30.09.2012

Monkey bread



 Monkey bread - drożdżowe porcje ciasta, obtoczone w cukrze i cynamonie, polane karmelem. Największą popularnością cieszy się w Stanach, serwowany jest na śniadanie do porannej kawki. Tradycyjnie podawany jest na gorąco, tak aby pieczone porcje można było łatwo oderwać palcami.
U nas nie jest tak bardzo znany, ale mam nadzieję, że to się zmieni bo jest naprawdę pyszny. 


Przygotowanie: około godziny | Czas dodatkowy: 3 godziny | Pieczenie: 30 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 5 szklanek mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
Karmel:
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g niesolonego masła

  • foremka keksówka

 Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Cukier mieszamy z cynamonem. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy kulki, które obtaczamy w cukrze. Układamy na blaszce. Odstawiamy na godzinę.
 Do garnka wrzucamy masło, sól i brązowy cukier mieszamy do rozpuszczenia cukru. Karmelem polewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy około 30 minut.





28.09.2012

Muffin pizza



    Szybka i bardzo fajna przekąska dla dzieci i dorosłych. Ja zawszę robię z podwójnej porcji zamrażam i jak później tylko mamy ochotę coś przekąsić wrzucam do mikrofali albo piekarnika i po chwili mam cieplutką i pyszniutką muffinkę. Nadzienie może być dowolne: pieczarki, kiełbaska, parówka, mix serów co kto lubi, ale nie ma co przesadzać miejsce w babeczce jest ograniczone :] Polecam!

Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: wyrastanie ciasta | Pieczenie: 10-15 minut

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka letniej wody
  • 30g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sos pomidorowy
  • ser mozzarela
  • kilka listków świeżej bazylii

     Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, jajko, oregano, bazylie, rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula.Wyrabiamy ciasto około 5 minut(jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki). Ciasto smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
        Odrywamy małe kawałki ciasta, wałkujemy albo rozciągamy w rękach. Placki smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałeczek mozzarelli i listek bazylii, zwijamy i układamy w papilotce. Muffinki smarujemy rozkłóconym jajkiem albo wodą. Pieczemy w temperaturze 220*C przez około 10-15 minut.




26.09.2012

Ciasto śmietankowo-winogronowe


      

Delikatne, kruche ciasto, kwaskowaty dżem, śmietanka połączona z galaretką, to wszystko przykryte winogronami. Fajne ciasto do kawki :]


Przygotowanie: około godziny | Czas dodatkowy: tężenie galaretki | Pieczenie: 20 minut

Składniki:

  • 300g mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150g masła
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • dżem z czarnej porzeczki albo jeżyn
  • 0,5 kg winogron

       Galaretkę przygotować według przepisu. Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, po czym szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i na 30 minut włożyć do lodówki. Ciastem wylepić dno formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
Winogrona przekroić na pół i wyjąć pestki.Śmietanę ubić na sztywno, dodać 3/4 tężejącej galaretki. Na wystudzonym cieście rozsmarować dżem, a potem nałożyć krem. Na kremie ułożyć połówki winogron i zalać pozostałą częścią galaretki.


24.09.2012

Pulpeciki w moim ulubionym sosie pomidorowym


 Pulpeciki są gotowane przez co mięso jest delikatniejsze i mniej kaloryczne. Sos zawiera sporą dawkę warzyw i jest świetnym sposobem na zachęcenie dzieci do ich jedzenia.


Przygotowanie: około 2 godzin

Składniki:

Pulpeciki:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie 

  • 1/2 cytryny, listek laurowy, ziele angielskie
Sos:
  • 3 średnie marchewki 
  • 2 pietruszki
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 puszki pomidorów w puszce 
  • cukier ( na jedną puszkę pomidorów jedna łyżeczka cukru)
  • zioła świeże: garść oregano, bazylii, natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • szklanka wody

Do mięsa mielonego, dodajemy podsmażoną cebule, jajka, drobno pokrojony czosnek, bułkę tartą, wodę i przyprawy. Wyrabiamy. Zwilżamy dłonie i kulamy pulpeciki.
W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, zielem angielskim, sokiem z cytryny i listkiem laurowym. Do wody wrzucamy partiami klopsy, kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować około 5 minut. W taki sam sposób gotować kolejne porcje.
         Marchewkę, pietruszkę, seler, por pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć 15-20 minut. Do warzyw dodać pokrojony czosnek, pomidory i wodę. Dusić na małym ogniu około 20 minut. Dodać drobno pokrojone zioła. Wrzucić wszystko do robota kuchennego albo blendera i zmiksować. Przerzucić z powrotem na patelnie, doprawić solą, pieprzem i cukrem jeśli jest zbyt gęste dodać wody. Wymieszać i połączyć z klopsikami. Podawać z makaronem.
Sos można przechowywać w lodówce do 10 dni.



