30.08.2012

Trochę inna szarlotka






       Całkiem przypadkowo otrzymałam kosz jabłek. Oczka mi się uśmiechnęły i już wiedziałam na co je przeznaczę, na pyszną nietypową szarlotkę. Nietypową dlatego, że z dodatkiem ananasa i chrupiącą kruszonką. Jest to jedna z moich ulubionych szarlotek. Zachęcam do wypróbowania :] Ze słodkim ananasem najlepiej komponują się kwaśne jabłka.


Przygotowanie: 1 godzina | Pieczenie: 30-40minut

Składniki:

Ciasto
  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
 Nadzienie
  • 1kg kwaśnych jabłek
  • 50g cukru
  • cytryna
  • puszka ananasa
Kruszonka
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g cukru
  • 100g masła
  • 50g płatków owsianych
  • 2 łyżki pokruszonych herbatników
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

       Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, po czym szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i na 30 minut włożyć do lodówki.
Ananasy pokroić na kawałki. Syrop ananasowy przelać do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i chwilkę pogotować. Następnie dodać pokrojone w plasterki jabłka. Podgrzewać cały czas mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie. Dodać ananasa i wymieszać.
     Przygotować kruszonkę. Rozgrzać na patelni masło, wsypać orzechy, płatki owsiane, pokruszone herbatniki, cukier cały czas mieszając smażyć około 5 minut.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem, wyłożyć ciasto i podpiec w piekarniku nagrzanym do 220*C.
Posypać ciasto 1/2 częścią kruszonki, na niej rozłożyć nadzienie i przykryć resztą kruszonki. Piec ciasto 20 minut w temp.200*C Do momentu, aż kruszonka zrobi się złotawa.








28.08.2012

Ciasteczka morelowo-szafranowe



          Bardzo fajne kruche ciasteczka z dodatkiem moreli, szafranu i amaretto. Mała odskocznia od zwykłych tradycyjnych, kruchych ciasteczek. Warte uwagi i wypróbowania.


Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 10 minut

Składniki:

  • 100g mąki
  • 80g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g suszonych moreli
  • szczypta soli
  • łyżka likieru amaretto
  • na czubek łyżeczki szafranu


Morele pokroić w drobną kostkę. Masło dodać do mąki, posiekać nożem, dodać pozostałe składniki. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować, wyciąć w dowolnym kształcie ciasteczka. Piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C .


26.08.2012

Tarta jabłkowa



         W mojej kuchni zapachniało dzisiaj szarlotką i to nie byle jaką szarlotką bo z pyszną śmietankową pianką :} Obowiązkowo podana na ciepło z lodami i bitą śmietaną. 


 Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: około 60 minut

Składniki:

  • 250g mąki
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • około 0,5kg jabłek
  • cynamon
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki


       Masło dodać do mąki wysypanej na stolnice, posiekać nożem, dodać sól, łyżkę cukru i jajko. Zagnieść składniki, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno i boki formy, po nakłuwać widelcem i lekko podpiec w temp 180*C.
      Jabłka obrać, pokroić w cząstki. Przygotowane jabłka ułożyć na powierzchni podpieczonego placka, posypać łyżką cukru wymieszanego z cynamonem, wstawić do piekarnika o temp. 200*C  na 20 minut.
Dwa jaja ubić do "białości"  z dodatkiem cukru (6 łyżek). Cały czas ubijając dodać kremówkę. Wyjąć z piekarnika tarte i polać przygotowanym kremem. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170*C i piec do zarumienienia na złoto.




24.08.2012

Pstrąg pieczony w soli



      Jeden z moich ulubionych sposobów na rybkę. Ryba tak przyrządzona zachowuje całą swą delikatność, soczystość a do mięsa ryby przenika cały smak świeżych ziół. W soli możemy piec też inne ryby np: okoń, dorsz, turbot, strzępiel, trocie, dorady wszystkie tłuste ryby. Najważniejsze jest to żeby były świeże i nie były w filetach i dzwonkach. 

Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 25 minut


Składniki:

  •  świeży wypatroszony pstrąg
  • 1 kg soli grubo ziarnistej
  • 7-8 białek
  •  listek laurowy
  • świeże zioła: pietruszka, koperek, oregano
  • ząbek czosnku
  • 2-3 plasterki cytryny
  • pieprz

      Sól mieszamy z białkami. Wnętrze ryby posypujemy pieprzem, wkładamy listek laurowy, pokrojony w plasterki czosnek, oregano, pietruszkę, koperek i plasterki cytryny. Na blaszkę wysypujemy część soli, wkładamy rybkę i przykrywamy pozostałą częścią soli. Pieczemy w piekarniku przez 5 minut w temp. 250*C po tym czasie obniżamy temperaturę do 200*C i pieczemy 20 minut. 


