Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipiec, 2012

Papryka faszerowana po grecku

        Uczta w słońcu! Uczta dla podniebienia! Uczta z dobrym winem! Uczta z dobrym towarzystwem! Uczta zapachu i smaku! Uczta z faszerowaną papryką. Polecam! Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 30-40 minut Składniki: 2 duże czerwone papryki cebula czerwona 8 pomidorków koktajlowych 1 pierś z kurczaka mała cukinia czarne oliwki ser feta 4 łyżki oliwy z oliwek lub masło 2 ząbki czosnku świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia pieprz       Pierś z kurczaka, pokroić na małe kawałki, doprawić dowolnymi przyprawami i usmażyć. Papryki przekroić na pół i usunąć pestki. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i posiekanymi ziołami. Posmarować oliwą środki papryki, część zostawić. Do środka papryk powkładać pierś z kurczaka, pokrojoną na drobne kawałki cukinie, pomidory, cebule i fetę. Posypać pieprzem i skropić resztą oliwy. Zawinąć w folię, piec w piekarniku lub grillować.      

Drożdżówka z lemon curd i borówkami

 Co by tu napisać o drożdżówce.... Jest pyszna, delikatnie kwaskowata, trochę inaczej wykonana i wybornie smakuje przy kawce a jeszcze lepiej smakuje ciepła popijana mlekiem. Przygotowanie: 50 minut | Czas dodatkowy: 1,5 godziny | Pieczenie około 40 minut Składniki: 5 szklanek mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 opakowania świeżych drożdży dwa jajka i żółtko około 300 ml letniej wody 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli lemon curd (przepis znajdziecie post niżej) około 0,5kg borówek Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jedno jajko, żółtko, sól, oliwę, rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula ( jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajcie mąki). Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Jeśli ciasto jest już elastyczne i sprężyste odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Stolnice posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałku

Lemon curd

         Tyle słońca zamknięte w tak małym słoiczku mniam :} Kto jeszcze nie próbował polecam! Angielski krem cytrynowy o konsystencji budyniu. Używany do deserów, przekładania biszkoptów, nadziewania babeczek albo jak to robi większość wielbicieli wyjadanie kremu wprost ze słoiczka :] Zamiast cytryn możemy wykorzystać limonki, pomarańcze albo grejpfruty. Składniki: 6 żółtek 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki soku z cytryny 1 łyżka startej skórki cytrynowej 100 g miękkiego masła          Wszystkie składniki, oprócz masła wkładamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy ciągle mieszając. Pogotować około 2-3 minut, aż wszystkie składniki się połączą i masa zgęstnieje. Masło kroimy na małe kawałki, wrzucamy do masy i mieszamy, aż masło się rozpuści. Przekładamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce do tygodnia.                                  Jutro zapraszam na pyszną drożdżówkę z lemon curd i borówkami :]

Skubaniec Oli

Jedno z moich ulubionych ciast, przypomina mi dzieciństwo. Zawsze jak miałam chrapkę na coś słodkiego piekłam skubańca. Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki cacao 2 łyżki smalcu 5 jaj 1 kostka masła 1 mały proszek do pieczenia 1 szklanka cukru pudru (do białek) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (do białek) dowolne owoce Na stolnice wsypać mąkę, dodać masło i smalec wyrobić nożem, dodać żółtka, cukier i proszek wyrobić rękami. Ciasto podzielić na trzy części, do jednej z części dodać kakao. Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Na blaszkę wykładamy część ciasta jasnego, na to dowolne owoce, na wierzch rozkruszamy ciemne ciasto, nakładamy piane z białek a na koniec rozkruszamy trzecią jasną cześć. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180*C 