22.09.2012

Babka majonezowa



             Grzebałam w zeszytach w poszukiwaniu starych, dobrych, sprawdzonych przepisów i znalazłam przepis na babeczkę z dodatkiem majonezu. Nie robiłam tej babki chyba z dziesięć lat! Kiedyś gościła przy mojej kawie raz w tygodniu. Zapomniana przeze mnie ale jakżeż kochana babka majonezowa.


 Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około godziny

Składniki:

  • 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie
  • zmielone orzechy albo bułka tarta do wysypania formy 
  • polewa czekoladowa albo cukier puder do dekoracji


           Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Cały czas ubijając dodawać ( przy ściance miski) żółtka i cukier waniliowy. Po kilku minutach ubijania dodać majonez i cukier, ubijać dalej. Do gładkiej i jednolitej masy wsypać mąki i proszek delikatnie wymieszać, dodać bakalie i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej zmielonymi orzechami formy. Piec godzinę w temperaturze 180*C. Ostudzić w formie, wyjąć i udekorować polewą albo cukrem pudrem.






21.09.2012

Brownie z Lionem



          Tego ciasta nie trzeba przedstawić, wszyscy je znają :] Uwielbiam je i zawsze lubię eksperymentować z dodatkami. Dzisiaj dodałam batony Lion, które możemy zastąpić snickersem albo płatkami śniadaniowymi lion.


Wykonanie: 30 minut | Pieczenie: 30 minut

Składniki:


  • 160 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 6 batonów Lion
  • cukier waniliowy


     Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.
Jajka i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę z masłem, jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy. Dodajemy 3 pokruszone batony. Wylewamy na blachę i dodajemy pozostałą część batonów. Pieczemy 25-30 minut w 180*C








19.09.2012

Bułeczki dyniowe

  

   Kolejna wariacja z dodatkiem dyni :] Delikatne, drożdżowe bułeczki nadziane rodzynkami i żurawiną. Najlepiej smakują w dniu upieczenia :]

Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: godzina | Pieczenie: około 20 minut

Składniki:

  • 350 g mąki + mąka do podsypania
  • 200 g puree z dyni
  • 40 g drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 100 ml letniego mleka
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • 50-100 g suszonych żurawin
  • nasiona z jednej laski wanilii
  • 2 łyżki konfitury morelowej + kilka kropli wrzątku
  • 1 jajko


     Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, puree z dyni, cukier, nasiona z wanilii, owoce, sól i rozczyn. Mieszając mieszankę wlewamy mleko do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Ciasto wyrabiamy około 5-10 minut( jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki). Smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Odrywamy kawałki ciasta, formujemy bułeczki i układamy na blaszce zostawiając centymetr przestrzeni, smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Po wyjęciu z piekarnika smarujemy konfiturą morelową.  





17.09.2012

Ciasto śmietankowo-dyniowe




       Jestem wielką fanką dyni i wyrobów dyniowych :] Zakupiłam ostatnio dwie gigantyczne dynie z jednej zrobiłam dżem dyniowo-jabłkowy a drugą wykorzystam do wypieków :}
  Proste ciasto, bez pieczenia, wykonane przy użyciu niewielkiej ilości składników, bardzo smaczne z rewelacyjnym efektem!

 Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: tężenie musu dyniowego

Składniki:

  • herbatniki
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • około 1 l piure z dyni*
  • 250 ml śmietany kremówki
  • serek mascarpone
  • żelatyna
  • cukier puder do smaku
  • tabliczka białej czekolady

 Do ciepłego piure z dyni wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić. Na blaszce rozłożyć herbatniki, wylać tężejący mus z dyni, ułożyć drugą warstwę herbatników.
Żelatynę namoczyć w wodzie, poczekać do napęcznienia i rozpuścić podgrzewając na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek, cukier i żelatynę, wymieszać.
Masę śmietankową przełożyć na blaszkę, ułożyć kolejną warstwę herbatników i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.


* Dynie kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości (około 10 minut). Przekładamy do blendera albo robota kuchennego i miksujemy na papkę.