Sugestie:

- Z podanej ilości soli i białek jesteśmy wstanie upiec 3 pstrągi. 

22.08.2012

Ciasto z kaszą manną i morelami

  

    Kolejne z moich ulubionych przepisów na ciasto szybko i smacznie. Wysiłku prawie wcale a efekt i smak gwarantowany.


Przygotowanie: 30 minut | Chłodzenie: 60 minut | Pieczenie: około 40 minut

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka śmietany
  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • morele albo inne owoce

            Do miseczki wsypujemy kaszę mannę, zalewamy śmietaną dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Jajka i cukier ubijamy do momentu aż masa zrobi się biała. Do kaszy manny, dodajemy masło i miksujemy na wysokich obrotach około 3 minut. Łączymy ze sobą masę jajeczną i grysikową. Dodajemy przesianą mąkę i proszek, mieszamy. Przekładamy na blaszkę i układamy owoce. Pieczemy w temp. 180*C około 40 minut.





20.08.2012

Napój grejpfrutowo-bazyliowy



      Pyszne,odżywcze i orzeźwiające połączenie grejpfruta i limonki daje nam więcej energii niż litr kawy! Jeśli nie mamy schłodzonych grejpfrutów, włóżmy je na 10-15 minut do zamrażarki. Nie polecam dodawanie kostek lodu, sok może stracić na smaku. 



Składniki:

  • 2 schłodzone grejpfruty
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 5-7 liści bazylii drobno posiekanej

Wyciskamy sok z grejpfrutów i limonki. Jeśli nie lubimy cząstek owoców przecedzamy. Dodajemy cukier i bazylię. 






18.08.2012

Pyszne ciasto z nutellą



            Prosty i szybki sposób na pyszny placek. Kruche, delikatne ciasto przełożone nuttelą w sam raz na popołudniową kawkę ;}. Będzie smakowało nie tylko dzieciom, dorośli również będą zachwyceni  :}


Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około 30 minut


Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 4 łyżkach śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 300 g nutelli
  • foremka 25x35cm

     Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Nutellę podgrzewamy w mikrofalówce albo w ciepłej wodzie. Na blaszce wykładamy część ciasta około 70%, przykrywamy nutellą na wierzch kładziemy drugą część ciasta (ciasto można rozwałkować, zetrzeć na tarce albo poskubać jak kruszonkę). Pieczemy w temp. 180*C przez około 30 minut.





16.08.2012

Łosoś w sosie limonkowo-imbirowym

  

         Szybki i bardzo prosty przepis na łososia. Połączenie imbiru i limonki nadaje rybie oryginalnego, orientalnego i orzeźwiającego smaku. Fajna odmiana zwykłego tradycyjnego łososia pieczonego w piekarniku. Jak dla mnie rewelacja :}


Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 10 minut

Składniki:

  • 2 dzwonka z łososia
  • 1/2 łyżki startego świeżego imbiru
  • sok i skórka z 1/2 limonki
  • 20 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz
          Łososia układamy na folii, posypujemy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku 10 minut w temp. 200*C.
Myjemy limonkę, wyciskamy sok a skórkę ( bez białej części) kroimy w cieniutkie paseczki. Imbir ścieramy na tarce.
Na małym ogniu podgrzewamy masło, dodajemy imbir, sok, skórkę z limonki i śmietanę.
Podgrzewamy wszystko kilka minut. Wyjmujemy łososia i polewamy sosem. Podajemy z ryżem.





13.08.2012

Ciasto ucierane ze śliwkami



          Tradycyjne, szybkie ciasto ucierane ze śliwkami jest delikatne i wilgotne w smaku. Polecam szczególnie teraz, gdy sezon na śliwki w pełni.


Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około 1 godziny

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki (przesianej)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 jajek temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki mleka temp.pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 0,5 kg śliwek
  • cukier puder do posypania

     Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie na przemian dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i olej (mieszamy tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o wymiarach 24 cm. Na cieście układamy połówki śliwek przecięciem do góry lekko je wciskając. Pieczemy około godziny w temp. 180*C.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.