Sernik z sera ricotta

        Ser ricotta jest białym, wilgotnym serem robionym z serwatki. Ma konsystencję twarogu, jest delikatny w smaku i nie jest solony. Wyrabia się z mleka owczego Ricotta di Pekora i z mleka krowiego Ricotta Veccina.Ricotta ma bardzo wiele zastosowań kulinarnych. Ja dzisiaj polecam pyszny kremowy sernik na ciasteczkowo-orzechowym spodzie.Dzięki kąpieli wodnej wychodzi aksamitny i kremowy w smaku. Nie pęka, dzięki czemu jego powierzchnia jest gładka i równa. Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: 1,5 godziny Składniki: 1kg sera ricotta 900g kwaśnej smietany 6 jajek 1 szklanka cukru opakowanie herbatników albo ciastek zbożowych około 250g 1 szklanka prażonych migdałów (bez skórki) 2 łyżki cukru trzcinowego cukier waniliowy 100g masła ( rozpuszczone i ostudzone)       Foremkę bardzo dokładnie i szczelnie obwijamy folią aluminiową. Ciastka i migdały drobno rozdrabniamy, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego i masło. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy

Placek z ananasem

  Bardzo prosty przepis na jogurtowy placek z ananasem. Zawsze się udaje i smakuje niebiańsko. Do ciasta z powodzeniem można wykorzystać inne owoce sezonowe a jogurt kokosowy zastąpić naturalnym. Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie 60 minut Składniki: 125g masła (rozpuszczone i ostudzone) 250g mąki 125g cukru cukier waniliowy 4 jajka 250 ml jogurtu kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ananasy lub mix egzotyczny z puszki Jajka i cukier waniliowy ubijamy. Wsypujemy na raty cukier. Cały czas ubijając, dodajemy rozpuszczone masło i jogurt (lejemy po ściance miski, żeby ciasto nie opadło). Do masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy owoce. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180*C.

Torcik porzeczkowy

Pyszny czekoladowy spód, połączony z delikatną śmietankową masą, z dodatkiem kwaskowatych porzeczek tworzą trio idealne. Przygotowanie: 45minut | Czas dodatkowy: chłodzenie Składniki: 300 g  herbatników czekoladowych 125 g  masła 400 ml śmietany kremówki 300 ml jogurtu naturalnego 300 g serka śmietankowego np. Bieluch cukier puder żelatyna (opakowanie na 1 litr) 0,5 kg porzeczek      Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i zostawić do napęcznienia. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem, przełożyć do foremki i docisnąć. Włożyć do lodówki na około 15 minut. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy cały czas mieszając, do powstania płynnej cieczy. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubić, dodać jogurt, serek, cukier i rozpuszczoną żelatynę. Na spód wyłożyć 1/2 masy potem porzeczki i pozostałą część kremu. Wkładamy do lodówki. Smacznego =} 

Spaghetti z bobem, serem i mietą

   Uwielbiam kuchnię włoską. Jest pyszna, tania i nie wymaga wymyślnych składników.  Nie spodziewałam się, że makaron wyjdzie taki pyszny, aromatyczny i uzależniający. Nie napisze ile zjadłam, ale to była spora porcja ;] Polecam!  Przepis pochodzi z książki MammaMia. Przygotowanie: 30 minut Składniki: opakowanie makaronu spaghetti 200 g bobu ser pecorino 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine garść świeżej mięty sól i pieprz      Bób parzymy we wrzącej wodzie przez 1 minutę, odcedzamy i obieramy. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania. Na patelni podgrzewamy oliwę z pokrojonym czosnkiem, dodajemy bób i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy makaron. Podsmażamy wszystko razem, posypując obficie pieprzem, serem i miętą. Smacznego!

Babeczki budyniowe

     Połączenie budyniu z owocami i czekoladą, to zdecydowane niebo w gębie. Jak już wcześniej pisałam jestem wielką fanką budyniu i mogła bym go pochłaniać. Babeczki z budyniem są fantastycznym sposobem na przygotowanie pysznego deseru w krótkim czasie. Można napełnić dowolnym kremem i owocami. Przygotowanie: 15minut | Pieczenie około 15 minut Składniki: opakowanie ciasta francuskiego budyń owoce jajko czekolada      Ciasto pokroić na kwadraty.  Kwadraciki wkładać do natłuszczonych  foremek na muffinki w taki sposób, aby ciasto wystawało ponad krawędzie. Babeczki posmarować rozmąconym jajkiem. Na spód każdej babeczki wyłożyć pergamin i wsypać fasole. Pieczemy na złoty kolor w temp. 200*C. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Babeczki napełnić budyniem. Udekorować owocami i rozpuszczoną czekoladą. Sugestie: - 5 minut przed końcem pieczenia wyjmijmy fasole. Spód lekko podrośnie i przyrumieni się.