15.09.2012

Jamniczki



Dwa jamniczki. Jeden zwie się grubcio a drugi chudzinka. Są bardzo smaczne i sprawią radość dzieciom :]


Przygotowanie: około 1 godziny | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: około 20 minut


Składniki:

Ciasto jak na pizze:
  • 3 szklanki mąki + do podsypania
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody
  • 50 g drożdży
 Dodatkowo:
  • parówki
  • plasterek sera żółtego 
  • czarna oliwka
  • 2 fasolki
  • jajko do posmarowania ciasta


      Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę z oliwek, sól i mieszamy. Do mąki wlewamy rozczyn i wodę. Wyrabiamy ciasto około 5 minut (jeśli klei się do rąk należy dosypać trochę mąki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.      Odłożyć trochę ciasta na łapki i uszy. Pozostałą część ciasta dzielimy na dwie części i każdą z nich cienko wałkujemy. Na środku kładziemy parówkę i zwijamy jak roladę. Z jednego końca uformować ogon a z drugiego pyszczek. Dorobić łapki i uszy. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Posmarować pieski rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 220*C. Przy pomocy kieliszka albo innego sprzętu wyciąć z sera oczy. Z oliwki zrobić źrenice. Przy pomocy keczupu albo majonezu przykleić oczy i nosek.







13.09.2012

Szarlotka



 Najlepszy, najszybszy, najprostszy przepis na szarlotkę jaki posiadam. Jest pyszna i udaje się za każdym razem. Nie wyrasta zbyt wysoko ale smak to rekompensuje.


Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: 40-50 minut

Składniki:

  • 120 g mąki
  • 100 g cukru trzcinowego + łyżka do posypania
  • 150 g masła temp. pokojowa
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • około 0,5 kg jabłek
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej + kilka kropli wrzątku

     Ziele angielskie zmielić. Orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i ziele angielskie wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać na przemian jajko, mąkę, mleko. Ciasto przełożyć do foremki. Jabłka pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Marmoladę wymieszać z wodą i posmarować jabłka. Na koniec posypać łyżką cukru. Pieczemy 40-50 minut w temp 180*C.


 

12.09.2012

Muffiny z kozim serem



     Dzisiaj polecam pyszne muffinki z kozim serem i cebulką. Coś specjalnego na śniadanie dla osób, które znudzone są kanapkami z wędliną, serem i mają ochotę zabrać do pracy albo szkoły coś innego. A jeśli wieczorkiem wpadną znajomi na lampkę czerwonego wina muffinki na pewno będą im smakować.


Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 20 minut

Składniki na 12 szt:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g koziego sera
  • 50 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu i papryki ostrej

      Ser połączyć z dwoma łyżkami mleka. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i paprykę wymieszać.
Do osobnej miski wlać masło, mleko, dodać jajko i cebulkę drobno pokrojoną wymieszać. Suche składniki łączymy z mokrymi.Ciastem wypełniamy foremki i posypujemy serem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 20 minut.






10.09.2012

Ciasteczka z nutellą i orzechami



      Jedne z najlepszych ciastek jakie udało mi się upiec. Delikatne, kruche ciasto z dodatkiem orzechów laskowych, połączone z nutellą. Są rewelacyjne w smaku, polecam!


Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: około 15 minut

Składniki:

  • 400g mąki
  • 140g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 1 jajko
  • 100g drobno pokrojonych orzechów laskowych
  • 5 łyżek zimnego mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 200g nutelli

       Masło posiekać razem z mąką, dodać pozostałe składniki oprócz nutelli. Ciasto zagnieść, do momentu uzyskania jednolitej kuli. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru formując prostokąt. Nutellę podgrzać w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej i posmarować wierzch ciasta. Przy pomocy papieru zwinąć ciasto jak roladę. Włożyć do lodówki na godzinę.
Roladę pokroić na 1 cm plastry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 15 minut.

Sugestie:
- jeśli podzielimy ciasto na dwie części, łatwiej nam będzie je rozwałkować a później zwinąć.






08.09.2012

Sernik marchewkowy



     Pyszny sernik w kolorach jesieni. Delikatnie chrupiący spód, połączony z aksamitną masą serowo-marchewkową a całość przyprawiona aromatycznymi przyprawami. Polecam!


Przygotowanie: 50 minut | Pieczenie: 1 godzina i 5 minut

Składniki:

Spód
  • 1 1/2 szklanki pokruszonych herbatników
  • 1/2 szklanki drobno zmielonych orzechów migdałowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 180g masła roztopionego i ostudzonego
Ser
  • 500g sera kremowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego albo ekstraktu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3/4 szklanki puree z marchwi*
  • 1/2 szklanki drobno startej marchwi

     Orzechy, herbatniki, cukier, cynamon, masło wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na dno blaszki i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
     W misce ucieramy ser z cukrem do momentu aż cukier się rozpuści, dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników. Do miski wrzucamy pozostałe składniki i łączymy wszystko razem. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 55 minut.
Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.


