Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2012

Lodowe tiramisu

     Na weekend zapowiadają upały więc warto napić się czegoś zimnego. Lodowe tiramisu jest banalne proste w przygotowaniu i dodatkowo jest bardzo pyszne. Dla podkręcenia smaku można dodać amaretto. Przygotowanie: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki  rozpuszczalnej kawy 3 łyżeczki cukru trzcinowego około 250ml wody mineralnej gazowanej 100 ml śmietany kremówki 2-3 gałki lodów śmietankowych 1 łyżka wrzącej wody         W misce ubijamy śmietanę z łyżeczkę kawy i 1,5 łyżeczki cukru. Do wysokiego naczynia wsypujemy pozostałą kawę i cukier. Dodajemy wrzącą wodę i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Następnie wlewamy pomalutku wodę mineralną. Do wysokiej szklanki wlewamy napój kawowy i dodajemy lody. Przyciskamy łyżką aby zanurzyły się w kawie. Na wierzch nakładamy śmietanę i dekorujemy.

Brownie z markizami oreo

Uwielbiam brownie, jest pyszne i bardzo czekoladowe. W połączeniu z ciastkami to już czekoladowa rozpusta. Wykonanie: 30 minut | Pieczenie: 30 minut Składniki: 160 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 całe jajka 2 żółtka 150 g cukru trzcinowego 2 łyżki mąki 1 łyżka kakao szczypta soli 100 g czekoladowych markiz np.oreo 1 laska wanilii (może być cukier waniliowy)        Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja, żółtka i ziarenka wanilii ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier.Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy. Dodajemy 50 gr pokruszonych ciastek. Wylewamy na blache i dodajemy pozostałą cześć ciastek. Pieczemy 25-30 minut w 180*C Ja, piekłam w formie o wymiarach 22x26cm  

Rogaliki drożdżowe

     Rogaliki są bardzo proste i tanie w wykonaniu. Mają rewelacyjną cukrową, chrupiącą otoczkę i delikatny środek. Najbardziej smakują jeszcze cieple. Dla łasuchów, polecam dodać do środka łyżeczkę marmolady :} Przygotowanie: 50 minut:| Pieczenie Składniki: 1 kg mąki 25 dag smalcu pokrojonego w kostkę 100 g drożdży 7 jajek szczypta soli śmietana cukier do panierowania        Mąkę połączyć z pokruszonymi drożdżami, dodać smalec, żółtka i dalej ugniatać, dodać tyle śmietany, żeby ciasto miało konsystencję pierogowego i odchodziło od ręki.      Ciasto rozwałkować, przy pomocy obręczy ( 28-30cm) wyciąć koło, podzielić na niewielkie trójkąty i zwinąć formując małe rogaliki. Białka ubić na sztywno.Rogaliki maczać w pianie a następnie w cukrze. Piec około 15 minut w 180*C

Łosoś pieczony w piekarniku

     Prosty sposób na łososia, którego można tak przygotować na co dzień i od święta. Jest znakomitą okazją do wprowadzenia do domowego menu ryby. Łosoś jest aromatyczny, lekki i bardzo smaczny. Przygotowanie: 10 minut| Pieczenie: 20 minut Składniki:  2 dzwonka łososia  5 łyżek oliwy z oliwek 2-3 ząbki czosnku 1/4 cytryny  1/2 pęczka pietruszki świeża bazylia sól pieprz      Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodajemy posiekaną pietrusze, bazylie i czosnek wszystko mieszamy. Łososia obtaczamy w marynacie, układamy na foli do pieczenia doprawiamy solą, pieprzem.Rybę zawijamy szczelnie i pieczemy w piekarniku w temp. 160*C około 15 minut

Mus z białej czekolady z sosem truskawkowym

Biała czekolada, śmietana i truskawki po prostu musi być pysznie mmniam :] Przygotowanie: 15 minut| Czas dodatkowy: chłodzenie Składniki:  250 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 0,5 łyżeczki esencji waniliowej  truskawki około 10 sztuk      Czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę z esencją waniliową ubijamy w mikserze. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo przestudzoną czekoladę i jeszcze chwilę wszystko razem ubijamy. Truskawki rozdrabniamy w blenderze. Układamy na przemian truskawki, mus z białej czekolady i truskawki. Deser najlepiej smakuje schłodzony.  

