Na weekend zapowiadają upały więc warto napić się czegoś zimnego. Lodowe tiramisu jest banalne proste w przygotowaniu i dodatkowo jest bardzo pyszne. Dla podkręcenia smaku można dodać amaretto. Przygotowanie: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy 3 łyżeczki cukru trzcinowego około 250ml wody mineralnej gazowanej 100 ml śmietany kremówki 2-3 gałki lodów śmietankowych 1 łyżka wrzącej wody W misce ubijamy śmietanę z łyżeczkę kawy i 1,5 łyżeczki cukru. Do wysokiego naczynia wsypujemy pozostałą kawę i cukier. Dodajemy wrzącą wodę i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Następnie wlewamy pomalutku wodę mineralną. Do wysokiej szklanki wlewamy napój kawowy i dodajemy lody. Przyciskamy łyżką aby zanurzyły się w kawie. Na wierzch nakładamy śmietanę i dekorujemy.