28.06.2012

Lodowe tiramisu



     Na weekend zapowiadają upały więc warto napić się czegoś zimnego. Lodowe tiramisu jest banalne proste w przygotowaniu i dodatkowo jest bardzo pyszne. Dla podkręcenia smaku można dodać amaretto.


Przygotowanie: 10 minut

Składniki:

  • 2 łyżeczki  rozpuszczalnej kawy
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • około 250ml wody mineralnej gazowanej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2-3 gałki lodów śmietankowych
  • 1 łyżka wrzącej wody

        W misce ubijamy śmietanę z łyżeczkę kawy i 1,5 łyżeczki cukru. Do wysokiego naczynia wsypujemy pozostałą kawę i cukier. Dodajemy wrzącą wodę i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Następnie wlewamy pomalutku wodę mineralną. Do wysokiej szklanki wlewamy napój kawowy i dodajemy lody. Przyciskamy łyżką aby zanurzyły się w kawie. Na wierzch nakładamy śmietanę i dekorujemy.





26.06.2012

Brownie z markizami oreo



Uwielbiam brownie, jest pyszne i bardzo czekoladowe. W połączeniu z ciastkami to już czekoladowa rozpusta.

Wykonanie: 30 minut | Pieczenie: 30 minut

Składniki:

  • 160 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 100 g czekoladowych markiz np.oreo
  • 1 laska wanilii (może być cukier waniliowy)


       Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.
Jaja, żółtka i ziarenka wanilii ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier.Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy. Dodajemy 50 gr pokruszonych ciastek. Wylewamy na blache i dodajemy pozostałą cześć ciastek. Pieczemy 25-30 minut w 180*C
Ja, piekłam w formie o wymiarach 22x26cm







25.06.2012

Rogaliki drożdżowe




     Rogaliki są bardzo proste i tanie w wykonaniu. Mają rewelacyjną cukrową, chrupiącą otoczkę i delikatny środek. Najbardziej smakują jeszcze cieple. Dla łasuchów, polecam dodać do środka łyżeczkę marmolady :}


Przygotowanie: 50 minut:| Pieczenie

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 25 dag smalcu pokrojonego w kostkę
  • 100 g drożdży
  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • śmietana
  • cukier do panierowania 

      Mąkę połączyć z pokruszonymi drożdżami, dodać smalec, żółtka i dalej ugniatać, dodać tyle śmietany, żeby ciasto miało konsystencję pierogowego i odchodziło od ręki.
     Ciasto rozwałkować, przy pomocy obręczy ( 28-30cm) wyciąć koło, podzielić na niewielkie trójkąty i zwinąć formując małe rogaliki. Białka ubić na sztywno.Rogaliki maczać w pianie a następnie w cukrze. Piec około 15 minut w 180*C





22.06.2012

Łosoś pieczony w piekarniku



     Prosty sposób na łososia, którego można tak przygotować na co dzień i od święta. Jest znakomitą okazją do wprowadzenia do domowego menu ryby. Łosoś jest aromatyczny, lekki i bardzo smaczny.

Przygotowanie: 10 minut| Pieczenie: 20 minut


Składniki: 

  • 2 dzwonka łososia 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/4 cytryny 
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz


     Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodajemy posiekaną pietrusze, bazylie i czosnek wszystko mieszamy. Łososia obtaczamy w marynacie, układamy na foli do pieczenia doprawiamy solą, pieprzem.Rybę zawijamy szczelnie i pieczemy w piekarniku w temp. 160*C około 15 minut





20.06.2012

Mus z białej czekolady z sosem truskawkowym


Biała czekolada, śmietana i truskawki po prostu musi być pysznie mmniam :]

Przygotowanie: 15 minut| Czas dodatkowy: chłodzenie


Składniki:

  •  250 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  •  truskawki około 10 sztuk


     Czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę z esencją waniliową ubijamy w mikserze.
Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo przestudzoną czekoladę i jeszcze chwilę wszystko razem ubijamy. Truskawki rozdrabniamy w blenderze. Układamy na przemian truskawki, mus z białej czekolady i truskawki. Deser najlepiej smakuje schłodzony.









19.06.2012

Babeczki z puree rabarbarowym



      Pora na rabarbar :} Winne, orzeźwiające w smaku różowe łodygi świetnie nadają się do przyrządzenia pysznych deserów np. rewelacyjnych, niebiańskich babeczek podwójnie rabarbarowych. Mięciutkie ciasto o lekko kwaskowatym wnętrzu przykryte słodkim kremem. Jest pysznie :}

Przygotowanie: 40 minut| Pieczenie: 20 minut| Czas dodatkowy: studzenie


Składniki na 15 sztuk:

  • 230 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • 90 g masła (roztopione i ostudzone)
  • 60 ml oleju
  • 150 ml zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

    Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól wszystko razem dokładnie mieszamy.
W innej misce mieszamy jajka i śmietanę. W trzeciej misce mieszamy masło, olej i wodę.
Do trzeciej miski wsypujemy suche składniki, cały czas mieszamy i dodajemy mieszankę jajeczno-śmietanową.Dokładnie mieszamy.