Zapiekanka z borówkami

     Przepis znalazłam w Gazecie Wyborczej. Bardzo mnie zaintrygował i postanowiłam go wypróbować. W oryginalnym przepisie użyte zostały truskawki,  lecz sezon się na nie kończy i użyłam borówek. Zapiekanki są rewelacyjne. Moja mama po ich spróbowaniu powiedziała wow to jest pyszne. Polecam :] Przygotowanie: 20 minut | Pieczenie: 10-15 minut Składniki: 4 kromki chleba tostowego 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki mąki kuurydzianej 30 dag białego sera (jak na sernik) borówki      Kromki chleba posypujemy 2-3 łyżkami cukru, lekko przyklepujemy, obsmażamy na suchej patelni, co chwilę przewracając, aż zrobią się rumiane, a cukier lekko się skarmelizuje. Serek mieszamy z mąką. W żaroodpornym naczyniu układamy chleb, na niej warstwę borówek. Posypujemy cukrem i na wierzchu rozsmarowujemy serek i znów posypujemy resztą cukru. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez około 10-15 minut, aż się serek przyrumieni. Podajemy na ciepło.

Ciasteczka cappuccino

Pyszne ciasteczka orzechowo-czekoladowe. Powstają z połączenia maślanego ciasta i kawy cappuccino. Najdelikatniejsze zaraz po upieczeniu, później lekko twardnieją. Najlepiej smakują podane ze szklaneczką mleka :} Składniki: opakowanie kawy cappuccino np. czekoladowe 2 jajka 1 szklanka cukru  mąka około 6,5 szklanki  2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g masła 1/2 szklanki uprażonych orzechów tabliczka mlecznej czekolady Cappuccino zalać 1 szklanką gorącej wody. Masło (tem. pokojowa) rozetrzeć z cukrem, dodać jajka i wymieszać. Połączyć z przestudzonym cappuccino i etapami wsypywać mąkę z proszkiem. Mąki sypiemy tyle aby powstała jednolita kula.Do ciasta dodajemy, orzechy i pokruszoną czekoladę. Dzielimy na cztery części i z każdej formujemy  wałek. Wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Po wyjęciu z zamrażarki kroimy na niewielkie kawałki około 0,5mm. Pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C .   Sugestie: - nie pieczmy zbyt długo ciastek

Smażone pierożki z mozzarellą i bazylią

    Było dietetycznie to teraz jest kalorycznie ;} Pyszna przekąska bardzo smaczna na ciepło jak i na zimno. Nadzienie może być dowolne np. szynka, pieczarki albo po prostu to co znajdziemy w lodówce : } Przygotowanie: 40 minut | Smażenie Składniki: Ciasto jak na pizze: 300 g mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek  10g świeżych drożdży letnia woda Nadzienie: 125 g mozzarelli garść świeżej bazylii olej do smażenia       Nadzienie: Mozzarellę kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną bazylie. Ciasto: Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody wkruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula. Ciasto smarujemy łyżką oliwy i odstawiamy w cieple miejsce. Gdy  podwoi objętość, przekładamy na stolnicę i wałujemy ( nie zbyt cienko na około 0,5mm). Wycinamy szklanką kółka ( w rękach jeszcze delikatnie rozciągamy ciasto), nakładamy farsz i

Lody, lody, lody arbuzowe

    Najlepsze w tych lodach jest to, że możemy je jeść bez żadnych wyrzeczeń. Są mało kaloryczne a przy tym takie pyszne:}  Wykonanie: 15 minut| Chłodzenie 24h Składniki na 6 sztuk 1 kg słodkiego arbuza posypka czekoladowa jogurt o smaku kiwi        Arbuza pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Przelać do foremek 3/4 wysokości. Do każdej foremki wsypać niewielką ilość posypki czekoladowej. Włożyć do zamrażarki na 1h. Po tym czasie wyjąć i uzupełnić foremki jogurtem. Wkładamy z powrotem do zamrażarki przynajmniej na dobę.