Was ciastka z dodatkiem cukierków. Podwójna ciasteczkowo - cukierkowa radość :] Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około 15 minut Składniki: 300g mąki 100g cukru 100g miękkiego masła 90g śmietany ( 2 czubate łyżki) 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki pokruszonych cukierków np. werthers, daim, toffi Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, owinąć folią i na 30 minut włożyć do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, wyciąć w dowolnym kształcie i upiec w piekarniku nagrzanym do 180*C.