* Marchew kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości (około 10 minut). Przekładamy do blendera albo robota kuchennego i miksujemy na papkę.
Można też użyć marchwi ze słoiczków dla dzieci. 









07.09.2012

Drożdżówki z jabłkiem




        Jak ja lubię takie bułeczki mięciutkie ciasto, posypane przyprawami z dodatkiem jabłuszka i dżemu. Na dobry początek dnia polecam Wam pyszne i aromatyczne drożdżówki do porannej kawy.



Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 2 godziny | Pieczenie: około 20 minut

Składniki:

Ciasto
  • 3 szklanki mąki + mąka do podsypania
  • 3 żółtka
  • szklanka letniego mleka
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g drożdży
Posypka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki imbiru
Dodatkowo
  • dżem jeżynowy albo malinowy
  • około 0,5 kg małych jabłek 
  • jajko


          Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko mieszamy. Stolnice posypujemy mąką przekładamy ciasto, dodajemy tyle maki aby powstała jednolita kula. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Jeśli ciasto jest już elastyczne i sprężyste odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Wszystkie składniki posypki mieszamy.
Jabłka obieramy, kroimy na pół, usuwamy środki. Do wydrążonych środków, wkładamy po łyżeczce dżemu. 
 Z ciasta formujemy małe bułeczki, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy posypką i kładziemy jabłka.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C



05.09.2012

Zrolowane ziemniaki nadziane kurkami





        Jedna z moich ulubionych przekąsek. Zamknięte w waflu piure ziemniaczane z grzybkami i ciągnącym się serem mozzarella. Po usmażeniu tworzy się chrupiąca otoczka a środek jest pyszny i mięciutki. Świetnie smakują z sosem czosnkowym albo podane z barszczykiem. Kurki możemy zastąpić pieczarkami, parówką, podsmażonym mięsem mielonym, papryką, kurczakiem, brokułem tym na co mamy ochotę :}


Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: studzenie i smażenie

Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków
  • 2-3 wafle andruty
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • około 1/2 szklanki śmietanki 12%
  • 0,5 kg kurek pokrojonych i obgotowanych
  • cebula
  • jedna kulka mozzarelli
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki mąki
  • olej do smażenia

      Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy, dodajemy kurki, sól, pieprz i jeszcze chwile wszystko smażymy. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło, przyprawę do ziemniaków i śmietankę, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na waflu rozkładamy równomiernie gorące piure ziemniaczane, nakładamy grzyby i startą na tarce mozzarellę, zwijamy tak jak roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną roladę kroimy w plasterki, maczamy w rozkłóconych jajkach z dodatkiem mąki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu.
Najlepiej smakują podane na ciepło.






03.09.2012

Sałatka warstwowa




        Dzisiaj stary, dobry, klasyczny przepis na sałatkę warstwową z ananasem. Kiedyś często gościła na moim stole, ale została wyparta przez sałatkę gyros. Przypomniałam sobie o niej i jest jak zawsze pyszna i smaczna.


Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: chłodzenie

Składniki:

  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • szynka
  • 1 średnie jabłko
  • kawałek selera (około 50g)
  • 1 duży por albo dwa małe
  • 3/4 szklanki majonezu
  •  1/2 szklanki śmietanki 12%
  • sól i pieprz

Jabłka i seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajka, szynkę i ananasa kroimy w kostkę.
Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
Układamy składniki warstwowo:
seler
jabłko
kukurydza
część sosu
jajka
szynka
ananas
pozostała część sosu
por pokrojony w plasterki

Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Bon appetit !




01.09.2012

Ciasteczka karmelkowe



      Ciasteczka karmelkowe dedykowane są dla wszystkich dzieci, które smucą się faktem, że wakacje się skończyły i pora iść do szkoły. Nie smutajcie się :] Specjalnie dla Was ciastka z dodatkiem cukierków. Podwójna ciasteczkowo - cukierkowa radość :]


Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około 15 minut


Składniki:

  • 300g mąki
  • 100g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 90g śmietany ( 2 czubate łyżki)
  • 1 żółtko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki pokruszonych cukierków np. werthers, daim, toffi


Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, owinąć folią i na 30 minut włożyć do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, wyciąć w dowolnym kształcie i upiec w piekarniku nagrzanym do 180*C.




 





Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...