Babeczki z puree rabarbarowym

      Pora na rabarbar :} Winne, orzeźwiające w smaku różowe łodygi świetnie nadają się do przyrządzenia pysznych deserów np. rewelacyjnych, niebiańskich babeczek podwójnie rabarbarowych. Mięciutkie ciasto o lekko kwaskowatym wnętrzu przykryte słodkim kremem. Jest pysznie :} Przygotowanie: 40 minut| Pieczenie: 20 minut| Czas dodatkowy: studzenie Składniki na 15 sztuk: 230 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 2 jajka 80 ml kwaśnej śmietany 90 g masła (roztopione i ostudzone) 60 ml oleju 150 ml zimnej wody 1/4 łyżeczki soli     Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól wszystko razem dokładnie mieszamy. W innej misce mieszamy jajka i śmietanę. W trzeciej misce mieszamy masło, olej i wodę. Do trzeciej miski wsypujemy suche składniki, cały czas mieszamy i dodajemy mieszankę jajeczno-śmietanową.Dokładnie mieszamy. Pure e rabarbarowe. około 0,5 kg rabarbaru 4-6 łyżek cukru 50 ml wody        Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy

Zapiekanki z ciasta francuskiego z pesto i pomidorami

     Jedna z moich ulubionych przekąsek. Pyszne połączenie pomidorów z aromatycznym bazyliowym pesto. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapiekankami możemy poczęstować niespodziewanych gości na pewno będą zachwyceni. Przygotowanie: 10 minut | Pieczenie: 20 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 2-3 pomidory pesto bazyliowe sól i pieprz jajko     Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Po środku nakładamy pesto. Pomidory kroimy w plasterki i układamy na cieście. Solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w tem 200*C. Sugestie: - Na zapiekanki można zetrzeć trochę parmezanu.

Expresowe ciasto

       Przepis na ciasto znalazłam w zeszycie mojej mamy. Bardzo szybko się je robi i jeszcze szybciej je :} Owoce do ciasta można wykorzystać dowolne truskawki, rabarbar, jabłka, porzeczki, wiśnie, gruszki co kto lubi. Przygotowanie: 5 minut | Pieczenie: 50minut Składniki: 4 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki  2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru dowolne owoce Tortownica 24cm Przygotowanie:       Formę natłuścić. Wszystkie składniki włożyć do miski i miksować około 2 minut. Ciasto wlać do formy. Na wierzch ułożyć owoce. Piec 50 minut w 180*C Na ciasto można położyć kruszonkę. Składniki na kruszonkę: Płatki owsiane około 50g Garść płatków migdałowych Masło około 150g Cukier około 2-3 łyżek Mąka około 200g Wymieszać w misce wszystkie składniki kruszonki, aż powstanie ciasto o konsystencji żwiru. Nadmiar można zamrozić.

Pieczona karkówka

        Super danie jedno garnkowe. Szybkie i bez wysiłku czyli to co ja lubię najbardziej :}  Tak przygotowana karkówka wychodzi bardzo krucha i soczysta. Zapach rozchodzący się po domu  podczas pieczenia jest niebiański. Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 55 minut | Składniki: ok 0,5 kg karkówki  4 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 3-4 łyżki masła 2 duże ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek. Olej Sposób przygotowania:       Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy i przyprawiamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Naczynie smarujemy olejem, układamy plastry ziemniaków. Mięso smarujemy olejem i układamy na ziemniakach. Na mięsie układamy plastry cebuli. Pieczemy 60 minut w zamkniętym naczyniu.      Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i chwile smażymy. Po 60 minutach pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia  i polewamy mięso czosnkowym masłem. Pieczemy 15 minut bez przykrycia.

Tarta cytrynowo-limonkowa

     Ta tarta jest grzechu warta. Krucha, delikatna z nutką goryczy. Pyszna i prosta w przygotowaniu. Przygotowanie: 20 minut | Pieczenie: 25 minut | Czas dodatkowy: chłodzenie Składniki: 1i 1/4 szklanki pokruszonych herbatników 5 łyżek stopionego masła 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka puszka słodzonego mleka skondensowanego po 1/4 szklanki soku z limonki i cytryny 1 opakowanie kremówki około 200 ml forma o średnicy 24 cm Ciasto: Wymieszać okruchy herbatników z masłem i cukrem. Masą wyłożyć dno tortownicy. Spód wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 10 minut i wyjąć do ostygnięcia. Nie wyłączać piekarnika. Masa: Połączyć mleko z żółtkami i dodać sok z cytryn i limonek. Dokładnie wymieszać. Wylać masę na podpieczony spód i piec jeszcze przez 15 minut. Po ostygnięciu włożyć do lodówki. Przed podaniem ubić śmietanę kremówkę i posmarować nią wierzch. Dowolnie udekorować. Przepis pochodzi z książki "Zapraszam do sto