30.07.2012

Papryka faszerowana po grecku


 
      Uczta w słońcu! Uczta dla podniebienia! Uczta z dobrym winem! Uczta z dobrym towarzystwem! Uczta zapachu i smaku! Uczta z faszerowaną papryką. Polecam!

Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 30-40 minut

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • cebula czerwona
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 pierś z kurczaka
  • mała cukinia
  • czarne oliwki
  • ser feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub masło
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia
  • pieprz


      Pierś z kurczaka, pokroić na małe kawałki, doprawić dowolnymi przyprawami i usmażyć.
Papryki przekroić na pół i usunąć pestki. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i posiekanymi ziołami. Posmarować oliwą środki papryki, część zostawić. Do środka papryk powkładać pierś z kurczaka, pokrojoną na drobne kawałki cukinie, pomidory, cebule i fetę. Posypać pieprzem i skropić resztą oliwy. Zawinąć w folię, piec w piekarniku lub grillować.



 

28.07.2012

Drożdżówka z lemon curd i borówkami


 Co by tu napisać o drożdżówce.... Jest pyszna, delikatnie kwaskowata, trochę inaczej wykonana i wybornie smakuje przy kawce a jeszcze lepiej smakuje ciepła popijana mlekiem.

Przygotowanie: 50 minut | Czas dodatkowy: 1,5 godziny | Pieczenie około 40 minut

Składniki:


  • 5 szklanek mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania świeżych drożdży
  • dwa jajka i żółtko
  • około 300 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • lemon curd (przepis znajdziecie post niżej)
  • około 0,5kg borówek


Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jedno jajko, żółtko, sól, oliwę, rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula ( jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajcie mąki). Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Jeśli ciasto jest już elastyczne i sprężyste odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Stolnice posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na kształt prostokąta.
Smarujemy lemon curd i równomiernie rozkładamy borówki.


Ciasto zwijamy.


Ciasto przekładamy na kwadratową blaszkę. Delikatnie rozciągamy i łączymy ze sobą dwie końcówki tworząc koło.
Przykrywamy ściereczką i pozwalamy jeszcze chwilę odpocząć.
Jeszcze raz rozciągamy ciasto na boki, żeby podczas pieczenia się nie zamknęło.
Za pomącą nożyczek robimy nacięcia w cieście. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około 40 minut.



Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.







27.07.2012

Lemon curd




         Tyle słońca zamknięte w tak małym słoiczku mniam :} Kto jeszcze nie próbował polecam!
Angielski krem cytrynowy o konsystencji budyniu. Używany do deserów, przekładania biszkoptów, nadziewania babeczek albo jak to robi większość wielbicieli wyjadanie kremu wprost ze słoiczka :] Zamiast cytryn możemy wykorzystać limonki, pomarańcze albo grejpfruty.


Składniki:

  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • 100 g miękkiego masła

         Wszystkie składniki, oprócz masła wkładamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy ciągle mieszając. Pogotować około 2-3 minut, aż wszystkie składniki się połączą i masa zgęstnieje. Masło kroimy na małe kawałki, wrzucamy do masy i mieszamy, aż masło się rozpuści. Przekładamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce do tygodnia.






                                Jutro zapraszam na pyszną drożdżówkę z lemon curd i borówkami :]


23.07.2012

Skubaniec Oli



Jedno z moich ulubionych ciast, przypomina mi dzieciństwo. Zawsze jak miałam chrapkę na coś słodkiego piekłam skubańca.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cacao
  • 2 łyżki smalcu
  • 5 jaj
  • 1 kostka masła
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru (do białek)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (do białek)
  • dowolne owoce


Na stolnice wsypać mąkę, dodać masło i smalec wyrobić nożem, dodać żółtka, cukier i proszek wyrobić rękami. Ciasto podzielić na trzy części, do jednej z części dodać kakao.
Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
Na blaszkę wykładamy część ciasta jasnego, na to dowolne owoce, na wierzch rozkruszamy ciemne ciasto, nakładamy piane z białek a na koniec rozkruszamy trzecią jasną cześć.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180*C 


21.07.2012

Sernik z sera ricotta




        Ser ricotta jest białym, wilgotnym serem robionym z serwatki. Ma konsystencję twarogu, jest delikatny w smaku i nie jest solony. Wyrabia się z mleka owczego Ricotta di Pekora i z mleka krowiego Ricotta Veccina.Ricotta ma bardzo wiele zastosowań kulinarnych. Ja dzisiaj polecam pyszny kremowy sernik na ciasteczkowo-orzechowym spodzie.Dzięki kąpieli wodnej wychodzi aksamitny i kremowy w smaku. Nie pęka, dzięki czemu jego powierzchnia jest gładka i równa.


Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: 1,5 godziny

Składniki:

  • 1kg sera ricotta
  • 900g kwaśnej smietany
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie herbatników albo ciastek zbożowych około 250g
  • 1 szklanka prażonych migdałów (bez skórki)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 100g masła ( rozpuszczone i ostudzone)


      Foremkę bardzo dokładnie i szczelnie obwijamy folią aluminiową.
Ciastka i migdały drobno rozdrabniamy, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego i masło. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 15 minut.
Ser ricotta, śmietanę, cukier i cukier waniliowy ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Miksując dalej, dodajemy po jednym jajku. Masę serową przekładamy na podpieczony spód.
Do naczynia żaroodpornego wstawiamy foremkę z sernikiem (foremka powinna być zanurzona w gorącej wodzie tak do 3/4 wysokości). Całość wstawiamy do piekarnika i  pieczemy  około godziny w temp. 200*C.Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach na pół godziny.



20.07.2012

Placek z ananasem



 Bardzo prosty przepis na jogurtowy placek z ananasem. Zawsze się udaje i smakuje niebiańsko.
Do ciasta z powodzeniem można wykorzystać inne owoce sezonowe a jogurt kokosowy zastąpić naturalnym.

Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie 60 minut

Składniki:

  • 125g masła (rozpuszczone i ostudzone)
  • 250g mąki
  • 125g cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 250 ml jogurtu kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ananasy lub mix egzotyczny z puszki

Jajka i cukier waniliowy ubijamy. Wsypujemy na raty cukier. Cały czas ubijając, dodajemy rozpuszczone masło i jogurt (lejemy po ściance miski, żeby ciasto nie opadło). Do masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy owoce. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180*C.




18.07.2012

Torcik porzeczkowy




Pyszny czekoladowy spód, połączony z delikatną śmietankową masą, z dodatkiem kwaskowatych porzeczek tworzą trio idealne.

Przygotowanie: 45minut | Czas dodatkowy: chłodzenie


Składniki:

  • 300 g  herbatników czekoladowych
  • 125 g  masła
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g serka śmietankowego np. Bieluch
  • cukier puder
  • żelatyna (opakowanie na 1 litr)
  • 0,5 kg porzeczek


     Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i zostawić do napęcznienia. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem, przełożyć do foremki i docisnąć. Włożyć do lodówki na około 15 minut. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy cały czas mieszając, do powstania płynnej cieczy. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubić, dodać jogurt, serek, cukier i rozpuszczoną żelatynę. Na spód wyłożyć 1/2 masy potem porzeczki i pozostałą część kremu. Wkładamy do lodówki.
Smacznego =} 



16.07.2012

Spaghetti z bobem, serem i mietą



   Uwielbiam kuchnię włoską. Jest pyszna, tania i nie wymaga wymyślnych składników. 
Nie spodziewałam się, że makaron wyjdzie taki pyszny, aromatyczny i uzależniający. Nie napisze ile zjadłam, ale to była spora porcja ;] Polecam! 
Przepis pochodzi z książki MammaMia.

Przygotowanie: 30 minut

Składniki:

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 200 g bobu
  • ser pecorino
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • garść świeżej mięty
  • sól i pieprz


     Bób parzymy we wrzącej wodzie przez 1 minutę, odcedzamy i obieramy. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania. Na patelni podgrzewamy oliwę z pokrojonym czosnkiem, dodajemy bób i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy makaron. Podsmażamy wszystko razem, posypując obficie pieprzem, serem i miętą.
Smacznego!





14.07.2012

Babeczki budyniowe



     Połączenie budyniu z owocami i czekoladą, to zdecydowane niebo w gębie. Jak już wcześniej pisałam jestem wielką fanką budyniu i mogła bym go pochłaniać. Babeczki z budyniem są fantastycznym sposobem na przygotowanie pysznego deseru w krótkim czasie. Można napełnić dowolnym kremem i owocami.


Przygotowanie: 15minut | Pieczenie około 15 minut


Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • budyń
  • owoce
  • jajko
  • czekolada

     Ciasto pokroić na kwadraty.  Kwadraciki wkładać do natłuszczonych  foremek na muffinki w taki sposób, aby ciasto wystawało ponad krawędzie. Babeczki posmarować rozmąconym jajkiem. Na spód każdej babeczki wyłożyć pergamin i wsypać fasole. Pieczemy na złoty kolor w temp. 200*C.
Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Babeczki napełnić budyniem. Udekorować owocami i rozpuszczoną czekoladą.