12.08.2012

Ananas z ryżem kokosowym




     Ciepły piasek, szum fal, zapach wody, palmy, śpiew ptaków, zachód słońca, jednym kęsem przenosimy się na egzotyczną wyspę. Piękne zakończenie kolacji dla dwojga. :}


Wykonanie: 30 minut

Składniki:

  • dojrzały ananas
  • mleczko kokosowe
  • woreczek ryżu
  • masło do podsmażenia
  • łyżka cukru trzcinowego

     Przeciąć na pół ananasa i wydrążyć środek. Miąższ  pokroić w kostkę i smażyć na maśle kilka minut.
 Ryż gotować w mleczku kokosowym z dodatkiem cukru. Składniki połączyć i przełożyć do wydrążonego ananasa. Podawać na ciepło.







10.08.2012

Bananowy Shake




    Pyszny koktajl bananowy. Ze wszystkich koktajli bananowych ten smakuje mi najbardziej. Polecam smakuje wybornie!


 Przygotowanie: 5 minut


Składniki:

  • 3 mrożone obrane banany
  • 2-3 łyżki czekolady w proszku albo łyżka nutelli
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki mleka

   Wszystkie składniki wrzucamy do blendera  i miksujemy na wysokich obrotach.
Przelewamy do szklanki i delektujemy się smakiem :]







08.08.2012

Szybki chleb na sodzie



      Chrupiąca skórka, mięciutki środek, bardzo smaczny, banalnie prosty w wykonaniu.
Polecam!

Przygotowanie: 10 minut | Pieczenie: 30-40 minut

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 155g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 40g rozpuszczonego masła
  • 340g maślanki
  • ew. pestki słonecznika, dyni, rodzynki, orzechy

     Wszystkie składniki mieszamy razem i zagniatamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Przekładamy do formy, smarujemy ciasto wodą albo rozpuszczonym masłem. Pieczemy 30-40 minut w temp. 200*C.



Sugestie:
- przed włożeniem do piekarnika można posypać chleb mąką.

06.08.2012

Babeczki z oreo



Śmietankowe babeczki z dodatkiem chrupiących ciasteczek i kwaskowatą konfiturą. 


Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: chłodzenie

Składniki:

  • duże opakowanie oreo
  • 250 ml śmietany kremówki
  • serek waniliowy
  • dżem malinowy albo jeżynowy
  • budyń śmietankowy 
  • mleko
  • żelatyna
  • papilotki

          Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy 5-6 szt pokruszonych ciastek oreo. Studzimy. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, następnie podgrzać i rozpuścić.Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy serek waniliowy i żelatynę.
Babeczki przygotować układając warstwami:  na dno papilotki kładziemy ciasteczko oreo, potem masę serową, łyżeczkę dżemu i na koniec budyń.
Pychota :}




03.08.2012

Ciastka francuskie z kiwi i nutellą




     Bardzo łatwy i pyszny sposób na ciastka. Ciasto francuskie, kiwi i czekolada czyż nie brzmi wspaniale?


Przygotowanie: 20 minut | Pieczenie: 15-20minut

Składniki na 12 szt

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 szt kiwi
  • nutella
  • jajko
  • cukier puder

            Ciasto francuskie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki (około 5 minut). Wyjmujemy i posypujemy jeszcze raz. Wykrawamy koła za pomocą foremki. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Na krążek ciasta kładziemy plasterek kiwi i pól łyżeczki nutelli. Przykrywamy drugim krążkiem i dociskamy widelcem. Ciastka smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 200*C przez około 15-20 minut.







01.08.2012

Frytki z kolendrą, czosnkiem i oregano



        Jeśli ktoś się nie boi odpalać piekarnika przy tych temperaturach, polecam pyszne frytki z piekarnika. Na przekąskę, do obiadu smakują wybornie i są ciekawą odmianą zwykłych frytek.

Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 30-40 minut

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka świeżej  kolendry
  • 1/2 łyżki świeżego oregano


         Ziemniaki kroimy jak na frytki i umieszczamy w misce z zimną wodą( kilka minut). Wylewamy wodę i suszymy frytki papierowym ręcznikiem. Ziemniaki polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem i posypujemy drobno pokrojoną kolendrą i oregano. Przekładamy na formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C do chwili aż uzyskają złoty kolor. Warto jeszcze podczas pieczenia od czasu do czasu przemieszać.







Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...