Puree rabarbarowe.

  • około 0,5 kg rabarbaru
  • 4-6 łyżek cukru
  • 50 ml wody
 
     Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Dodajemy cukier. Papkę przekładamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego puree.


Wykonanie babeczek:

     Na dno foremek wkładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy łyżeczkę piuree i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Babeczki pieczemy około 20 minut w 180*C.











 Krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • śmietan-fix albo 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody.
  • 2 łyżki puree z rabarbaru  
Ubijamy śmietanę dodajemy cukier, śmietan-fix i puree. Kremem dekorujemy babeczki.









18.06.2012

Zapiekanki z ciasta francuskiego z pesto i pomidorami



     Jedna z moich ulubionych przekąsek. Pyszne połączenie pomidorów z aromatycznym bazyliowym pesto. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapiekankami możemy poczęstować niespodziewanych gości na pewno będą zachwyceni.

Przygotowanie: 10 minut | Pieczenie: 20 minut


Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 pomidory
  • pesto bazyliowe
  • sól i pieprz
  • jajko


    Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Po środku nakładamy pesto. Pomidory kroimy w plasterki i układamy na cieście. Solimy i pieprzymy.
Pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w tem 200*C.




Sugestie:

- Na zapiekanki można zetrzeć trochę parmezanu.

14.06.2012

Expresowe ciasto




      Przepis na ciasto znalazłam w zeszycie mojej mamy. Bardzo szybko się je robi i jeszcze szybciej je :} Owoce do ciasta można wykorzystać dowolne truskawki, rabarbar, jabłka, porzeczki, wiśnie, gruszki co kto lubi.

Przygotowanie: 5 minut | Pieczenie: 50minut


Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • dowolne owoce
  • Tortownica 24cm

Przygotowanie:

      Formę natłuścić. Wszystkie składniki włożyć do miski i miksować około 2 minut. Ciasto wlać do formy. Na wierzch ułożyć owoce. Piec 50 minut w 180*C




Na ciasto można położyć kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

Płatki owsiane około 50g
Garść płatków migdałowych
Masło około 150g
Cukier około 2-3 łyżek
Mąka około 200g

Wymieszać w misce wszystkie składniki kruszonki, aż powstanie ciasto o konsystencji żwiru.
Nadmiar można zamrozić.






11.06.2012

Pieczona karkówka




        Super danie jedno garnkowe. Szybkie i bez wysiłku czyli to co ja lubię najbardziej :}
 Tak przygotowana karkówka wychodzi bardzo krucha i soczysta. Zapach rozchodzący się po domu  podczas pieczenia jest niebiański.

Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 55 minut |


Składniki:

  • ok 0,5 kg karkówki 
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek.
  • Olej

Sposób przygotowania:

      Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy i przyprawiamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Naczynie smarujemy olejem, układamy plastry ziemniaków. Mięso smarujemy olejem i układamy na ziemniakach. Na mięsie układamy plastry cebuli. Pieczemy 60 minut w zamkniętym naczyniu.
     Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i chwile smażymy.
Po 60 minutach pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia  i polewamy mięso czosnkowym masłem. Pieczemy 15 minut bez przykrycia.









Sugestie:

-Ziemniaki można przyprawić przyprawą do ziemniaków.
-Przygotowując większą ilość mięsa, warto co jakiś czas obracać mięso w trakcie pieczenia.

09.06.2012

Tarta cytrynowo-limonkowa




     Ta tarta jest grzechu warta. Krucha, delikatna z nutką goryczy. Pyszna i prosta w przygotowaniu.




Przygotowanie: 20 minut | Pieczenie: 25 minut | Czas dodatkowy: chłodzenie


Składniki:

  • 1i 1/4 szklanki pokruszonych herbatników
  • 5 łyżek stopionego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • po 1/4 szklanki soku z limonki i cytryny
  • 1 opakowanie kremówki około 200 ml
  • forma o średnicy 24 cm


Ciasto:

Wymieszać okruchy herbatników z masłem i cukrem. Masą wyłożyć dno tortownicy. Spód wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 10 minut i wyjąć do ostygnięcia. Nie wyłączać piekarnika.

Masa:

Połączyć mleko z żółtkami i dodać sok z cytryn i limonek. Dokładnie wymieszać.
Wylać masę na podpieczony spód i piec jeszcze przez 15 minut.
Po ostygnięciu włożyć do lodówki. Przed podaniem ubić śmietanę kremówkę i posmarować nią wierzch.
Dowolnie udekorować.







Przepis pochodzi z książki "Zapraszam do stołu"

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...