Sugestie:
- 5 minut przed końcem pieczenia wyjmijmy fasole. Spód lekko podrośnie i przyrumieni się.


13.07.2012

Zapiekanka z borówkami



     Przepis znalazłam w Gazecie Wyborczej. Bardzo mnie zaintrygował i postanowiłam go wypróbować. W oryginalnym przepisie użyte zostały truskawki,  lecz sezon się na nie kończy i użyłam borówek. Zapiekanki są rewelacyjne. Moja mama po ich spróbowaniu powiedziała wow to jest pyszne. Polecam :]


Przygotowanie: 20 minut | Pieczenie: 10-15 minut

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki kuurydzianej
  • 30 dag białego sera (jak na sernik)
  • borówki

     Kromki chleba posypujemy 2-3 łyżkami cukru, lekko przyklepujemy, obsmażamy na suchej patelni, co chwilę przewracając, aż zrobią się rumiane, a cukier lekko się skarmelizuje. Serek mieszamy z mąką. W żaroodpornym naczyniu układamy chleb, na niej warstwę borówek. Posypujemy cukrem i na wierzchu rozsmarowujemy serek i znów posypujemy resztą cukru. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez około 10-15 minut, aż się serek przyrumieni. Podajemy na ciepło.




11.07.2012

Ciasteczka cappuccino


Pyszne ciasteczka orzechowo-czekoladowe. Powstają z połączenia maślanego ciasta i kawy cappuccino.
Najdelikatniejsze zaraz po upieczeniu, później lekko twardnieją. Najlepiej smakują podane ze szklaneczką mleka :}

Składniki:

  • opakowanie kawy cappuccino np. czekoladowe
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  •  mąka około 6,5 szklanki
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 1/2 szklanki uprażonych orzechów
  • tabliczka mlecznej czekolady


Cappuccino zalać 1 szklanką gorącej wody. Masło (tem. pokojowa) rozetrzeć z cukrem, dodać jajka i wymieszać. Połączyć z przestudzonym cappuccino i etapami wsypywać mąkę z proszkiem. Mąki sypiemy tyle aby powstała jednolita kula.Do ciasta dodajemy, orzechy i pokruszoną czekoladę. Dzielimy na cztery części i z każdej formujemy  wałek. Wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Po wyjęciu z zamrażarki kroimy na niewielkie kawałki około 0,5mm. Pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C .






Sugestie:

- nie pieczmy zbyt długo ciastek maksymalnie 15 minut. Długie pieczenie sprawia, że wysychają i robią się bardzo twarde.
- do masy można dodać łyżkę masła orzechowego.

09.07.2012

Smażone pierożki z mozzarellą i bazylią



    Było dietetycznie to teraz jest kalorycznie ;} Pyszna przekąska bardzo smaczna na ciepło jak i na zimno. Nadzienie może być dowolne np. szynka, pieczarki albo po prostu to co znajdziemy w lodówce :}


Przygotowanie: 40 minut | Smażenie

Składniki:

Ciasto jak na pizze:
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 10g świeżych drożdży
  • letnia woda
Nadzienie:
  • 125 g mozzarelli
  • garść świeżej bazylii
  • olej do smażenia


      Nadzienie: Mozzarellę kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną bazylie.
Ciasto: Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody wkruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula. Ciasto smarujemy łyżką oliwy i odstawiamy w cieple miejsce. Gdy  podwoi objętość, przekładamy na stolnicę i wałujemy ( nie zbyt cienko na około 0,5mm). Wycinamy szklanką kółka ( w rękach jeszcze delikatnie rozciągamy ciasto), nakładamy farsz i sklejamy. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pałaszujemy :]




Sugestie:

- Smażmy w gorącym tłuszczu około 200*C. Jeśli tłuszcz będzie za zimny pierożki mogą zrobić się twardawe.
-Podajemy z sosem, ja polecam  czosnkowy.



07.07.2012

Lody, lody, lody arbuzowe



    Najlepsze w tych lodach jest to, że możemy je jeść bez żadnych wyrzeczeń. Są mało kaloryczne a przy tym takie pyszne:} 


Wykonanie: 15 minut| Chłodzenie 24h

Składniki na 6 sztuk

  • 1 kg słodkiego arbuza
  • posypka czekoladowa
  • jogurt o smaku kiwi


       Arbuza pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Przelać do foremek 3/4 wysokości. Do każdej foremki wsypać niewielką ilość posypki czekoladowej. Włożyć do zamrażarki na 1h. Po tym czasie wyjąć i uzupełnić foremki jogurtem. Wkładamy z powrotem do zamrażarki przynajmniej na dobę.






Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...